Marketmate 4 September

Value composite del II

Skribent: Moneytalks är tillbaka med en uppföljare sin populära artikel Value Composite, som finns att läsa (här). En rekommendation är att läsa den artikel först innan ni läser nedanstående som är en direkt fortsättning. Tanken med denna artikeln är att visa hur själva screeningen går till i detalj. Men först en kommentar på hur utvecklingen på Value Composite innehaven ser ut just nu.

Det är nu en ny månad och ny screening för september gjord och går att hitta här.

Verve Group, fd Media and Games Invest, har stigit enormt och ligger denna månad överst på screeningen. Så här har det gått för mina Value composite innehav. Men vikten för de bästa innehaven är högst. Ni kan följa innehaven här.

För i året som helhet ligger jag fortfarande före index.

Notera att äldre utveckling än YTD i bilden ovan, gäller placeringar jag haft på en av depåerna. För Value composite, använder jag både en KF och en ISK. Ovan är utvecklingen för de båda depåerna.

Sedan förra artikeln som publicerades den 28 juni, har juli screeningen gått helt ok. 3,3% för topp 25 aktierna. Går ni in på Google sheet arket kan ni räkna fram genomsnittet själva.

På X publicerade jag även en screening för aktier listade i USA som är tillgängliga hos Börsdata. Denna har gått mycket bättre, ca 7% för topp 25 aktier. Tar man topp 50 aktier, så blir utvecklingen dryga 8%. Vem vet, jag borde screena och investera i dem istället. Eller så har bara Skandinavien laggat.

Hur screenar man enligt Value composite II

För att kunna göra en screening måste man först hämta data från Börsdata. Enklast är så klart att följa mig på X, så behöver man inte göra något alls. Oavsett hur du önskar göra, så kommer du förstå hur jag gör Jag vet att Börsdata har APIer mm där data kan hämtas, men jag har inte det ”dyra” abonnemanget för jag bara screenar 12 gånger per år och känner inte mervärdet av att betala mer. Det är bara copy and paste, samt jag screenar bara Norden.

Dokument som används i beskrivningen nedan är:

Börsdata export exempel (nedbantat för att inte vara i strid med börsdatas regler) (Här)

Min mall, som är en av flikarna i google sheetarket längst till höger (Här)

1. Skapa och spara screening mall och lägg till följande nyckeltal inom röd markering (det är minimum)! Du kan också se i mitt google sheet ark vilka kolumner jag valt, dvs kolumn C till S. Jag har fler kolumner för att ta ut lite data för andra analyser.

2. Välj vilket geografiskt område du önskar ha med samt marknader inom respektive land

Följande är de jag använder. Även om First North inkluderas kommer alltför småbolag exkluderas i screenern i fältet ”Market Cap Current”.

3. Exportera data till Excel!

Har du inte Excel kan du importera filen till Google sheets! Låt filen vara öppen i Excel så länge!

4. I Google Sheet är det enklast att spara ner en kopia av min fil till din Drive och duplicerar fliken som heter Mall. Du hittar mitt Google sheet ark här.

Döp om fliken till något lämpligt för dig . För mig ’Aug2024’

5. Från den exporterade börsdata mallen kopierar allt förutom Kolumn A och Rad 1.

6. I Google Sheet markera cell B4 och tryck Ctrl+V

Om antalet kolumner från Börsdata och Google sheet stämmer överens så ska du inte få några överlapp. Gränsen mellan Börsdata data och beräkningskolumner sker mellan S och T.

7. Räkna ut medianen för hela underlaget i kolumn E och F. För in siffrorna i G1 och G2

8. Filtrera fram följande i kolumnerna T, U och V, så att vi får OK för de tre kolumnerna samt ev blanka värden.

9. I rankningskolumnerna, W till AB, får de nyckeltal med lägst värde också lägst PERCENTRANK och det är de lägst värderade aktierna vi vill hitta. För utdelningar vill vi få så hög utdelning som möjligt. Därför har jag inverterat denna percentrank så att det följer de övriga kolumnerna. Ibland saknas PERCENTANK värde eftersom företag t ex saknar utdelning. Då måste du ersätta dessa värden med 0,50, för att aktien inte ska få för högrankning, dvs för lågt värde i summa kolumnen. Alltså, filtrera fram alla #N/A värden ersätt alla #N/A med 0,50. Dubbelkolla så att ’Summa’ kolumnen inte har ett #N/A värde.

10. I detta steg ska finna de aktier som ligger i de tre översta percentilerna som O’Shaugnessy uttrycker det. Men eftersom han använt ett annat system där han rankar alla nyckeltal med lägst värde med högst rankat värde så fungerar inte PERCENTRANK så, så jag vill hitta de i de lägsta 3 percentilerna. Kopiera summavärdena i kolumn AC in till ett tomt ark och exempelvis cell A2 och i B-kolumnen skriver du följande formel.

11. Kopiera värdena från B2 och ner till sista cellen i samma kolumn till ditt kolumn AD i din screening flik Aug2024.

12. Nu ska vi sortera de aktier som faller inom de tre lägsta percentilerna. Det gör vi genom att filtrera kolumn AD, den gula i exemplet ovan. Sortera så här!

Vi har hittills bara ägnat oss åt att filtrera fram de aktier med lägsta värderingar (och med högst direktavkastning). Strategin ”Value composite 2” består av en del till, momentum delen, dvs prisutvecklingen på aktien.

13. Av de 79 aktier vi har kvar vill vi se vilka som har gått bäst kursmässigt de senaste sex månaderna så gör vi en sortering av dessa 79 aktier så här för kolumn F.

14. Underlaget i denna screening blev ganska stor, men efter all filtrering vi gjort i tidigare steg, så krympte vi antalet bolag från 991 st till 79. Strategins fader sa att man handlar antingen 25 eller 50 aktier av de överst placerade aktierna i listan. 25 aktier ger bäst avkastning över tid.

Vi har nu screenat fram de lägst värderade aktierna som haft bäst kursutveckling. Här är några

Bonusdelen (lite jobbigt men inte nödvändigt) Vill du följa upp på dina aktiers utveckling så måste du fylla i Googles ID för varje aktier. Det gör du enklast via http://finance.google.com och sök på bolagsnamnet. Välj lämpligt förslag. För andra nordiska aktier försök välj de med FRA som prefix, de brukar fungera bäst.

När du valt ett alternativ så får du därefter Google tickern.

Skriv sedan in, eller klistra in, STO:VER (obs utan mellanslaget efter kolontecknet)

Upprepa för alla aktier du köpt eller vill följa upp på.

Ifall du önskar samma uppföljning som jag, glöm inte uppdatera datumet i formeln i kolumn AE


Hoppas att dagens genomgång gav insyn i själva processen!
Mvh Moneytalks


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
18 October David Bagge
Halverar Evolution på break-even
I tisdags gick jag lång Evolution (här) på kurs 954kr i aktien. Aldrig förr har jag fått så mycket reaktioner…
16 October David Bagge
Insiders köper inte uppgången
S&P 500 noteras på rekordnivåer och investerare köper aktier för att inte missa uppgången.. De med insyn i…
16 October David Bagge
Säljer resterande SKF på break-even
Den 23 september återbesökte vi SKF (här) efter +16% i samma aktie veckan innan. Redan den 26 september…