Marketmate 28 June

Value Composite

Skribent: Känd från X som Moneytalks (redaktionens edit: ett konto med alldeles för få följare). Jag är civilekonom med redovisningsinriktning och varit intresserad av finansmarknaden sedan tonåren. Fokus för mig sedan examen, har varit att bygga upp ett kapital för trygghet både löpande och inför pensioneringen. Jag har försakat mycket konsumtion i mitt liv i syfte att bygga kapital, köper aldrig något på kredit förutom boende. Belånat portföljen har jag dock gjort. Moneytalks nicket har jag valt av en specifik anledning eftersom det mesta i våra liv styrs av pengar. Vare sig vi vill eller inte styr pengar våra beslut.

Anledningen till att jag väljer att skriva om Value Composite.

Som många andra försöker även jag hitta min nisch vad gäller att tjäna pengar på investeringar. Det kräver massor av tid att, som med allt annat, bli duktig. Med en vardag som pockar på med tidkrävande aktiviteter såsom en anställning, familj, hus och trädgård mm så kan man inte lägga den tid det krävs. Hade man varit yngre hade dagens möjligheter till förkovran via internet varit fantastiska mot då när jag växte upp, inget internet. T ex när jag fick min första e-post adress via universitet, så hade många vänner ingen aning om vad internet eller e-post var ens en gång. Ja så gammal är jag. När man är ung, har man både tiden och energin på ett annat sätt, och den lade jag på IT kunskaper istället för finans, på gott och ont.

Till vardags hjälper jag större bolag, ibland Large Cap, att anpassa sina ERP (enterprise resource planning) system till sin verksamhet. ERP i dagligt tal kallas affärssystem.

När jag bodde och jobbade utomlands för några år sedan, hade jag mer tid och anledning att fundera över min privatekonomi och därmed investeringar då cashdelen växte snabbare. Hur kan man i brist på tid och daglig trading öka sin avkastning, var min ansats. Närmare bestämt, få en avkastning som är bättre än index. Efter mycket tid på nätet och böcker jag köpte, läste jag om olika sätt att göra pengar på börsen. Till sist fastnade jag för, efter att ha provat på lite av varje, Value Composite, vars upphovsman heter James O’Shaughnessy. Hans strategi är vad som även kallas Quantitative investing, dvs att man använder kvantitiva mått istället för kvalitativa, för att hitta aktier att investera i. Dvs en mer mekanisk ansats.

Bakgrund till Value composite

Att screena fram aktier kan alla göra, men frågan är hur? Vilka nyckeltal är bäst att använda mm? Det kräver en livstid att lista ut. Varför inte utnyttja någon som redan lagt en livstid på detta. Av de böcker jag köpte så var det bl a 2:a utgåvan av James O. bok, What works on Wall street, som jag som nämnt valde att gå vidare med på allvar. Jag kommer dock beskriva Value composite utifrån den senaste och 4e upplagan, med förbehåll för feltolkningar.

Det går naturligtvis inte att återge alla 800 sidor från boken, men denna artikel hoppas jag förmedlar det essentiella.

Med mycket kursdata, ofta ända från 1920-talet, förklarar O’Shaugnessy varför det är bra att sammanväga flera nyckeltal och till slut ta de med bäst värde och därefter välja de med bäst momentum (O’Shaugnessy tilldelar de aktier med t ex lägst P/E högst rank. Jag gör tvärtom för det är enklast med de funktioner i kalkylark som finns). Bl a visar han hur man bara med rankning med hjälp av ett nyckeltal kan prestera bättre än index över längre tid, men kan få värre drawdowns. Med flera nyckeltal får man stabilare avkastning med lägre drawdowns vid krasher mm. Namnet Value Composite kommer just av att sätta ihop nyckeltal, dvs sammansatt värde.

Varför använda en strategi?

  • Ej tidskrävande när du väl lärt dig. Screening en kväll i månaden plus köpen dagen efter
  • Du tvingas till att hålla dig till strategins regler, dvs inte låta känslor styra köp och sälj.
  • Du kan slappna av på ett annat sätt och behöver inte ta action på nivåer eller läsa eller göra analyser.
  • Det kan utgöra en del av din totala portfölj som kan vara en Golden Butterfly modell.
  • Lägre risk, men heller inte samma uppsida som andra investeringar.
  • Du behöver inte ha en universitetsexamen i ekonomi för att lära dig strategin, men du kan lära dig och förstå mer under din investeringsresa om du vill det.

Hur screenar man?

Nyckeltalen som används är. (se sidan 657 i fjärde upplagan)


Källa: ”What works on Wall Street”, James O’Shaugnessy, 4e upplagan, sidan 657-658

Ovanstående har jag omsatt till följande praktiska tillvägagångssätt

Vad jag gör i Börsdata är att sätta en screener som ser ut så här.

I boken redogörs inte om man vill ha bolag med förluster i underlaget. Jag har valt att exkludera dem. Bolag mindre än 300 miljoner (oavsett valuta på nordiska marknaden) i börsvärde filtreras bort för att undvika alltför illikvida och därmed volatila aktier. Jag fokuserar på nordiska aktier.

Från börsdata exporterar jag resultatet över till Excel. Därefter till Google Sheet, som realtidsuppdaterar så man kan se utfallet varje dag. I Google Sheet börjar det verkliga arbetet. Länk till ett komplett google sheet ark finns (här).

För varje nyckeltal enligt bilden ovan, så gör jag en rankning med formeln (exempel) =PERCENTRANK($G$4:$G$964;G62)
Jag överväger att gå tillbaka till mitt gamla sätt att ranka pga att jag upplever funktionen som buggig i Google sheet.

Därefter räknar jag ut median på kursutvecklingen på 3 och 6 månader för hela det exporterade underlaget innan jag exkluderar de med negativt P/E. Varje bolags utveckling på 3m respektive 6m intervall måste vara högre än medianen, för att kvalificera sig vidare. Jag filtrerar även på P/E som måste vara högre än eller lika med 0. Saknar ett bolag värde på något av nyckeltalen anger jag 0,50 manuellt som värde för att inte aktien skall få för låg (=bra) rankning på totalsumman av nyckeltalen.

Summan av alla nyckeltals percentil värden skall vara så lågt som möjligt. Därför filtrerar jag fram alla värden (av summavärdet) under 0,40. (O’Shaugnessy anger topp 30%) Jag väljer ett högre värde får att få tillräckligt med aktier att köpa.

Av de aktier som är kvar köper jag således de som haft högst momentum senaste sex månaderna. Denna screening gör jag varje månad. Just att sprida inköpen över månader istället för år, ger mindre volatilitet, vilket man lätt kan se om man tittar på varje enskild månads utveckling i Google Sheet.

O’Shaugnessys egna resultat baserat på historisk data (1964-2009) exklusive transaktionskostnader och ev skatter ger följande resultat.

Källa: ”What works on Wall Street”, James O’Shaugnessy, 4e upplagan, sidan 659

Jag som köper 25 aktier bör alltså se i första kolumnen av resultat. Och det är den geometriska avkastning man bör se på, dvs 19,83% årlig avkastning. $10 000 blir $41M på 45 år eller 4100 ggr ökning

Hur har det gått i verkligheten?

Till en början studerade jag utvecklingen från maj 2020 då jag började screena varje månad, och började investera så smått under 2023. Åren 2020, 2021 och 2022 var utvecklingen strålande. Det är också något O’Shaugnessy lyfter fram, dvs att lågt värderade aktier enligt screeningen går starkt efter en lågkonjunktur/krasch. Från januari i år övergick jag till den metod som anges i fjärde upplagan.

Med reservation för att Google Finance jämt ändrar tickersymbolerna kan ni följa utvecklingen till december 2023 på denna länk (här).

Under 2023 från mars, blandade jag både utländska och svenska aktier i en ISK depå. Fram till juli var jag -10%, men i slutet av året landade jag på något bättre än index.

Under 2024 har jag flyttat och stökat runt i mina portföljer när jag flyttade från Avanza till Nordnet för att få utdelningar snabbare mm. Den svenska portföljen har presterat följande från mitten av mars.

Den utländska portföljen är kontaminerad av andra innehav och representerar inte 100% mina value composite innehav. Jag har som ambition att städa upp inför nästa årsskifte. Svenska delen är 13,57% upp från i mitten av mars. Innan flytten hade jag ca 2-3% upp. Så i runda slängar +16% YTD

Konklusion

Mina Value Composite portföljer har kort och gott gått bättre än index (OMXSPI). Under tiden jag investerat har bolag blivit uppköpta till god premie, bl a Concordia Maritime, Bergs Timber.

Vad händer efter att du köpt aktier enligt strategin?

Tanken, enligt författaren, är att köpa aktier en gång per år och hålla aktierna i ett år. O’Shaugnessy ger inga direkta indikationer när det är bäst att köpa, dvs i början eller i slutet av en period, men han har alltid mätt i hela år. Själv handlar jag första måndagen i varje ny månad. De aktier som säljs är de som 1) köptes första gången för ett år sedan och (2 inte är med i månadens screening. Är de med i månadens screening väljer jag att behålla dem ett år till.

Hur många aktier köper man?

Författaren anger 25-50 st. Jag väljer 25 olika bolag. Ibland screenas ett bolags A och B aktie fram. Då köper jag den billigaste, allt annat lika. Men alltid 25 st olika bolag för samma belopp, t ex 5000kr per aktie

The Little Book of Common Sense Investing: The Only Way to Guarantee Your Fair Share of Stock Market Returns

Om intresse finns bland Market Mates läsare, kan jag i en ny artikel ta er igenom hur man gör steg för steg, med illustrationer.

Önskar en trevlig helg och avkopplande semester!

Mvh Moneytalks


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
5 September PopeyeCharts
Uppföljning: Telia och Sinch
Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus…
5 September David Bagge
Köper Boliden!
Bolidens aktien är ner -25% sedan toppen i maj och noteras nu precis på samma nivå som kraschbotten i början på…
4 September David Bagge
Köper Electrolux (igen)
I fredags tog jag hem +13% i vinst i Electrolux (här) på kursen 99.40kr efter kraftig uppgång på kort tid. Sedan…