Edvin Wallin - Vontobel 27 August

Vad händer på råvarumarknaden?

Efter senaste tidens extraordinära volatilitet, med Amerikanska volatilitets index VIX på högsta nivån sedan corona-kraschen, har investerarintresset för ”Safe Havens” ökat. Ädelmetallerna Guld och Silver brukar vara tillflyktsort nummer ett vid stökiga tider, men silvret har inte följt med sin storebror guldet. Häng med denna vecka när vi tar en närmare titt på den vita metallen!

Silvret släpar efter

Ädelmetaller är en uråldrig finansiell hedge, vilket är rätt logiskt när man tänker på det. Att ha pengarna utlånade till banken eller investerade i en tillgång innebär alltid en risk. När en oförutsedd kris inträffar finns inga garantier att du kan komma åt dina pengar, möjligtvis ser du dem aldrig igen. Således är det enkelt att se fysiska ädelmetallers investeringscase. Betalmedel du fysiskt kan hålla i handen, och som går att använda även fast banken eller landets valuta försvinner.

Investerare återvände till denna hedge i början av augusti i farhågorna av försämrade ekonomiska utsikter, ökade spänningar i mellanöstern och den omtalade japanska ”carrytraden” som inte gick enligt plan. Guldpriset rusade för första gången över 2 500 USD/OZ på dessa nyheter, men den vita metallen hängde inte med. Bakomliggande anledningar finns det flera av, men synen på silver som en hybridmetall med hög användning inom industriella applikationer hjälpte inte. Bland annat kom de amerikanska siffrorna över beviljade bygglov in under förväntningarna 16 juli, vilket kan ses som en negativ ekonomisk signal. Mindre positivt för den industri-orienterade metallen silver.

Silverprisets underprestation jämte guldet har återigen ökat Guld/Silver-ration. Per den 16 augusti 2024 låg ration på 86,5x, högre än femårssnittet som uppgick till 82,4x. Silvret har således blivit relativt ”billigare” jämfört med guldet, vilket kan skapa förutsättningar för en framtida prisuppgång.

Fundamentan finns där

Silvrets relativa ”billighet” sett till Guld/Silver-ration är inte den enda positiva signalen silver har visat. Det råder även en strukturell brist på metallen, som det helt enkelt grävs för lite av i relation till efterfrågan. Konsekvensen är att konsumenter av silver nu behöver plocka från uppbyggda lager, som sinar i snabb takt. Fortsätter underskottet av nygrävt silver kan priserna eventuellt pressas upp på sikt. Underskottet går mot sitt näst största år någonsin 2024 enligt branschorganisationen The Silver Institute.

Tredje positiva signalen för silver är de omtalade räntesänkningarna investerare inväntar på horisonten. Sett till Feds Funds-terminen prisar marknaden in fyra räntesänkningar till slutet av 2024 i USA, vilket skulle innebära en eventuell styrränta på 4,25–4,5. Räntesänkningar kan möjligtvis spä på flykten från då lägre avkastande räntepapperna, in i ädelmetaller som då relativt ser billigare ut. Vad det faktiska utfallet blir återstår att se, men som ädelmetallsinvesterare är det viktigt att hålla koll på hur FED agerar i höst.

Silverpriset handlas i en uppåtgående trend sett till femårsgrafen på veckobasis. Priset befinner sig över både Moving Average (MA) 50- och 200. Priset per den 16.08.2024 uppgick till 28,98 USD/OZ.

Lastning…
Signifikanta risker
Marknadsrisk: Värdet på produkterna kan sjunka betydligt under inköpspriset på grund av förändringar i marknadsfaktorer, särskilt om värdet på den underliggande tillgången sjunker. Produkterna är inte kapitalskyddade.

Emittentens kreditrisk: Investerare i produkterna är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina skyldigheter enligt produkterna. En total förlust av det investerade kapitalet är möjlig. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.

Risk med hävstångsprodukter: På grund av hävstångseffekten finns det en ökad risk för förlust (risk för totalförlust) med hävstångsprodukter, t.ex. Bull & Bear certifikat, Warranter och Mini Futures.

Valutarisk: Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta kommer värdet på en produkt också att bero på växelkursen mellan de respektive valutorna. Som ett resultat kan värdet på en produkt fluktuera avsevärt.

Viktig information
Den här informationen utgör varken investeringsrådgivning eller en rekommendation för investeringsstrategier, utan är endast en annons. Den kompletta informationen om värdepapperen, särskilt vad gäller struktur och risker som är associerade med en investering, beskrivs i basprospektet, tillsammans med eventuella tillägg och de slutliga villkoren.Det rekommenderas att potentiella investerare läser de här dokumenten innan några investeringsbeslut fattas. Dokumenten och faktabladet med basfakta för investerare publiceras på webbsidan som tillhör emittenten Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Tyskland och kan erhållas från emittenten utan kostnad. Godkännandet av prospektet ska inte förstås som en garanti för värdepapperen. Värdepapper är inte enkla produkter och de kan vara svåra att förstå sig på. Den här informationen inkluderar eller relaterar till siffror för ett simulerat tidigare resultat. Tidigare resultat är inte en pålitlig indikator för framtida resultat.

ANNONS

Rekommenderat

Se alla
17 September David Bagge
Tar hem vinsten i SKF
Igår gick jag lång SKF (här) och efter +6.7% i aktien på 24h tar jag vinsten. SKF stiger idag på beskedet att man…
17 September David Bagge
Säljer DAX
Under förmiddagen gick min stop loss i S&P 500 (här), då indexet avancerat +2% från det läger att jag gick…
16 September David Bagge
Köper SKF
Den cykliska delen av börsen har fallit markant sedan i våras och SKF handlas exempelvis -22% lägre nu än i maj.…