Edvin Wallin - Vontobel 13 August

Vad händer på råvarumarknaden?

Denna vecka tar vi en närmre titt på de två lite udda råvarorna majs och kaffe. Mycket har hänt på marknaden sedan sist, med bland annat förändringar i väderförhållanden och regleringar som träder i kraft vilket har fått priser att både stiga och sjunka. Häng med!

Svalt majs, inga popcorn

Den ofta bortglömda men ack så viktiga råvaran majs har sett bättre tider, i alla fall prismässigt. Majs är inte bara en stapelvara på middagsbordet, utan råvaran används i stor utsträckning till både djurfoder och bränsleproduktion. Majs är det viktigaste spannmålet i den amerikanska kycklinguppfödelsen, samt produceras 94% av etanolen i USA från majs enligt amerikanska myndigheten U.S. Department of Energy. Prisnedgången kan således sprida ringar på vattnet, och möjligtvis driva ner priserna på både kött och bränsle. En positiv signal för världens konsumenter, som senaste åren kämpat med hög inflation.

Vad föreligger då denna till synes starka nedgång? En faktor är det gynnsamma vädret i amerikanska mellanvästern. Mellanvästern är en viktig plats för majsproduktionen, och USA som land är världens största producent enligt mellanstatliga orginisationen FN med 31% av produktionen. En lagom mängd regn och normala temperaturer har lett till en upprevidering av landets förväntade produktion för säsongen 2024/25. Amerikanska myndigheten U.S. Department of Agriculture redovisade i juli månads marknadsutsikt en förväntad produktion på 17 002 miljoner bushels för säsongen, upp 95 miljoner bushels jämfört med juni månads utsikt. Den tilltagande produktionen har också lett till ökande lager. Majslagrena i USA befinner sig på fyraårshögsta.

Källa: U.S. Department of Agriculture, Grain Stocks report.

Majspriserna sett över en femårshorisont har kommit tillbaka till 2019 års prisnivåer. Hela uppgången under pandemin och perioden med extraordinär inflation 2021–2023 har blivit utraderad. Majspriset stängde på 386 US Cents/Bushel 02.08.2024. Ett intressant case framöver är det sjunkande majspriset påverkan på bland annat kycklingpriset, etanolpriset samt bensinpriserna då bensinen vi tankar innehåller uppemot 10% etanol.

Lastning…

Sätt inte kaffet i halsen

Under juni 2023 trädde förordningen om produkter fria från skogsskövling i kraft i Europeiska unionen. Förordningens syfte är att minska EU:s negativa påverkan på skogsskövling internationellt, och begränsar import av varor som bidrar till detta. De nya reglerna träder i kraft vid årsskiftet 2024/2025.

Förordningen har lett till stökigheter på amerikanska terminsmarknaden, där en tydlig prisdiskrepans mellan septembers- och efterföljande decembers terminskontrakt går att skåda. Skillnaden ligger i att septemberkontraktet är det sista kontraktet som tillåter europeiska producenter att importera kaffebönorna i tid innan de nya reglerna träder i kraft, utan att behöva oroa sig för problem vid tullen. September månads priskontrakt handlades 4,8% högre än decembers motsvarighet per 08.08.2024.

EU:s reglering kan möjligtvis spä på den redan skådade prisuppgången i kaffet även på längre sikt. Hårdare krav för odlare och mer administrativt arbete för att säkerställa att regleringen efterföljs hjälper i alla fall inte till med att hålla produktionskostnaderna låga. Priset på Arabicaböner är i en uppåtgående trend sett veckovis över fem år. Priset ligger över både Moving Average (MA) 50 samt 200.

Lastning…
Signifikanta risker
Marknadsrisk: Värdet på produkterna kan sjunka betydligt under inköpspriset på grund av förändringar i marknadsfaktorer, särskilt om värdet på den underliggande tillgången sjunker. Produkterna är inte kapitalskyddade.

Emittentens kreditrisk: Investerare i produkterna är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina skyldigheter enligt produkterna. En total förlust av det investerade kapitalet är möjlig. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.

Risk med hävstångsprodukter: På grund av hävstångseffekten finns det en ökad risk för förlust (risk för totalförlust) med hävstångsprodukter, t.ex. Bull & Bear certifikat, Warranter och Mini Futures.

Valutarisk: Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta kommer värdet på en produkt också att bero på växelkursen mellan de respektive valutorna. Som ett resultat kan värdet på en produkt fluktuera avsevärt.

Viktig information
Den här informationen utgör varken investeringsrådgivning eller en rekommendation för investeringsstrategier, utan är endast en annons. Den kompletta informationen om värdepapperen, särskilt vad gäller struktur och risker som är associerade med en investering, beskrivs i basprospektet, tillsammans med eventuella tillägg och de slutliga villkoren.Det rekommenderas att potentiella investerare läser de här dokumenten innan några investeringsbeslut fattas. Dokumenten och faktabladet med basfakta för investerare publiceras på webbsidan som tillhör emittenten Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Tyskland och kan erhållas från emittenten utan kostnad. Godkännandet av prospektet ska inte förstås som en garanti för värdepapperen. Värdepapper är inte enkla produkter och de kan vara svåra att förstå sig på. Den här informationen inkluderar eller relaterar till siffror för ett simulerat tidigare resultat. Tidigare resultat är inte en pålitlig indikator för framtida resultat.

ANNONS

Rekommenderat

Se alla
16 September David Bagge
Köper SKF
Den cykliska delen av börsen har fallit markant sedan i våras och SKF handlas exempelvis -22% lägre nu än i maj.…
12 September David Bagge
Affärscase: Stop loss och målområden
Den nya widgeten med Aktiva Affärscase på plattformen bygger på stop loss-nivåer i de ETP:er som jag handlar. Helt…
12 September David Bagge
Google med warranter?
Vi har sett ordentliga nedgångar bland de amerikanska tech-jättarna de senaste veckorna sedan toppnoteringarna i…