Under de senaste månaderna har det varit ett starkt fokus på ädelmetaller, särskilt guld och silver. Sedan 2000 har guld utvecklats bättre än S&P 500-index. Aktiva handlare tenderar att söka sig till mer volatila tillgångar och andra råvaror har sett en minskad volatilitet, men nu spekuleras det i en mer volatil höst, särskilt för oljepriserna. Följ med oss den här veckan när vi tittar närmare på WTI- och Brent-oljan!
Kan USA:s politik påverka volatiliteten?
Valet i november påverkar inte bara vem som blir USA:s nästa president, utan även aktie- och råvarumarknaderna under det kommande året. Republikanerna har generellt sett varit mer konservativa de senaste åren när det gäller USA:s energiförsörjning och synen på att inte fasa ut fossila bränslen. Partiernas syn på de fossila bränslenas roll i samhället syns också i kampanjdonationerna. Inför valet 2024 har gas- och oljebolag donerat över 32 miljoner USD till den republikanska kampanjen, jämfört med drygt 4 miljoner USD till den demokratiska kampanjen.
Det republikanska partiet och olje- och gasbolagen sätter nu press på den demokratiska kampanjen i frågor som hur en ny demokratisk administration skulle hantera hydraulisk spräckning (fracking) och hur den ser på nya LNG-anläggningar. Beroende på utgången av valet kan detta få stor inverkan på den amerikanska gas- och oljesektorn och hur mycket som kan utvinnas i framtiden. Hydraulisk spräckning är en central del i produktionen av naturgas från skiffer och skifferolja, där 40% av naturgasen kommer från skiffer och så mycket som 64% av oljan.
Är vi på väg mot en mer volatil oljemarknad?
Under de senaste sex månaderna har volatiliteten på oljemarknaden minskat, trots den pågående konflikten i Mellanöstern och risken för eskalering. Många råvaruhandlare letar efter volatilitet och effekten av låg volatilitet kan också ses hos de stora råvaruhandelsbolagen Gunvor och Trafigura, där intäkterna från oljehandeln blir lidande. För att få en överblick över volatiliteten på oljemarknaden kan man analysera OVX-indexet, som är volatilitetsindexet på WTI med en löptid på 30 dagar. Sedan nedgången med årsbotten i juni/juli har volatiliteten nu ökat.
Hur är det i Europa?
Ur ett europeiskt perspektiv är Brent den viktigaste terminen eftersom den speglar Nordsjöoljan. Europeiska aktörer som British Petroleum, Equinor och Shell kan ses som relativt pressade under rådande pris- och efterfrågeförhållanden. Det nuvarande priset pressar producenterna och analytikerna har reviderat ned riktpriserna för nästan alla europeiska producenter. Mot slutet av året väntas OPEC+ samt europeiska och amerikanska producenter öka utbudet av olja, vilket kan komma att påverka prisutvecklingen negativt för både bolagen och terminerna. Man ska dock komma ihåg att efterfrågan också förväntas öka vid ett fallande oljepris, och om priset skulle falla till 70-75 USD per fat skulle det också kunna spegla en ökad global tillväxt och på sikt en ökad efterfrågan på olja. Samtidigt finns det en oro kring hur den kinas utveckling ser ut framöver och om tillväxtmålen nås, där Kina står för runt 13–14% av konsumtionen av olja.
Emittentens kreditrisk: Investerare i produkterna är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina skyldigheter enligt produkterna. En total förlust av det investerade kapitalet är möjlig. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.
Risk med hävstångsprodukter: På grund av hävstångseffekten finns det en ökad risk för förlust (risk för totalförlust) med hävstångsprodukter, t.ex. Bull & Bear certifikat, Warranter och Mini Futures.
Valutarisk: Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta kommer värdet på en produkt också att bero på växelkursen mellan de respektive valutorna. Som ett resultat kan värdet på en produkt fluktuera avsevärt.
Viktig information
Den här informationen utgör varken investeringsrådgivning eller en rekommendation för investeringsstrategier, utan är endast en annons. Den kompletta informationen om värdepapperen, särskilt vad gäller struktur och risker som är associerade med en investering, beskrivs i basprospektet, tillsammans med eventuella tillägg och de slutliga villkoren.Det rekommenderas att potentiella investerare läser de här dokumenten innan några investeringsbeslut fattas. Dokumenten och faktabladet med basfakta för investerare publiceras på webbsidan som tillhör emittenten Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Tyskland och kan erhållas från emittenten utan kostnad. Godkännandet av prospektet ska inte förstås som en garanti för värdepapperen. Värdepapper är inte enkla produkter och de kan vara svåra att förstå sig på. Den här informationen inkluderar eller relaterar till siffror för ett simulerat tidigare resultat. Tidigare resultat är inte en pålitlig indikator för framtida resultat.