En turbowarrant, även kallad Turbo, är en börshandlad produkt som ger dig möjligheten att spekulera på prisrörelser i en underliggande tillgång. Turbowarranter erbjuder en hög hävstångseffekt, vilket betyder att du får en extra utväxling på alla kursrörelser. Detta gör dem attraktiva för kortsiktig spekulation samtidigt som det också innebär en högre risk.
Nyckelpunkter
- Turbowarranter. Turbowarranter är börshandlade instrument med hög hävstång. Dessa instrument möjliggör spekulation i prisrörelser på en underliggande tillgång med risk för total förlust vid knock-out.
- Typer. Det finns två huvudtyper av turbowarranter. Den ena är turbo long som stiger med den underliggande tillgångens pris. Den andra är turbo short som ökar när tillgångens pris sjunker.
- Fördelar och risker. Hög hävstång ger möjlighet till snabb avkastning men innebär också hög risk. Denna risk är som störst vid snabba marknadsrörelser.
- Handel. Turbowarranter handlas via nätmäklare och är särskilt lämpliga för kortsiktig spekulation baserad på teknisk analys, där investeraren väljer hävstång och stoploss-nivå.
Hur fungerar turbowarranter?
Det finns två typer av turbowarranter: Turbo Long och Turbo Short. Turbo Long stiger om den underliggande tillgången stiger och vice versa. Det som gör turbowarranter unika är deras hävstångseffekt och knock-out-nivåer.
Turbowarranter emitteras av banker och finansiella institutioner som prissätter och skapar produkterna. Hävstångseffekterna du får från turbowarranter ger dig större exponering mot tillgången utan att du själv behöver öka din insats. Det fungerar på samma sätt som ett lån, där du får ta del av den potentiella ökade vinsten men också den potentiella ökade förlusten.
Finansieringsnivån är en viktig parameter vid beräkning av en turbowarrants pris. Det är det belopp som emittenten finansierar åt investeraren för att möjliggöra hävstångseffekten. Turbowarranter har ingen fast löptid. Däremot förfaller de vid händelse av att den underliggande tillgångens pris når en förutbestämd knock-out-nivå, varpå produkten blir värdelös och du förlorar ditt investerade kapital.
Viktiga faktorer som påverkar priset på turbowarranter
Det finns flera faktorer som påverkar priset på turbowarranter. Här är några exempel:
- Priset på den underliggande tillgången. Förändringar i priset på den underliggande tillgången har den största effekten på turbowarrantens pris. En prisuppgång gynnar en Turbo Long, medan en prisnedgång gynnar en Turbo Short.
- Finansieringsnivå. Finansieringsnivån är det belopp som emittenten finansierar åt investeraren för att möjliggöra hävstångseffekten. Priset på en Turbo Long är Underliggande tillgångens pris – Finansieringsnivån. Priset på Turbo Short är = Finansieringsnivån – Underliggande tillgångens pris.
- Hävstång. Hävstångseffekten multiplicerar rörelserna i den underliggande tillgången, vilket innebär att en liten rörelse i tillgångens pris kan leda till en stor förändring i turbowarrantens värde. Ju närmare den underliggande tillgångens pris är knockout-nivån, desto större blir hävstången. När man väl tagit en position låser sig hävstången vid den nivån.
- Knock-out-nivå. När den underliggande tillgångens pris når denna på förhand utsatta nivå upphör turbowarranten att existera (knockas) och investeringen blir värdelös.
- Emittentens premie. En premie som emittenten lägger på priset för att skydda sig mot risken för stora marknadsrörelser (GAP-risk). Denna faktor kan påverkar priset marginellt.
Skillnaden mellan turbowarranter, vanliga warranter och andra börshandlade produkter
- Hävstång. Turbowarranter erbjuder en betydligt högre hävstång än vanliga warranter.
- Knock-out-nivå. En unik egenskap hos turbowarranter är deras knock-out-nivåer. När dessa nivåer nås blir produkten värdelös och förfaller. Vanliga warranter har ingen sådan mekanism utan löper fram till ett specifikt datum.
- Unlimited Turbos och Mini Futures. Turbowarranter fungerar som Mini Futures men med skillnaden att stoploss- och finansieringsnivåerna är densamma i Unlimited Turbos, vilket ger en högre hävstång och riskprofil än Mini Futures.
Fördelar och risker med turbowarranter
När du handlar med turbowarranter är en fördel den extra utväxling du får på kursrörelser genom hävstångseffekten. Om priset på den underliggande tillgången exempelvis ökar med +1 % och du har en Turbo Long med en hävstång på 10x stiger Turbon med +10 %. Samtidigt kan hävstången vara en stor risk. Vid -1 % nedgång på underliggande ger samma warrant en minskning på -10 %.
En annan fördel med turbowarranter är den flexibilitet som tillåter dig att spekulera på kortsiktiga upp- och nedgångar i pris. Turbowarranter har dessutom ingen fast löptid utan förfaller då den underliggande tillgångens pris når knock-out-nivån. På grund av paritet kan investerare få exponering mot stora underliggande tillgångar med en mindre kapitalinsats, vilket gör turbowarranter tillgängliga för fler traders.
Risker med turbowarranter kommer främst från hävstångseffekten. Därför är det viktigt att du som vill handla med produkten förstår innebörden med hävstång. Detta är extra viktigt i situationer då marknaden är volatil. Vid hastiga rörelser kan GAP uppstå, vilket är en annan risk. Ett GAP är en plötslig och stor rörelse i priset på en tillgång där det inte finns några transaktioner mellan det gamla priset och det nya priset.
Hur man balanserar risk och avkastning
- Välj din hävstång med omsorg. För att balansera risk och avkastning bör du noggrant välja rätt hävstångsnivå. Hög hävstång kan ge dig en större potentiell avkastning men också större risker.
- Använd dig av en klar strategi. Vill du handla med turbowarranter behöver du en förståelse för teknisk analys och en tydlig strategi. Detta underlättar för att välja profitnivåer och stoploss-nivå. Dessutom behöver du en money management plan för att avgöra hur mycket risk du kan tillåta per trade.
- Överväg mindre kapitalinsatser. Hävstången i turbowarranter kan ge dig en hög avkastning utan att du behöver investera stora belopp. Detta kan du tänka på för att sprida och balansera riskerna.
Så handlar du med turbowarranter
Utifrån teknisk analys av den underliggande tillgången du vill spekulera i väljer du mellan Turbo Long, Turbo Short, unlimited Turbo Long eller unlimited Turbo Short. Den tekniska analysen bör vara ett underlag för den stoploss-nivå och de profitnivåer du kommer att använda dig av. När din analys känns bra kan du filtrera warrantlistan för att hitta en turbowarrant som passar dig.
Du kan välja att sälja din turbowarrant när du har nått din målavkastning eller om din analys föreslår att marknadsriktningen kan ändras. Om den underliggande tillgången når stoploss-nivån knockas turbowarranten och du förlorar det riskade kapitalet till traden.
Exempel på handel med turbowarranter
Exempel 1. Du använder dig av teknisk analys för att dra slutsatsen att S&P 500 kommer att sjunka. Därmed placerar du en marknadsorder på en Unlimited Turbo Short med en hävstång på 8. När indexet faller med -2 % stiger turbowarranten med +16 %. Du stänger då din position med en betydande vinst.
Lärdom: Handel med turbowarrranter gör det möjligt att få en hög avkastning genom hävstång.
Exempel 2. Du analyserar Nasdaq 100 intradagsvolym och använder Bull Flags för att spekulera i en uppgång i indexet. Du köper en Turbo Long med hävstång 7x men har missat att det är FOMC nyheter. Marknaden GAPar nedåt och turbowarranten knockas. Allt kapital i din trade går förlorat.
Lärdom: Turbowarranter innebär en hög risk och handel med hävstång kan få stora konsekvenser om hänsyn inte tas till nyheter.
Sammanfattning
Turbowarranter är börshandlade produkter med hävstång där du kan spekulera i prisrörelser för underliggande tillgångar. Det finns två typer: Turbo Long om du vill satsa på uppgångar och Turbo Short för nedgångar. Hävstången ökar exponeringen vilket ger möjlighet till både högre avkastning men samtidigt högre risk.
Du handlar med turbowarranter genom din nätmäklare och du kan basera dina handelsbeslut på teknisk analys. Tror du att S&P 500-indexet ska sjunka kan du exempelvis köpa en Unlimited Turbo Short med hävstång 8. Om indexet faller -2 % ökar din position med +16 %. Omvänt kan marknaden snabbt vända. Detta kan orsaka att turbowarranten knockas då knock-out-nivån triggas, vilket leder till en förlust av hela ditt investerade kapital.
En lärdom är att turbowarranter kan ge höga vinster, men de medför också hög risk, särskilt när det är hög volatilitet. Att du har en tydlig strategi och noggrant överväger risk är avgörande för framgång i handeln med dessa instrument.
Vanliga frågor och svar
Hur skiljer sig en turbowarrant från en vanlig warrant?
En turbowarrant har högre hävstång och en knock-out-nivå som kan leda till att den knockas och förlorar värde helt. En vanlig warrant har en löptid, vilket turbowarranter inte har.
Vilka faktorer påverkar priset på en turbowarrant?
Priset på en turbowarrant påverkas av den underliggande tillgångens pris, finansieringsnivån, hävstångseffekten, avståndet till knock-out-nivån, samt emittentens premie som täcker GAP-risk och marknadsvolatilitet.
Vad är fördelarna med att investera i turbowarranter
Hög hävstång, möjligheten till snabb avkastning, ingen löptid och tillgång till olika marknader. Passar dig som föredrar kortsiktiga placeringar.
Vad är nackdelarna med att investera i turbowarranter?
Nackdelarna med turbowarranter inkluderar hög risk, potentiell total förlust vid knock-out, GAP-risk som kan orsaka plötsliga och oväntade förluster, samt att det främst passar kortsiktig handel vilket inte passar alla.
Ordlista
Turbowarrant. En börshandlad produkt med hög hävstång och stopp-loss nivå.
Hävstång. Ett sätt att öka exponeringen mot en tillgång utan att behöva investera hela beloppet själv.
Stoploss-nivå. En förutbestämd nivå där en turbowarrant automatiskt säljs för att begränsa förlust.
Underliggande tillgång. Den tillgång (t.ex. aktie, index, råvara) som turbowarranten är baserad på.
Emittent. Företaget som ger ut turbowarranter.
Turbo Long. En warrant som ökar i värde när den underliggande tillgången stiger.
Turbo Short. En warrant som ökar i värde när den underliggande tillgången faller.
Knock-out. En nivå vid vilken turbowarranten förfaller om den underliggande tillgången når eller passerar denna gräns.
Löptid. Den tid under vilken en warrant är giltig innan den förfaller.
Spread. Skillnaden mellan köp- och säljkursen för en turbowarrant.