David Bagge 4 November

Hur fungerar warranter?

En warrant är ett finansiellt instrument som ger dig rätten att köpa eller sälja en underliggande tillgång, såsom en aktie eller ett index, till ett bestämt pris och datum. Vid köp av en warrant betalar du en premie, vilket är kostnaden för att antingen köpa eller sälja den underliggande tillgången.

Nyckelpunkter

  • En warrant ger dig rätten att köpa eller sälja en underliggande tillgång till ett förutbestämt pris vid ett förutbestämt datum.
  • Warranthandel är riskfyllt. Det bästa sättet att parera för detta är genom att ta små positionsstorlekar i relation till ditt portföljvärde.
  • Warranter liknar optioner men utfärdas endast av emittenter.
  • Skillnader mellan turbowarranter och standardwarranter är att “turbos” ofta har högre hävstångar, knock-out-nivåer samt kortare löptider.

Vad är warranter?

En warrant är ett finansiellt derivat som ger dig rätten att köpa eller sälja en underliggande tillgång, exempelvis en aktie eller en råvara, till ett specifikt lösenpris. Du kan bruka rätten att köpa eller sälja innan eller på ett angivet förfallodatum. Det finns två typer av warranter, köpwarranter och säljwarranter. Köpwarranter kallas för Call Warrants och säljwarranter för Put Warrants.

Vad är skillnaden mellan warranter och andra finansiella produkter?

Till skillnad från aktiehandel äger du inte den underliggande tillgången när du köper en warrant. Du har därmed inte rösträtt eller rätt till utdelning som du har vid ett vanligt aktieinnehav. Warranter liknar optioner i och med rätten att köpa och sälja en underliggande tillgång, men den avgörande skillnaden är att warranter utfärdas av emittenter medan optioner kan ställas ut av enskilda investerare.

Hur fungerar warranter inom daytrading?

Med warranthandel kan du som daytrader handla med olika underliggande tillgångar, spekulera i upp- och nedgångar samt dra nytta av riskbegränsningen som warranter erbjuder. Warranter är uppbyggda på detta sätt: 

  • Underliggande tillgång. Den tillgång vars prisutveckling warranten följer, exempelvis en aktie eller ett index.
  • Typ. Köpwarranter (Calls) eller säljwarranter (Puts).
  • Förfallodag. Förfallodagen är den sista dagen som warranten kan utnyttjas.
  • Lösenpris. Det förutbestämda priset till vilket du kan köpa eller sälja din tillgång för. 
  • Paritet. Relationen mellan warranten och den underliggande tillgången, exempelvis att det krävs 100 warranter för en enhet av en viss tillgång.

Varför använder daytraders warranter?

Daytraders använder warranter på grund av fördelar som hävstångseffekten, riskbegränsningen samt möjligheten att spekulera i både stigande och fallande marknader. Men det finns även nackdelar med warranter som du bör ha koll på.

Fördelar
  • Hävstångseffekten. Förstorar exponeringen utöver din insats – ger möjligheten till högre avkastning.
  • Riskbegränsning. Den maximala förlusten begränsas till premien på grund av valmöjligheten att nyttja en warrant eller ej.
  • Flexibilitet. Genom att använda både Calls och Puts kan du spekulera i båda stigande och fallande marknader.
  • Diversifiering. Du kan diversifiera din långsiktiga portfölj med hjälp av warranter. I sådant fall fungerar de som en hedgening.
Nackdelar
  • Marknadsrisk. Prisförändringar i underliggande påverkar värdet på en warrant. Om marknadspriset rör sig tillräckligt mycket i motsatt riktning från din warrants riktning riskerar den att bli värdelös.
  • Likviditetsrisk. Viktigt vid spekulation i warranter är att de är likvida. Risken med låg likviditet är att inte kunna köpa eller sälja till det priset du önskar.
  • Tidsvärdesrisk. Ju närmare förfallodatumet, desto mindre tid har warranten att uppnå lösenpriset. Detta gör att warranter förlorar värde över tid.
  • Emittentrisk. Om emittenten som ger ut warranten inte kan fullfölja sina åtaganden kan det leda till att warranten blir värdelös.

Warranter och turbowarranter

Warranter och turbowarranter påminner mycket om varandra – båda är finansiella derivat som ger investeraren möjlighet att spekulera i prisrörelser hos en underliggande tillgång. Några skillnader är: 

  • Hävstång. Turbowarranter har en starkare hävstångseffekt än vanliga warranter. Detta innebär att turbowarranter ger en större reaktion på prisförändringar i den underliggande tillgången, vilket gör dem mer volatila och riskfyllda.
  • Knock-out-nivå. En viktig skillnad är att turbowarranter har en specifik knock-out-nivå. Om priset på den underliggande tillgången når denna nivå förfaller turbowarranten och du förlorar hela din investering. 
  • Tidsvärdesförlust. Turbowarranter påverkas i mindre grad av tidsvärdesförlust jämfört med vanliga warranter. Detta gör dem attraktiva för kortsiktig handel där tidsförluster minimeras.

Olika typer av warranter

Det finns olika typer av warranter som har diverse funktioner. Nedan listar vi dem och ger en förklaring till vardera.

  • Standardwarranter. Ger dig rätten att köpa eller sälja en tillgång till ett fast pris innan ett visst datum. De används för att spekulera i prisrörelser eller för hedgning (strategi för att riskminimera). 
  • Turbowarranter. Hävstångsinstrument med hög exponering och en knock-out-nivå. Om denna nivå nås förfaller warranten. Turbos är bra vid kortsiktig handel med hög risk.
  • Knockoutwarranter. Fungerar som turbowarranter med knock-out-nivå men med begränsad risk. Passar stabilare marknader där knock-out-nivån sannolikt inte nås.
  • Plain Vanilla Warrants. Enkla warranter utan knock-out-funktion. Passar för traders som vill spekulera i prisrörelser utan komplexa funktioner.

Hur köper jag och säljer warranter?

  • Välj nätmäklare. Börja med en mäklare som erbjuder warranter. De flesta nätmäklare gör det.
  • Analys. Analysera olika underliggande till dess att du hittar en stark tradingsetup.
  • Typ av warrant. Välj mellan köpwarrant eller säljwarrant, beroende på din analysslutsats av den underliggande. 
  • Lösenpris och löptid. Välj en warrant med rätt lösenpris och löptid för din strategi. Längre löptider och närmare marknadspris är ofta dyrare. Som daytrader kör du i regel kort löptid med tanke på att din handel framförallt utförs på intradagsbasis. 
  • Order. Du kan antingen utföra din handel via en marknadsorder (där du köper direkt till marknadspris) eller också via en limitorder (där du skriver in ett specifikt pris som ordern exekveras på).
  • Övervakning. Följ utvecklingen av marknaden och din tillgång. Justera eller sälj om målen nås eller marknaden förändras.
  • Avsluta din position. Sälj warranten eller utnyttja den före löptiden. Om warranten är “in the money” (när underliggande tillgångens pris är gynnsamt kontra lösenpriset) så kan du utnyttja den för att köpa eller sälja den underliggande tillgången.

Warrantlistan

Warrantlistan är en gratistjänst som vi erbjuder på Marketmate. Med den kan du utforska och jämföra fler än 100 000 olika börshandlade produkter från Europas ledande emittenter. Genom att jämföra dessa innan handel kan du som daytrader bättre bedöma både risker och avgifter. Plattformens funktion för att spara filter gör det enkelt att återkomma till dina anpassade sökningar, vilket sparar tid vid framtida handel. Warrantlistan hittar du här.

Sammanfattning

Warranter är finansiella instrument som ger dig rätten att köpa eller sälja en underliggande tillgång till ett förutbestämt pris under en viss tidsperiod. Warranter har per automatik en hävstång, vilket gör att både vinster och förluster kan bli stora. Detta gör dem populära för handel på intradagsbasis. Risker som marknadsrörelser, tidsvärdesförlust och emittentrisk kan leda till att warranten förlorar sitt värde. Det är därför avgörande att förstå dessa risker och använda riskhanteringsstrategier om du vill handla med warranter effektivt.

Vanliga frågor och svar

Vad är en warrant?
En warrant är ett finansiellt instrument som ger innehavaren rätten att köpa eller sälja en underliggande tillgång till ett förutbestämt pris inom en viss tidsperiod.

Vad är skillnaden mellan warranter och optioner?
Skillnaden är att warranter vanligtvis emitteras av företag eller banker medan optioner handlas på börsen. Warranter har även längre löptider och kan ha mer specifika villkor än optioner.

Kan jag förlora mer än insatsen i warranter?
Nej, du kan inte förlora mer än din insats. Förluster är begränsade till det belopp som du betalat för warranten.

Kan jag alltid sälja warranter?
Warranter kan handlas under börsens öppettider, men likviditeten kan variera. Det kan vara svårt att sälja om det finns få köpare eller om marknaden är illikvid.

Hur fungerar hävstången i warranter?
Hävstången förstorar både potentiella vinster och förluster. Små rörelser i den underliggande tillgångens pris kan därmed leda till betydande förändringar i warrantens värde.

Relaterade artiklar

Se alla
24 April
Börshandlade produkter
Börshandlade produkter är finansiella instrument som handlas på börsen på liknande sätt som aktier. En börshandlad...
22 November
Certifikat – en nybörjarguide av börsprofilen David Bagge
Ett certifikat är ett finansiellt instrument som speglar prisutveckling i en underliggande tillgång, exempelvis en aktie...
29 November
Knock-out-warranter
Knock-out-warranter, ibland kallade Unlimited Turbos, är finansiella instrument som används för spekulation på prisrörelser i underliggande...