David Bagge 24 October

Lär dig handla med warranter

Warranter är en typ av finansiellt derivat som ger dig möjligheten att köpa eller sälja en underliggande tillgång till ett förutbestämt pris. Transaktionen av warranten sker på en överenskommen lösendag. En warrant ger dig möjlighet till att utföra en affär, men inte en skyldighet, vilket gör att du inte behöver gå hela vägen vid händelse av att din analys inte faller ut rätt.

Nyckelpunkter

  • En warrant är ett finansiellt instrument som ger dig som trader möjligheten att köpa eller sälja en underliggande tillgång. Transaktionen sker på en lösendag som är bestämd på förhand. 
  • För att kunna köpa och sälja warranter kräver det att din mäklare erbjuder handel i dem. För att köpa warranter placerar man ordrar precis som vid aktieköp. Du kan både placera marknadsordrar samt limitordrar.
  • Warranter är uppbyggda av komponenter bestående av underliggande tillgång, kategori, slutdag och lösenpris.  
  • När du handlar med warranter kommer du använda hävstång. Detta är ett fantastiskt verktyg, men se till att du har din riskhanteringsstrategi på plats för minska risken att förlora kapital.

Förberedelser inför handel med warranter

För att handla med warranter förutsätter det att din mäklare erbjuder dem i sitt produktsortiment. Utöver att se till att warranthandel är möjligt kräver de flesta mäklarna att man klarat ett kunskapstest. När det är klart är det bara att sätta igång med att analysera en tillgång du önskar att handla med.

Vad är warranter?

En warrant består av ett antal “komponenter” som tillsammans blir ett värdepapper. Dessa komponenter är:

  • Underliggande tillgång. En warrant följer en underliggande tillgång som exempelvis ett index eller en aktie.
  • Kategori. Warranter delas in i köp- eller säljwarranter. Om du tror att en tillgång kommer att öka i värde köper du en köpwarrant med den tillgången som underliggande. Om du tror på en nedgång köper du en säljwarrant. 
  • Slutdag. En warrant har en slutdag som kan vara allt ifrån några dagar till några år bort.
  • Lösenpris. Lösenpriset visar vad kursen på underliggande ska vara på slutdagen för att warranten ska ge avkastning. För köpwarranter gäller att kursen på underliggande ska vara över lösenpriset på slutdagen. För säljwarranter gäller det att kursen ska vara lägre än lösenpriset för att warranten ska ha ett värde. 
  • Paritet. Pariteten anger relationen mellan instrumentet och den underliggande tillgången. Om en warrant för exempelvis S&P500 är 100, så innebär det att det krävs 100 warranter för att vara exponerad mot 1 terminskontrakt i S&P500.

Följ dessa steg

  • Förberedelser. När du hittat ett intressant handelscase behöver du en matchande warrant baserat på din riktningsbias (det vill säga om du tror att priset ska gå upp eller ned) samt de tekniska nivåer som du bedömer att priset på den underliggande är rimliga att nå.
  • Hitta rätt warrant. Välj en warrant i warrantlistan. Du filtrerar warrantlistan efter löptid, lösenpris och stoploss. När du hittat rätt warrant för dina ändamål går du in på din nätmäklare och placerar en order på samma sätt som du genomför ett aktieköp. 
  • Övervakning av warrantens prestanda. Innan du utför din köporder är det viktigt att du har tydligt utsatta nivåer för stoplossar och målzoner. Om du lagt en limitorder är det viktigt att veta att de inte alltid triggas. Det kan exempelvis ske om marknaden är särskilt volatil.
  • När och hur man säljer en warrant. Du kan köpa och sälja en warrant innan den förfaller. Du säljer din warrant genom att antingen lägga en marknads- eller limitorder hos din nätmäklare.

Riskhantering och strategier

En viktig fallgrop att ta hänsyn till är hävstångseffekten. Hävstångseffekten innebär att prisförändringar i underliggande ger ännu större prisförändringar i warranten. Denna effekt accelererar helt enkelt utvecklingen vilket kan vara bidragande till att du gör stora vinster men också stora förluster.

En annan risk kan vara att den underliggande tillgångens marknadspris understiger lösenpriset på warranten vid förfallodagen så blir warranten värdelös. Den maximala förlusten är då hela insatsen plus courtage. 

Fler risker som påverkar warranten är tidsförfall och volatilitet. Tidsförfall innebär att warranten har en snabbare prisjustering mot ett lägre värde ju närmare förfallodagen man kommer. Volatiliteten i sin tur påverkar priset på warranten eftersom den speglar en förväntad storlek på prisförändringen.

Strategier för att minimera risken

  • Använd dig av stoploss. Stoploss triggar automatisk stängning av ordern när kursen når en viss prisnivå. 
  • Diversifiera. Diversifiering innebär att sprida ut riskerna i olika tillgångar. Genom att diversifiera sprider du riskerna mellan olika investeringskategorier, produkter och prisriktningar. Detta innebär att en prisminskning på en warrant kan kvittas mot en prisökning i en annan investering. 
  • Utför analyser som ligger till grund för investeringsbeslut. Handla inte på känslor utan ta alltid beslut som grundar sig i din strategi.
  • Ta fram en money management-plan. Hjälper dig att räkna ut maximal risk per marknadsorder som du bör hålla dig till.

Verktyg för att övervaka och hantera risker

  • Använd din handelsplattform för att följa marknadsdata i realtid. Detta möjliggör snabbt beslutsfattande.  
  • Använd riskhanteringsverktyg. Stoploss, take-profit-nivåer och larm vid relevanta prisnivåer är alla riskhanteringsverktyg du bör använda dig av.
  • Vinstsäkra. Vinstsäkra lyckade positioner genom att sälja av mindre andelar samtidigt som du ständigt höjer stoplossen.

Fördelar och nackdelar med att handla warranter

Ett exempel på fördel är hävstångseffekten. Genom att använda dig av hävstång ökar du exponeringen mot en tillgång utan att du själv behöver ha hela kapitalbeloppet investerat. Detta ger dig möjlighet till större avkastning än vad du skulle ha fått om du enbart köpt underliggande. Denna effekt går åt båda hållen, vilket medför att hävstångseffekten också kan ge förödande effekter.

Exempel på hävstångseffekt:

Scenario:

  • En köpwarrant tecknas för en aktie som handlas för 100 kr.
  • Warrantens multiplikator är 5 och priset för denna warrant är 10 kr.

Vad händer om aktiepriset sedan stiger med +2 %?

  • Den underliggande aktien ökar då från 100 kr till 102 kr, vilket är en ökning på +2 %.
  • På grund av hävstångseffekten (med multiplikatorn 5) ökar warrantens värde med 5 × 2% = 10%.
  • Warrantens värde stiger med 10%, alltså från 10 kr till 11 kr.

Du kan använda warranter för att diversifiera din portfölj. Detta är effektivt för dig som vill anpassa dig till olika marknadsförhållanden. Detta är möjligt genom köp- och säljwarranter.

En risk vid handel med warranter är tidsvärdesförlust. Eftersom warranter har ett förfallodatum sjunker värdet gradvis på warranterna i takt med att förfallodatumet närmar sig. Om underliggande rör sig i motsatt förväntad riktning vid förfallodatumet kan hela investeringen förloras.

För- och nackdelar med warranter

Fördelar
  • Hävstångseffekten.
  • Diversifieringsmöjlighet.
  • Möjligheten att tjäna pengar oavsett marknadsklimat.
Nackdelar
  • Tidsvärdesförlust.
  • Avsaknad av rösträtt eller ägorätt vid warranter som har aktier som underliggande tillgång.

Jämförelse med andra investeringsformer

När du handlar med warranter äger du inte den underliggande tillgången. Om du äger en aktie kan du få utdelningar och rösträtt vid bolagsstämmor, en möjlighet som inte finns vid ägande av en warrant.

Optioner är ett finansiellt derivat som påminner mycket om warranter. Båda instrumenten ger möjligheten, men inte skyldigheten, att köpa och sälja en tillgång. Skillnaden är att warranter enbart kan utfärdas av emittenter som banker och fondkommissionärer, medan optioner kan ställas ut av vem som helst. Optioner har ofta kortare löptider.

Nybörjarmisstag att undvika

  • Höga förväntningar och snabba avkastningar. Nya investerare vänder sig ofta till warranter med inställningen att dessa kan generera snabba vinster. Eftersom handel med warranter sker med hävstång är det särskilt viktigt att ta hänsyn till riskerna. Använd en fungerande handelsstrategi och ha realistiska förväntningar för hur marknaden presterar. 
  • Otillräcklig inövning på teknisk analys. Nybörjare är ofta otåliga och vill snabbt börja handla warranter med hävstång. Träna rejält på teknisk analys innan du använder dig av det.
  • Att bortse från förfallodatum. Något som är viktigt för dig som trader är att ta hänsyn till tidsvärdesförlusten. Följ utvecklingen på dina gjorda investeringar och utveckla dina kunskaper inom warranthandel innan marknadsordrar placeras. 
  • Att investera utan en tydlig plan. Att handla på känslor snarare än strategi är ingen vidare plan. Odisciplinerade beslut ger sämre resultat. Utveckla en tydlig riskhanteringsplan och använd stoplossar för att inte förlora mer än din riskhantering tillåter.

Sammanfattning

Warranter är finansiella instrument som ger dig rätten, men inte skyldigheten, att köpa eller sälja en underliggande tillgång. Med warranter kan du dra nytta av kursrörelser i både upp- och nedgångar med hjälp av köp- och säljwarranter. Du kan med fördel utnyttja hävstång när du handlar med warranter, men hävstången kommer också med en stor risk. Dessutom riskerar du att förlora hela din insats om den underliggande tillgången inte når det förutbestämda lösenpriset.


För att handla warranter framgångsrikt behöver du:

  • En nätmäklare som erbjuder denna typ av handel.
  • En välgrundad strategi baserad på teknisk analys och riskhantering.
  • Kunskap om hur warranter fungerar, inklusive deras löptid, lösenpris och den underliggande tillgångens påverkan på deras värde.

För att hantera risker effektivt kan du använda stoploss, diversifiera dina investeringar och ha en noggrant planerad riskhanteringsstrategi. Som nybörjare är det viktigt att undvika vanliga misstag, som att ha för höga förväntningar, ignorera förfallodatum eller fatta beslut utan en tydlig plan.

Rekommenderad vidare läsning

Urholkningseffekten: Vad det är och hur det påverkar investeringar
Daytrading-strategier och tips för nybörjare(2024)

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden mellan en köp- och en säljwarrant?
En köpwarrant ger rätten att köpa en tillgång till ett fast pris, medan en säljwarrant ger rätten att sälja en tillgång till ett fast pris.
Hur kan jag minimera riskerna när jag handlar med warranter?
Använd riskhanteringsstrategier som stoploss-order, diversifiering och noggrann marknadsövervakning.
Hur handlar jag med warranter?
Börja med att öppna ett konto hos en mäklare som erbjuder warranthandel och läs sedan på om underliggande tillgångar och vad som påverkar warranters utveckling och värde.

Ordlista

Warrant. En warrant är ett instrument som ger köparen möjligheten, men inte skyldigheten, att köpa eller sälja en underliggande tillgång till ett förutbestämt pris.
Underliggande tillgång. Den underliggande tillgång (exempelvis en specifik aktie, eller ett index) vars pris warranten följer.
Volatilitet. Ett mått på hur mycket priset på en tillgång rör sig.
Lösenpris. Det pris som du kan köpa eller sälja den underliggande tillgången för.
Löptid. Den tid under vilken en warrant är giltig innan den förfaller.
Marknadsränta. Den aktuella räntan på marknaden kan påverka priset på en warrant.
Multiplikator. Ett tal som anger hur många enheter av den underliggande tillgången varje warrant representerar.

Relaterade artiklar

Se alla
24 April
Börshandlade produkter
Börshandlade produkter är finansiella instrument som handlas på börsen på liknande sätt som aktier. En börshandlad...
4 November
Hur fungerar warranter?
En warrant är ett finansiellt instrument som ger dig rätten att köpa eller sälja en underliggande...
24 April
Mini Futures - En börshandlad produkt
Mini Futures är finansiella instrument som ger investerare möjlighet att spekulera i prisrörelser av underliggande tillgångar...