David Bagge 23 April

Vad är bull and bear?

Bull (tjur) och bear (björn) är vedertagna definitioner på en marknads eller underliggandes riktning. Enkelt uttryckt är en bull-marknad (eller tjurmarknad) en marknad som på det stora hela trendar uppåt, medan en bear-marknad (björnmarknad) är en som trendar neråt.

Nyckelpunkter

  • Definitionen av bull och bear och hur en bull- och bear-marknad påverkar dig som investerare.
  • Möjligheter och risker med bull- och bear-marknader
  • Bull- & Bear-certifikat, vad de är, samt för- och nackdelarna med dessa.
  • Strategier för hur man bäst tar sig an bull- och bear-marknader.

Vad innebär bull och bear?

En bull-marknad innebär en period då priserna på finansiella tillgångar såsom aktier, obligationer eller råvaror stiger över tid. Den kännetecknas av en positiv marknadsutveckling där investerare har en optimistisk syn på framtiden och förväntar sig att priserna kommer att fortsätta stiga. Vanligtvis innebär detta att det råder en stark efterfrågan på tillgångarna, ofta drivet av ekonomisk tillväxt, goda företagsvinster eller låg arbetslöshet. Detsamma gäller tvärtom för bear-marknader.

Bull- och bear-marknader kokar i praktiken ner i förtroende och efterfrågan. Ju högre förtroende och efterfrågan, desto fler investerare vill köpa och färre sälja, varpå priserna stiger. Det är sinnebilden av en bull-marknad. När förtroendet för och efterfrågan på marknaden är låg däremot resulterar det i trendande sjunkande priser. Investerarnas kollektiva och volymvägda vilja att sälja överträffar viljan att köpa. Då är en bear-market i full sjå varpå graferna skapar idel sluttande linjer och röda staplar.

En sak som är värt att ha i åtanke är att både bull- och bear-marknader är fraktionella och cykelberoende. Det betyder att en bull-marknad inte bara sker sett över månader och år, utan även på lägre tidshorisonter. En daytrader kan exempelvis identifiera och utnyttja en bulltrend som varar i en enda dag, eller till och med i några timmar eller minuter.

Aktiva handlare såsom daytraders och swing traders utnyttjar marknadens trender och kan tjäna pengar i såväl upp- och nergång. Detta handelssätt är mer komplext än den traditionella,

långsiktiga buy and hold-varianten, där man köper en tillgång långsiktigt med hopp om att den ska öka i värde.

Att aktivt utnyttja bull- och bear-marknader, oavsett tidsperiod, fordrar överlag kunskaper och erfarenhet inom teknisk analys. Att handla aktivt innebär alltid risk, men kan vara mycket lukrativt om man är duktig. Det är inte ovanligt att investerare har en del av portföljen allokerad för långsiktiga innehav, och en annan för mer kortsiktig handel såsom daytrading eller swing trading.

Bullmarknad – en marknad där priserna stiger

En bull-marknad innebär att priserna på en underliggande, oavsett vilken, stiger över tid. Det kan exempelvis röra sig om aktier, kryptovalutor, index, eller råvaror. När folk pratar om bull-marknader pratar de generellt utifrån rådande makroperspektiv och makrocykel. Det sker alltså från ett utzoomat perspektiv, där vi exempelvis haft en bull-marknad sedan botten av bostadskraschen 2009.

Men, och som tidigare nämnt, kan en bull-marknad mätas på vilken tidshorisont som helst. En daytrader som tittar på väldigt kortsiktiga tidsgrafer kan identifiera flera mindre bull-marknader under en enda dag – och där samtliga haft motsvarande bear-markets däremellan. För liksom vi ser cykliska och fraktionella mönster i naturen, så ser vi dem också i börsgraferna.

Bearmarknad – en marknad där priserna faller

En bear-marknad är en period på börsen när investeringsviljan är låg, när färre köper och fler vill sälja. Då skapas ett högt utbud och låg efterfrågan, varpå priserna gradvist sjunker. För att kunna klassas som en bear-market krävs att de nedåtgående priserna trendar. Inom den tekniska anlysen finns det olika mätvärden som avgör när en underliggande befinner sig i en bear-market. Oftast gör det gällande att lägre glidande medelvärden befinner sig under de högre, till exempel att MA20 är lägre än MA50 som i sin tur är lägre än MA200.

Längden på en bear-marknad kan variera kraftigt, men statistiskt sett tenderar bear-marknader att vara kortare än bull-marknader. Samtidigt tenderar priserna att rasa snabbare än de ökar i en bull-marknad – detta sett från procentuell utveckling per tidsenhet. Det är därför som bull-marknader kan ha en lång och stabill uppbyggnad, medan en bear-marknad kan rasera mycket av uppgången på kort tid, vapå lutningen på grafen är brant.

Det mest kända exemplet på en björnmarknad i modern historia är börskraschen 1929 som ledde till dramatiska prisfall. Det dröje 26 år innan Dow Jones hade återhämtat sig till sin tidigare all-time high, och 62 år innan den återhämtat sig justerat för inflation.

Hur påverkas investerare av bull och bear-marknader?

Hur du som investerare påverkas av bull- och bear-marknader beror helt och hållet på din övergripande handelsstrategi och -filosofi. För en duktig trader spelar exempelvis marknadsklimatet mindre roll – de tjänar pengar oavsett uppgång eller nergång.

För en långsiktig buy and hold-investerare, det vill säga någon som köper exempelvis aktier och fonder för att sedan hålla dem under många år, ökar deras portföljvärde så länge som bull-marknaden håller i sig. För aktieägare i utdelningsbolag tenderar dessutom utdelningarna att bli större ju mer bolagen ifråga växer.

För långsiktiga placerare är däremot bear-marknader – och i synnerhet längre sådana – en tid av värdetapp och väntan. Så länge investerarna ifråga inte nödvändigtvis är beroende av det investerade kapitalet tenderar majoriteten att vänta ut bear-marknadens slut, och kanske till och med passa på att fylla på med fler aktier och fonder under extra billiga tider. Oavsett medför en bear-marknad att eventuella aktieutdelningar minskar i både antal och omfång, samt att värdet på portföljen åker på stryk.

Som långsiktig investerare kan det vara en idé att gradvist sälja av mindre andelar allt eftersom priset på marknaden skjuter i höjden. Visst missar man ut på delvist värde vid händelse av att marknaden fortsätter att stiga, men det är aldrig fel att säkra vinster vid uppgång. Att därefter ha tillgängliga likvider när marknaden går in i en bear-period är ett utmärkt tillfälle att mot lägre risk återinvestera vinsterna i utbyte mot fler andelar – givet att man är fortsatt positiv till de långsiktiga börsursikterna.

Investera i bull-marknader

Det finns många framgångsrika metoder för att investera i bull-marknader. I slutändan är det helt och hållet individuellt. Rätt strategi kokar rätt och slätt ner i din personliga handelsfilosofi och riskbenägenhet.

Många föredrar exempelvis månadssparande, genom vilket de avsätter en del av lönen i fonder eller aktier. Andra väljer att gå in tyngre i bolag de tror på av fundamentala skäl och som inte är överprisade. I slutet av en bull-marknad är det svårare att hitta så kallade värdebolag, det vill säga bolag som är lågt värderade i förhållande till sina rapporter.

Somliga långsiktiga investerare har en övergripande teknisk aspekt i sitt beslutsfattande, och där de investerar först när vissa tekniska mätvärden triggats, till exempel när MA20 är högre än MA50 som i sin tur är högre än MA200 på en veckograf.

Enkelt sammanfattat är det framförallt tre strategier som folk använder för att utnyttja bull-marknader:

  • Månadssparande
  • Investera större belopp tidigt in när de bedömer att en bull-marknad är i göringen
  • Tekniskt baserade handelsbeslut

Strategier för bear-marknader

När marknaden trendar neråt under längre perioder är det först och främst viktigt att hålla koll på makroläget. Hur ser räntorna ut? Hur ser det geopolitiska läget ut? Sådana parametrar ger en god inblick i marknadssentimentet och hur långsiktig en eventuell bear-marknad kan bli.

För den långsiktige investeraren kan en bear-marknad utgöra ett utmärkt tillfälle att handla upp kassan med likvider i fundamentalt rabatterade bolag. Detta förutsätter dock att bear-marknaden är en tillfällig recession snarare än en ekonomisk depression. Kortsiktiga recessioner är utmärkta köptillfällen; depressioner mindre så. Detta är förstås svårt att veta på förhand och understryker i sig självt varför alla investeringar medför risk.

För den aktive handlare, daytraders och swing traders i synnerhet, är en långsiktig björnmarknad inte sällan ett mycket lukrativt tillfälle att tjäna pengar på. Anledningen till detta är enkel: priserna tenderar att falla snabbare i bear-marknader än de ökar i bull-marknader. Å andra sidan följs handel i bear-marknader av högre risker då handeln är mer volatil och slagig. Tillfälliga prisstudsar på uppsidan tenderar att vara aggressiva och stora och kan därför knocka eventuella hävstångsprodukter. Det är därför av högsta vikt att man är försiktig när man går kort i bear-marknader.

Slutligen tenderar särskilda underliggande att prestera bättre under bear-marknader. Exempelvis tenderar priset på olika råvaror att gå upp, varpå en aktiv omviktning i dessa kan utgöra ett bra sätt att diversifiera portföljen på.

Vad är bull & bear-certifikat?

Ett bull-certifikat är en börshandlad produkt, ett derivat, som speglar utvecklingen i en särskild underliggande. Dessa certifikat har oftast en intradagshävstång, exempelvis 3x. Det innebär att om priset på den underliggande går upp med +2,5 % så går priset på bull-certifikatet upp med +7,5 %. Notera dock att dessa priser är intradag. Om priset går upp följande dag ökar värdet på certifikatet enligt ränta på ränta-principen. Detsamma gäller om priset på bull-certet minskar i värde under flera dagar. I sådant fall sker en snabb urholkningseffekt.

Om du äger ett bull-cert med 5x i hävstång och priset på den underliggande faller med -4 % en dag så har du förlorat -20 % (5 x -4 %). Om den underliggande dagen därpå går upp med +4 % ökar också bull-certet med +20 %, men då från gårdagens stängningsvärde. Du har då förlorat 4 % på en rörelse som i den underliggande vore i princip plus minus noll.

Principen med bear-certifikat är exakt densamma, fast omvänt.

Av den anledningen lämpar sig bull- och bear-certifikat utmärkt för intradagshandel, men sällan för längre handel där Mini Futures är bättre produktalternativ. Det enda undantaget är om en underliggande trendar stadigt och utan större prisjusteringar i motsatt riktining. Märk väl att det är mycket svårt att på förhand identifiera sådana lägen och profitera på framgångsrikt.

Bull-certifikat

Ett bull-certifikat är ett derivat som speglar den procentuella prisutvecklingen i en särskild underliggande och som oftast handlas med hävstång. Nivåerna på ett bull-certifikat nollställs efter varje handelsdag, vilket skapar en snabb urholkningseffekt vid händelse av att priset på den underliggande inte trendar stadigt uppåt.

Bull-certifikat har blivit populära under de senaste åren, i synnerhet för daytraders och andra kortsiktiga intradagshandlare såsom scalpers, då de möjliggör högre avkastning mot mindre investeringar tack vare produkternas hävstångar. Exempel på populära bull-certifikat är i olja, index och temporärt hypade aktier såsom Nvidia eller Samhällsbyggnadsbo i Norden.

Innan man investerar i bull-certs är det viktigt att veta att en viss hävstång inte är generisk. 5x i Tesla innebär exempelvis betydligt högre risk och volatilitet än 20x i olja. Likaså ska man ha i åtanke att alla bull-certifikat med tiden går mot 0 kronor i värde. Urholkningseffekten tar alltid ut sin rätt på sikt. Man bör även känna till balanseringsnivåer och vilken inverkan de har på produktpriserna.

Bear-certifikat

Bear-certifikat följer samma princip som bull-certs (se grundlig redogörelse ovan). Dessa används framförallt för kortsiktig eller intradagshandel för att kunna tjäna pengar på fallande priser i en viss underliggande.

Bear-certifikat kommer med större möjligheter men också större risker än bull-certifikat. Anledningen till detta är att kraftigt fallande priset ofta åtföljs av kraftiga rekyler. Givet den snabba urholkningseffekten i bear-certifikat kan det därför vara mycket skadligt att hålla ett bear-cert under flera dagar i volatila tider.

Ett praktiskt exempel är om du köper Bear Tesla X5, det vill säga med en hävstång på 5x. Ponera att allt börjar bra. Priset på Tesla faller med -10 % för dagen, varpå du tjänar +50 % på din investering. Dagen därpå rekylerar aktien och går upp med +8 %. Du finner dig då -10 % back trots att priset på den underliggande fortfarande är nettominus sedan din investering – det vill säga från 100 till 150 enheter efter att först ha gått plus med 50 %, minus -40 % (8 % x 5) x 150 = 90 enheter.

Fördelar och risker med bull & bear-investeringar

Fördelen med att investera i bull-marknader är att bull-marknader utgör stabilare marknadsklimat än bear-marknader. Sannolikheten att du kan öka ditt portföljvärde är därmed jämförelsevis god – och i synnerhet om du håller dig till tryggare och stabilare placeringar. Genom att fånga en bull-marknad, framförallt tidigt in, får du snabbt en ihållande ränta på ränta-effekt på din placering. Med det sagt innebär även investeringar i bull-marknader risker. Allting går inte upp i värde även om börsen på det stora hela mår bra.

Bear-marknader, å andra sidan, utgör fantastiska möjligheter att tjäna mycket pengar fort på för den kunnige. Priset man betalar för detta är dock ett betydligt mer svårnavigerat handelsklimat där även den mest erfarne behöver hålla tungan rätt i mun.

För den långsiktige investeraren innebär bear-marknader utdragna perioder av tappat värde. Har man råd att vänta ut en bear-period är priset man betalar i praktiken tid. För den som har likvida medel under en bear-marknad kan sällsynt fina köptillfällen uppstå.

Som med alla investeringar är det aldrig fel att vinstsäkra. Det betyder att man säljer av regelbundna delar i takt med att värdet stiger. På så vis har man låst in en del av profiten samtidigt som man står redo och rustad inför eventuella bear-marknader.

Fördelar med bull-marknader

Fördelen med bull-marknader är att sentimentet är starkt. Folk är positiva och köpviljan överträffar utbudet, varpå priserna på olika aktier på det stora hela stiger.

För ”heta” bolag kan en bullmarknad göra underverk för priserna. Exempel från den pågående bull-marknaden är Tesla, Bitcoin, Evolution, och Ndivia som alla upplevde vansinniga prisrörelser på uppsidan.

Risker med bear-marknader

Liksom slumpmässiga möten med björnar i skogen är investerare överlag rädda för bear-marknader. Dessa kan skapa stora hål i annars så fina portföljutvecklingar. Och vad som gör dem extra förrädiska är att de tenderar att slå till hårt och fort – snabbare än folk hinner reagera. Detta medför att starten på bear-marknader inte sällan sker i form av panik där alla vill ut ur sina innehav på samma gång. Det skapar en stor ojämnvikt i tillgången och efterfrågan där den förre ökar och den senare minskar – och båda drastiskt.

Experter är rörande ense om att den bästa strategin för långsiktiga investeringar är att ”sitta lugn i båten.” Så länge du är medveten om att bear-marknader kommer att uppstå kan du helt enkelt vänta ut dem. Och om du har likvider under en bear-marknad har du ofta ett sällsynt fint läge att handla dina favoriter på rea. Notera dock att många mindre stabila bolag riskerar att försvinna helt under längre bear-marknader. Fokusera därför på bolag med starka fundamenta och stor kassa.

Sammanfattning

Du har i denna artikel fått grundliga insikter om vad bull- och bear-marknader innebär, samt bull- och bear-certifikat.

Genom att förstå konkret vad en bull- eller bear-marknad är och hur man bäst utnyttjar möjligheterna samtidigt som man aktivt minimerar riskerna kan man maximera sin börsnärvaro. För dig som handlar mer aktivt, framförallt intradag, kan ett korrekt identifierande av mindre bull- och bear-marknadscykler – ja, så små som intradagscykler – leda till regelbundna

handelsframgångar i form av daytrading, varpå ett ansvarsfullt och kunskapsbaserat bruk av bull- och bear-certifikat kan hjälpa dig ytterligare på traven.

Kunskap och förberedelser är A och O inom investeringar, vare sig det gäller daytrading eller buy and hold.

Vanliga frågor och svar

Hur kan jag skydda mina investeringar under en bear-marknad?
Diversifiering, användning av defensiva investeringar som obligationer och guld, samt att hålla en långsiktig investeringsstrategi.

Hur fungerar hävstång i bull och bear-certifikat?
Hävstång ökar exponeringen mot marknadsrörelser utan att investera hela beloppet själv, vilket kan leda till större vinster eller större förluster.

När är det bäst att investera i en bull-marknad?
Om möjligt är det bäst att investera tidigt i en bull-marknad när tecken på ekonomisk tillväxt och ökad efterfrågan på tillgångar börjar visa sig.



Relaterade artiklar

Se alla
24 April
Börshandlade produkter
Börshandlade produkter är finansiella instrument som handlas på börsen på liknande sätt som aktier. En börshandlad...
22 November
Certifikat – en nybörjarguide av börsprofilen David Bagge
Ett certifikat är ett finansiellt instrument som speglar prisutveckling i en underliggande tillgång, exempelvis en aktie...
4 November
Hur fungerar warranter?
En warrant är ett finansiellt instrument som ger dig rätten att köpa eller sälja en underliggande...