David Bagge April 28, 2024

Toppbestigning

Äntligen fredag och det innebär som vanligt en ny krönika från undertecknad här på Marketmate! För två veckor sedan skrev jag en uppmärksammad krönika med ämnet “The botten is nådd” (här) som handlade om min arbetsprocess i att försöka ringa in en botten på börserna. En botten som jag dessutom ansåg vara ytterst nära förestående i tid! Sedan dess är börserna upp kraftigt och frågan på allas läppar är om detta är en “bear market bounce” eller början på en större uppgång? I dagens krönika går jag igenom mitt arbete kring att prognosticera större toppar på marknaden.

Vi vet att säsongsmönstret på börsen perioden november-april är det absolut starkaste på året och den som vill läsa mer om detta kan med fördel skumma igenom Dagens graf från den 1a oktober (här). Rent makroekonomiskt tycker jag att det finns mycket som tyder på att ekonomin mjuknar allt mer och AI i all ära, men svagare konjunktur bör leda till minskad orderingång och lägre vinster för företagen under 2024. Lägg därtill ökad arbetslöshet och ett förhöjt ränteläge där tidigare räntehöjningar fortfarande inverkar med en fördröjning, samt det faktum att både Fed och ECB ämnar att fortsätta banta sina balansräkningar.

Vafalls!? The botten är väl nådd? Nja, jag är inte så säkert på det och min test har hela tiden varit att spela en bättre Q4-bounce med potential på +7-10%. Och det är precis den som vi är mitt uppe i nu. Det gäller såklart att vara ödmjuk och öppensinnad i denna miljö och att inte bli för negativ för tidigt (lex vintern 2023). Men så länge som sommarens högsta nivåer förblir intakta (!) laborerar jag S&P 500 som en stor ABC-rekyl där vi under aug-okt inledde den avslutande våg C. En våg som ska sätta den absoluta börsbotten inför 18-24 månader med starka uppgångar, med småbolag och råvaror som drivare.

Att prognostisera toppar – Positionering

Till att börja med ska påpekas att långsiktiga toppar oftast är svårare att träffa än bottnar. Det beror på att en botten hyfsat ofta avslutas med någon form av panik, negativt sentiment, negativ optionsgamma, negativ positionering, stigande volatilitet och ökad handelsvolym. Toppar däremot kan ta tid då allt fler aktörer känner stark FOMO (Fear of Missing Out) när börserna stiger och därmed kan trenden pågå längre än initialt beräknat. Vana läsare av mina artiklar vet att jag studerar positioneringen i marknaden på regelbunden basis, eftersom det ger en bra fingervisning om hur vissa aktörer ligger positionerade. Så positionering är en av pusselbitarna för att prognostisera en större topp i marknaden. För er som inte har tillgång till dessa grafer rekommenderas att ni regelbundet besöker Dagens Graf här på Marketmate.

Efter längre nedgångar som nu (aug-okt) är alla systematiska strategier underviktade aktier och även om vi sett stor short covering i marknaden den senaste veckan betyder inte detta att denna del av placerarkollektivet är långa aktier. Det tar tid för dessa att vända runt till “max lång” igen. Nedan graf från Morgan Stanley visar CTAs globala aktieallokering i inledningen på denna vecka. Det finns mycket exponering att köpa från dagens nivåer. Och liksom jag belyste i artikeln från den 31 oktober (här) kommer dessa att göra det de är programmerade för. Att följa trenden. Och trendar börsen uppåt kommer de att vara köpare.

Lägg därtill nedan graf från Goldman Sachs som visar att hedgefonder inte ägt så här lite amerikanska aktier på mer än 11 år. Dock förståeligt när man erhåller över 5% riskfritt på korta räntor i USA och riskpremien på aktier är negativ. Men kan ändå bli svettigt att förklara för chefen om börserna fortsätter upp mot nyår…

Med aktuell positionering i bakhuvudet och som en del av verktygslådan går jag sedan vidare och studerar marknadssentimentet.

Sentiment

Det finns en rad olika sentimentsindikatorer att ta del av gratis på marknaden. Den vanligast är CNNs Fear & Greed Index (här) som är en sammansättning av en rad olika inputs, bland annat momentum, marknadsbredd, volatilitet och put/call ratio. I vanligt ordning vill man som contrarian köpa när stark rädsla råder på marknaden och sälja när investerare blivit väl giriga. En aktuell bild över Fear & Freed Index ger att marknaden fortfarande handlas i “Fear” från att som lägsta ha noterats strax nere på “Extreme Fear” under slutet på oktober.

En annan sentimentindikator är AAII Sentiment Survey (här) som publiceras varje torsdag sedan 1987 och som frågar deras medlemmar vad dessa tror om S&P 500 kommande 6 månader. Liksom Fear & Greed Index vill man vara köpare när många är negativa till börsen kommande halvåret, vilket var fallet förra veckan. Efter uppgångarna har däremot många svängt bullish där nu 42.6% anser att S&P står högre om 6 månader. Ett stort skifte från förra veckans 24.3%.

Sammanfattningsvis är sentimentet något delat efter de senaste dagarnas starka uppgångar i USA, men där AAII Bulls börjar bli stretchat över historiska snittet på 37.5%. Med positionering och sentiment i verktygslådan går jag sedan vidare och studerar marknaden ur ett rent tekniskt perspektiv.

Fibonacci Retracement

Generellt kan sägas att en nedgång på börserna hyfsat ofta rekylerar 50-61.8% av den tidigare uppgången. På samma sätt kan vi prognostisera potentialen i en uppgång. Och ju större del av nedgången som tas igen, desto starkare uppgång givetvis. På så sätt kan vi också uttala oss om uppgången är “svag” eller “stark”. I ett läge som detta när S&P 500 på endast 9 handelsdagar tagit igen nära 61.8% av nedgången (4415) får man betrakta den initiala fasen som riktigt stark. Såklart drivet av short covering och optionsmarknaden, men det är en del av analysen från början. Det mest troliga är att S&P 500 testar 4500 senare i Q4 eller precis i början av januari.

Graf: S&P 500 Daily Chart med Fibonacci Retracement

Relative Strenght Index

Frekventa besökare på Marketmate vet vid det här laget att Relative Strenght Index (RSI) mäter styrkan i den senaste rörelsen. Liksom vid bottnar är vi ute efter lägen då styrkan avtar. Lägen där en divergens effektiviseras. Senast vi hade det läget på OMXS30 var på nedsidan torsdagen den 26 oktober, vilket vi belyste i krönikan om bottenkänning. Eller för S&P 500 vid botten den 27 oktober. När vi letar efter toppar är det således lägen då styrkan börjar ebba ut på uppsidan som är aktuellt att studera. Standardinställningen är “14” och innebär att indikatorn mäter styrkan i den senaste 14 periodernas rörelse. Studerar man en graf i dagsperspektiv är det således de senaste 14 dagarna. Jag brukar använda mig av RSI(3), vilket innebär de senaste tre periodernas rörelse. Detta för att det passar mig i min handel då denna är betydligt kvickare än en långsammare inställning.

En aktuell bild är att vi inte har någon negativ divergens i S&P 500 på dagsbasis, eller ännu mer intressant för Q4 som helhet, ingen negativ divergens i veckografen. Efter en nedgång på totalt tre månader, vore det ett mycket stort svaghetstecken om börsen endast mäktar med nio dagar på uppsidan innan starka nya nedgångar.

Graf: S&P 500 Daily Chart med RSI(3). Ingen negativ divergens effektuerad ännu. Krävs en rekyl och en förnyad uppgång för detta!

Liksom att vi inte har någon negativ divergens i veckocharten just nu, effektuerades aldrig en positiv divergens vid botten i oktober. Vid tidigare större bottnar de senaste åren har vi erhållit en sådan och det väger in i bilden att vi inte sett botten i denna stora rekyl ännu.

Graf: S&P Weekly Chart med RSI(3)

Avslutning

Jag väljer att knyta an till inledningen på veckans krönika att så länge som S&P 500 inte noterar en ny årshögsta kommande månader är min bild att indexet i somras toppade i en Våg B, som en del av den stora korrektionsfasen som inleddes med toppen i januari 2022. Den bilden har förstärkts efter det faktum att indexet bröt igenom de viktiga stödnivåerna vid 4300-4200 i oktober. Nu är vi inne i den första bouncen i våg C som bör ta S&P 500 upp mot 4500 (78.6% Fib retracement) med en topp i december eller januari. När denna ebbar ut räknar jag med förnyade nedgångar till som värst ett återbesök av oktobers lägsta nivå från 2022 på 3500-nivån. Dock gäller det som alltid att vara ödmjuk, för skulle sommarens toppar tas ut med kraft är det inte alls omöjligt att vi står inför en större squeeze mot 5000+ på S&P. En rörelse som i så fall lär avslutas i eufori med känslan av att “aktierna håller på att ta slut”. Det är dock inte mitt huvudspår.

Graf: S&P 500 Weekly Chart med potentiell ABC-rekyl

Med tro om att börserna totalt sett har mer att ge kommande 1-2 månader väljer jag att avrunda veckans krönika här.

Viktiga datum kommande veckan är amerikansk inflation nu på tisdag 14 november samt optionslösen den 17 november. Efter optionslösen kan S&P komma att röra sig mer fritt igen, med högre volatilitet intradag och mellan handelsdagar än vad vi sett denna vecka.

Vi på Marketmate önskar en i alla avseenden trevlig helg!

Relaterade artiklar

Se alla
August 15, 2024
Aktier för daytrading - Den ultimata guiden
Daytrading med aktier innebär att köpa och sälja aktier inom samma dag för att dra nytta...
September 27, 2024
Daytrading-program för daytraders
I denna artikel kommer du att få en överblick av olika daytradingprogram som finns tillgängliga. Ett...
August 15, 2024
Daytrading-strategier och tips för nybörjare
Vilken daytrading strategi passar dig bäst? Det finns fem olika strategier: trend trading, swing trading, scalping,...