Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus på klassisk teknisk analys och Elliott Wave. Med stort intresse för finansiella marknader och aktiv handel är min förhoppning att vi tillsammans ska kunna navigera genom både korta och långa svängar på marknaden. Detta inlägg är min premiär på Marketmate och vi hörs igen i januari!
I dagens inlägg går jag genom Rate of Change (ROC) indikatorn och hur man kan använda den som ett verktyg för att få bra överblick över riktningen i den underliggande trenden men också till att upptäcka möjliga förändringar i trenden tidigt. ROC är i grunden en momentumindikator som mäter procentuell förändring i priset över en given tidsperiod. En positiv ROC (>0) indikerar att priser ökar, medan en negativ ROC (<0) indikerar fallande priser under den studerade tidsramen.
ROC används bl.a. till att identifiera handelsintervaller (trading ranges), men kan också användas till att definiera den övergripande riktningen i den underliggande trenden samt ge en indikation om potentiella trendvändningar. Ett år består av cirka 250 handelsdagar, uppdelade i 125 dagar per halvår, 63 dagar per kvartal och 21 dagar per månad. Generellt sett pekar den långsiktiga trenden uppåt när både ROC(250) och ROC(125) är positiva, vilket betyder att priserna är högre nu jämfört med för 12 och 6 månader sedan. En trendvändning börjar märkas i den kortaste tidsramen (ROC21) och sprider sig gradvis till de andra tidsramarna.
I nedanstående exempel tittar vi på Volvo AB som handlades inom intervallet (216,50 – 233,00) mellan Q2-Q3 rapporterna. Både ROC(125) och ROC(250) hade korsat över 0-strecket sedan oktober 2022 respektive februari 2023, vilket innebär att riktningen i den långsiktiga trenden är uppåt. På rapportdagen (Q3) gör Volvo ett försök att bryta ut ur intervallet på större volym, men osäkerheten bland marknadsaktörerna var så stor att aktien stängde strax under 50% av intervallet den dagen. Dagen efter tappar aktien 2,6%, och ROC(63) slår om till negativ (<0), vilket indikerar fallande priser på tre månaders sikt.
Att ROC(63) slår om till negativt innebär dock inte automatiskt att aktien byter under stödet kring 216,50. Indikatorn ”signalerar” bara, och signaler behöver bekräftas i termer av pris och volym. I fallet med Volvo ser man att den respekterade 216,50 nivån och kort därefter visade aktien styrka i både volym och att ROC(21), ROC(63) slog om till positiva på kort sikt den 15 november. Aktien konsoliderade i flaggliknande formation den 16-17 november, därefter var intervallet 216,50 – 233,00 historia.