David Bagge 11 December

Vad är optioner? Fullständig guide till optionshandel

Optioner är finansiella kontrakt som ger dig rätten, men inte skyldigheten, att köpa eller sälja en underliggande tillgång till ett förutbestämt pris inom en viss tidsperiod. Optioner används främst för spekulation på marknadsrörelser men kan även användas för att hedga (riskminimeringsåtgärd). 

Nyckelpunkter

  • Optioner ger rätten att köpa eller sälja en tillgång till ett förutbestämt pris under en specifik tidsperiod.
  • Optioner består av en premie, ett lösenpris och en löptid.
  • Dessa instrument används för spekulation eller riskhantering (hedging).
  • ITM (in-the-money), ATM (at-the-money) och OTM (out-of-the-money) är tre olika positioner som alla beskriver en options förhållande till marknadspriset.

Vad är optioner?

Optioner är finansiella kontrakt som används för spekulation i olika underliggande tillgångar såsom aktier, valutor och råvaror. De ger dig möjligheten att låsa in ett pris på en tillgång som du sedan kan välja att köpa eller att sälja utan att ha en skyldighet att genomföra transaktionen. Exempel på två varianter av optioner är American options och European options. Skillnaden mellan dessa är att American options kan utnyttjas när som helst fram till utgångsdatumet medan European options endast kan utnyttjas på utgångsdatumet.

Köp- och säljoptioner

Handel med optioner ger dig möjligheten att spekulera både på stigande och fallande marknader genom att använda två huvudsakliga typer: calls (köpoptioner) och puts (säljoptioner). 

  • Köpoption. En köpoption ger dig rätten att köpa en underliggande tillgång till ett förutbestämt lösenpris. Den används när du tror att priset på den underliggande tillgången kommer att stiga.
  • Säljoption. En säljoption ger dig rätten att sälja den underliggande tillgången till ett förutbestämt lösenpris. Den används när du tror att priset på den underliggande tillgången kommer att sjunka.

Terminologier

Specifika termer används inom optionshandel för att beskriva hur en option förhåller sig till marknadspriset. Dessa är in-the-money (ITM), at-the-money (ATM) och out-of-the-money (OTM).

In-the-money (ITM)

En option är in-the-money när dess lösenpris gör den lönsam att utnyttja. För en köpoption gäller det att spotpriset på den underliggande tillgången är högre än lösenpriset. För en säljoption gäller det att spotpriset är lägre än lösenpriset.
Exempel: Om lösenpriset på en call är 100 kronor och marknadspriset är 120 kronor så är den ITM eftersom du kan köpa billigare än marknadspriset.

At-the-money (ATM)

En option är at-the-money när lösenpriset är lika med marknadspriset. Detta är en neutral position där optionen varken ger vinst eller förlust vid utnyttjande.
Exempel: Om lösenpriset på en call eller put är 100 kronor och marknadspriset också är 100 kronor så är den ATM.

Out-of-the-money (OTM)

En option är out-of-the-money när lösenpriset gör den olönsam att utnyttja. För en köpoption gäller det att spotpriset är lägre än lösenpriset och för en säljoption att spotpriset är högre än lösenpriset.
Exempel: Om lösenpriset på en put är 100 kronor och marknadspriset är 120 kronor så är den OTM eftersom det är mer fördelaktigt att sälja direkt på marknaden.

Hur fungerar optioner?

Optioner fungerar som verktyg för att låsa in priset på en tillgång, spekulera på marknadsrörelser eller skydda andra investeringar. De är uppbyggda genom ett antal komponenter, listade nedan: 

  • Typ. Det finns två grundtyper: call (köpoption) och put (säljoption).
  • Rättigheter. Du har rätten, men inte skyldigheten, att köpa eller sälja.
  • Premie. Kostnaden för optionen.
  • Lösenpris. Lösenpris är det förutbestämda pris som du har rätt att köpa eller sälja en underliggande tillgång för. 
  • Löptid. Kontraktet gäller en viss period och förfaller därefter. 
  • Syfte. Optioner används både för att profitera på prisrörelser och som riskminimerande åtgärd genom hedgning.

Optionspositioner

Optionshandel möjliggör att gå både lång (köpoption) eller kort (säljoption). Dessa positioner möjliggör strategier beroende på om du tror att den underliggande tillgången kommer att stiga eller falla.

  • Köpoption. Med calls spekulerar du på att priset på den underliggande tillgången ska stiga. Köper du en call har du rätten att köpa tillgången till lösenpriset inom en viss tidsram.
  • Säljoption. Med puts spekulerar du på att priset på den underliggande tillgången ska sjunka. Köper du en put har du rätten att sälja tillgången till lösenpriset inom en viss tidsram.

Tidsramar och lösenpriser

Optioner har en tidsbegränsning som avgör hur länge de är giltiga. Lösenpriset är det pris där optionen kan utnyttjas. Kombinationen av dessa två faktorer avgör optionens värde.

Exempel: Anta att du köper en köpoption med ett lösenpris på 100 kronor och ett utgångsdatum en månad framåt. Om marknadspriset på den underliggande tillgången stiger till 120 kr inom denna tidsperiod kan du utnyttja optionen för att köpa tillgången för 100 kronor och sälja den för 120 kronor.

Vad är en optionspremie?

Optionspremien är det pris köparen betalar till säljaren för att få rätten att köpa eller sälja den underliggande tillgången. Premien består av två delar: tidsvärde och realvärde.Tidsvärdet återspeglar optionens potentiella värde fram till förfallodatumet. Realvärdet är skillnaden mellan spotpriset och lösenpriset för en ITM-option. Om optionen inte är ITM (det vill säga att marknadspriset är under lösenpriset för en call) är realvärdet 0.

Beräkning av optionspremier

Vi antar ett lösenpris på 100 kronor och ett spotpris på 110 kronor. Vi antar även att det är tid kvar på optionen innan den förfaller. Då beräknas premien så här:

  • Realvärdet. För en call är realvärdet skillnaden mellan marknadspriset och lösenpriset.
    Realvärde = 110 kronor − 100 kronor = 10 kronor 
  • Tidsvärdet. Eftersom det är tid kvar till förfallodatum läggs ett extra värde till premien för att reflektera möjligheten till ytterligare prisrörelser. Som exempel används 5 kronor som tidsvärde i detta fall.
  • Totala premien. Premien blir summan av realvärdet och tidsvärdet. Premie = Realvärde + Tidsvärde = 10 kronor + 5 kronor = 15 kronor

Vad påverkar premien?

Det är i huvudsak två faktorer som påverkar premien. Hur optionen är positionerad gentemot marknadspriset är en av dem. Om optionen är ITM höjs premien och om den är OTM sänks den – detta på grund av att realvärdet i sådana fall är noll. Den andra faktorn är time decay, det vill säga tidsvärdesförlust. Ju närmare utgångsdatumet optionen är, desto mer minskar premien eftersom tidsvärdet sjunker.

Handelsstrategier för optionshandel

Alla instrument och marknader kräver handelsstrategier, men det finns några som är specifika för optioner. Dessa är följande: 

  • Covered Call. Kan genomföras om du exempelvis äger aktier i ett företag och säljer köpoptioner i samma bolag. Detta görs för att skapa en extra inkomst genom premien du får in via försäljningen av optionerna. Denna strategi är defensiv och fungerar bäst när aktiepriset väntas bli stabilt.

    Exempel: Du äger 100 aktier i SBB, värda 100 kronor styck. Du säljer calls med lösenpris på 110 kronor och får en premie på 5 kronor per aktie.
    Scenario 1: Aktien stannar under 110 kr. Aktierna säljs inte och du behåller premien (500 kr). Din totala avkastning är premien plus eventuell aktieuppgång under 110 kr.
    Scenario 2: Aktien stiger över 110 kr.
    Optionen utnyttjas och du säljer dina aktier för 110 kronor styck. Du behåller också premien på 500 kronor, vilket ger en total intäkt på 11 500 kronor.

  • Straddle. En strategi där man köper en köp- och en säljoption med samma lösenpris. Straddle används vid förväntan om hög volatilitet, oavsett riktning.

    Exempel: En aktie står i 120 kronor. Du köper en call för 25 kronor och en put för 21 kronor, en totalkostnad på 46 kronor. Om aktien stiger till 210 kronor blir köp-optionen värd 90 kronor (210–120) och put-optionen förfaller. Vinsten blir 44 kronor (90–46). Den maximala förlusten uppgår till vid en straddle till totalkostnaden för optionerna, i detta fall 46 kronor.

  • Protective Put. Du köper säljoptioner för att skydda en befintlig aktieposition mot nedgång. Detta är en hedge och fungerar som en försäkring mot förluster.

    Exempel: Du äger 100 aktier i Investor, värda 100 kronor styck (totalt 10 000 kronor). Du köper en säljoption med lösenpris 95 kr för 3 kr per aktie i premie (totalt 300 kronor).
    Scenario: Aktien sjunker till 85 kr. Säljoptionen blir då värd 10 kronor per aktie (95 kronor – 85 kronor). Förlusten på aktierna (-1 500 kronor) begränsas av vinsten från säljoptionen (+1 000 kronor). Nettoförlusten blir 500 kronor plus premien.

Vanliga misstag och hur du undviker dem

  • Överexponering. Att köpa för många optioner utan att överväga risken kan bli ett problem. Begränsa din exponering och köp endast när din strategi tillåter det. 
  • Kunskapsbrist Om du inte förstår hur faktorer såsom volatilitet påverkar optionens värde riskerar du att begå dyra misstag. Lär dig grunderna innan du handlar. 
  • Brist på strategi. Handel utan en tydlig plan leder ofta till förluster. Använd en specifik strategi baserad på din marknadstro och riskprofil.

Warranter kontra optioner

Warranter och optioner är båda populära derivatprodukter som erbjuder möjligheten att spekulera i prisrörelser utan att äga den underliggande tillgången. Med det sagt har de olika egenskaper som gör att de passar bättre i olika situationer.

Med warranter kan du endast köpa och inte blanka, medan optioner låter dig gå både lång och kort. Likviditet är en annan skillnad. Warranter har alltid garanterad likviditet via en emittent, medan något sådant inte finns för optioner. Dessutom kan du med warranter handla mindre än en punkt, vilket ger lägre kostnad och möjlighet till större diversifiering jämfört med optioner som kräver handel i hela punkter.

Så läser du en optionsbeteckning

  • Exempel: “ASSAB4L100”
    ASSAB. Anger att den underliggande tillgången är Assa Abloy.
    4. Slutåret för optionen, vilket i detta fall är 2024.
    L. Anger både att det är en köpoption (call) och att lösenmånaden är april.
    100. Lösenpriset, det vill säga 100 kronor. 
  • Månadsbeteckningen (L i detta exempel) indikerar både vilken typ av option det är och vilken månad den förfaller. För OMX-terminer används samma beteckning som för köpoptioner. Exempelvis betyder OMXS304L att det är en OMXS30-termin med slutmånad i december 2024.

Sammanfattning

Optionshandel är ett kraftfullt verktyg som kan användas både för att spekulera på marknadsrörelser och för att hedga befintliga positioner. Genom att använda optioner som verktyg kan du anpassa din strategi efter marknadsförhållandena. Den maximala förlusten är begränsad till premien som består av realvärde och tidsvärde och som påverkas av faktorer som marknadspris, lösenpris och tidsram.

Med strategier som covered call kan du skapa extra inkomst från dina aktier, medan en straddle låter dig dra nytta av hög volatilitet oavsett prisriktning. Protective put fungerar som en försäkring för att begränsa förluster vid prisfall. För att lyckas använda optioner är det viktigt att förstå hur volatilitet, tidsvärde och andra marknadsfaktorer påverkar optionspriserna. Undvik vanliga misstag genom att hålla dig till din strategi och inte handla impulsivt.

Vanliga frågor och svar

Vad är optioner?
Optioner är finansiella kontrakt som ger dig rätt att köpa eller sälja en tillgång till ett förutbestämt pris inom en viss tidsperiod.

Hur fungerar optioner?
Du betalar en premie för att få rätten att köpa eller sälja en tillgång till ett förutbestämt pris, före eller på ett förfallodatum. 

Vad är en optionspremie?
Premien är kostnaden för en option och består av realvärde (skillnaden mellan marknadspris och lösenpris) och tidsvärde (potentialen för framtida vinster).

Vad påverkar premien?
Premien påverkas av marknadsprisets förhållande till lösenpriset och tiden kvar till förfallodatum.

Hur påverkas optionspremien av marknadsvolatilitet?
Hög volatilitet ökar premien eftersom det ökar sannolikheten att optionen blir lönsam.

Hur väljer jag en optionsstrategi?
Valet beror på din marknadstro och risktolerans. Exempelvis är covered call bra för stabila marknader, straddle för volatilitet, och protective put för skydd.Vad är tidsvärdesförlust?
Tidsvärdesförlust innebär att optionspremien minskar ju närmare förfallodatumet kommer.

Relaterade artiklar

Se alla
25 April
Analys av bredden i marknaden
Vi vet att USA drivs på av framförallt de sju stora techbolagen som tillsammans står för...
24 October
Blankning av aktier – hur det fungerar och vad du bör veta
Att blanka, eller att korta, är processen där du spekulerar på nedgång i en aktie. Du...
11 May
Börsens öppetider
Detta bör du veta om börsens öppettider Stockholmsbörsens ordinarie öppettider är 09:00-17:30. Detsamma gäller för Helsingforsbörsen,...