David Bagge November 22, 2024

Hedging – En nybörjarguide till att börja hedga

Hedging är en riskminimerande åtgärd som innebär att du öppnar nya positioner för att skydda befintliga investeringar. Genom hedging balanserar du två positioner för att begränsa förluster utan att sälja de ursprungliga tillgångarna.

Nyckelpunkter

  • Hedging skyddar grundpositioner genom att minska risken vid negativa prisrörelser.
  • Vanliga hedgingtyper är aktie-, råvaru- och valutahedgar.
  • Du betalar en premie när du hedgar. Denna premie är en liten andel av grundpositionen och har hävstång. 
  • Exempel på två hedgestrategier är direkt hedging och pairs trading.

Vad är hedging?

Hedging är en strategi som används för att skydda positioner mot oönskade prisrörelser. Att hedga innebär att man tar en position som minskar risken i en annan. Tanken är att kompensera eventuella förluster på din initiala position med vinsterna på din hedgeposition.

Du kan se det som en form av “premie” som du betalar när du hedgar. Du investerar en liten andel av grundpositionen i en hedgeposition, men med hög hävstång. Ett exempel på detta kan vara användandet av optioner eller plain vanillas, där hävstången inte har en direkt knock-out-nivå utan istället ett slutdatum.

Ett exempel på hedging är om du äger aktier i ett företag och är orolig för att aktiepriset ska falla. Som skydd kan du hedga genom att köpa en säljoption (put option) i samma aktie. Om aktiepriset faller kan du använda säljoptionen för att minimera förlusten.

Vad innebär det att hedga?

Att hedga innebär att du skyddar din portfölj från plötsliga marknadsrörelser. Syftet är att du skapar en stabilare strategi till lägre risk och utan att förlora fördelen med ett potentiellt uppsving på marknaden. Målet med hedging är att undvika större förluster och behålla stabilitet i sin portfölj.

Varför hedgar daytraders?

Traders använder sig av hedging för att minska risknivån på kort sikt. Genom att hedga kan du exempelvis skydda din portfölj eller gardera dig mot valutarisk. Traders hedgar inte i syfte att göra nettovinster i sina portföljer, utan för att minimera förlusterna – hedging är alltså en riskminimeringstrategi.

Olika typer av hedging

Det finns flera olika strategier inom hedging för att minska risken för förluster. Nedan går vi igenom tre av de vanligaste typerna av hedging och hur de kan användas.

Råvaruhedging. Råvaruhedging är en strategi för att skydda mot prisförändringar i råvaror. Den här typen av hedging används av företag och producenter som är känsliga för råvarupriser.
Exempel: En bonde kan säkra priset på sina grödor genom att sälja futures på sin skörd. Detta ger bonden ett fast pris vilket skyddar mot prisfall på marknaden och säkerställer stabila intäkter oavsett framtida prisutveckling.

Aktiehedging. Aktiehedging används för att minska risken för förluster i en aktieportfölj. Denna typ av hedging används för att skydda portföljvärde mot marknadsnedgångar.
Exempel: Du kan köpa säljoptioner i din aktieportfölj. Säljoptionerna ger dig rätt att sälja aktierna till ett förutbestämt pris, vilket ger skydd om aktiepriserna skulle falla.

Valutahedging. Valutahedging skyddar mot osäkerheter i växelkurser. Företag som har inkomster eller kostnader i utländsk valuta använder ofta denna strategi för att minska valutarisken.
Exempel: Ett företag som gör affärer i utlandet kan låsa in en växelkurs genom ett terminskontrakt. Detta säkerställer att företaget kan genomföra transaktioner till en stabil kurs och därigenom skyddas mot ogynnsamma valutaförändringar.

Hur man börjar hedga

Så här kommer du igång med hedging:

  • Syftet: Identifiera risken du vill minska.
  • Strategi. Välj den hedgingstyp som passar din riskprofil.
  • Välj finansiella instrument. Välj ett finansiellt instrument som du behärskar användningen av.
  • Sätt upp en plan. Definiera gränser för risk and reward. Hur stor premie är värd att lägga på en hedge-position? 
  • Övervaka din hedge. Se till att din hedge fungerar enligt plan och justera vid behov.

Hedga med olika finansiella produkter

Det finns flera finansiella produkter som används för att hedga och minska risk. Här är några av de vanligaste och deras respektive för- och nackdelar.

Futures-kontrakt

Fördelar
  • Säkrar ett fast pris för framtiden och skyddar mot marknadsfluktuationer.
Nackdelar
  • Innebär bindande åtagande och saknar flexibilitet om marknaden rör sig oväntat.

Optioner

Fördelar
  • Ger rätten (men inte skyldigheten) att köpa eller sälja till ett fast pris, vilket ger flexibilitet och skydd mot förluster.
Nackdelar
  • Kan vara dyra att köpa, speciellt vid hög marknadsvolatilitet.

Forwards

Fördelar
  • Anpassningsbara för specifika behov.
Nackdelar
  • Har låg likviditet och är svårare att sälja vidare än standardiserade futures.


Hedgingstrategier

Det finns flera typer av hedging beroende på marknader och investeringsmål. 

  • Direkt hedging. Detta innebär att du öppnar två motsatta positioner i samma tillgång. Fördelen med direkt hedging är att din position förblir aktiv hela tiden, istället för att behöva stängas och öppnas på nytt till ett bättre pris. När den tillfälliga negativa prisrörelsen har passerat kan du stänga din hedge-position och återgå till din ursprungliga strategi.

    Exempel: Anta att du är negativt inställd till OMXS30 och är positionerad kort. Du tror dock på kortsiktig prisökning på grund av en förändring i marknaden. Du gör en direkt hedge genom att köpa en köpoption på OMXS30.

  • Pairs trading. En form av arbitrage där strategin bygger på att hitta två tillgångar vars prisutveckling vanligtvis korrelerar men för tillfället avviker. Den ena tillgången är då övervärderad och den andra är undervärderad i relation till varandra. Du tar sedan två positioner, lång på den tillgången som förväntas stiga och kort på den som väntas falla. Strategin anses vara marknadsneutral eftersom den tar både långa och korta positioner.

    Exempel: Anta att AstraZeneca och GlaxoSmithKline normalt sett korrelerar med varandra, men att GSK stigit mer än AstraZeneca. Du tror att de kommer att återgå till sitt normala prissamband. Du går då lång i AstraZeneca (undervärderad) och kort i GSK (övervärderad). När prisförhållandet normaliseras stänger du båda positionerna och tar hem vinsten från prisavvikelsen.

  • Investeringar i safe havens. Safe havens är tillgångar som tenderar att behålla eller öka i värde under ekonomiskt instabila perioder. Exempel på en sådan investering är guld, som ofta används som en hedge mot ekonomisk osäkerhet och fallande världsvalutor. 

För- och nackdelar med att hedga

Fördelar
  • Riskminimering. Hedgning skyddar mot stora förluster vid oönskade marknadsrörelser.
  • Flexibilitet. Med produkter som exempelvis optioner kan man dra nytta av marknadens uppsida samtidigt som man begränsar nedsidan.
Nackdelar
  • Kostnader. Hedgning innebär ofta avgifter och kostnader som kan minska den totala avkastningen.
  • Komplexitet. Svårighetsgraden och komplexiteten i hedgningsinstrument kan göra det svårt att hedga effektivt, särskilt för icke-professionella eller icke-institutionella investerare.
  • Minskad vinstpotential. Genom att gardera sig mot förluster minskar även möjligheten att tjäna på gynnsamma marknadsrörelser. Hedgning i sig är en form av premie du betalar, där premien förloras om grundpositionen trendar åt rätt håll.


Risker med att hedga

En risk med hedgning är att premien du betalar leder till minskad vinst. En annan är att felaktig hantering av hedge kan leda till förluster. För att minska dessa risker för förluster finns det några misstag du vill undvika:

  • Strategi. Utan en klar plan för hedgning riskerar du att ta hedgepositioner vid fel tidpunkt, vilket kan göra skyddet ineffektivt.
  • Överhedgning. Överhedgning begränsar potentialen för vinst eftersom du tar bort en stor del av marknadsuppgångarna.
  • Kunskapsbrist. Om du inte förstår de finansiella produkter du använder för att hedga tar du onödiga eller osäkra positioner som inte nödvändigtvis ger det skydd du tänkt dig. 
  • Agerande. Marknader förändras snabbt. Om du inte anpassar din hedge till nya marknadsförhållanden kan du stå utan det skydd du behöver.

Sammanfattning

Hedgning är en strategi för att skydda investeringar mot marknadsrörelser genom att minska riskerna och stabilisera portföljen. Vanliga hedgningstyper inkluderar aktie-, råvaru- och valutahedgar. Instrumenten som används är futures, optioner och terminskontrakt. Vanliga misstag inkluderar överhedgning och att ha bristande kunskap om hedgningsprodukterna. För att lyckas krävs både förståelse för de finansiella verktyg som används och en strategi som du håller dig till.

Vanliga frågor och svar

Vad menas med att hedga?
Att hedga innebär att skydda en investering mot potentiella förluster genom att ta en motsatt position i en relaterad tillgång. När du hedgar betalar du en premie. Denna premie är själva investeringen som är din hedgeposition, vilket är en liten andel av grundpositionen.  

Vad är valutahedgning?
Valutahedgning är en strategi för att minska risken för valutakursförändringar. Exempelvis kan du använda terminskontrakt som låser en växelkurs för framtida affärer.

Kan man hedga både aktier och valutor?
Ja, både aktier och valutor kan hedgas. Aktiehedgning kan ske med exempelvis säljoptioner medan valutahedgning ofta sker genom terminskontrakt. Båda strategierna skyddar mot oönskade prisförändringar på respektive marknad.

Vad är skillnaden mellan spekulation och hedgning?
Spekulationer syftar till att tjäna pengar på marknadsrörelser genom att ta risk medan hedgning fokuserar på att minska risk och skydda investeringar från oönskade prisförändringar.

Relaterade artiklar

Se alla
April 25, 2024
Analys av bredden i marknaden
Vi vet att USA drivs på av framförallt de sju stora techbolagen som tillsammans står för...
October 24, 2024
Blankning av aktier – hur det fungerar och vad du bör veta
Att blanka, eller att korta, är processen där du spekulerar på nedgång i en aktie. Du...
May 11, 2024
Börsens öppetider
Detta bör du veta om börsens öppettider Stockholmsbörsens ordinarie öppettider är 09:00-17:30. Detsamma gäller för Helsingforsbörsen,...