David Bagge February 20, 2025

Fondstatistik: 24 insikter du bör veta 2025 och framåt

Fonder är en hörnsten i många investerares portföljer, men vad visar statistiken om deras utveckling, avkastning och avgifter? Med förändrade marknadsförhållanden och nya trender är det viktigare än någonsin att ha rätt fakta på bordet. Här är 24 insikter om fonder som hjälper dig att fatta bättre investeringsbeslut under 2025.

Nyckelpunkter om fondstatistik

  • 9 av 10 svenskar äger fonder: Enligt Fondbolagens Förening är fondägande mycket vanligt i Sverige, där de flesta hushåll sparar i minst en fond. (Fondkollen, 2024)
  • 69% av fonderna är aktiefonder: Dessa dominerar marknaden och är ett populärt val bland investerare som söker högre avkastning. (Fondbolagens Förening, 2024)
  • Under 2024 växte det totala svenska fondkapitalet med 21%, en reflektion av både stark marknadsutveckling och högt sparande. (Fondbolagens Förening, 2024)
  • 81% av de nya investeringarna under första halvåret 2024 gick till fonder med hållbarhetsfokus, så kallade artikel 8- och artikel 9-fonder. (Fondbolagens Förening, 2024)
  • 20% av svenska fonder ägs av internationella investerare: En tydlig signal om svensk fondmarknads attraktivitet globalt.

Historiken bakom Sveriges fondsparande

Sverige är idag en världsledande nation när det gäller fondsparande. Denna utveckling har sin grund i flera viktiga reformer och initiativ som skapade en sparandekultur redan på 1980-talet. Införandet av premiepensionssystemet (PPM) år 2000 var en milstolpe. 

Genom PPM fick individer en unik möjlighet att själva välja hur delar av deras pensionssparande skulle investeras i fonder. Detta ledde till en ökad medvetenhet om fondsparandets betydelse och fördelar.

Informationskampanjer från både staten och fondbolag, i kombination med verktyg för att förenkla valen (såsom AP7 Såfa, den statliga “soffliggarfonden”), gjorde det lätt för alla att delta. Dessutom bidrog arbetsgivarnas erbjudanden om pensionssparande i fonder till att ännu fler kunde dra nytta av fondmarknadens möjligheter.

Fondbolagens Förening rapporterar att denna kombination av utbildning, enkelhet och tillgänglighet har varit avgörande för att skapa ett starkt förtroende för fonder som sparform. Enligt deras analys är Sverige idag ett av de länder med högst andel fondsparande per capita (Fondbolagens Förening, 2024).

Svensk fondförmögenhet över tid

Sverige har sett en imponerande utveckling av fondförmögenheten under de senaste decennierna. Sedan 1990-talet har den totala fondförmögenheten vuxit från cirka 300 miljarder kronor till över 8 000 miljarder kronor under 2024. Denna tillväxt har drivits av flera faktorer, inklusive en ökad medvetenhet om sparande, framgångsrika pensionsreformer och en gynnsam ekonomisk utveckling.

I samband med finanskrisen 2008 upplevde fondmarknaden ett tillfälligt avbrott i tillväxten, men marknaden återhämtade sig snabbt tack vare låga räntor och kraftfulla stimulanser. Sedan dess har tillväxten varit stadigt positiv, med ett genomsnittligt årligt inflöde på cirka 250 miljarder kronor per år under det senaste decenniet.

Fondförmögenheten i Sverige är idag fördelad mellan aktiefonder (68 %), räntefonder (12 %) och övriga fondtyper, inklusive alternativa investeringar. Denna utveckling gör Sverige till en av de mest kapitalintensiva fondmarknaderna per capita i världen.

Varför är fonder så populära?

Enkelhet och diversifiering

Fonder är en smidig investeringsform som gör det enkelt att diversifiera sitt sparande. Genom att köpa en fond investerar du indirekt i en portfölj av aktier, obligationer eller andra tillgångar. Detta minskar risken jämfört med att köpa enskilda aktier.

Hög tillgänglighet

Många arbetsgivare erbjuder pensionssparande genom fonder, och det finns ett stort utbud av fonder som passar olika risknivåer och mål.

Potential för avkastning

Historiskt har aktiefonder gett en genomsnittlig avkastning på 8 % per år. Detta kan dock variera kraftigt beroende på marknadsförhållanden och fondtyp.

Hur står sig svenskarnas fondsparande jämfört med Europa?

Svenska hushåll är bland de mest engagerade fondspararna i Europa. Enligt Eurostat har Sverige en av de högsta nivåerna av sparande i finansiella tillgångar per capita inom EU. 

Detta inkluderar investeringar i fonder som utgör en betydande del av hushållens finansiella portföljer. Jämfört med länder som Tyskland och Frankrike, där sparande ofta sker i form av direktägda fastigheter eller kontanter, är Sverige unikt i sin omfattande användning av just fonder som investeringsverktyg.

Statistik från 2024 visar att svenska hushåll i genomsnitt har över 30 % av sina finansiella tillgångar investerade i fonder, jämfört med ett EU-genomsnitt på cirka 15 %. Detta återspeglar inte bara en hög grad av förtroende för fonder som investeringsform utan också framgången av svenska pensionssystem och skattemässiga incitament som investeringssparkonton (ISK).

Faktorer som en stabil ekonomi, hög digital mognad och enkel tillgång till fondplattformar gör Sverige till ett föregångsland inom fondsparande i Europa.

Medan länder som Italien och Spanien nyligen har ökat sitt intresse för fonder ligger de fortfarande långt efter Sverige när det gäller andelen fondsparare.

Statistik om fondsparande i Sverige

Fondägandets utveckling

Fondernas roll i pensionssystemet

  • 9 av 10 pensionssparare investerar i fonder: Premiepensionen är en stor del av detta.
  • AP7 Såfa, en global aktiefond, är den vanligaste premiepensionsfonden.
  • Utbildningens roll: Det allemansfonderna och det allmänna pensionssystemet har spelat en avgörande roll i att introducera och utbilda svenskar om fonder. (Fondbolagens Förening)

Genom premiepensionssystemet (PPM), som startades år 2000, fick varje individ möjlighet att välja hur delar av deras pensionssparande skulle investeras.

Detta ledde till att många blev mer medvetna om vikten av fondsparande och diversifiering. Informationskampanjer och tydliga valmöjligheter såsom “soffliggarfonden” AP7 Såfa gjorde det enkelt för alla att delta, oavsett förkunskaper.

Detta system har hjälpt Sverige att bli en världsledande nation när det gäller fondsparande (Fondbolagens Förening, 2024).

Hållbarhet och ESG-fonder

Hållbarhet fortsätter att vara en stark drivkraft inom fondsparande i Sverige. Under 2024 gick 81 % av nyinvesteringarna till fonder med tydlig hållbarhetsinriktning (Fondbolagens Förening, 2024). Dessutom hade ESG-certifierade fonder 15 % högre inflöden än traditionella fonder under samma period.

Statistik från Fondbolagens Förening visar att drygt 70 % av svenska fondsparare anser att hållbarhet är en viktig faktor när de väljer fonder. Detta återspeglas i det växande utbudet av fonder med specifika hållbarhetsprofiler, som till exempel inriktar sig på förnybar energi, sociala investeringar eller klimatsmarta lösningar.

Exempelvis är flera svenska fondbolag, såsom Swedbank Robur och Handelsbanken Fonder, ledande inom utvecklingen av hållbara produkter och har lanserat gröna fonder som möter efterfrågan på marknaden. Dessa fonder fokuserar på bolag som aktivt arbetar för att minska sitt koldioxidavtryck eller bidra till FN:s globala hållbarhetsmål.

Vidare har Sverige genom sitt avancerade regelverk och transparenskrav blivit ett föredöme för andra länder när det gäller hållbara investeringar. För dig som fondsparare innebär detta att du enkelt kan hitta fonder som stämmer överens med dina värderingar och investeringsmål.

Fondkategorier och deras utveckling

Aktiefonder

  • 69 % av svenska fondsparare väljer aktiefonder.
  • Genomsnittlig årlig avkastning för globala aktiefonder låg på 11,4 % under perioden 2015–2024. (Fondbolagens Förening, 2024)

Räntefonder

  • 12 % av fondförmögenheten i Sverige utgörs av räntefonder. (Fondbolagens Förening, 2024)
  • Dessa är populära bland investerare som söker låg risk och stabilitet och är vanliga bland äldre pensionssparare.

Blandfonder

  • Blandfonder är ett populärt alternativ för nybörjare och utgör 19 % av den svenska fondförmögenheten. (Fondbolagens Förening, 2024)
  • Kombinerar aktier och räntepapper för att balansera risk och avkastning.

Alternativa tillgångsfonder

  • Råvarufonder, som exempelvis AuAg Precious Green, har ökat i popularitet bland investerare som vill inkludera ett inflationsskydd i sin portfölj och exponeras mot ädelmetaller och grön teknik. Dessa fonder erbjuder möjlighet att dra nytta av prisutvecklingen på guld, silver och andra strategiska metaller.
  • Endast 1 % av den svenska fondförmögenheten är investerade i hedgefonder eller övriga fonder (exklusive ETF:er), enligt Fondbolagens Förening (2024).
  • Historisk data visar att ädelmetallsfonder ofta fungerar som ett säkrare alternativ under perioder av marknadsosäkerhet.

Hur du kan använda fondstatistik för att bli en bättre investerare

  1. Analysera avkastning och kostnader
  • Jämför fonders historiska avkastning för att hitta de som överpresterar inom sin kategori. Du kan enkelt göra detta på Morningstar svenska hemsida.
  • Kontrollera avgifter. Höga avgifter kan äta upp en stor del av din avkastning över tid. Därför är det viktigt att välja fonder med låg avgift.

Var dock uppmärksam på så kallade “dolda indexfonder”, som marknadsförs som aktivt förvaltade men egentligen följer ett index.

Dessa har ofta höga avgifter utan att ge någon motsvarande fördel i avkastning. Kontrollera fondens strategi och innehav för att undvika denna fälla.

  1. Diversifiera din portfölj
  • Sprid dina investeringar mellan olika fondkategorier och geografiska marknader.
  • Fundera på din riskaptit och tidsram för investering.
  1. Hållbarhet som strategi
  • Om hållbarhet är viktigt för dig, leta efter ESG-certifierade fonder som möter dina krav.

Summering och tips

Fonder är en viktig del av svenska hushålls ekonomi och ett enkelt sätt att börja investera. Deras popularitet ligger i enkelheten att diversifiera sitt sparande, vilket minskar riskerna och gör investeringar tillgängliga för alla.

Genom att förstå statistik och trender kan du inte bara optimera din strategi utan även identifiera nya möjligheter som kan ge högre avkastning över tid. Att ta ett långsiktigt perspektiv och utnyttja verktyg som analyserar fonddata kan hjälpa dig att fatta mer informerade och lönsamma beslut.

Relaterade artiklar

Relaterade artiklar

Se alla
December 13, 2024
Aktieanalys för nybörjare: 6 enkla steg som hjälper dig välja rätt
Aktieanalys är en metod för att analysera aktier genom att granska finansiella data och historiska prisrörelser....
February 20, 2025
Aktiestatistik: 42 insikter om den svenska aktiemarknaden (2025)
Den svenska aktiemarknaden har länge varit en attraktiv plats för investerare, både privatpersoner och institutioner. Men...
August 15, 2024
Aktietips
I denna artikel kommer vi gå igenom hur man kan hitta de bästa aktietipsen genom att...