David Bagge December 13, 2024

Aktieanalys för nybörjare: 6 enkla steg som hjälper dig välja rätt

Aktieanalys är en metod för att analysera aktier genom att granska finansiella data och historiska prisrörelser. Den här guiden ger dig en lättförståelig introduktion till aktieanalys genom att presentera sex enkla steg med en touch av både fundamental analys och teknisk analys!

Nyckelpunkter

  • Aktieanalys hjälper dig att bedöma aktiers värde och potential.
  • Det finns två huvudinriktningar på aktieanalyser: fundamental och teknisk analys.
  • Fundamental analys fokuserar på företags nyckeltal och finansiella data medan teknisk analys baserar sig på historiska prisrörelser och marknadsmönster.
  • Jämför nyckeltal mellan olika företag i samma bransch för bättre insikter.
  • Minimera risker genom diversifiering och stoploss-strategier.

Vad är en aktieanalys?

En aktieanalys är en metod för att bedöma en akties värde och potential. Den hjälper dig att fatta informerade beslut genom att analysera företagets finansiella ställning, historiska utveckling och framtida tillväxtmöjligheter. Analysen delas ofta upp i två inriktningar, fundamental analys och teknisk analys.

Skillnaden mellan fundamental och teknisk analys

Fundamental analys (FA) är överlag bäst lämpad för långsiktiga investeringar. Du analyserar då företagets ekonomiska hälsa och affärsmässiga potential. En sådan analys gör du genom att analysera nyckeltal såsom P/E-tal (pris per aktie/vinst per aktie), P/S-tal (pris per aktie/försäljning per aktie) och olika tillväxtparametrar såsom omsättningstillväxt och vinsttillväxt.

Med teknisk analys (TA), däremot, undersöker du historiska prisrörelser och handelsvolymer för att identifiera mönster och trender som kan förutsäga en kortsiktig framtida kursutveckling. I TA kan du exempelvis använda dig av olika indikatorer såsom RSI, stöd- och motståndsnivåer och bollingerband. Teknisk analys lämpar sig för alla investeringshorisonter, men är framförallt nödvändig för kortsiktig handel såsom daytrading.

Praktiska fördelar med aktieanalys

Genom att grundligt och korrekt analysera en aktie före köp ökar du sannolikheten för vinst. En analys ger en tydligare bild om en aktie är värd att investera i på den befintliga prisnivån.

Steg 1 – Definiera syftet med din aktieanalys

Först och främst: Identifiera dina mål. Vill du göra en långsiktig investering eller spekulera kortsiktigt? Beroende på svaret på den frågan finns det olika tillvägagångssätt för en analys. Om du vill spekulera kortsiktigt är det fördelaktigt med någon form av teknisk analys som beslutsunderlag. Vid långsiktiga investeringar blir fundamental analys relevant. Bäst är dock en kombination av TA och FA vid längre tidshorisonter.

Steg 2 – Utför en fundamental analys av företaget

Om du enbart vill göra en långsiktig investering är fundamental analys mer användbar än teknisk analys. Teknisk analys kan däremot vara fördelaktigt att använda för att identifiera det bästa möjliga köpläget. En fundamental analys kan göras genom att analysera följande nyckeltal:

  • P/E-tal. Förhållandet mellan pris och vinst. Beräknas genom att ta priset per aktie delat med vinst per aktie. 
  • EV/EBIT. Även detta ett nyckeltal som används vid värdering av aktier. Beräknas genom så kallad enterprise value/earnings before interest and taxes.
  • Omsättningstillväxt. Hur snabbt ett bolags försäljning växer. Kan mätas relativt föregående kvartal (Q/Q) eller föregående år. (Y/Y).
  • Vinsttillväxt. Hur snabbt vinsten växer. Kan mätas relativt föregående kvartal (Q/Q) eller föregående år. (Y/Y). 
  • Direktavkastning. Avkastning från utdelning. Om ett företag delar ut 5 kronor per aktie och aktien kostar 100 kronor per aktie så är direktavkastningen 5 %. (5/100)

Steg 3 – Analysera aktiens historiska prisrörelser

Om du vill spekulera kortsiktigt eller hitta ett optimalt köpläge för en mer långsiktig investering så är teknisk analys ett utmärkt verktyg. Med hjälp av teknisk analys kan du få ett statistiskt beslutsunderlag som hjälper dig att identifiera gynnsamma nyckelnivåer. Exempel på indikatorer och tekniker som du kan använda inom teknisk analys är: 

  • RSI (Relative Strength Index). RSI:n är ett populärt, kraftigt och djuplodat verktyg som mäter styrkan och hastigheten i en underliggandes prisrörelse. Den är också en missförstådd och ofta felaktigt använd indikator. Störst nytta ger den i form av så kallade divergenser. Divergenser uppstår när det finns en avvikelse mellan RSI:n och prisrörelsen i underliggande.

  • Glidande medelvärden. Glidande medelvärden används för att identifiera trender. Rent tekniskt jämnar dessa medelvärden ut prisrörelser över en viss tidsperiod. När aktiens pris är över sitt glidande medelvärde signalerar det en uppåtgående trend och när priset är under medelvärdet signalerar det en nedåtgående trend.

    Det är dock viktigt att vara medveten om att glidande medelvärden kan ge falska signaler, särskilt vid sidledes prisrörelser. Detta är vanligt och kan leda till ideliga förlustpositioner.

  • Stöd- och motståndsnivåer. Stöd- och motståndsnivåer är prisnivåer på vilka kursen tenderar att “studsa” uppåt på stöd- och nedåt på motståndsnivåer. En stöd- eller motståndsnivå är generellt sett identifierbar först efter två till tre studsar. Ju fler gånger priset studsar, desto svagare blir nivån, och desto större och våldsammare tenderar det tekniska utbrottet att bli när väl priset bryter igenom.

Steg 4 – Jämför med andra aktier i samma bransch

Ett vanligt tillvägagångssätt vid aktieanalyser är att jämföra aktiers nyckeltal inom en given bransch. Med det menas att man tar två företag som har liknande affärsidéer, exempelvis Boozt och Nelly Group (E-handel i klädbranschen) och jämför deras nyckeltal med varandra. Om ett av företagen exempelvis har ett mycket högre P/E-tal så kan det indikera att bolaget är övervärderat. 

Det är dock viktigt att notera att analyser, oavsett om det är FA eller TA, sällan baseras på en enskild indikator. Istället används en kombination av flera indikatorer och nyckeltal som samspelar för att ge en mer omfattande bild av företaget och dess marknadsposition.

Steg 5 – Identifiera risker och möjligheter

Möjligheter och risker kan anta många olika former och deras påverkan på företag är ofta svåra att förutse. Exempel på en möjlighet kan vara ett bolag som utvecklar miljöförbättrande produkter. Det företaget rider på en global trend och kan få medhåll genom politiska beslut. På samma sätt kan en risk för ett företag vara att de är involverade i affärer som kan anses miljöfarliga. Detta företag kommer då förmodligen att ha motvind från politiska beslut och globala trender.

Steg 6 – Sammanställ din analys och fatta ett beslut

Använd både teknisk och fundamental analys för att fatta ett beslut. Om du exempelvis vill göra en långsiktig investering är fundamental analys viktigare, medan teknisk analys kan hjälpa dig att hitta det statistiskt mest optimala köpläget, vilket på sikt ger dig den bästa potentiella avkastningen.

  • Kombinera insikterna. Använd både fundamental och teknisk analys vid långsiktiga placeringar för att få en samlad helhetsbild.
  • Beslutsstrategier. Bestäm om du ska köpa, sälja eller behålla.
  • Uppföljning. Uppdatera analysen regelbundet och var inte rädd för att agera mot din ursprungliga analys ifall någonting tekniskt eller fundamentalt ändras.

Vanliga misstag att undvika vid fundamental analys

  • Värdefällor. En alltför låg värdering kan indikera en värdefälla. Då kan det vara så att marknaden inprisat minskade vinster framåt vilket du bör ta i beaktning. 
  • Överskatta tillväxtpotentialen. Det är viktigt att analysera trender i fundamental analys. Bara för att ett företag vuxit med +200 % de senaste två åren betyder det inte att det automatiskt kommer göra det framöver. 
  • För stort fokus på enskilda nyckeltal. Det är mer effektivt att göra en helhetsbedömning av en akties potential än att fokusera på ett enskilt nyckeltal.

Vanliga misstag att undvika vid teknisk analys

  • Överanvändning. Att använda för många verktyg och indikatorer kan skapa förvirring eftersom de inte sällan tenderar att ge motsägande signaler.
  • Bristande riskhantering. Ignorera inte risken med överexponering och ta inte för stora trades i relation till din portfölj. 
  • Handla på känslor. Låt inte girighet eller FOMO (fear of missing out), snarare än en rationell bedömning, styra dina beslut.

Sammanfattning

Aktieanalys är en viktig metod för att fatta välgrundade investeringsbeslut, vare sig du siktar på långsiktig investering eller kortsiktig handel. Fundamental analys hjälper dig att förstå företags ekonomiska hälsa genom nyckeltal som P/E-tal, omsättningstillväxt och direktavkastning. Teknisk analys kompletterar detta genom att ge insikter i historiska prisrörelser och trender för att optimera statistiska köplägen.

För att lyckas med aktieanalys bör du:

  • Definiera ditt syfte och anpassa din analys efter dina mål.
  • Undvika vanliga misstag som att handla på känslor, ignorera riskhantering eller överskatta tillväxtpotential.
  • Kombinera fundamental och teknisk analys för att få en helhetsbild och fatta bättre beslut.

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden mellan fundamental och teknisk analys?
Fundamental analys baserar sig på företagens publika prestationssiffror såsom resultat, kassa, tillväxt, skulder, och liknande, medan teknisk analys baserar sig på statistiska mönster i historisk handelsdata.

Vilka nyckeltal är viktigast?
P/E-tal, omsättningstillväxt, vinsttillväxt och direktavkastning anses ofta utgöra grunden i fundamentala analyser. 

Behöver jag både fundamental och teknisk analys?
Det beror på tidshorisonten. Vid kortsiktiga spekulationer är det fördelaktigt med teknisk analys, medan fundamental analys endast är relevant för långsiktiga investeringar.

Kan jag göra aktieanalys utan erfarenhet?
Det är möjligt, men som med allt här i livet blir du bättre genom övning!

Relaterade artiklar

Se alla
August 15, 2024
Aktietips
I denna artikel kommer vi gå igenom hur man kan hitta de bästa aktietipsen genom att...