I dagens inlägg följer jag upp min tidigare analys på USD/SEK från den 4 oktober här på Marketmate. Då såg jag en möjlig vändzon för USD/SEK runt 10,35–10,50, med stöd av flera tekniska faktorer: en motståndslinje från augusti 2022, neckline i H&S-formation samt ett nedåtlutande 200-dagars glidande medelvärde (SMA200) som ytterligare kunde begränsa uppgång över 10,35-10,50. Jag nämnde också att om USD/SEK skulle bryta över det området, skulle nästa viktiga motstånd ligga runt 10,87 (högra skuldran i H&S). Först där skulle jag börja omvärdera min Elliott Wave-karta, som då pekade på fortsatt nedgång på lite längre sikt. Den 4 oktober stängde USD/SEK på 10,34.
Efter analysen fortsatte USD/SEK att röra sig uppåt och testade SMA200 runt 10,50 den 16 oktober. Följande vecka bröt valutaparet över neckline i H&S-formationen, som därmed skiftade från att vara motstånd till att agera stöd. Igår noterades USD/SEK till som högst runt 11,00. Vad kan vi förvänta oss framöver?
Sedan bottennoteringen i slutet av september ser vi tydligt en impulsrörelse. På kort sikt kan denna impuls potentiellt nå upp till 11,20 området, där en flatkorrigering ABC troligen avslutas. Ett annat tänkbart scenario är en pullback från nuvarande nivå ned mot 10,50–10,60, där en viktig nivå testas i kampen mellan tjurar och björnar. Indikatorerna visar att RSI kan vara på väg att utveckla negativ divergens under kommande veckor eller månader, StochRSI söker sig till översålda nivåer, och MACD signalerar för närvarande fortsatt starkt momentum.
Hur ser Elliott Wave-kartan ut på kort och lång sikt?
I den dagliga Elliott Wave-kartan ser jag två möjliga scenarier beroende på 1) från vilken nivå en eventuell pullback inleds, och 2) om USD/SEK lyckas hålla stödet runt 10,50–10,60 under närmaste månaderna. Om vi får en pullback från nuvarande nivå finns potential för våg (b) att finna stöd runt 10,50–10,60, vilket i sin tur skulle kunna bana väg för en fortsättning upp i våg (c)/3 med målområde runt 11,50, i en diagonalstruktur. Om USD/SEK däremot fortsätter uppåt utan en pullback på kort sikt, finns risk för en större flatkorrigering sedan botten i december 2023, där den aktuella impulsen avslutar våg C/(B) runt 11,20. Det scenariot skulle i förlängningen öppna upp för nivåer under 10,00.
Tittar vi avslutningsvis på den större kartan i ovan veckograf ser vi att USD/SEK fortsätter handlas sidledes under motståndet från en stigande kil – ett mönster som generellt är bearish. Hittills håller kursen sig under fibonnaci retracement 0,786–0,886 av våg (A), och jag håller fast vid att USD/SEK troligen befinner sig i en flatkorrigering i våg (B) snarare än i en diagonalstruktur som avslutas runt 12,00. Det senare alternativet förblir dock aktuellt så länge kursen håller sig över 10,50–10,60 under närmaste månaderna.
Elliott Wave och handel. Elliott Wave fungerar som en karta för att förutsäga prisrörelser på marknaden med hänsyn till marknadsaktörernas psykologi. För att fatta välgrundade handelsbeslut är det viktigt att använda Elliott Wave tillsammans med andra tekniska indikatorer och bekräftelse från prisstrukturer. Detta hjälper till att minska risken för felaktiga beslut. Att enbart agera baserat på att en specifik Elliott Wave-nivå eller -område har nåtts kan vara riskabelt.
/Popeye Charts
Emittentens kreditrisk: Investerare i produkterna är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina skyldigheter enligt produkterna. En total förlust av det investerade kapitalet är möjlig. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.
Risk med hävstångsprodukter: På grund av hävstångseffekten finns det en ökad risk för förlust (risk för totalförlust) med hävstångsprodukter, t.ex. Bull & Bear certifikat, Warranter och Mini Futures.
Valutarisk: Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta kommer värdet på en produkt också att bero på växelkursen mellan de respektive valutorna. Som ett resultat kan värdet på en produkt fluktuera avsevärt.
Viktig information
Den här informationen utgör varken investeringsrådgivning eller en rekommendation för investeringsstrategier, utan är endast en annons. Den fullständiga informationen om värdepapperen, särskilt vad struktur och risker som är associerade med en investering beträffar, beskrivs i basprospektet tillsammans med eventuella tillägg. De slutliga villkoren finns tillgängliga på emittentens hemsida. Potentiella investerare rekommenderas att läsa Grundprospektet och de Slutliga Villkoren innan de fattar investeringsbeslut, detta för att informera sig så utförligt som möjligt, i synnerhet om de potentiella riskerna med värdepapperet. Godkännandet av prospekten ska inte förstås som en garanti för värdepapperen. Värdepapper är inte enkla produkter och kan vara svåra att förstå sig på.