Att uppgången hittills i år drivits av de absolut största techbolagen i USA är knappast någon nyhet och tillsammans står “the Magnificent Seven” för hela 91% av uppgången på S&P 500 för året. Sedan slutet på januari har vanliga S&P 500 outperformat ett likaviktat S&P 500 med hela +17%, i takt med att de stora techbolagen dragit ifrån allt mer. Här på hemmaplan är Atlas Copco A upp +29% i år och Atlas B +23%, vilka tillsammans utgör cirka 10% av OMXS30 och därmed själva står för stor del av börsens uppgång på +7.3% i år. Dagens krönika ska däremot handla om att vår svenska börs hamnat på efterkälken mot omvärlden de senaste åren och vi ska peka på ett par faktorer till varför så kan vara fallet. Häll upp kaffet och häng på!
Årets vinnare..
Techbolagen är det som drar USA, men även mot övriga Europa har Sverige hamnat på efterkälken senaste åren. Det är såklart otroligt tråkigt för svenska investerare som generellt är betydligt mer aktieintresserade än i andra delar av Europa och med stort sparande i aktier och fonder hos befolkningen. OMXS30 och europeiska STOXX50 följdes åt som ett karbonpapper under 2022, men sedan botten i slutet av september förra året har OMXS30 halkat rejält på efterkälken. Både i lokal valuta och i Euro.
Grafen visar OMXS30 jämfört med STOXX50 i lokal valuta. OMX har underperformat det europeiska indexet med -10% sedan januari 2022. Om man konverterar båda indexen till euro visar OMX en underperformance på hela -20% på grund av valutan. Den svaga kronan ställer till problem för utländska investerare. Viss går det lätt som institution att valutasäkra, men det blir ytterligare parameter att hantera i förvaltningen.
Finns det andra faktorer som avgör? Indexsammansättning är en variabel. OMXS30 består till stor del av bank och verkstad, medan STOXX 50 innehåller fler defensiva bolag om än flertalet banker. Och faktum är svenska verkstadssektorn är +13.4% i år och bankerna +1.8%. Det gör att vi inte har någon direkt förklaring där heller.
Ett hett ämne är såklart den svaga svenska kronan, en högst skuldsatt fastighetssektorn och skuldsatta hushåll. Där tror jag att vi har de tre faktorerna som gör att utländska investerare väljer bort Sverige just nu i en bredare allokering. Och de som tagit exponering mot svenska fastigheter har gjort det på den negativa sidan genom att blanka aktierna. Den positioneringen har också möjliggjort att fastighetssektorn nu är +27% på endast tre veckor. En rörelse som varit allt annat än angenäm för negativa spekulanter!
I en liten öppen ekonomi som Sverige är växelkursen det vapen som fungerar som kudde för företagen. Global konjunkturoro leder ofta till en försvagad krona och därigenom kan framförallt exportbolagens vinster hållas uppe väl trots en potentiell vikande efterfrågan. Och är det något som Sverige är riktigt bra på är det stora exportbolag som hör till det absoluta toppskiktet i sin nisch globalt där kronjuvel förstås är Atlas Copco. Problemet som Sverige som helhet brottats med det senaste året är en global avmattning och hög inflation. I ett sådant läge gör också den svaga kronan att vi importerar mer inflation och som då gör det svårare att få ner inflationen till inflationsmålet. Färska data från denna vecka visar att KPI ex energi landade på +6.1% i årstakt för oktober, vilket var strax lägre än konsensus, men marginellt högre än Riksbankens egna prognos för månaden. Det känns inte allt omöjligt att Riksbanken höjer med ytterligare 25 punkter (0.25%) i december för att ytterligare en gång försöka pressa ner inflationen och också med förhoppningen att stärka kronan.
Det var många svenskar som maxade lånen och mer därtill 2021 på Riksbankens besked om nollränta fram till 2024…
Problemet som jag ser det är att utländska investerare högst troligt kommer bli än mer negativa kring svensk skuldsättning vid en eventuellt ytterligare räntehöjning från Riksbanken i december. I en sådan miljö har jag personligen svårt att se att kronan skulle stärkas mer än högst temporärt. Men det finns hopp för kronan på sikt! De flesta tillgångsslag rör sig nämligen i cykler både på kort och lång sikt och en uppdaterad cykelanalys på USDSEK ger att valutaparet ska ha en 4-års cykeltopp sent i år (kan redan ha träffats) eller under första halvåret 2024! Efter det bör vi se åtminstone 18-24 månader med totalt sett starkare kronan mot dollarn innan nästa cykeltopp under 2027/2028.
Sen är förstås frågan om en kronförstärkning för perioden 2024-2025 mest är en rekyl i en uppåtgående trend eller om vi står inför ett regimskifte där kronan stärks på riktigt lång sikt med? I dagsläget har jag svårt att se det givet hur turbulenta börser och omvärld som jag räknar med kommande 7-10 år. Trenden sedan 2014 pekar mot en fortsatt försvagning på längre sikt, men vi bör kunna se USDSEK ner mot 9.50 under 2025 innan nästa resa uppåt!
En annan intressant graf på ämnet svenska kronor är den mot schweizerfrancen som på mellan 1920 och 1970 handlades kring 1:1. I mitten av 70-talet fick politiker större inflytande och nu noteras CHF/SEK på 12. Grafen nedan från Nordea har några år på nacken och som jag modifierat med de senaste två årens rörelse. Alla minns vi nog den klassiska repliken i Sällskapsresan 2 – Snowroller “Det börjar bli dyrt här i Schweiz”. Den spelades in i Verbier 1985 med en växelkurs på 3.0. Så här 38 år senare är det dyrt på riktigt i Schweiz.
1985: Det börjar bli dyrt här i Schweiz..
Finns det några ljuspunkter här på hemmaplan gällande sysselsättningen med en förbättrad arbetsmarknaden 2024? Tyvärr inte om vi ska tro nedan graf från Nordea som pekar på ökad arbetslöshet nästa år. Jag kan förstå att utländska investerare i stort har svårt att gunga igång på svenska investeringar och inte minst gällande bolag med stor hemmamarknad i Sverige. Först kan vi stå inför ytterligare en räntehöjning i december som tar musten ur flera hushåll. Och sen kommer uppsägningarna.. Mörkt.
Avslutningsvis ska vi komma ihåg att börsen är framåtblickande och inte alltid återspeglar läget i ekonomin. Tur är väl det. Dessutom kan mycket väl flertalet småbolag redan tagit ut en sämre konjunktur 2024. I alla fall innan de senaste veckornas rallyn. Men rent ekonomiskt kan 2024 komma att bli ett tufft år för många svenskar. Även om jag anser att större delen av det Q4-rally som jag såg framför mig skulle komma (här) nu ligger bakom oss och att våren kan bli stökig på börserna, finns det hopp på sikt! Vi bör nämligen kunna se en bred återhämtning för hösten 2024 och under 2025. En period där de sargade småbolagen gör ordentlig comeback! Fram till dess fortsätter jag att spela börsen taktiskt och har därmed också tagit hem en hel del fina vinster denna vecka.
Med hopp om framtiden önskar vi på Marketmate en i alla avseenden trevlig helg!