Semestertider och rapportperioden står för dörren, Q2 och därmed hela första halvåret är till ända. Liksom vi prognostiserade i vår senaste krönika “USA växlar upp inför sommarrally” från slutet av maj har USA fortsatt och leverera. S&P 500 är +4.3% sedan dess, medan OMXS30 satte ATH den 23 maj och är -2.6% sedan toppen. I förra krönikan hade vi sett en breddning av rallyt, men det kan tyvärr inte sägas om de senaste veckorna. Även om poster-boyen Nvidia börjat vobbla på senare tid står aktien på samma nivå som för en månad sedan och -8% under ATH från den 20 juni. Däremot har annat Tech tagit över ledartröjan där Tesla är +31% de senaste sju handelsdagarna. Faktum är att vi får gå tillbaka ända till 2001 för att hitta senaste gången då amerikanska small caps underperformade amerikanska large caps så här pass mycket. Eller att Nasdaq 100 outperformar S&P 500 med den största marginalen på 30 år (!) och därmed mer än vid peaken av IT-bubblan 99/00. Sannerligen historiska tider vi bevittnar just nu!

Varför är det illavarslande att rallyt endast drivs av några få bolag? Jo för att det gör uppgången sårbar om (när) varmluften går ur dessa namn. Att AI är framtiden råder ingen tvekan om, men frågan är om marknaden inte tagit ut för mycket på för kort tid? Är det verkligen redan 2025-26 som det stora genomslaget kommer och ökar produktiviteten globalt i mängder av bolag? Kanske, men jag tror det kommer ta längre tid att implementera brett. I en ren marknadsekonomi vet vi ju också från skolboken att konkurrensen kommer att öka och därmed marginaler att pressas på sikt. Vi har sett det i Tesla de senaste åren och kommer verkligen Nvidia kunna upprätthålla sin totala dominans när det gäller chip och marginalerna på dessa? Tillåt mig tvivla. Jag tyckte förresten det var intressant att BCA ser prissättningen av AI som en större risk för aktier än en global recession (här).

I år har S&P 500 outperformat ett likaviktat S&P 500 med 11% och hela 21% sedan jan 2023. Relationen är nere på finanskrisnivåer.

Den logiska slutsatsen är att rallyt måste breddas för att denna uppgång ska vara hållbar. Men tänk om det inte blir så? Om recessionen är extremt nära förestående (se nedan) och därmed gör att investerare inte roterar bort från “long duration”, tech. Ja då är det stor risk att vi just nu handlas i den större “blow-off-toppen” som vi belyst vid flertalet tillfällen under vintern och våren (bland annat i februaris krönika Party like it´s 99). Liksom jag skrev i slutet av maj är “en print på 6200 i september är inte omöjlig”. Det indikerar ytterligare +12% uppsida kommande månader, men då måste de amerikanska techbolagen leverera ruskigt bullish Q2-rapporter i juli och givet allokeringen till dessa finns såklart utrymme för besvikelser. Säsongsmönstret indikerar också en topp här i mitten av juli följt av lugnare marknad in i presidentvalet i november.

Endast 52% av aktierna i USA handlas över sitt MA200 samtidigt som S&P noteras på nytt all time high. Således är bredden historiskt svag och sänder en större varningssignal om “late cycle” och sårbar uppgång. En annan indikation på att vi är sent i cykeln är att råvaror och råvarubolagen gått fint i år. Jag tror förresten att det finns uppsida kvar där efter den senaste månadens konsolidering i sektorn. För att börsuppgången i stort ska kunna fortsätta stabilt i höst och in i 2025 måste vi dock se en rotation där investerare plockar vinster ur Tech och allokerar in pengarna i eftersläntrare. Men det är bråttom och Fed måste sänka räntan snarast då ekonomi och arbetsmarknad börjat rulla över starkt de senaste veckorna!

Hallå Fed! Recessionen är redan här?! – Data viker extremt snabbt i USA nu!

Onsdagens ISM Services visade på mer eller mindre fritt fall för juni, vilket redan ISM Manufacturing Index antytt. Headline kom in på 48.8 vs 52.7 som var väntat. I delindexen kom Employment in på svaga 46.1 vs 49.5 väntade. Som tillägg kan nämnas att jobless claims som bekant är upp för sjätte veckan i rad. New Orders inom ISM Service landade även det under tillväxt på 47.3 vs förväntningarna på 53.6.

Atlanta Fed GDP Tracker för Q2 noteras nu på 1.5% ner från 1.7% innan ISM-realesen i onsdags. Denna tracker noterades på +4% för några veckor sedan. BNP för Q2 (släpps senare i juli) kommer alltså komma in strax över 1% tillväxt som det ser ut nu, men kommer också att justeras ner på negativt territorium i efterhand högst troligt. Det betyder att vi är i början av en amerikansk recession redan nu! Kom också ihåg att USAs husmarknad viker kraftigt nu, utbudet är enormt och få transaktioner genomförs (här). Knappast konstigt med en bolåneränta på 7%.

Jag anser liksom tidigare att Fed måste agera snabbt för att undvika att recessionen blir djup. Sannolikheten för en sänkning i juli noteras på strax under 10%, men jag tror att Fed måste sänka då för att inte behöva paniksänka senare. Policymisstaget är dock inte nu, utan de senaste årens penningpolitik i båda riktningar.

I juni såg amerikansk tillverkningsindustri den största ökningen i antal uppsägningar sedan september 2007…

Done deal

En vinst för Trump är en done deal efter förra veckans debatt och frågan är om Biden ens kommer att ställa upp i valet, även om han själv anser att göra det i dagsläget. Trumps politik kommer vara inflationistisk (sänkta skatter, ökad skuldsättning och fler tariffer), men frågan är från vilken bas han börjar sitt presidentskap. Recession och deflation under 2025? Det skulle innebära att Trumps politik kommer synas i inflationsdata först 2026 eller senare med tanke på alla laggeffekter i systemet. Således blir play booken med Trump som amerikansk president annorlunda denna gång, då han lär inleda presidentskapet med recession och deflationistiska tendenser i systemet.

Marknadsentiment

USA fortsätter klättra uppför “the wall of worry”. Sentimentet är hyfsat neutralt trots att S&P 500 stängde norr om 5500 innan deras national. Ett neutralt sentiment på ATH-nivåer bådar gott för bulls då sentiment och positionering brukar vara betydligt febrigare vid en större topp på börserna!

Goldmans sentiments- & positioneringsindikator är på normalt stretchade nivåer

JPM Morgans positioneringsindikator är på samma nivåer som för tre månader sedan. Således en hel del som inte varit med på den senaste månadens uppgång fullt ut.

Bank of Americas Bull & Bear Indikator noteras på hyfsat neutrala 6.2

Det är lång kvar till febrigt läge för AAII Sentiment Survey

ATH på S&P 500 och Fear & Greed Index på Fear..

Dark Pools visar förnyad styrka senaste veckan! Jag följer som många vet squeezemetrics.com på daglig basis. När “köptrycket” noteras över 45% i amerikanska darkpools (48.4% i onsdags) bådar det gott för framtida utveckling för S&P 500 med snitt +5.3% följande 60 handelsdagar. “Very high relative percentages (≥45%) of dollar-weighted short volume are associated with mean 60-market-day returns of 5.3%, as compared to a mean of 2.8% across the whole dataset.” Den som vill läsa mer om darkpools och informationen från flödena i dessa hänvisas till detta dokument.

Sammanfattningsvis för USA

Även om börsen är extremt selektiv i sin uppgång anser inte jag att den stora toppen är inne än! Som ges av ovan positionering och sentiment är det fortfarande många som är skeptiska till uppgången och förvaltare världen över tvingas in i Magnificent Seven för att inte riskera att underperforma sitt benchmark (för mycket) och därmed potentiellt bli av med jobbet. Således har AI utvecklats till en karriärsrisk för förvaltare av amerikanska aktier. Jag tror fortfarande att det fattas något på uppsidan i denna marknad!

Rent säsongsmässigt kan vi absolut få en lokal topp på börserna om någon vecka och förväntningarna på de amerikanska tech-rapporterna är skyhöga, men totalt sett bör börserna ha mer att ge in i hösten. Ett ytterligare kortsiktigt varningstecken är att crypto faller fritt senaste tiden med Bitcoin -24% på en månad. Historiskt har Bitcoin och Nasdaq haft en hyfsad korrelation.

Denna långsiktiga graf för S&P 500 som jag visade upp i Börsmorgon den 18 mars är dock fortfarande i spel. Indexet +8.2% sedan dess. Vi närmar oss..

För svensk del

OMXS30 noteras i en stor konsolidering de senaste månaderna i intervallet 2634-2557. Man kan också tolka mönstret som en “bull-flagga” med köpsignal över 2610 följt av 2634. På nedsidan möter stöd vid 2557 följt av 2480 i första hand. Det febriga börsläget från början av maj har nu kylts av i nära två månader. Att det endast hittills har resulterat i en konsolidering får ses som starkt och tyder på att nästa större rörelse kan ske på uppsidan. Dock väger rapportperioden tungt här!

På tal om rapportperioden bör verkstadsbolagen vara försiktiga i sin guidance och risken finns att affärerna liksom för amerikansk makroekonomi vek snabbt söderut i juni. Tyska fabriksorders sjönk oväntat igår, vilket sätter ett frågetecken på återhämtningen…

Avslutningsvis

Jag väljer att runda av krönikan för Q2 här. Jag kan egentligen skriva hur länge som helst, men risken är att det börjar spreta iväg åt alla möjliga håll. Jag avslutar på temat rapportperiod med nedan bild för USA. Den 12 juli inleds rapportperioden på riktigt med JP Morgan och bankerna först ut. Bilden visar amerikanska rapporter per vecka i sommar.

Varje kväll hela sommaren publiceras “Marknadsinsikt” som vanligt. Gårdagens publikation lyfte fram Stanley Druckenmillers funderingar under 1987 innan Black Monday (här).

Ha en riktigt skön sommar och på återseende!

Mvh David


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
January 20, 2025 David Bagge
Höjer stop losser i OMX, Russell och Dow Jones!
Marknaderna stod på bakbenen förra veckan och levererade helt i vår tro om att en uppgång stod för dörren! Jag…
January 20, 2025 David Bagge
Alibaba +10%
I onsdags lanserade jag ett köpcase i Alibaba (här). Köpcaset har fått en flygande start och når +10% efter…
January 18, 2025 David Bagge
Q4-rapporterna
I torsdags inleddes rapportsäsongen i USA med flertalet storbanker som alla överträffade förväntningarna och steg…