David Bagge 5 November

Så påverkas börsen av valet

Generellt kan sägas att 2024 redan varit ett rekordår på många sätt, inte minst om vi ser till uppgången för året och inflödena i aktiemarknaden jämfört med de senaste tre valomgångarna. I presidentval som är väldigt jämna (så som årets) ser vi vanligtvis en rekyl under oktober in i valet, vilket vi till slut fick även denna gång under slutet av förra veckan. Sedan den absoluta toppen hittills i år från den 18 oktober är nu S&P 500 -3% och ett likaviktat S&P 500 där alla bolag väger lika mycket i index är ner i samma storlek.

Årets inflöden sticker ut i skarp kontrast på uppsidan, vilket nedan bild från Deutsche Banks visar. Historiskt har flödena entrat börsen på riktigt först EFTER det amerikanska valet, men i år har man “front runnat” valet. Det i sig behöver inte betyda att vi inte kan se än större inflöden efter valutgången, men jämfört med historien sticker årets hittills positiva inflöden ut.

Säsongsmönster

Säsongsmönstret med data från 1976 visar att S&P 500 kan handlas sidlänges och volatilt in mot mitten av november efter presidentvalet, innan vidare uppgångar mot nyår. Medianavkastningen för S&P 500 från 27 okt till 31 dec under valår är +6,25 % sedan 1928. Medianavkastningen för Nasdaq 100 från 27 okt till 31 dec under valår är +7,17 % sedan 1985. Hur det blir i år återstår såklart att se, men historien andas positivism in i nyår.

Utvecklingen för S&P 500 och den amerikanska 10-årsräntan vid presidentvalen 2020, 2016 och 2012 presenteras av Deutsche Bank nedan.

Scenarioanalys

Goldman Sachs har ställt samman följande scenarioanalys med estimerad reaktion för S&P 500. Det totala intervallet är +/- 3% med Trump & Republican Sweep (25% sannolikhet) som vinnare, medan sämsta scenariot vore Harris med Democtric Sweep (5% sannolikhet). Till detta ska tilläggas att valet kan bli ovisst under en längre tid om det blir oerhört jämnt och Trump lär inte erkänna sig besegrad i första skedet. Marknaden gillar som bekant inte osäkerhet.

VIX Index

Vanligtvis är volatiliteten i marknaden mätt som VIX-Index stigande eller förhöjd in i ett amerikansk presidentval och här för VIX i år det historiska mönstret. Om historien ska vara någon guide skall sedan VIX falla kraftigt efter valutgången. Just i år har vi dock FED FOMC redan nu på torsdag, så viss oro bör finnas kvar i marknaden inför det eventet med.

Vinnare & Förlorare

Om vi ser till marknaden i form av utveckling på de amerikanska börserna, olika sektorer, dollar och långräntor bettar marknadens aktörer på att Trump går vinnande ur valet. Även om både Harris och Trump väntas öka de fiskala stimulanserna kommande presidentperiod, väntas Trump öka dessa mer tillsammans med skattesänkningar och potentiellt högra handelstullar mot Kina och Europa. Allt detta väntas vara inflationsdrivande. Således dollar och räntor upp, vilket är det som marknaden nu också handlat på. Sektorer som hälsovård är alltid i den politiska hetluften inför amerikanska val och hälsovårssektorn mätt som XLV (SPDR Health Care Sector ETF) är också ner -8% sedan toppen i mitten av september, vilket också syns i kurserna här hemma i bolag som Astra Zeneca och Novo Nordisk.

Tänkbara vinnare/förlorare sett till sektorer och regioner nedan:

Trump winners

  • Energy & oil service stocks = ‘Drill baby drill’
  • Unprofitable tech = deregulation
  • Crypto – deregulation
  • Defence – b/c the World is uncertain
  • Asia stocks – why? b/c relatively already so heavily weighed on from a Biden administration the risk/reward under a reset is there (same applies for Harris)

Trump losers

  • European autos
  • Europe per se (tariff threats)
  • Renewables

Harris winners

  • Renewables
  • Healthcare
  • Infrastructure spending plays
  • Asia stocks – why? See above (Trump)

Harris losers

  • Traditional energy
  • Drug pricing pharma
  • Luxury
  • Defence

Presidentval vi minns

Totalt sett har det hållits sex presidentval där mindre än en procentenhet skilje mellan kandidaterna. Om de aktuella opinionsmätningarna stämmer kan detta vara det närmaste valet i alla amerikanska val i termer av folkröster, enligt Deutsche Bank. Väldigt jämna presidentval från historien som vi minns:

1. 1880 slog Garfield Hancock med 0,1pp

2. 1884 slog Cleveland Blaine med 0,5 pp

3. 1888 valdes Harrison även om han förlorade folkomröstningen till Cleveland med -0,8pp

4. 1960 slog Kennedy Nixon med 0,2 pp

5. 1968 slog Nixon Humphrey med 0,7 pp

6. 2000 Bush vann trots att han förlorade electoratrösten (popular vote) till Gore med -0,5 pp.

Avslutningsvis

Vän av ordning poängterar att vi denna gång har en högre utgångspunkt sett till värdering jämfört med valet 2016 och nästintill den samma som vid valet 2020.


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
20 December PopeyeCharts
PayPal inför 2025 – En tillfällig svacka eller starten på något större?
I dagens inlägg följer jag upp min analys på PayPal Holdings Inc (PYPL) från den 9 september här på Marketmate.…
19 December Mikrit Trading
Embracer närmar sig intressant stödområde
Embracer ser intressant ut på grafen då den etablerat sig ovan 31 kr vilket tidigare varit ett motstånd under en…
19 December David Bagge
Boliden – Stop lossen effektuerad
Under gårdagens skarpa nedgångar efter en hökaktig leverans från Fed effektuerades stop lossen i Boliden på kurs…