Jack Moen 17 September

Polen – En underskattad tillväxtmarknad?

Skribent: Jack Moen. Tidigare Direkt-anställd som brinner för makroekonomi och fundamental bolagsanalys.  

Sedan Polens inträde i EU år 2005 har relationen till EU varit minst sagt turbulent. Tillsammans med Ungern har Polen länge setts som ett ”EU-fientligt” land, speciellt mellan åren 2015–2023 när det konservativa partiet Lag och Rättvisa styrde landet genom att bland annat minska oberoendet av domstolarna och medierna, vilket fick EU att frysa stöd värda cirka 137 miljarder euro, motsvarande cirka 16 procent av Polens BNP 2023.

Under det polska parlamentsvalet den 25e oktober 2023 röstade den polska befolkningen för ett regeringsbyte, där Medborgarkoalitionen som anses som mer ”EU-vänlig” tog hem en majoritet av rösterna. Sedan valsegern har den nya regeringen jobbat för att förbättra relationen med EU och därmed få tillgång till de frysta stödpengarna igen.

Kommer Polens mer EU-vänliga politik i kombination med de underliggande ekonomiska fundamentan ge goda möjligheter för en potentiell god avkastning på den polska börsen framöver? Låt oss gräva lite djupare i polsk makro och se vilka drivkrafter som finns för att lyfta den polska börsen.

Likt andra europeiska länder, har Polens ekonomi varit turbulent de senaste fyra åren. Efter att ha upplevt en BNP tillväxt på väl över 3,5 procent fram till 2020 har ett högt inflationstryck och en stram ekonomisk politik från den polska centralbanken efter covid lett till att BNP endast växte med 0,3 procent 2023. Trots den svaga tillväxten 2023 är det polska ekonomiska institutet optimistiska och ser en ljusning framöver när det kommer till tillväxten i landet. 2024 väntas BNP växa med 2,6 procent för att sedan accelerera till 4,1 procent 2025, främst drivet av utländska investeringar i landet.

BNP-tillväxten i Polen, 2019 – nu och förväntad tillväxt

Polens höga tillväxttakt har lett till att inflationstrycket i landet har legat över genomsnittet i EU under en längre tid kring 2,5 – 3,0 procent fram till 2020. Polens centralbank har även hållit styrräntan på relativt låga nivåer sett till tillväxten och löneökningarna i landet. Styrräntan befann sig så lågt som 0,1 procent under september 2020 som en följd av covid i ett försök att stimulera ekonomin. När inflationstrycket på främst energipriser och övriga levnadskostnader såsom mat nådde Polen tappade centralbanken kontrollen över inflationen. 2022 hade inflation accelererat till 14,4 procent och 2023 uppmättes den till 11,5 procent. Gällande inflationen framöver ser det polska ekonomiska institutet en fortsatt relativt hög inflation jämfört med pre-covid med KPI på 3,6 procent 2024, 4,6 procent 2025 och 3,5 procent 2026.

Inflationen i Polen, 2021 – nu och framtida inflationsförväntningar

Som en följd av inflationstrycket höjde den polska centralbanken sin styrränta till som högst 6,75 procent i september 2022.  Framöver väntas den polska centralbanken ligga kvar med styrräntan på 5,75 procent fram till i alla fall början av 2025 enligt analytiker hos ING Economics. Under 2025 väntar sig analyshuset en sänkning med 100 punkter från den polska centralbanken, vilket skulle motsvara en styrränta på 4,75 procent i slutet av 2025.

Styrräntan i Polen, September 2019 – nu

En av de grundläggande orsakerna till Polens starka tillväxt är landets satsning på skolsystemet under en längre tid, särskilt inom ämnen som teknik och matematik. Resultaten syns bland annat i PISA rankingen från 2018, där Polen rankas 11 i vetenskap och 14 i matematik bland OECD-länderna.  Detta i kombination med att lönerna ligger på låga nivåer jämfört med övriga europeiska länder där en polsk genomsnittlig månadslön ligger på 8034 PLN år 2023 (ca 21 000 kr), gör Polen väldigt attraktivt för utländska bolag att investera i. Tech-bolag som Intel, Google och Meta har påbörjat satsningar i Polen då nyutexaminerade polacker är särskilt attraktiva för utländska Tech-bolag att investera i.

Utvecklingen av medellönen i Polen, Q3 2014 – nu


Polens huvudindex, WIG20, hade ett starkt 2023 och avkastade +30,7 procent, där banksektorn agerade draglok. Indexet för banksektorn, WIG Banks, steg 51 procent. Ett högränteklimat, en förbättrad makroekonomisk bild i landet och en mer EU-vänlig politik från den nya regeringen i Warszawa gynnade sektorn. Viktmässigt består WIG20 idag till nästan 50 procent av banksektorn och därefter är det splittrade skurar. Utanför banksektorn är oljebolaget PKN Orlen det största bolaget, med en cirka 13 procent vikt i indexet. Under 2023 stärktes även den polska zlotyn (PLN) med cirka 8 procent mot Euron som en följd av centralbankens hökaktiga tilt och ett starkare förtroende för Polens ekonomi framåt, vilket gynnade utländska investerare. Hittills i år är WIG20 minus cirka 2 procent.

PLN/EUR från 1 januari 2023 – 30 december 2023

Det mest internationellt kända bolaget i WIG-20 indexet är utan tvekan spelutvecklaren CD Projekt, som är mest känd för spelsuccéerna Witcher 3 och Cyberpunk 2077. Hittills har de två speltitlarna sålt mer än 75 miljoner spelexemplar. I år har aktien stigit med 54 procent (16 september) och är den aktien som gått starkast i WIG20-indexet.

Årsutvecklingen för CD Projekt, 1 januari – 16 september.

Värderingsmässigt ligger P/E-ration på WIG20-indexet idag runt 11.35x, vilket är ungefär i linje med 5 årssnittet som pendlat mellan 9 och 13x. Den polska börsen handlas därmed till lägre P/E jämfört med DAX och OMXS30, vilket inte är så konstigt med tanke på den ekonomiska turbulensen, en tidigare EU-fientlig regering och väldigt hög exponering mot bank och råvarusektorn.

Så vad talar för att den polska börsen ska upp? Värderingsmässigt är det inte direkt ett fyndläge att köpa WIG-20 på dessa nivåer, men är man övertygad om att den polska ekonomin kommer utvecklas enligt det ekonomiska institutets prognoser är det ett bra köpläge för den långsiktiga. Banksektorns exponering direkt mot den polska ekonomin och stora vikt i indexet gör i princip att en investering i WIG-20 kan ses som en investering i den polska ekonomin. Ett starkare EU samarbete, risk-on på börserna, en stark global ekonomi och ökade inflöden in i tillväxtmarknader är också faktorer som kan gynna den polska börsen framöver och lyfta värderingarna på den polska marknaden.

I Sverige är det svårt att få exponering mot enbart Polen genom traditionella fonder. Det finns däremot en tyskhandlad ETF vid namn ”IShares MSCI Poland” som ger direkt exponering mot den polska börsen och WIG-20 indexet.

Femårsgraf över WIG20-indexet


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
15 December David Bagge
Rotation mot Value & Small Caps!
Välkommen till Marknadsinsikt Weekend Edition där vi ikväll belyser de senaste veckornas rörelser i Value och…
24 November David Bagge
Tomterally
Våra svenska börsindex handlas idag på samma nivåer som i mars och en bra bit under ATH-nivåerna som sattes sent…
21 November David Bagge
Insiders säljer!
Köparna fullkomligt strömmar in i amerikanska aktier och ETFer och flödena har slagit rekord under november! Det…