Vontobel Markets 5 November

Olja – Vad påverkar egentligen priset?

Sedan vår senaste artikel om olja har flera av de faktorer vi belyste blivit viktiga pelare för prisutvecklingen. Tidigare diskuterade vi geopolitiska spänningar, störningar i leveranskedjan och överskott som de huvudsakliga drivkrafterna bakom oljepriset. Men har deras betydelse förändrats?

När man diskuterar krig ur ett ekonomiskt perspektiv är det lätt att uppfattas som okänslig, eftersom den ekonomiska analysen främst fokuserar på marknadsreaktioner och materiella konsekvenser snarare än på mänskligt lidande. Med det sagt är poängen i den här artikeln att förklara varför oljan har varit särskilt volatil på sistone. För att göra detta är det viktigt att förstå hur prissättning fungerar på en öppen marknad. Precis som andra tillgångsslag baserar råvaror sitt värde på en kombination av förväntningar och fundamenta. Detta kan förklara varför Irans missilangrepp mot Israel förra månaden påverkat framtida priser. Israels motreaktion förväntades och var därmed redan prissatt på marknaden. På grund av oron för störningar i utbudet steg priserna inledningsvis. Men när Israels svar blev mildare än väntat, sjönk priserna. Samma logik förklarar varför ett företag kan redovisa goda resultat för ett kvartal men ändå se aktiekursen falla om marknadens förväntningar var ännu högre.

Konkurrerande krafter

Dessa krafter konkurrerar: geopolitiska spänningar som kan leda till störningar i leveranskedjan, och OPEC, som bidrar till överutbud av olja. För närvarande har oron för en eskalering av konflikten minskat, vilket gör att OPEC nu spelar en större roll för oljeprisernas framtida utveckling. Även om vi inte har några nyheter om OPEC:s inställning till överproduktionen, visar det stundande presidentvalet i USA – där Donald Trump för närvarande leder i opinionsmätningarna – på fortsatt konkurrens mellan dem. Trump är en stark förespråkare för oljeindustrin, och det är troligt att oljeproduktionen förblir hög från båda håll, särskilt eftersom ett av OPEC:s syften med att öka produktionen var att motverka att USA tog marknadsandelar.

Lastning…

Flera experter menar dessutom att oljepriserna på sikt förblir låga på grund av svagare efterfrågan. För tillfället börjar oljan månaden på en låg nivå och slutar under det 200-dagars glidande medelvärdet. Detta kan ses som förvånande med tanke på att Hamas-attacken mot Israel inträffade för ett år sedan och förväntades hålla oljepriserna högre. Men detta belyser något viktigt – nämligen att våra förväntningar, som tidigare nämnts, är en stor del av vad som styr dessa priser. Vi måste ständigt justera våra förväntningar utifrån utvecklingen av osäkra händelser, och kanske framför allt väga dessa förväntningar mot varandra för att avgöra vad som får störst inverkan. Det är viktigt att komma ihåg att betydelsen av dessa faktorer snabbt kan ändras. Som när oljeprisnedgången de senaste åren plötsligt avbröts av ökade geopolitiska spänningar, blir det tydligt att inget är säkert. Många förutspår en svår kortsiktig utveckling för olja, men den osäkerhet som omger de faktorer som påverkar priset kan skapa möjligheter för investerare som förstår dem.

Signifikanta risker
Marknadsrisk: Värdet på produkterna kan sjunka betydligt under inköpspriset på grund av förändringar i marknadsfaktorer, särskilt om värdet på den underliggande tillgången sjunker. Produkterna är inte kapitalskyddade.

Emittentens kreditrisk: Investerare i produkterna är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina skyldigheter enligt produkterna. En total förlust av det investerade kapitalet är möjlig. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.

Risk med hävstångsprodukter: På grund av hävstångseffekten finns det en ökad risk för förlust (risk för totalförlust) med hävstångsprodukter, t.ex. Bull & Bear certifikat, Warranter och Mini Futures.

Valutarisk: Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta kommer värdet på en produkt också att bero på växelkursen mellan de respektive valutorna. Som ett resultat kan värdet på en produkt fluktuera avsevärt.

Viktig information
Den här informationen utgör varken investeringsrådgivning eller en rekommendation för investeringsstrategier, utan är endast en annons. Den kompletta informationen om värdepapperen, särskilt vad gäller struktur och risker som är associerade med en investering, beskrivs i basprospektet, tillsammans med eventuella tillägg och de slutliga villkoren.Det rekommenderas att potentiella investerare läser de här dokumenten innan några investeringsbeslut fattas. Dokumenten och faktabladet med basfakta för investerare publiceras på webbsidan som tillhör emittenten Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Tyskland och kan erhållas från emittenten utan kostnad. Godkännandet av prospektet ska inte förstås som en garanti för värdepapperen. Värdepapper är inte enkla produkter och de kan vara svåra att förstå sig på. Den här informationen inkluderar eller relaterar till siffror för ett simulerat tidigare resultat. Tidigare resultat är inte en pålitlig indikator för framtida resultat.

ANNONS

Rekommenderat

Se alla
23 December Mikrit Trading
Hennes & Mauritz stämt av större viktigt stödområde
Hennes & Mauritz konsoliderar i en lite större range mellan 164-148 kr där 148 kr nu testats av på nedsidan.…
20 December PopeyeCharts
PayPal inför 2025 – En tillfällig svacka eller starten på något större?
I dagens inlägg följer jag upp min analys på PayPal Holdings Inc (PYPL) från den 9 september här på Marketmate.…
19 December Mikrit Trading
Embracer närmar sig intressant stödområde
Embracer ser intressant ut på grafen då den etablerat sig ovan 31 kr vilket tidigare varit ett motstånd under en…