Denna vecka gästade David Bagge, VD för Marketmate, podcasten för att diskutera tre intressanta spaningar samt en potentiell amerikansk pivot.
Många amerikanska optioner nådde förra veckan sitt lösendatum. Eftersom en stor del av dessa var korta positioner för att hedga kapital mot en potentiell nedgång, kan börserna nu eventuellt andas ut och gå mot mindre volatila tider. När många optioner är korta behöver stora bankers market making och allokeringar följa marknaden för att säkra sina positioner. Detta kan ha varit en bidragande orsak till den ökade volatiliteten, vilket bland annat sågs i att VIX-index låg runt 30 när avsnitt två spelades in. Nu har det sjunkit till 17, vilket är en mer normal nivå.
Davids tre case:
- Novo Nordisk – Läs mer här: Köper Novo nordisk på rekylen
- Volvo AB (Trucks) – Läs mer här: Köper Volvo
- OMX – Läs mer här: Återbesöker OMXS30
Uppföljning:
- Nordea ligger stabilt på samma nivåer om man bortser från utdelningen, som inte påverkar produktpriset eller värdet på investeringen i den underliggande tillgången.
- EUR/SEK har, som analyserades i avsnitt två, rört sig kring 11,00 men har denna vecka börjat gå i strategins riktning. Target 1 på 10,77 nåddes den 25 mars, och nästa mål på 10,40 kan nås inom en månad fram till sommaren. Svensk industri presterar starkt, och mycket investerat kapital strömmar in i Sverige, särskilt från USA.
- Newmont, som nämndes i avsnitt ett, har ökat med 10 %. RTX har också haft en positiv utveckling, med en ökning på 6 % i aktiepriset.
Vad borde man ha förutsett?
Det är enkelt att vara efterklok. Den nedgång i amerikanska index som skett 2025 borde ha varit förväntad. Dagens volatilitet och den oro som rått har egentligen varit utstakad av den nuvarande administrationen redan innan det amerikanska valet i november. Att techaktier och bolagen i MAG7 varit högt värderade har heller inte undgått många. Eftersom USA väger tungt inom förvaltat kapital och i många världsindex, innebär det att om investerare väljer att omallokera sina tillgångar, kommer amerikanska index ta den största smällen – något som varit på tal sedan 2024. Även ur ett tekniskt perspektiv talade mycket för en nedgång, med tydliga tecken på både dubbeltopp och negativa divergenser i RSI. Att backtrada detta är enkelt.

Källa: Tradingview 25.03.2025
Tre snabba:
- DAX har gått som tåget och är på de högsta nivåerna någonsin. Den europeiska PMI ser stark ut, men årets stora uppgång är troligen redan gjord.

Källa: Tradingview 25.03.2025
Dr. Koppar fungerar som en ekonomisk indikator; ett högt pris signalerar framtida positiv utveckling. Kopparpriset är just nu högt, delvis på grund av hamstring, men det kan finnas tendenser till en prisnedgång.

Källa: Tradingview 25.03.2025
Guld har haft en stark utveckling både 2024 och 2025. Osäkerheten i marknaden kvarstår, och inget tyder på ett trendskifte. Samtidigt har fler privatpersoner, särskilt i Asien och Mellanöstern, börjat sälja sitt guld nu när priserna är höga. Dock har privatpersoner liten påverkan på det faktiska guldpriset, eftersom de inte utgör en stor del av marknaden.

Marknadsrisk: Värdet på produkterna kan sjunka avsevärt under inköpspriset på grund av förändringar i marknadsfaktorer, särskilt om värdet på den underliggande tillgången minskar eller ökar i värde. Produkterna är inte kapitalskyddade.
Emittentens kreditrisk: Investerare är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina åtaganden enligt produkterna. Detta kan leda till en total förlust av det investerade kapitalet. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.
Risk med hävstångsprodukter: På grund av hävstångseffekten finns en förhöjd risk för förlust, inklusive risk för totalförlust, vid investering i hävstångsprodukter såsom Bull & Bear-certifikat, Warranter, och Knock-out Warranter.
Valutarisk: Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta påverkas värdet på produkten även av växelkursen mellan valutorna. Detta kan leda till betydande värdefluktuationer.
Ansvarsfriskrivning:
Denna podcast är skapad av Marketmate.se. De åsikter som uttrycks är värdens/värdarnas eget ansvar och återspeglar inte nödvändigtvis Emittentens åsikter. Information i denna text är endast marknadsföring och utgör inte investeringsrådgivning.
Investeringar innebär alltid en risk. Värdet på investeringar kan både minska och öka, och du riskerar att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. De finansiella instrument som nämns beskrivs endast kortfattat.
Besök Emittentens hemsida för att ta del av komplett produktinformation, särskilt vad gäller risker, som finns beskrivna i faktablad, basprospekt och slutliga villkor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Investerare bör fatta sina egna investeringsbeslut utifrån sina specifika investeringsmål och sin ekonomiska situation. Vid behov rekommenderas att konsultera en oberoende rådgivare.
Viktigt att notera: Handel med börshandlade produkter kräver ständig övervakning av positionen. Börshandlade produkter innebär en hög risk om de inte hanteras på rätt sätt. Dessa produkter är inte enkla och kan vara svåra att förstå.
Börshandlade produkter återspeglar endast den underliggande tillgångens utveckling, med eller utan en hävstångseffekt, men ger inte investeraren några rättigheter kopplade till den underliggande tillgången.
Målgrupp och tillsynsmyndighet:
Denna marknadsföringskommunikation är avsedd för professionella och sofistikerade icke-professionella investerare med hemvist i Sverige. Tillsynen över emittenten av värdepapperen sker enligt tillämpliga regler och riktlinjer från den behöriga tillsynsmyndigheten i emittentens hemvist. Investerare kan få ytterligare information om vilka tillsynsåtgärder som omfattar emittenten på emittentens hemsida.