David Bagge April 5, 2024

Kvartalskrönika Q1 – Det är nu det avgörs!

Första kvartalet är till ända och summeras till en rekordstark period på världens börser. För amerikansk del steg S&P 500 +10% och sedan 1950 har detta inträffat 11 gånger för Q1. Snittet för kommande tre kvartal har de tidigare tillfällena har varit ytterligare +6,5% fram till nyår, medan det stora sänket historiskt var 1987 och kraschen i oktober det året.

I dagens krönika går vi igenom vad som gick rätt och fel jämfört med den ursprungliga planen för Q1, utvecklingen för Marketmate, skuldspiralen i USA, guldets utveckling och avslutar med övriga råvaror.

Mycket nöje!

Generellt innebar nära 40% av alla handelsdagar i Q1 ett nytt ATH på S&P 500. Den högsta siffran för första kvartalet sedan 2013.

Mars skiljer sig från januari och februari i den mening att rallyt nu har breddats de senaste veckorna jämfört med starten på året. Detta får ses som ett sunt tecken, då marknaden till viss del inte bara hänger upp utvecklingen i USA på AI-bolagen och Big Tech. Småbolagen mätt som Russell 2000 avancerade exempelvis +3.7% från mitten i mars jämfört med Nasdaq 100 +1.8%. Eller för att nämna Kina där CSI 300 är +14% från botten i februari och där vi prickade vändningen bra i krönikan ”Dags för draken att flyga” den 2a februari.

Är det ett toppbygge vi ser i relationen Nasdaq 100 vs Russell 2000 i månadsgrafen? Det vill säga att småbolagen tar över stafettpinnen kommande månader?

Här på hemmaplan har cykliskt fortsatt att attrahera kapital vilket är en trend vi sett på båda sidor av Atlanten. Lägre värderingar har börjat spela roll och det är en stor anledning till att internationella flöden söker sig till Europa, där 12 månaders framåtblickande P/E-tal noteras på 13.5x jämfört med 20.8x i USA (drivet av Tech, men i alla fall).

I min nyårskrönika var jag skeptisk till att marknaden skulle få rätt i 7 räntesänkningar för 2024 och trodde att inflationen temporärt skulle göra come back i Q1 med stigande långräntor och starkare USD som följd. Min tes i mellandagarna var således att börserna skulle sälja av på detta, likt de gjorde i september och oktober då vi såg samma rörelser. Analysen kring global makro visade sig vara helt korrekt och amerikanska 10-åringen har avancerat från 3.8% till dagens 4.36% samtidigt som dollarindexet stigit +2.75% ytd till 104.7. Marknaden har nu prisat om antalet räntesänkningar fån 7 till strax över 3 för 2024, vilket nästan är i mål med centralbankens egna prognos om just 3 sänkningar för året.

US10Y med prognosen för Q1 i svart linje. Likt ett karbonpapper har nu långräntorna gjort den motreaktion uppåt som jag förväntade mig. Om ränteuppgången fortsätter i Q2 kan det bli stökigt för de tillväxtaktier där investerare är överviktade (läs US Big Tech). Min tro är dock att långräntorna kommer att ge vika under året. Inte minst för att jag fortfarande anser att en recession är trolig på sikt.

Dollarindex i veckograf med svart linje som prognos vid nyår. Dollarn har avancerat under 2024 i enlighet med prognosen, men håller sig fortfarande under den mycket viktiga 105.9-nivån (104.1 nu). Var detta dollaruppgången vi fick eller kommer dollarn att stöka till riskaptiten i Q2?

Stora vågor lyfter alla båtar som det heter och amerikansk makro har varit överraskande stark där exempelvis PMI steg till 50.3 i mars från 47.8 tidigare. Börserna noteras i ett goldilocks scenario där marknaden bettar på soft landing eller no landing och att Fed klarar att bekämpa inflationen utan att skapa en djupare lågkonjunktur. Ett vågat bett i mina öron.

Vertikal blow-off på väg?

När vi såg att långräntor och dollarn steg utan att påverka börsen negativt publicerade jag krönikan ”Party like it´s -99” den 16 Feb. Där gick jag igenom de förutsättningar som ligger i marknaden för att få en större ”blow off-rörelse” på börserna. Min tro är nämligen fortfarande att både dollarn och långräntorna kommer att ge vika under året och att årets uppgångar i dessa hittills varit en motreaktion på den tidigare nedgången under Q4 och att marknaden nu prisat om Fed.

De första veckorna/månaderna med fallande dollar och fallande långräntor bör nämligen vara pro risk och innebära ökad global riskaptit, stigande råvaror och stigande börser. På sikt är såklart stigande råvarupriser ett tydligt hot mot fallande inflation, men det är inget som marknaden bryr sig om ännu. Ett tänkbart scenario är att vi får 1-2 sänkningar i år (om ekonomi och börs trummar på starkt) och att Fed sedan tvingas höja räntan igen 2025 för att verkligen trycka dit inflationen och dämpa börsuppgången! Min tes gällande börsen är i så fall att vi toppar innan 2025 i en större vertikal rörelse och att vi tar ut uppgången för kommande år redan nu under kommande 3-6 månader. En rörelse som kan ta oss ytterligare +15-20% från dagens nivå i en osund och fullkomligt galen börsutveckling som kommer att sluta i tårar som så många gånger förr!

Det som kan fortsätta att driva på en sådan utveckling är det faktum att USA går till valurnorna i höst och att sittande regering fortsätter att strössla med stora stimulanspaket samtidigt som Trump lär komma med sitt valfläsk ju närmre valet vi kommer.

Marketmate i Q1

Marketmate har fortsatt generera stort intresse i marknaden och medan vi väntar på att sammanställa handelsvolymerna för mars kan jag meddela att vi haft hela 286 400 sidvisningar på Marketmate i Q1 där totalt 159 artiklar publicerats i kvartalet som traditionsenligt behandlat positionering, sentiment, grafer, utbildning, tankar och ideér! Jag återkommer i ett separat inlägg om handelsvolym, men givet data för januari och februari bör siffran för Q1 hamna norr om 2 mdr kronor (!) som omsatts i ETPer via hemsidan.

Marketmate används dagligen av mängder med traders och är här för att stanna – Tack vare alla er användare!

Sedan nyår har vi publicerat 7 affärscase som stängts med följande utfall. Datumen är när caset lanserades. Generellt kan sägas att stop losser hålls tajt och vinnarna får löpa med vinsthemtagningar på vägen. Case publiceras löpnade under Dagens analys (här).

3 januari: Short SEB (+1.1%)

12 januari: Short Dow Joens Industrial Average: (-3.6%)

18 januari: Long OMXS30: (+2.8%)

5 februari: Kort Nasdaq 100 (+1.3%)

23 februari: Long Bitcoin (+34%)

18 mars: Short Volvo (-2.8%)

22 mars: Long Maersk (-3.9%, kollision med bro)

Aktuella affärscase när vi går in i april är (data från kl 19 torsdag 4 april):

29 januari: Long  Silver (+18.5%)

23 februari: Long Russell 2000  (+3.7%)

14 mars: Long Tesla (+6.5%)

25 mars: Long Sinch (+4.6%)

Skuldspiralen..

På längre sikt hör jag till dem som tror att det inte kan sluta väl med så extremt hög skuldsättning runt om i världen, både hos länder, hushåll och företag. Bank of America noterar att USAs statliga utgifter har ökat med +2.7 trn usd de senaste 5 månaderna och väntas nå 6.7 trn usd för helåret 2024. Den amerikansk statsskulden ökar med +1trn usd(!) var 100:ade dag och väntas nå 35 trn usd i maj, 37 trn usd vid valet i höst och 40 trn usd i H2 2025.  

Ökad statsskuld och stigande räntor har samtidigt gjort att räntekostnaden på statsskulden ökat med över 400 bn usd sedan mars 2020 och nådde i februari över 1.1 trn usd på årsbasis. Det om något bör vara en morot för Fed att sänka räntan (!). Frågan är hur mycket de kan sänka nu när råvarupriserna börjar ta fart igen?

Försöker guldet säga oss något?

Guldet trummar på starkt enligt den bild som vi lyft upp tidigare och noteras nu på klar ATH, trots stigande långräntor och starkare dollar. Guldet har vanligtvis en cykelbotten vart 7-8 onde år och en topp på 7-9 års basis. Nästa cykeltopp bör träffas omkring år 2028 och på den tidshorisonten ser jag fortfarande en potentiell dubbling från dagens nivåer eller högre.

Försöker uppgången i guldet säga oss något? Jag skulle säga ja! Dels anser jag att vi nu är i ett decennium av inflationistiska tendenser i systemet. Vissa år kraftigt stigande inflation och vissa år kraftigt fallande inflation, men att inflationen som helhet är här för att stanna i stort in i 2030-talet. I en sådan miljö kan alternativa tillgångsslag så som guld vara bland de få tillgångar som totalt sett kommande 5-10 år avkastar högre än inflationen. På väldigt lång sikt ser jag 20 000 usd per ounce som ett tänkbart target på guldet. Dessutom kan den snabbt accelererande skuldsättningen i USA komma urholka dollarns värde på sikt. På det temat är en generell trend att utlänningar minskar sin andel av amerikanska obligationer samtidigt som centralbanker världen över ökar sin andel i guld sedan 2015.

Vän av ordning funderar såklart också på om guldet sniffat upp att inflationen är påväg uppåt igen på sikt? Nedan graf visar guld vs inflationsförväntningarna i USA (Citi Inflation expectations).

En fun fact på guld är att 212 582 ton av guld har utvunnits genom historien, varav 2/3-delar sedan 1950. Det innebär att om allt guld i världen skulle samlas på samma ställa skulle det bli en kub som mäter 22×22 meter. Mer guld än så är det inte som finns fysiskt ovan mark runt om i världen. Av detta finns 45% i smycken, 22% i tackor och mynt, 17% hos centralbankerna, och 15% inom övrigt. Till detta tillkommer ytterligare 59 000 ton i bevisade reserver under jord.

Övriga råvaror

Energisektorn mätt som XLE ETF har outperformat breda S&P 500 med +13% sedan slutet på januari. Om följande breakouts i diverse råvaruindex visar sig vara korrekt bör den ooutperfomancen bestå kommande månader samt att det kommer vara problematiskt att få ner inflationen till 2%-målet utan en större recession med ökad arbetslöshet.

Bloomberg Commodity Index Månadsgraf

Kopparn i veckograf

Brentoljan i veckograf

Down the road tror jag att denna lånefest kommer sluta i tårar, men till den dagen kommer fortsätter vi att njuta av uppgången på världens börser!

När ska man börja fundera på att lämna dansgolvet och beställa in vatten istället för nya groggar? Ja en tips kan vara att bevaka yieldkurvorna. När dessa börjar branta skarpt uppåt i positivt territorium har det historiskt inneburit stökiga börser eller kraftiga fall. ”Don´t fear the inversion, fear the steepener”.

Ser vi ytterligare +15% i Q2 på börserna kommer Q2-krönikan i slutet på juni vara betydligt mer försiktigt inställd till risk för resten av året. Då kommer jag exempelvis att köpa billiga ”kraschputtar” och säljwarranter för en stundande nedgång. Får vi en rekyl nu i närtid under våren på -5/7% bör det finnas bränsle kvar för vidare uppgångar under året. Så allt kommer bero på hur Q2 spelar ut. Just nu har jag inga indexpositioner, är lång råvarurelaterat, guld, silver och aktier som laggat uppgången i år.

Nedan graf från Nordeas twitter-sparv Mikael Sarwe visar på riskjusterad värdering på S&P 500. Denna graf fick mig att gå “all in” aktier när börserna brann som mest i mars 2020 och nu blinkar denna indikator illrött. Således är det inte nu man bygger upp en långsiktig aktieportfölj att njuta av i multipla år framöver. Det kommer att komma betydlig bättre lägen till det längre fram! Nu är det chicken-race på uppsidan som gäller fram till det att musiken tystnar.

Med de orden tackar jag för veckan och för första kvartalet! Håll utkik varje dag på Marketmate.se efter nya grafer, tankar och ideér!

Innan ni går, hjälp oss gärna på Trustpilot med ranking och omdöme! Tillsammans blir vi lite bättre varje vecka! Tack!

Ha nu en i alla avseenden trevlig helg – nu när värmen och våren kommer på riktigt!

Mvh David


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
November 28, 2024 David Bagge
Tech laddar för uppgång!
För två veckor sedan publicerade vi en artikel på ämnet Semiconductors (halvledarsektorn i USA) och att dessa…
October 3, 2024 David Bagge
Köper Nasdaq!
Under den senaste veckan har vi skrivit om positionering och säsongsmönster på Nasdaq (här). Sedan toppen för…
September 27, 2024 David Bagge
Nasdaq rally i Q4!?
I onsdags påminde vi om säsongsmönstret på Nasdaq (här) och idag belyser vi positioneringen inom Tech. Faktum…