David Bagge 12 November

Köpa aktier nu

Vi vet sedan urminnes tider att “aktier är en vintersport” och att den starka börsperioden på året är från slutet av oktober/början på november in i april. Varför denna “anomali” tenderar att upprepas har det forskats om, skrivits uppsatser om samt skrivits spaltmeter om i media. Min egen tes är att det ofta finns en stark tro i marknaden att “nästa år blir det ännu bättre, då kommer vinsterna öka hela xx%, osv”. Varefter året sedan rulla på justeras vinstestimaten långsamt nedåt och hockeyklubban blir inte så fantastisk som man trodde när året inleddes. Och så upprepas samma förhoppningar inför nästa år.

Ytterligare en viktig aspekt är återinvesteringar. Options- och volatilitets-experten Cem Karsan förklarade fenomenet riktigt bra tycker jag där han pekar på att den globala aktiemarknaden är värd cirka 100 trn USD och utöver det finns ytterligare cirka 150 trn i tillgångar som är kopplade till aktier, så som derivat med mera. Ett år då globala börser stiger +10% innebär det att värdet totalt sett stigit +25 trn USD och därmed har en stor mängd helt nya pengar skapats. Det sker såklart inte digitalt en gång per år, utan veckovis, månadsvis och kvartalsvis. Men även årsvis. Allt återinvesteras inte i aktiemarknaden, men detta fenomen är stark bidragande orsak till att de första handelsdagarna på en ny månad tenderar att vara starka, samt inledningen av ett nytt år.

I år S&P 500 upp +25%, vilket givet alla hävstångsprodukter och derivat kopplade till indexet bör leda till en hel del återinvesteringar i början av januari. Detta är såklart inget som marknaden inte vet om och “front running” av kommande flöden bör också vara en bidragande orsak till den starka sedvanligt starka börsperioden i november-januari.

Jag har tidigare belyst säsongseffekten i en uppmärksammad artikel (här) där också nedan bild kommer ifrån. Om man köpt S&P 500 varje år 1 november och sålt 30 april skulle man från åren 1962 till 2022 gjort hela +2900% i avkastning. Det ska såklart jämföras med att äga S&P 500 året runt som skulle gett +3400%, men det intressanta är att om man endast skulle vara investerad från 1a maj till 31 oktober varje år hade det gett ynka +18% på alla 60 åren! Således kan vi absolut enas om att nästintill hela årets avkastning historiskt har genererats från november till april.

Hur ser det ut de senaste åren på OMXS30?

Nedan är ett exempel som utgår ifrån bottennoteringen i oktober med syfte att köpa och behålla fram till optionslösen i april (runt den 20/4). År 2020-2021 gav en sådan strategi +34%, 2021-2022 -4.50%, 2022-2023 +25%, 2023-2024 +22.5% och vad gäller årets leverans väntar vi såklart med spänning på april! Snittet de senaste 4 åren har i alla fall varit +19.25%, vilket får ses som mycket stark data. Detta är dessutom exklusive utdelningar.

Fredagen den 19 april 2024 stängde OMXS30 på 2503 och noteras idag på 2514. En uppgång på ynka +0.45% där faktiskt ett vanligt sparkonto gett betydligt bättre avkastning under perioden. Dessutom hade man sluppit all volatilitet de senaste månaderna. Notera att det såklart är vanskligt och smått omöjligt att pricka in botten i oktober varje år, men detta var mest ett försök att visa på den historiskt starka börsperioden, att aktier är en vintersport.

Med tro på säsongsmönstret har jag personligen köpt exponering mot den svenska börsen igen och avser att utvärdera resultatet i mitt av april.

Graf: OMXS30 Daily Chart


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
12 November David Bagge
Getinge – stop loss träffad!
Den 6 november köpte jag Getinge i ett affärscase (här) då jag ansåg att risk/reward för köp var klart tilltad…
12 November PopeyeCharts
META upp 600 procent sedan 2022 – Hur länge kan rallyt hålla?
I dagens inlägg tittar jag på Meta Platforms, Inc. (META), som stigit närmare 600 procent sedan bottennoteringen i…
8 November David Bagge
Köper Tele2
Börsen bjuder på extremt stora slag de senaste dagarna där en aktie som Boliden exempelvis rört sig hela 15%…