Intro
Mycket har hänt de senaste veckorna, inklusive oro över att OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) kanske överger sitt pristak och ökar produktionen. Stora räntesänkningar från den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed), tillsammans med stimulanspaket från Kinas centralbank (People’s Bank of China, PBoC), har kommit i en tid med låg inflation och ökande geopolitiska spänningar.
Historia
OPEC grundades på 1960-talet av fem länder (Saudiarabien, Iran, Irak, Kuwait och Venezuela) med syftet att stabilisera oljepriserna på världsmarknaden. Genom åren har flera länder anslutit sig eller lämnat, vilket idag innebär att organisationen har tolv medlemmar. Enligt OPEC innehar de 80 procent av världens oljeresurser, men står för endast 40 procent av världens oljeproduktion. Under de senaste decennierna har OPEC varit involverad i flera priskrig om olja, men resultatet har sällan varit till deras fördel. En av svagheterna i deras “kartell” är att varje medlem har frihet att producera så mycket de vill, utan straff, vilket har lett till att medlemmarna ibland gått emot organisationens riktlinjer. År 2014 ökade OPEC sin produktion för att motverka USA:s ökande marknadsandel. Som en följd sjönk oljepriserna från 100 dollar per fat till så lågt som 30 dollar per fat när utbudet steg snabbare än efterfrågan. I slutändan misslyckades OPEC då USA fortsatte vara starkt, eftersom tekniska framsteg inom oljeutvinning gjorde att amerikanska företag kunde överleva trots lägre priser. OPEC gick till slut med på att minska produktionen eftersom det blev tydligt att fortsatta nedgångar skulle skada deras egna medlemmar.
Källa: Bloomberg: Bloomberg. Notera: Tidigare resultat är inte en tillförlitlig indikator på framtida resultat.
Källa: Bloomberg: Bloomberg. Notera: Tidigare resultat är inte en tillförlitlig indikator på framtida resultat.
Varför nu?
Men varför skulle OPEC vilja öka produktionsvolymerna igen? Det enkla svaret är att medan OPEC höll fast vid sin strategi, lyckades USA tyst utöka sin marknadsandel. Enligt Saudiarabien, en av OPEC:s grundare, har de tillräckliga alternativa inkomstkällor för att stå ut med lägre oljepriser. Därav för att inte hamna efter planerar OPEC att öka utbudet, vilket skulle leda till ett överutbud på marknaden och pressa ner priserna ytterligare.
Vad blir effekten?
På nationell nivå kommer länder som importerar olja att gynnas mer än de som exporterar. Med förbättrad teknik inom oljeutvinning har USA blivit nettoexportör av olja sedan 2023, vilket gör landet sårbart för sjunkande oljepriser. För OPEC är olja den i särklass viktigaste inkomstkällan, och Saudiarabien är världens största oljeexportör. Historiskt sett har OPEC haft mer att förlora på att delta i ett fullskaligt priskrig med västvärlden. Detta utesluter dock inte att de kan öka produktionsvolymerna för att testa marknadens reaktion. Samtidigt har Iran, en OPEC-medlem, genomfört en missilattack mot Israel, vilket har ökat spänningarna i Mellanöstern och skapat farhågor om en eskalering av konflikten. På oljemarknaden kan en sådan eskalering leda till störningar i leveranserna, vilket fick oljepriserna att stiga efter attacken.
När det gäller efterfrågan är Kina världens största oljeimportör, och deras senaste ekonomiska problem har väckt oro för den framtida efterfrågan. Men Kina har nyligen lanserat ett stimulanspaket för att få ekonomin på fötter igen. Marknadens positiva reaktion, där kinesiska aktier hade sin bästa vecka sedan stimulanspaketet 2008, visar på optimism om att världens största oljeimportör kommer att fortsätta hålla en hög ekonomisk aktivitet. Som ett resultat har oljepriserna hållits relativt stabila trots farhågor om överutbud från OPEC, eftersom förväntningarna på efterfrågan har ökat. Framtiden för oljepriserna är fortfarande osäker, vilket gör det viktigt att följa OPEC:s produktionsnivåer, varaktigheten av PBoC stimulanspaket och eskalerande geopolitiska spänningar för att få insikt i marknadens riktning.
Guld
Guld haft ett starkt år och nådde nya toppnivåer i september, då det handlades över både 50- och 200-dagars glidande medelvärden. Efterfrågan är en nyckelfaktor bakom den senaste uppgången, då en försvagad dollar, räntesänkningar och inflationsoro har ökat intresset för guld. Det är viktigt att komma ihåg att guld prissätts i dollar, vilket innebär att en försvagning av dollarn gör guldet billigare. Utsikterna för dollarn är osäkra, eftersom investerare är försiktiga med att handla dollarn inför det kommande presidentvalet. Vissa kritiker menar dock att det inte spelar någon större roll vem som blir USA:s 60 president, eftersom det stora budgetunderskottet är för betydande för att lösas under en enda mandatperiod.
Källa: Bloomberg: Bloomberg. Notera: Tidigare resultat är inte en tillförlitlig indikator på framtida resultat.
Källa: Bloomberg: Bloomberg. Notera: Tidigare resultat är inte en tillförlitlig indikator på framtida resultat.
Guld och räntor
Trots att bevisen inte är helt entydiga, tror man att det historiskt funnits ett omvänt samband mellan guld och räntor, något som syntes under de senaste räntesänkningarna från både Fed och PBoC. Men tidigare års räntehöjningarna har inte hindrat guld från att prestera bra, vilket visar att sambandet inte är absolut. Under räntehöjningarna 2022 förblev guldpriserna stabila, eftersom andra faktorer, såsom geopolitiska spänningar och inflation, ökade efterfrågan på guld som en säker investering. Det blir tydligt att de krafter som driver guldpriserna är en kombination av olika marknadsfaktorer snarare än en enda, isolerad faktor. För framtiden av guldpriserna kan de ökande geopolitiska spänningarna, kommande räntesänkningar och en USD som investerare börjar undvika inför det 60 presidentvalet i USA skapa möjligheter för både kort- och långsiktiga investerare i guld.
Emittentens kreditrisk: Investerare i produkterna är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina skyldigheter enligt produkterna. En total förlust av det investerade kapitalet är möjlig. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.
Risk med hävstångsprodukter: På grund av hävstångseffekten finns det en ökad risk för förlust (risk för totalförlust) med hävstångsprodukter, t.ex. Bull & Bear certifikat, Warranter och Mini Futures.
Valutarisk: Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta kommer värdet på en produkt också att bero på växelkursen mellan de respektive valutorna. Som ett resultat kan värdet på en produkt fluktuera avsevärt.
Viktig information
Den här informationen utgör varken investeringsrådgivning eller en rekommendation för investeringsstrategier, utan är endast en annons. Den kompletta informationen om värdepapperen, särskilt vad gäller struktur och risker som är associerade med en investering, beskrivs i basprospektet, tillsammans med eventuella tillägg och de slutliga villkoren.Det rekommenderas att potentiella investerare läser de här dokumenten innan några investeringsbeslut fattas. Dokumenten och faktabladet med basfakta för investerare publiceras på webbsidan som tillhör emittenten Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Tyskland och kan erhållas från emittenten utan kostnad. Godkännandet av prospektet ska inte förstås som en garanti för värdepapperen. Värdepapper är inte enkla produkter och de kan vara svåra att förstå sig på. Den här informationen inkluderar eller relaterar till siffror för ett simulerat tidigare resultat. Tidigare resultat är inte en pålitlig indikator för framtida resultat.