Edvin Wallin April 25, 2025

Guld och Guldbrytning – efter regn kommer solsken

Jag har tidigare nämnt i vår podcast Mates & Markets skillnaderna i prisutvecklingen mellan terminspriset på guld och bolag inom sektorn som sysslar med utvinning och förädling. Denna skillnad började bli tydlig redan 2021, en period då guldet låg stabilt samtidigt som sektorn upplevde en nedgång. Denna nedgång har ännu inte återhämtat sig i samma utsträckning som terminspriserna.

Man brukar säga att en investering i guldsektorn ger en viss hävstångseffekt jämfört med det faktiska terminspriset. Dock verkar detta inte vara fallet från 2024 och framåt, då spreaden mellan terminspriset och sektorns prestation borde ha minskat. Det intressanta är att spreaden fortfarande kvarstår, trots ökade kassaflöden för företagen i sektorn. Denna ökning kan delvis förklaras av det högre priset på råvaran samt de relativt förutsägbara fasta kostnader som tillsammans bidrar till högre marginaler.

Därför borde spreaden över tid minska, antingen genom en nedgång i terminspriset eller en större uppgång inom sektorn.

Källa: Tradingview 24.04.2025, jämförelse mellan Guld terminen och VanEck ETF – VanEck Gold Miners UCITS ETF.

Guldsektorns svagheter och utmaningar

Om vi tittar på de senaste 20 åren finns det historiska händelser som har påverkat sektorn, särskilt efter finanskrisen 2008. En viktig punkt är att marknaden konsoliderades något efter finanskrisen, främst runt 2010–2012. Under denna period köpte många stora bolag upp mindre aktörer för en premie sätt till värdet då, i tron att priserna på råvaran skulle stiga. Så blev dock inte fallet, och runt 2015 såg vi en stabilisering av priserna med initial nedgång från nivåerna 2010–2012. Detta resulterade i ett tapp i lönsamhet samt sämre fundamentala aspekter i ett flertal av sektorns bolag.

Vidare till början av 2020-talet där priset på guld sett en kraftig prisökning har bolagens aktiekurser inte hängt med. Bolagen har heller inte lyckats öka marginalerna i takt med priset på råvaran stigit vilket har resulterat i ett förtroendetapp hos investerare.

Fortsatt motgång men med robust stabilitet

Trots detta är bolagens ekonomi nu stabila. De levereras starka resultat och fina kassaflöden, som nämnts ovan. Närmare bestämt ligger dessa på runt 40 % för bolag inom sektorn sätt till de bolag som ingår i S&P 500, vilket kan jämföras med finanssektorns vars kassaflöden är runt 30 %. Därtill ser vi låga skulder i bolagen och ökade vinster. Trots detta lockar sektorn inte investerare.

Med ökade vinster och fina kassaflöden kommer bolagen i framtiden behöva göra strategiska vägval kring hur dessa används. Sektorn har inte särskilt stora kontinuerliga investeringsbehov eller R&D-kostnader, så det är mycket möjligt scenario är att vinsterna går till återköp av aktier eller utdelningar – något som skulle gynna investerare.

Hur exponerar man sig mot sektorn?

Det finns flera ETF:er som riktar sig mot Gold Miners som är tillgängliga på Avanza och Nordnet.


Författare: Edvin Wallin (Head of New Business Initiatives)

Biografi: Jag har handlat aktivt sedan jag var 16 år och har en bakgrund inom finansmarknaden, där jag arbetade i Frankfurt. Personligen fokuserar jag främst på långsiktig handel och swingtrading. Mina resonemang grundas till stor del på fundamentala aspekter hos bolag, makrotrender och teknisk analys.


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
April 24, 2025 David Bagge
Mates & Markets, avsnitt 5 – Har vi sett botten?
Denna vecka tar vi återigen temperaturen på marknaden och pratar rapportperiod, risker i närtid och spekulerar i…
April 23, 2025 David Bagge
Kort Olja
Tradeidé – Kort WTI (Crude Oil): Tajt setup för fortsatt nedgångTimeframe: 1–4 h | Tidsram: 1–2 veckor Vi…
April 22, 2025 David Bagge
Guldet: Vad säger historien?
Guldets paraboliska uppgång har fortsatt de senaste två veckorna och nådde idag 3500 usd/ounce för första gången…