Den uppgång jag såg framför mig i januari har levererat helt enligt plan. Faktum är att Europa gått betydligt starkare under årets första 16 börsdagar än vad jag trodde var möjligt vid nyår. Men efter år av underperformance mot USA är det inte speciellt märkligt. “Stora vågor lyfter alla båtar”, som vi sa på Carnegie under tidigt 2010-tal.
Den här typen av starka uppgångar på kort tid måste man dock börja gå emot i min mening. Att öka kassan och plocka hem vinster behöver inte vara fel. Vi ser en stark melt-up framförallt i tyska DAX och även OMX ser ut att effektuera en köpsignal med potential upp mot 2800-2870 på sikt vid en stängning över 2650 idag. Däremot vore det fullt rimligt med rekyler på båda sidor av atlanten kommande veckor innan förnyad styrka senare i vår. Jag väljer att avvakta med OMX och DAX och går idag kort S&P 500.
Nu till veckan har vi årets första Fed FOMC-möte på onsdag kväll, vilket i vanlig ordning kan skapa en hel del volatilitet. Stop lossen placeras på 6260 i S&P Terminen, vilket är 1.9% högre än idag.
Produkten jag handlar är MFS SP500 VT178 , som är en mini future kort S&P 500 med 3.41x i hävstång. Det ger en stop loss på -6.48% givet min stop loss i index på 6260.
Förslag på andra produkter:
S&P 500 Terminen
Aktuell kurs: 6143
Stop loss: 6260 (-1.9%)
1a target: 5980 (+2.65%)
2a target: 5920 (+3.64%)
Graf: S&P 500 Future 4H Chart
Graf: S&P 500 Daily Chart med potentiell karta från förra veckan. Låt se om den spelar ut med svaghet i februari.
Graf: VVIX vs VIX. Intressant divergens senaste dagarna där VVIX (förväntad volatilitet på VIX) har stigit, medan VIX fortsatt ner. Ledande indikator för stigande VIX och svagare börser i februari?
Emittentens kreditrisk: Investerare är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina åtaganden enligt produkterna. Detta kan leda till en total förlust av det investerade kapitalet. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.
Risk med hävstångsprodukter: På grund av hävstångseffekten finns en förhöjd risk för förlust, inklusive risk för totalförlust, vid investering i hävstångsprodukter såsom Bull & Bear-certifikat, Warranter, och Knock-out Warranter.
Valutarisk: Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta påverkas värdet på produkten även av växelkursen mellan valutorna. Detta kan leda till betydande värdefluktuationer.
Ansvarsfriskrivning:
Denna text är skriven av Marketmate.se med David Bagge som VD och med ekonomiskt stöd från Emittenten. De åsikter som uttrycks är författarens/författarnas eget ansvar och återspeglar inte nödvändigtvis Emittentens åsikter. Information i denna text är endast marknadsföring och utgör inte investeringsrådgivning.
Investeringar innebär alltid en risk. Värdet på investeringar kan både minska och öka, och du riskerar att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. De finansiella instrument som nämns beskrivs endast kortfattat.
Besök Emittentens hemsida för att ta del av komplett produktinformation, särskilt vad gäller risker, som finns beskrivna i faktablad, basprospekt och slutliga villkor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Investerare bör fatta sina egna investeringsbeslut utifrån sina specifika investeringsmål och sin ekonomiska situation. Vid behov rekommenderas att konsultera en oberoende rådgivare.
Viktigt att notera:
Handel med börshandlade produkter kräver ständig övervakning av positionen. Börshandlade produkter innebär en hög risk om de inte hanteras på rätt sätt. Dessa produkter är inte enkla och kan vara svåra att förstå. Börshandlade produkter återspeglar endast den underliggande tillgångens utveckling, med eller utan en hävstångseffekt, men ger inte investeraren några rättigheter kopplade till den underliggande tillgången.
Målgrupp och tillsynsmyndighet:
Denna marknadsföringskommunikation är avsedd för professionella och sofistikerade icke-professionella investerare med hemvist i Sverige. Tillsynen över emittenten av värdepapperen sker enligt tillämpliga regler och riktlinjer från den behöriga tillsynsmyndigheten i emittentens hemvist. Investerare kan få ytterligare information om vilka tillsynsåtgärder som omfattar emittenten på emittentens hemsida.