Vontobel Markets March 27, 2025

Försvarsindustrin: En vändpunkt på gång?

Under lång tid har global nedrustning varit en prioritet på den internationella agendan. Men geopolitiska kriser, särskilt kriget i Ukraina, har förändrat situationen och ökat efterfrågan på försvarsmateriel. Insikten om hur skör freden kan vara har lett till ökade krav på starkare försvarsåtgärder. Som svar på detta har flera länder aviserat investeringar i sin försvarsindustri och militära kapacitet för att förnya och modernisera infrastruktur som i många fall blivit föråldrad.

NATOs roll och 2%-målet för försvarsutgifter

Den nordatlantiska försvarsalliansen (NATO) är en av världens största allianser. I över 80 år har NATO och USA spelat en avgörande roll för att bevara freden i Europa. Men sedan Rysslands invasion av Ukraina har situationen förändrats – freden är mer osäker och kan inte tas för given. Dessutom kan förändrade politiska prioriteringar och olika nationella intressen få vissa länder att omvärdera sin säkerhetspolitik.

Redan innan han blev president uppmanade Donald Trump NATO-länderna att öka sina försvarsbudgetar rejält. Han har länge kritiserat att flera länder inte lever upp till det så kallade 2%-målet och anklagat dem för att satsa för lite på sitt försvar. Målet innebär att varje NATO-land ska avsätta 2% av sin bruttonationalprodukt (BNP) till försvaret och beslutades vid NATO:s toppmöte i Wales 2014, efter Rysslands annektering av Krim. Överenskommelsen slog också fast att länder som ännu inte nått målet bör sträva efter att göra det inom tio år.

Medan USA:s försvarsutgifter alltid har varit långt över NATO:s riktmärke, har många europeiska länder legat betydligt under.

Ökade offentliga utgifter på försvarsindustrin

På grund av ökade internationella spänningar och säkerhetshot runt om i världen förväntas försvarsutgifterna fortsätta att stiga. År 2024 ökade Europas försvarsindustri sina intäkter med 17%, enligt branschorganisationen ASD. Denna trend ser ut att fortsätta, med tanke på det nuvarande säkerhetsläget. Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 har många NATO-länder kraftigt höjt sina militära utgifter. En färsk NATO-rapport visar att 23 av 32 medlemsländer förväntas nå 2%-målet i år.

Tyskland har ökat sina försvarsutgifter markant och spenderade 61,1 miljarder dollar 2023 – en uppgång på 48% från 2022 och 14% högre än innan kriget. Under 2024 väntas landets försvarsbudget för första gången nå NATOs mål, med 2,12% av BNP. Detta möjliggjordes bland annat genom en särskild fond på 100 miljarder euro. Men för att bibehålla denna nivå i framtiden krävs ytterligare budgetökningar, då det ofta tar tid innan höjda försvarsutgifter ger operativ effekt.

Viktiga försvarsföretag i Europa

Samtidigt som Europas försvar stärks och militär utrustning moderniseras har försvarsföretagens aktier haft en stark utveckling. Det svenska bolaget SAAB, som är specialiserat på försvar och säkerhet, har tredubblat sitt börsvärde sedan Rysslands invasion av Ukraina. Samtidigt har ökade försvarsutgifter i EU och osäkerheten kring USA:s handelspolitik fått vissa länder att söka alternativa leverantörer.

SAAB erbjuder bland annat ett alternativ till USA:s F-35 stridsflyg med sitt JAS Gripen, som kan vara av intresse för länder som Portugal och Kanada. Men konkurrensen är hård, och det är osäkert vilka bolag som säkrar framtida order. Trots det växande intresset för europeiska alternativ ifrågasätter vissa experter om SAAB:s nuvarande värdering är motiverad jämfört med konkurrenterna.

Lastning…

Ett annat stort europeiskt försvarsföretag är Rheinmetall. Till skillnad från SAAB har det en bredare produktportfölj och har varit en av de största vinnarna på de ökade försvarsutgifterna, med stora beställningar från Tysklands regering. Rheinmetall samarbetar också med andra försvarsbolag för att utveckla nästa generations stridsfordon, vilket stärker företagets roll inom europeiskt markförsvar och lyfter fram vikten av regionalt samarbete.

Även om försvarsindustrin sannolikt kommer att fortsätta växa bortom den nuvarande konflikten i Ukraina, finns det en risk att marknaden överskattar sektorns långsiktiga tillväxt och driver upp värderingarna. Detta kan leda till ökad volatilitet framöver, något investerare bör ha i åtanke.

Lastning…

Vikten av flygteknologi för försvars- och säkerhetspolitik

Flyg- och rymdindustrin spelar en avgörande roll i den globala försvars- och säkerhetspolitiken. Den omfattar tillverkning av flygplan, satelliter, missiler och andra luftburna system för militära ändamål. Dessa teknologier, tillsammans med övervakning av luftrummet, är grundläggande för att upprätthålla ett effektivt och trovärdigt försvar. Ständiga tekniska framsteg och kontinuerliga investeringar i infrastruktur handlar inte bara om militär överlägsenhet, utan fungerar framför allt som en trovärdig avskräckning.

Dessutom är luftrummet avgörande för övervakning och spaning med hjälp av satelliter och drönare – tidig upptäckt av potentiella hot är nödvändig för att förebygga större säkerhetsproblem. Säker och tillförlitlig kommunikation, som är svår att avlyssna, är också viktig för att samordna gränsöverskridande försvarsinsatser och genomföra diplomatiska förhandlingar. I takt med att rymden blir allt viktigare för nationell säkerhet och försvar ökar även behovet av teknik för att skydda rymdbaserade resurser.

Översikt av Solactive Europe Aerospace and Defense Index

Detta leder oss till Solactive Europe Aerospace and Defense Index. Indexet, som hanteras och beräknas av Solactive AG, följer utvecklingen av en aktieportfölj bestående av företag verksamma inom flyg- och försvarssektorn. Europas ökade fokus på denna industri kan bidra till att utveckla och stärka försvarsinfrastrukturen samt täppa igen befintliga investeringsluckor. Som en följd av detta kan den europeiska flyg- och försvarssektorn erbjuda attraktiva möjligheter för investerare. Behovet av att modernisera Europas försvarskapacitet kan leda till ökade investeringar i utbildning, infrastruktur, materiel, fordon och varningssystem. Avancerad teknologi och innovation är avgörande för att driva den militära utvecklingen framåt och säkerställa en effektiv försvarsstrategi. Dessutom kan en utökad produktionskapacitet – tillsammans med underhåll och utbyte av åldrande infrastruktur – ha en positiv effekt på sektorns tillväxtmöjligheter.

Tracker-certifikatet på Solactive Europe Aerospace and Defense Index ger investerare möjlighet att, med en enda transaktion, investera i de tio största europeiska bolagen inom flyg- och försvarssektorn baserat på marknadsvärde.

Licensmeddelande och ansvarsfriskrivning

Solactive AG (“Solactive”) är licensgivare av Solactive Europe Aerospace and Defense Index (“Indexet”). Finansiella instrument baserade på Indexet är varken sponsrade, godkända, marknadsförda eller sålda av Solactive. Solactive ger heller inga uttryckliga eller underförstådda garantier, försäkringar eller utfästelser avseende: (a) möjligheten att investera i sådana finansiella instrument, (b) Indexets kvalitet, noggrannhet och/eller fullständighet, eller (c) de resultat som en individ eller organisation kan uppnå genom användning av Indexet.Solactive garanterar inte att Indexet är fritt från fel eller fullständigt och tar inget ansvar för eventuella fel eller utelämnanden. Förutom Solactives skyldigheter gentemot sina licenstagare förbehåller sig Solactive rätten att ändra beräknings- eller publiceringsmetoder för Indexet och tar inget ansvar för felaktiga beräkningar eller felaktig, försenad eller avbruten publicering av Indexet. Solactive ansvarar inte för några förluster eller skador av något slag, inklusive utebliven vinst, affärsavbrott eller andra direkta eller indirekta följdskador som uppstår vid användning (eller oförmåga att använda) Indexet.

Viktig information
Marknadsrisk: Värdet på produkterna kan sjunka avsevärt under inköpspriset på grund av förändringar i marknadsfaktorer, särskilt om värdet på den underliggande tillgången minskar. Produkterna är inte kapitalskyddade.

Emittentens kreditrisk: Investerare är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina åtaganden enligt produkterna. Detta kan leda till en total förlust av det investerade kapitalet. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.

Risk med hävstångsprodukter: På grund av hävstångseffekten finns en förhöjd risk för förlust, inklusive risk för totalförlust, vid investering i hävstångsprodukter såsom Bull & Bear-certifikat, Warranter och Mini Futures.

Valutarisk: Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta påverkas värdet på produkten även av växelkursen mellan valutorna. Detta kan leda till betydande värdefluktuationer.

Ansvarsfriskrivning:
Denna text är skriven av Marketmate.se med David Bagge som Chefredaktör och med ekonomiskt stöd från Emittenten. De åsikter som uttrycks är författarens/författarnas eget ansvar och återspeglar inte nödvändigtvis Emittentens åsikter.
Investeringar innebär alltid en risk. Värdet på investeringar kan både minska och öka, och du riskerar att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. De finansiella instrument som nämns beskrivs endast kortfattat.

Besök Emittentens hemsida för att ta del av komplett produktinformation, särskilt vad gäller risker, som finns beskrivna i faktablad, basprospekt och slutliga villkor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Investerare bör fatta sina egna investeringsbeslut utifrån sina specifika investeringsmål och sin ekonomiska situation. Vid behov rekommenderas att konsultera en oberoende rådgivare.
Viktigt att notera: Handel med börshandlade produkter kräver ständig övervakning av positionen. Börshandlade produkter innebär en hög risk om de inte hanteras på rätt sätt. Dessa produkter är inte enkla och kan vara svåra att förstå.

Börshandlade produkter återspeglar endast den underliggande tillgångens utveckling, med eller utan en hävstångseffekt, men ger inte investeraren några rättigheter kopplade till den underliggande tillgången.

ANNONS

Rekommenderat

Se alla
March 28, 2025 Marketmate
Mates & Markets Avsnitt 3 – Tenbagger på besök
Denna vecka gästade David Bagge, VD för Marketmate, podcasten för att diskutera tre intressanta spaningar samt en…
March 28, 2025 David Bagge
Fördel USA!
Välkommen till krönikan för Q1, en lättare läsning där vi går igenom kvartalet och gör ett tappert försök…
March 27, 2025 Mikrit Trading
NIBE: Rekyl Ned Mot Tidigare Lägsta Punkter
NIBE har utvecklats svagt sedan den var uppe och stämde av motståndsområdet uppe vid 46 kr och handlas nu återigen…