I dagens inlägg följer jag upp min tidigare analys av Telia Company AB (TELIA) från den 5 september här på Marketmate. Vid tidpunkten för analysen handlades TELIA runt 33, och jag skrev att aktien började närma sig målområdet för våg (iii) i diagonal strukturen, alternativt våg (c), vilket skulle avsluta våg 1/A i en större struktur, runt 34–35. Från det området förväntades antingen 1) en pullback ned till 30 i våg (iv) eller 2) en korrigering ned till 27–28-området i våg 2/B. Jag noterade också att så länge dessa nivåer respekterades som stöd fanns potential för högre kurser längre fram, med 38-40 som nästa målområde på uppsidan.
Aktien steg efter analysen och noterades som högst runt 34 den 26 september. Sedan dess har aktien trendat nedåt och stängde igår runt 31, eller ner 10 procent sedan toppen i september. Är det dags för en vändning uppåt?
I den dagliga grafen ovan ser vi att nedgången hittills har tagit formen av en 3-vågsstruktur, vilket är positivt för en potentiell våg (iv). Samtidigt kan strukturen lika gärna räknas som (a) av våg 2/B. För att bekräfta att nedgången är en våg (iv) behöver vi se en stark reaktion från 30-området, till exempel en impulsiv rörelse uppåt som skulle signalera att våg (v) är på gång. Om reaktionen istället visar en 3-vågsstruktur upp från 30-området indikerar det snarare våg (b) av 2/B, följt av en (c)-våg ner mot 25-28 innan en eventuell uppgång kan komma i aktien.
Processen är densamma från målområdet för våg 2/B: vi vill se en stark rörelse (impuls) som indikerar att den kortsiktiga nedåttrenden från septembertoppen är över och att en ny upptrend är inledd. Strukturen sedan botten i augusti 2023 pekar fortfarande på uppåtpotential på längre sikt, och så länge aktien håller sig över 25 ser jag potential upp mot 40, 45 och 50 på sikt, oavsett vågräkning. Under 24-25 börjar jag dock omvärdera den positiva synen på aktien.
Vad visar indikatorerna för TELIA?
I grafen nedan noteras att SMA50 ligger över en stigande SMA200, vilket indikerar fortsatt uppåttrend både på medellång och lång sikt. Däremot ser vi viss svaghet i trenden på medellång sikt, eftersom SMA50 sedan början av oktober i stort sett har rört sig sidledes. OBV har legat stilla sedan början av september, och RSI har hållit sig under 50-strecket sedan slutet av september. StochRSI visar översålda nivåer på kort sikt, vilket gör att en uppstuds i närtid inte är utesluten.
Sammantaget visar indikatorerna på fortsatt svaghet, och så länge RSI rör sig under 50-strecket används överköpta nivåer i StochRSI som säljsignal, se exempelvis signalen i slutet av oktober. En tidig signal om potentiell uppsida kommer om RSI återigen etablerar sig tillbaka över 50, vilket då skulle skifta fokus till att köpa på översålda nivåer enligt StochRSI.
Sammanfattningsvis visar TELIA-aktien tecken på fortsatt svaghet på kortsikt, där viktiga stödnivåer finns runt 30 alternativt 25-28-området. Om dessa nivåer håller finns uppåtpotential på sikt, med målområden runt 40, 45 och 50.
TELIA släpper nästa rapport den 30/1.
Elliott Wave och handel. Elliott Wave fungerar som en karta för att förutsäga prisrörelser på marknaden med hänsyn till marknadsaktörernas psykologi. För att fatta välgrundade handelsbeslut är det viktigt att använda Elliott Wave tillsammans med andra tekniska indikatorer och bekräftelse från prisstrukturer. Detta hjälper till att minska risken för felaktiga beslut. Att enbart agera baserat på att en specifik Elliott Wave-nivå eller område har nåtts kan vara riskabelt.
Trevlig helg!
/Popeye Charts