Välkommen till krönikan för Q1, en lättare läsning där vi går igenom kvartalet och gör ett tappert försök att blicka in i framtiden.

Det första kvartalet är strax till ända och det blev säkerligen betydligt sämre än vad många investerare trodde för 5-6 veckor sedan. Faktum är att breda stockholmsbörsen mätt som OMXSPI nu är ner sex veckor i rad med totalt -8,75 %. Uppgången i år summeras således till ynka +1,6 % i skrivande stund, att jämföra med +10,8 % som högst den 19 februari. Varningen i Dagens Industri den 18 feb har således spelat ut väl: “För kortsiktiga investerare är det läge att ta det försiktigt nu, varnar David Bagge, investerare och vd och medgrundare av finanssajten Marketmate. Här och nu är det väldigt haussigt. Man kan köpa enskilda aktier som kommit ner men kortsiktigt är det en stor risk att köpa breda index på dessa nivåer. Är man då nöjd med +10 procent på index på 6 veckor är det aldrig fel att skala hem lite, säger han”.

Som alla vet präglades de första 10 veckorna på året av en stark rotation från amerikanska aktier in i europeiska. I nyårskrönikan belyste vi den extrema globala positioneringen som låg mot amerikanska aktier inför det nya året, vilket vi ansåg utgöra en klar risk för en “positionerings-washout” i Q1. Nyårskrönikan består av 32 000 ord och som ryms på 32st A4-sidor, sammanfattades med följande meningar. “Framför allt Europa och Sverige bör kunna överraska på uppsidan kommande halvåret med förhoppningsvis stöd från Kina. S&P 500 kan mycket väl komma att nå 6500-7000 nivån i juli/aug för en final top, men jag ser Q1 som en svag och volatil period efter en bounce i januari. Jag räknar generellt med förnyad styrka i Q2 in i sommartoppen.”

Sällan har vi sett en så snabb rotation från USA som nu i Q1.

Faktum är att Europa outperformande USA med hela +24% (båda i USD) från mellandagarna till förra veckan. Det är en extremt stor rörelse på så pass kort tid. Sedan S&P 500 bottnade den 13 mars har indexet stigit +4,5 % medan breda stockholmsbörsen fallit -1,25% på samma tid och DAX-index handlas på oförändrade nivåer. Således kan det vara starten på en rotation tillbaka till USA som vi ser begynnelsen på nu där jag tänker att USA bör outperforma Europa totalt sett fram till början på hösten. Det behöver absolut inte betyda att Europa ska gå ner, men om jag ser +10-15% uppsida i USA från dagens nivåer till nya ATH:s i slutet på augusti/början av september, kan Europeiska börser komma att stiga med +5-7% på samma tid.

I Nyårskrönikan lyftes även Alibaba fram som en aktie som skulle kunna överraska på uppsidan kommande 12-24 månader. Aktien är +57% sedan de raderna skrevs. Vi lanserade ett köpcase i aktien den 15 januari (här) och som totalt levererade +26%, men såklart skulle man ridit den längre. Förmodligen är nuvarande rekyl i aktien (-11 % på åtta dagar) en köpvärd sådan om man är långsiktig.

Varför har jag svängt taktiskt positiv till USA igen nu kommande 5-6 månader?

Jo, därför att vi fått den urblåsning som jag var rädd för kunde komma under våren och därmed är risken med mitt sätt att läsa marknaden betydligt lägre nu än i början på året. Inte minst är sentimentet nattsvart och noteras på nivåer som vi tidigare endast sett vid större bottnar. Något som det också pratas lite om just nu i tider av fokus på handelstullar är att en svagare USD allt annat lika ger en positiv valutaeffekt för amerikanska exportbolag, medan vi bör se det omvända för europeiska och svenska dito. Dessutom pratade Trump en del om sänkta amerikanska bolagsskatter i höstas, vilket nu också fallit i skymundan.

Således blir jag inte alls förvånad om investerare kommer att leta sig tillbaka till amerikanska aktier igen i sommar! Säga vad man vill om Trump och det mesta man hör i Sverige är att “han är ju inte klok den där karln”, men jag skulle dock tro att han har en helt annan agenda än vad gemene man tror. USA brottas med skenande ränteutgifter på sin enorma statsskuld och genom att skapa oro i både inhemsk och global ekonomi kan Trump få Fed dit han vill med sänkta styrräntor samt att långräntorna och dollarn fallit markant sedan nyår. Såklart en mycket farlig väg då USA lär vara på vippen att dippa ner i en recession med ökad arbetslöshet med mera som följd, men jag personligen tror att detta är ett kort som Trump väljer att spela, trots riskerna. För handen på hjärtat måste USA (och de flesta andra länder för den delen med) ta tag i sin enorma skuldsättning.

För kommande veckor ser jag fortsatt volatila marknader, men från slutet av april/början på maj bör de amerikanska börserna steppa upp och kunna åtnjuta multipla månader på uppsidan in mot augusti/september. En period då S&P 500 också bör effektuera nya rekordnivåer. “Karta för året” från början av januari där vi har en stor cykelbotten i början på maj, men som nödvändigtvis inte måste sätta en lägre botten jämfört med den vi såg i mitten på mars.

Att vi bör stå inför en amerikanska börsuppgång (och Bitcoin) in i sommaren stöds också av nedan graf från min tidigare kollega Andreas Steno Larsen som visar på att den svagare dollarn har en positiv inverkan på amerikanska risktillgångar med en laggeffekt på ett kvartal. Om nu den historiska korrelationen ska gälla även denna gång det vill säga.

Rent säsongsmässigt de senaste 20 åren har S&P 500 bottnat i mitten på mars och sedan stigit in mot september innan svaghet i oktober följt av bullish november-december. Notera att cykelanalysen i min egna graf ovan pekar på just en cykelbotten i november, men att andra halvan av september och oktober bör bjuda på svaghet in i denna. Det kommer dock fler krönikor innan dess.

AAII Sentiment Survey noterades med över 57 % andel “Bears” (svarande som tror på fallande S&P 500 på 6 mån) hela fyra veckor i rad fram till förra veckan, vilket endast hänt tre gånger historiskt och som vid de tidigare tillfällena markerade botten för amerikanska börser. Hur det blir denna gång vet vi just förstås i efterhand och den historiska utvecklingen kan knappast ses som statistiskt signifikant givet det låga antalet tidigare tillfällen, men jag tycker ändå att det är intressant hur extremt pessimistiskt det blivit i USA nu. En markant skillnad från nyår. Nothing change sentiment as price, som det heter.

Den som orkar lyfta blicken från Trumps politik och ser till innovationer som AI och ChatGPT kan tänkas trigga igång på nedan två grafer på Nasdaq där lanseringen av Netscape jämförs med just ChatGPT. Så pass bullish är inte jag, men det är ju helt klart uppfriskande med en positiv graf i flödet på X i tider med grottmörker.

Här på hemmaplan tycker jag att börsen bör kunna stå inför en bättre period på nytt! Upp till rekordnivån från mitten av februari är det nu hela +9,5 % på breda stockholmsbörsen OMXSPI och det ser allt mer ut som att vi fått en dubbeltopp vid 1050-nivån, men jag skulle bli uppriktigt förvånad om börsen inte står högre jämfört med idag vid Q2-krönikan i juni!

Sektormässigt har verkstadsbolagen fallit tungt på senare tid och bjässen Atlas Copco är nu ner -20% från maj 2024 och möter extremt viktiga stödområden här vid 167-165 kr. Jag tror att det finns god chans till revansch på nuvarande nivå så länge stödområdet håller. Grafen nedan är från vårt köpcase i aktien igår (här) där 163,6kr utgör stop loss.

En krönika kan egentligen bli hur lång som helst, men då jag har mycket annat på bordet idag väljer jag att runda av här. För er som inte fått nog så medverkade jag i Börsmorgon i Di-TV igår och det programmet kan ses på denna länk.

Jag tror inte att den senaste tidens börsfall är början på en större bear market redan nu och jag hoppas för allas bästa att jag har rätt givet hur extremt mycket pengar svenska hushåll har parkerat i aktiefonder.

På återseende och trevlig helg!

Mvh David


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
March 28, 2025 Marketmate
Mates & Markets Avsnitt 3 – Tenbagger på besök
Denna vecka gästade David Bagge, VD för Marketmate, podcasten för att diskutera tre intressanta spaningar samt en…
March 27, 2025 Mikrit Trading
NIBE: Rekyl Ned Mot Tidigare Lägsta Punkter
NIBE har utvecklats svagt sedan den var uppe och stämde av motståndsområdet uppe vid 46 kr och handlas nu återigen…
March 27, 2025 David Bagge
Köper Atlas Copco!
Verkstadssektorn har pressats hårt den senaste månaden och bland dessa börsjätten Atlas Copco! Aktien är nu nere…