Den 2 april 2025 skapade president Donald Trump panikförsäljning på börserna genom att tillkännage omfattande tullar som påverkade nästan alla aspekter av den amerikanska och globala ekonomin samt internationell handel. Detta drag, som Trump kallade “Befrielsedagen”, ledde till en omedelbar och kraftig nedgång på flertalet aktiemarknader världen över.
Dow Jones-index förlorade 4 000 punkter på 48 timmar, den första gången i historien med två följande dagar där förlusten var över 1 500 punkter. S&P 500 föll med 10 % under samma period, vilket resulterade i den värsta tvådagarsperioden någonsin för indexet. Nasdaq Composite, tungt viktat mot tech, gick in i björnmarknadsområdet efter en nedgång på 11 %. Totalt sett raderades över 6,6 biljoner dollar i marknadsvärde på bara två dagar.
Omedelbara konsekvenser
Börsfallet hade omfattande effekter på den globala ekonomin. Chicago Board Options Exchange’s VIX-index, även kallat “Wall Streets fear index”, steg till sin högsta nivå sedan börskraschen 2020. Samtidigt såg amerikanska obligationer en initial nedgång i räntorna, men trenden vände snabbt. Den 10-åriga amerikanska statsobligationsräntan steg med över 600 baspunkter till 4,5 % på bara några dagar.
Potentialen för en återhämtning
Trots den initiala chocken finns tecken på att marknaden kan återhämta sig. Historiska mönster visar att tidigare börskrascher, som de 2008 och 2020, ofta återhämtar sig över tid och i vissa fall relativt snabbt. Efter börskraschen 2020 tog det exempelvis bara några månader för S&P 500 att återhämta sig till nivåerna före kraschen.
Ett liknande scenario kan utvecklas nu, särskilt om tullhoten mot Europa och grannländer tas bort eller om ett avtal med Kina nås. Dessutom har den amerikanska inflationen börjat avta, vilket kan ge Federal Reserve mer utrymme att stödja ekonomin om det behövs.
Därav kan det nu finnas möjligheter att fynda amerikanska aktier. Många aktier handlas nu med betydande rabatter jämfört med sina 52-veckors toppar, vilket kan erbjuda attraktiva möjligheter för långsiktiga investerare. Detsamma gäller breda index som S&P 500, som nu har lägre värderingar sätt till P/E och därtill handlas på intressanta nivåer. Övergår man till sektorer har det levererats fina rapporter från banksektorn där Morgan Stanley och JP Morgan både slog förväntningarna.
Exponering mot amerikanska marknaden
Många investerare sitter med vanliga fonder riktade mot USA och har aldrig övervägt andra alternativ. Sanningen är att vanliga USA-fonder, som följer breda index, ofta kostar mellan 0,2–0,5 % i årsavgift. Detta är relativt högt för en produkt som inte kräver aktiv förvaltning, tar minst 24 timmar att likvidera och är billig att handla för utgivaren. I mitt huvud är det inte investeraren som gör den bra ”deal” på detta.
Jag har själv börjat snegla mer mot ETF:er för att täcka min exponering mot sektorer och länder. Till exempel kan man få exponering mot S&P 500 för en betydligt lägre avgift på 0,07 % via ETF:er, som dessutom handlas direkt på börsen med möjlighet till omedelbar exekvering.
Det finns också andra intressanta ETF:er, som de med exponering mot den amerikanska banksektorn som tidigare nämnt visat på fina resultat och därtill inte är särskilt känsliga mot tullar. Denna typ av exponering är något jag lägger ett extra öga på just nu för att se hur allt spelar ut sig på den bredare aktiemarknaden och handelskriget med Kina.
Men för att summera det hela är börsfallet i april 2025 är en av de mest dramatiska händelserna på de finansiella marknaderna sedan COVID-19-pandemin. Medan den omedelbara effekten har varit allvarlig, visar historien att marknader tenderar att återhämta sig över tid och att det kan komma möjligheter när allt lugnar sig. Jag tror att nyckeln för investerare blir att hålla sig informerade och lugna, samt ha ett långsiktigt perspektiv vid investeringar i amerikanska underliggande. Sen ska man också komma ihåg att pricka botten är svårt men personligen tror jag att det kan vända här. Dock finns det självklart en oro att Trump efter 90 dagar bestämmer sig att återinföra tullarna och i ett sådant läge lär det bli turbulent igen och ingen vinnare.
Författare: Edvin Wallin (Head of New Business Initiatives)
Biografi: Jag har handlat aktivt sedan jag var 16 år och har en bakgrund inom finansmarknaden, där jag arbetade i Frankfurt. Personligen fokuserar jag främst på långsiktig handel och swingtrading. Mina resonemang grundas till stor del på fundamentala aspekter hos bolag, makrotrender och teknisk analys.