Sponsrad artikel av Societe Generale
Sista handelsdagen på 2024 publicerade vi artiklen OMX med warranter där vi lyfte fram warranten OMXS5F 2600SG från Societe Generale som ett förslag för uppgång på OMXS30. Att OMX blott en månad senare skulle ha rusat +7.9% visste vi såklart inte, men desto större har utväxlingen blivit på den warranten. I skruvande stund är den +153% från det att artikeln publicerades. Jag skrev en uppföljning på artiklen den 22 janauari (här), med hur man kan tänka kring hantering av positionen.
Idag ska vi kika på Tyska DAX som rusat +9.5% hittills i år då investerare köper europeiska aktier med båda händerna efter år av underperformance mot USA. Den klart lägre värderingen i Europa lockar kapitalflöden till regionen och förhoppningen är såklart att ekonomin äntligen ska ta fart i år. Hela Societe Generales utbud av warranter på DAX hittar du (här).
Låt oss i denna artikel anta att Europa om inte annat kan komma att se vinsthemtagningar i feb-mars efter en fantastisk start på året. Eller rycks med i en potentiell nedgång i USA kommande veckor. Det faktum att Nasdaq tappar i relativ styrka mot S&P 500 och inte har satt något nytt ATH i år får ses som ett svaghetstecken givet techbolagens stora indexvikt i S&P. Detsamma gäller ett likaviktat index över S&P 500 som fortfarande har 3% kvar till rekordnivåerna i början på december. Således finns det en del svagheter under huven just nu.
Även om DAX och STOXX50 handlar på nya rekordnivåer denna vecka, finns det även i Europa vissa svaghetstecken på att allt inte är så bullish som man kan tro. Investerare inom Europeiska High Yield obligationer kräver nu en högre avkastning på obligationerna jämfört med mitten på december. Grafen nedan visar på liknande “divergenser” mellan STOXX 50 och Euro High Yield de senaste åren.
Tidigare tillfällen med så här pass höga noteringar på den tekniska momentumindikatorn MACD har inneburit att DAX sett ökad volatilitet de kommande månaderna eller toppat för många år framöver så som år 2000 eller 2015. Hur det blir denna gång återstår såklart att se, men en rekyl efter +9.5% hittills i år vore knappast iögonfallande utan snarare sunt.
Med ovan resonemang kan det således vara läge att fundera på att hedga sin europeiska aktieportfölj här. Om inte annat för att låsa hem en del av vinsten efter en normal årsavkastning på endast en månad. Helt fantastiskt!
Tror man på större nedgång kommande månader på DAX kan DAX5R 20000SG vara ett alternativ för explosiv utväxling. Det är en säljwarrant på DAX från Societe Generale med lösen 20 juni (R) på nivån 20 000. Dit är det -8.25% från dagens notering om 21 790. En hyggligt stor nedgång med andra ord.
Mer troligt är nedgång på säg -5% från idag, då det är tänkbart att investerare kommer köpa den första dippen i Europa. Speciellt dem som missat årets starka start. Vi kikar därför på DAX5R 21000SG som även det är en säljwarrant med lösen den 20 juni fast med lösenpris 21 000 istället. Dit ner är det -3.6%. En rekyl på -5% skulle därmed innebära att denna warrant noteras “in the money”.
Den handlas just nu i 4.54 kr.
Vi tar hjälp av Warrantkalkylatorn för att göra scenarioanalyser. Där kopieras warrantens börskod in, dvs DAX5R 21000SG. Vi laborerar med att DAX rekylerar med -5% fram till slutet av mars och når därmed 20 700-nivån. Warranten är såklart känslig för när i tiden som nedgången sker och kommer ett fall på -5% redan i februari kommer warranten i detta exempel vara betydligt mer värd än i vårt teoretiska avstämningsdatum.
Som ni ser av bilden nedan skulle en nedgång till 20 700 den sista mars innebära att denna warrant handlas på 7.80 kronor, allt annat lika. En uppgång med +71% från idag. Detta exempel räknar dock med att volatiliteten är densamma som idag och vid nedgångar brukar volatiliteten öka. Det gör att warranten mer troligt kommer vara värd betydligt mer än 7.8kr om scenariot i detta exempel spelar ut. En implicit volatilitet på 22% istället för dagens 15.92% skulle exempelvis ge ett pris på warranten om 10.5 kronor den 31 mars.
Notera att detta är ett exempel på en hedge för den som vill säkra upp sin portfölj mot eventuella nedgångar på DAX efter en rekordstark inledning på året. En hedge är detsamma som portföljskydd, dvs vi allokerar en mindre del av portföljen till denna typ av produkter för att över tid få en jämnare avkastning och kunna sova gott om natten.
Hoppas att dagens inlägg gav uppslag kring hur man kan tänka kring portföljskydd.
Mvh David
“Investeringar innebär alltid en risk. Värdet på investeringar kan både minska och öka, och du riskerar att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet.“
Emittentens kreditrisk: Investerare är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina åtaganden enligt produkterna. Detta kan leda till en total förlust av det investerade kapitalet. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.
Risk med hävstångsprodukter: På grund av hävstångseffekten finns en förhöjd risk för förlust, inklusive risk för totalförlust, vid investering i hävstångsprodukter såsom Bull & Bear-certifikat, Warranter, och Knock-out Warranter.
Valutarisk: Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta påverkas värdet på produkten även av växelkursen mellan valutorna. Detta kan leda till betydande värdefluktuationer.
Ansvarsfriskrivning:
Denna text är skriven av Marketmate.se med David Bagge som VD och med ekonomiskt stöd från Emittenten. De åsikter som uttrycks är författarens/författarnas eget ansvar och återspeglar inte nödvändigtvis Emittentens åsikter. Information i denna text är endast marknadsföring och utgör inte investeringsrådgivning.
Investeringar innebär alltid en risk. Värdet på investeringar kan både minska och öka, och du riskerar att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. De finansiella instrument som nämns beskrivs endast kortfattat.
Besök Emittentens hemsida för att ta del av komplett produktinformation, särskilt vad gäller risker, som finns beskrivna i faktablad, basprospekt och slutliga villkor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Investerare bör fatta sina egna investeringsbeslut utifrån sina specifika investeringsmål och sin ekonomiska situation. Vid behov rekommenderas att konsultera en oberoende rådgivare.
Viktigt att notera:
Handel med börshandlade produkter kräver ständig övervakning av positionen. Börshandlade produkter innebär en hög risk om de inte hanteras på rätt sätt. Dessa produkter är inte enkla och kan vara svåra att förstå. Börshandlade produkter återspeglar endast den underliggande tillgångens utveckling, med eller utan en hävstångseffekt, men ger inte investeraren några rättigheter kopplade till den underliggande tillgången.
Målgrupp och tillsynsmyndighet:
Denna marknadsföringskommunikation är avsedd för professionella och sofistikerade icke-professionella investerare med hemvist i Sverige. Tillsynen över emittenten av värdepapperen sker enligt tillämpliga regler och riktlinjer från den behöriga tillsynsmyndigheten i emittentens hemvist. Investerare kan få ytterligare information om vilka tillsynsåtgärder som omfattar emittenten på emittentens hemsida.