David Bagge February 18, 2025

DAX med säljwarrant

Sponsrad artikel av Societe Generale.

Hela Societe Generales utbud av warranter på DAX hittar du (här).

Senast vi lyfte fram warranter i DAX var den 31 januari (här) och den warranten som specifikt lyftes fram var DAX5R 21000SG, som alltså är en säljwarrant i DAX med lösenkurs 21 000 i juni (R) från Societe Generale. Dagen efter den publiceringen darrade börserna av Trumps tullhot och warranten rusade +43%. Sedan botten den 3de februari är DAX upp +7% igen och vi ska idag studera denna säljwarrant på nytt.

Denna typ av uppgångar som vi ser i DAX i början på detta år är extremt ovanliga. Att vi kunde se flöden in i europeiska aktier på den här sidan årsskiftet är i sig ingen kioskvältare då aktiemarknaden på den här sidan Atlanden lockar med en betydligt lägre värderingar jämfört med USA, men kraftigt stigande börs sju veckor i rad är fortfarande extremt ovanligt. Hopp om fred och en bra utgång i söndagens regeringsval i Tyskland driver på utvecklingen den senaste veckan. Jag är långt ifrån någon politisk expert, men på dagens nivåer känns det som marknaden diskonterat in ett väldigt ljust scenario, både vad gäller fred mellan Ukraina och Ryssland samt den tyska valutgången.

Endast sex gånger tidigare sedan 1997 har DAX varit så här pass överköpt i veckodiagrammet. Senast var i mars 2024 och den gången fortsatte indexet upp en vecka till, innan tre veckors rekyl och du kunde även köpa DAX på samma nivå sex månader senare som i mars. Innan dess får vi gå tillbaka till mars 2015 och Draghis brandtal med “What ever it takes” för att se samma stretchade nivåer. Den gången fanns det +3% kvar på uppsidan innan en bear market på -29% in i 2016. Gången innan var januari 2000, som såg ytterligare en frenetisk uppgång på +16% innan luften gick ur IT-boomen med -73% från toppen. Juli 1998 såg samma typ av överköpta RSI, som den gången markerade toppen innan -38% in i oktober samma år. Juli 1997 bjöd på ytterligare +10% innan -24% från toppen.

Historien talar alltså för att vi i bästa fall kan ha upp mot +16% uppsida kvar i marknaden (IT-bubblan), men vid det tillfället var också nedsidan efteråt brutal. Det mest rimliga är att vi är nära en topp i marknaden i skrivande stund och att rekyl står för dörren in i mars.

Den som är intresserad av en hedge på DAX kan titta på DAX5R 21000SG igen. Ner till lösennivån 21 000 den 20 juni är det -7,9% från idag (22 778), men det räcker med en rekyl på -5% in i mars för att denna ska vakna till liv ordentligt. Detta eftersom att man i det fallet har två månader kvar till lösen. Låt oss därför laborera med det scenariot.

I ett scenario där DAX faller -5% till 21 600-nivån på en månad (21a mars) skulle denna säljwarrrant vara värd 5,14 kr, allt annat lika. En uppgång på +80% från idag. Den behöver inte vara helt fel för den som tycker att DAX känns stretchad på dagens nivåer.

Notera att detta är ett exempel på en hedge för den som vill säkra upp sin portfölj mot eventuella nedgångar på DAX efter en rekordstark inledning på året. En hedge är detsamma som portföljskydd, dvs vi allokerar en mindre del av portföljen till denna typ av produkter för att över tid få en jämnare avkastning och kunna sova gott om natten.

Hoppas att dagens inlägg gav uppslag kring hur man kan tänka kring portföljskydd.

Mvh David

Investeringar innebär alltid en risk. Värdet på investeringar kan både minska och öka, och du riskerar att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet.

Viktig information
Marknadsrisk
Värdet på produkterna kan sjunka avsevärt under inköpspriset på grund av förändringar i marknadsfaktorer, särskilt om värdet på den underliggande tillgången minskar eller ökar i värde. Produkterna är inte kapitalskyddade.

Emittentens kreditrisk:
Investerare är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina åtaganden enligt produkterna. Detta kan leda till en total förlust av det investerade kapitalet. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.

Risk med hävstångsprodukter:
På grund av hävstångseffekten finns en förhöjd risk för förlust, inklusive risk för totalförlust, vid investering i hävstångsprodukter såsom Bull & Bear-certifikat, Warranter, och Knock-out Warranter.

Valutarisk:
Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta påverkas värdet på produkten även av växelkursen mellan valutorna. Detta kan leda till betydande värdefluktuationer.

Ansvarsfriskrivning:
Denna text är skriven av Marketmate.se med David Bagge som VD och med ekonomiskt stöd från Emittenten. De åsikter som uttrycks är författarens/författarnas eget ansvar och återspeglar inte nödvändigtvis Emittentens åsikter. Information i denna text är endast marknadsföring och utgör inte investeringsrådgivning.
Investeringar innebär alltid en risk. Värdet på investeringar kan både minska och öka, och du riskerar att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. De finansiella instrument som nämns beskrivs endast kortfattat.
Besök Emittentens hemsida för att ta del av komplett produktinformation, särskilt vad gäller risker, som finns beskrivna i faktablad, basprospekt och slutliga villkor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Investerare bör fatta sina egna investeringsbeslut utifrån sina specifika investeringsmål och sin ekonomiska situation. Vid behov rekommenderas att konsultera en oberoende rådgivare.

Viktigt att notera:
Handel med börshandlade produkter kräver ständig övervakning av positionen. Börshandlade produkter innebär en hög risk om de inte hanteras på rätt sätt. Dessa produkter är inte enkla och kan vara svåra att förstå.
Börshandlade produkter återspeglar endast den underliggande tillgångens utveckling, med eller utan en hävstångseffekt, men ger inte investeraren några rättigheter kopplade till den underliggande tillgången.

Målgrupp och tillsynsmyndighet:
Denna marknadsföringskommunikation är avsedd för professionella och sofistikerade icke-professionella investerare med hemvist i Sverige. Tillsynen över emittenten av värdepapperen sker enligt tillämpliga regler och riktlinjer från den behöriga tillsynsmyndigheten i emittentens hemvist. Investerare kan få ytterligare information om vilka tillsynsåtgärder som omfattar emittenten på emittentens hemsida.

ANNONS

Rekommenderat

Se alla
February 20, 2025 PopeyeCharts
Sojabönor testar nyckelnivåer – säsongsmönster pekar på uppgång
I dagens inlägg följer jag upp min tidigare analys av Sojabönor (ZS) från den 20 september här på Marketmate.…
February 19, 2025 David Bagge
Säljer Guld här
Guldet har gått fantastiskt starkt med +45% i USD det senaste året och handlas nu på klar ATH. Däremot handlas…
February 19, 2025 Mikrit Trading
Atlas Copco A utmanar återigen 191 kr
ATCO A befinner sig i en större konsolidering, där 191–193 kr utgör ett viktigt motståndsområde som nu…