David Bagge 2 February

Kinaspecial – Dags för draken att flyga!?

Den kinesiska aktiemarknaden är i fritt fall och årets nedgång stämplar in det fjärde året i rad med fallande börser. En enorm diskrepans jämfört med amerikanska och europeiska börser. Att Kina har problem råder det ingen tvekan om och fastighetssektorn är fortsatt det stora sänket. Senaste utvecklingen är att en domstol i Hong Kong i måndags meddelade att fastighetsjätten Evergrande ska likvideras efter att bolaget misslyckats med sin omstruktureringsplan för skulderna på 300 mdr USD. En likvidator ska nu ta över bolaget och sälja konkursboets tillgångar. Marknadens räds nu att en utbredd fastighetskris ska slå mot det kinesiska banksystemet.

Dystert nuläge – men blir det sämre?

Vinsterna för kinesiska industribolag föll med -2.3% under 2023 och föll under 2022 med -4% i årstakt. Inköpschefsindex för industrin landade på 49.2 för januari, vilket var den fjärde månaden i rad som index noteras under 50-strecket och som ses som gränsen för tillväxt i industrin. Lägg därtill att landet sedan i oktober brottas med deflation, då inflationen föll under nollstrecket och har fortsatt nedåt sedan dess. Deflation kanske låter som något fint för oss i väst som brottats med inflation senaste åren, men deflation är ett starkt hot mot tillväxten då konsumenter tenderar att sitta på pengarna istället för att spendera dem i väntan på att varor blir billigare. Japan brottades med deflation under 90-talet och 00-talet, vilket innebar en lång period av ekonomisk stagnation. Kinesisk BNP växte med +5.2% under 2023, vilket var strax över Pekings mål på +5%, men ekonomer tror inte att det kommer att upprepas för 2024, såvida inte Kina rullar ut ytterligare stora stimulanser under året.

Tillväxten haltar minst sagt i landet i öst. Rubrikerna är nattsvarta och investerarna flyr aktiemarknaden. Är det inte då man ska börja kika på Kina? Den stora frågan är således hur mycket som ligger i de kinesiska börskurserna. Efter fyra års nedgångar skulle jag tro att mycket börjar bli diskonterat och det kinesiska styret vet att de måste försöka laga det som är trasigt för att återvinna marknadens förtroende.

Just nu verkar marknadens syn på Kina dessutom vara att nedgångarna är ett lokalt problem. Det kan dock vara dumt att helt vifta bort kraschen i Kina som något lokalt, då historien visar att “Local” kan bli “Global”. Vi minns alla 2015, 2018 och 2021 där nedgångarna i Kina till slut spillde över på S&P 500. Det är ofta så som det ser ut. Det stora utropstecknet är faktiskt från vintern 2023 fram till idag. Kina är skarpt nedåt under perioden, medan USA trummar på skarpt uppåt med nya ATHs. Kommer detta “hajgap” att fortsätta spänna upp käkarna? Kommer S&P 500 till slut att vika in näbben och följa Kina nedåt eller blir 2024 rentutav året då Kina börjar outperforma USA?

Denna vecka införde kinesiska staten blankningsförbud på vissa aktietyper i ett försök att stabilisera marknaden, vilket än så länge inte fått någon större effekt. PBOC har också annonserat att man kommer att sänka reservkraven för bankerna med 50 bps från den 5 februari, vilket väntas ge ett kapitaltillskott till bankerna på motsvarande 1500 miljarder kronor. Staten har också de senaste månaderna genomfört massiva stimulansåtgärder för att stimulera den sargade ekonomin och både marknaden och bedömare anser att fler stimulanser kommer behövas.

Gröna skott

Det finns dock vissa gröna skott på bolagsnivå där LVMH dämpade marknadens oro kring den kinesiska konsumenten vid sin kvartalsrapport förra veckan med orden “we´re not concerned on the health of the chinese consumer” och lät i övrigt konfidenta kring utvecklingen i regionen. Även Procter & Gamble såg en förbättring inom skönhetssegmentet. Råvarujätten Rio Tinto spår att ökade stimulanser i Kina under året kommer bidra till återhämtning i landet. Förbättringen under 2024 förväntas drivas av ökad tillväxt under det andra halvåret, medan fastighetssektorn förblir svag, skriver Rio Tinto i sin prognos för helåret. Så allt verkar inte vara nattsvart trots allt.

En som kan Kina är Charles Gave på det Hongkongbaserade analyshuset Gavekal och han gav sin syn på marknaden denna vecka. “Kinas tillväxt väntas ta fart igen när företagens intäkter överstiger kostnaden på kapital, vilket nu är på väg att ske. I dag är den kinesiska aktiemarknaden undervärderad i förhållande till kontanter, kinesiska obligationer, guld och andra aktiemarknader i världen – och den befinner sig i ett tillstånd av total panik. Det måste vara det bästa erbjudandet i världen”.

Teknisk analys – Dags att doppa tårna långsiktigt?!

Jag gillar ju som ni många vet att vara contrarian. Köpa saker som ingen annan vill ta i med tång. Det gör också att jag missar uppgångar som i Nvidia tyvärr då jag ofta säljer för tidigt. Men som contrarian börjar jag nu att snegla på exponering mot Kina och har börjat doppa tårna. Med skarp vetskap om att det kan vara för tidigt. Som contrarian köper man således inte “full position” på ett bräde utan jag har smugit in 30% av tänkt slutgiltig allokering. Jag ser främst Kina som en trade för 2024-2026.

Det breda indexet CSI 300 som ses som den inhemska börsen (Shanghai Shenzhen) noteras kring årslägsta på nytt efter breda nedgångar denna vecka. Nedan graf är en veckograf sedan 2010 och visar på positiva divergenser i både RSI och MACD. En köpsignal ges först om indexet vänder upp över 3500-nivån (+9% från idag onsdag), vilket är en nivå som historiskt fungerat bra som stöd och motstånd i indexet. Den senaste nedgången sedan slutet på november har just kommit efter att indexet punkterade den nivån. Den som vill använda sig av stop loss kan kika på området 3000-2800 då det vore extremt svagt med en stängning under detta. I ett sådan läge skulle denna veckas positiva divergenser vara pulveriserade.

Shenzhen 100 följer de 100 största A-listade aktierna listade på Shenzhen Stock Exchange och ses ofta som “kinas Nasdaq” då flertalet av dessa är techbolag. Nedan graf är indexet i månadsperspektiv från 2006. Vi ser en kraftigt översåld marknad som tidigare endast har uppmätts i slutet på 2008 och slutet av 2018. Indexet noteras också vid den uppåtgående trendlinjen som sammanbinder de större bottnarna de senaste 16 åren.

Hang Seng Index består av de listade aktierna i Hong Kong och nedan graf visar indexet i månadsperspektiv. Vid raset 2022 noterades den lägsta avläsningen i RSI någonsin i månadsperspektivet. Då noterades RSI(9) på 15.00 och effektuerade således en ordentlig “RSI Extreme” på nedsidan, med stora sannolikheter för en nu botten längre fram. Guess what? Det är precis vad som hänt då nedgången i januari i år mer eller mindre hittills har tangerat bottnarna från hösten 2022. Nu har vi således en tydlig positiv divergens i månadsperspektivet som bör boja för uppgångar under året. Kan indexet gå ner kommande 1-2 månader? Absolut! Men sker det inom hyfsat sansade former utan nya ras på -15-20%, kommer högst troligt den positiva divergensen att bestå. På nedsidan vore det framförallt negativt om 12400-nivån tas ut hastigt (-20% från idag). Nedgången de senaste 12 månaderna skrivs till -29% och sedan toppnoteringen 2018 till -57%(!).

Hang Seng vs S&P 500

Relationsmässigt har nu S&P 500 outperformat Hang Seng (Hong kong) sedan hösten 2009 (!), vilket är den längsta perioden någonsin. Man kan alltid argumentera för om man ens kan göra tekniska analys på en relationsgraf, men vi gör det ändå. Som vi ser i detta månadsdiagram sedan 1987 handlas nu relationen med en tydlig positiv divergens, vilket om det stämmer bör skvallra om att Hang Seng kommer outperforma S&P 500 kommande åren. Om botten sätts nu i januari eller inte vet vi förstås inte, men nog börjar det allt se ut som en bottenkänning under våren om inte innan.

Flöden

Förra veckan såg vi det största köptrycket i KWEB ETF sedan oktober 2022. ETFen följer de kinesiska techbolagen och har ett marknadsvärde på 4.8 mdr USD. Efter en nedgång på -77% sedan toppen i februari 2021 är det uppenbart en del som börjar snegla på dessa bolag. Denna vecka har ETFen gett upp större delen av förra veckans uppgångar, men handlas nu också med en positiv divergens i veckoperspektivet.

Förra veckan bjöd som sagt på inflöden i kinesiska aktier och faktum är att köptrycket för perioden 23-25 januari innebar det största trycket in i Kina på mer än 5 år, enligt data från Goldman Sachs Prime Brokerage.

Även om förra veckan dock bjöd på stora inflöden hälsar Goldman Sachs att allokeringen mot Kina både för Hedgefonder och aktiefonder noteras på de lägsta nivåerna på 5 år.

Som alla börsintresserade vet är centralbankslikviditet oerhört viktigt för börsutvecklingen och personligen skulle jag bli förvånad om inte PBOCs injektioner kommer spilla över på börsen. Dessutom lär de öka dessa stimulanser i vår. Grafen nedan visar deras kapitalinjektioner och utvecklingen för CSI 300.

Värdering

Värderingsmässigt handlas Kina till 12-månders framåtblickande P/E på 11x, vilket är i den nedre intervallet sett till data från 2008. Price-to-book noteras på 1.5x och är nu -1 standardavvikelse under ett långsiktigt snitt. Detta kan jämföras med S&P 500 på fwd P/E 20x och Price-to-book på 4.6x. Det är knappast dyrt i Kina. Det ska det heller inte vara givet hur landets har utvecklats de senaste åren, men värdering bör utgöra viss kudde på nedsidan här ifrån om inte annat. Värderingen i USA på dessa nivåer lär knappast utgöra en kudde på nedsidan om vi kommer in i sämre tider kommande år.

Exponering mot Kina

Jag har valt en av flertalet Kina-fonder för en långsiktig exponering mot Kina, men även för den kortsiktiga handlaren finns åtminstone två mini futures här på Marketmate att handla enligt listan nedan. Länk till Minilong FXI SG hävstång 3.57x kommer (här). Varför just FXI och inte den andra i listan? För att spreaden mellan köp och säljkurs är betydligt lägre på den mot FXI (iShares China Large Cap ETF) jämfört med Minilong MCHI SG (iShares MSCI China ETF) med ungefär samma hävstång. Därmed blir också den totala rankningen bättre, se nedan.

Jag har själv handlat runt Minilong FXI SG ett par gånger de senaste månaderna och förra veckans trade blev den procentuellt bästa på året, +25.7% på två dagar.

Även om denna krönika fokuserar på Kina på lång sikt (12-24 månader) finns det såklart lägen att handla kortsiktigt, likt exemplet ovan visar. För den som är intresserad av mer kortsiktig trading mot Kina kommer här en graf på FXI iShares China Large Cap ETF i dagsperspektiv. En stop loss kan med fördel placeras strax under förra veckans lägsta nivå på 20.86 usd.

Avslutningsvis – The year of the Dragon inleds 10 februari!

Låt oss avsluta veckans alster med några ord om det kinesiska horoskopet där vi nu går in i drakens år från den 10 februari. Eftersom det finns 12 djur i deras almanacka har draken inte synts till sedan 2012 och återvänder först 2036. Följande textrader är ett hopklipp av sökresultat på nätet och jag väljer att låta dem stå kvar på engelska för bästa effekt. Ska man tro på kinesisk tradition låter ju dragens år riktigt lovande! Med självsäkerheten från en drake ska nog den kinesiska börsen kunna resa sig ur askan under året!

“As the luckiest and most auspicious of the 12 animals, the dragon is thought to signify unprecedented opportunities. In a dragon year, people are said to be able to harness the creature’s intelligence, leadership and abilities to pursue their dreams with creativity, passion, courage and confidence! The Dragon holds a significant place as an auspicious and extraordinary creature, unparalleled in talent and excellence. It symbolizes power, nobility, honor, luck, and success. 2024 is forecasted to bring about opportunities, changes, and challenges. If you’re seeking a shift in your current lives, this year might offer a favorable chance.”

Här står jag i Shanghai i januari 2014 med min bror som är född just under drakåret 1988. Vid den tidpunkten talade han flytande mandarin och är numera AI-kodare i London. Själv sitter man här och gnuggar grafer..

Med tro om en börsbotten för Kina inom närmsta månaderna väljer jag att avsluta veckans krönika här. Hoppas den gav uppslag till reflektion, tankar och ideér! Vaknar Kina till liv bör det även spilla över mot råvaror så som koppar då Kina står för cirka 50% av efterfrågan på koppar globalt. Hörde jag bull Boliden och Lundin Mining i ett sådant läge?

På återseende och trevlig helg!

Mvh David


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
20 December PopeyeCharts
PayPal inför 2025 – En tillfällig svacka eller starten på något större?
I dagens inlägg följer jag upp min analys på PayPal Holdings Inc (PYPL) från den 9 september här på Marketmate.…
19 December Mikrit Trading
Embracer närmar sig intressant stödområde
Embracer ser intressant ut på grafen då den etablerat sig ovan 31 kr vilket tidigare varit ett motstånd under en…
19 December David Bagge
Boliden – Stop lossen effektuerad
Under gårdagens skarpa nedgångar efter en hökaktig leverans från Fed effektuerades stop lossen i Boliden på kurs…