Välkommen till helgens Marknadsinsikt Weekend Edition!
Helgens inlägg belyser det som jag tycker saknas i svensk affärspress denna vecka. Istället för ytterligare en artikel med “så bör du agera i börsturbulensen”, ska vi idag se till de extremt stora obalanser som vi just nu bevittnar inom globala flöden och makro. Globala finansiella marknader är just nu riktigt trasiga där amerikanska långräntor stiger, guldet rusar till nya rekordnivåer, dollarn kraschar och amerikanska yieldkurvor stiger brant. Det i sig måste inte betyda att börserna ska rasa än mer, men det är viktigt att känna till den totala marknadsbilden.
Vi inleder med den amerikanska obligationsmarknaden som är under attack från stora säljflöden från Japan (och Kina?). I turbulenta tider är det annars vanligt att långräntorna faller när investerare söker trygg hamn i amerikanska statsobligationer. Vanligtvis ser vi även en starkare dollar i turbulenta tider, men inget av detta är något vi ser nu. Det i sig tyder på att utländska flöden flyr USA som världens största finansiella marknad och förtroendet för landet är gravt skadeskjutet efter den senaste veckans upptrappade handelskrig. Allt detta är klart oroande då den amerikanska finansmarknaden är (var?) det globala navet för globala börser och räntemarknader. Om situationen förvärras bör det vara en tidsfråga innan tvingas Fed steppa in i marknaden för att försöka återställa lugnet. Inte för att de vill, men för att de kommer måste.
Kina följt av Japan är världens två största två innehavare av amerikanska statsobligationer följt av Storbritannien. Då Kina inte publicerar sin data kan vi mest spekulera i deras flöden, men givet hur mycket Trump retat upp Kina den senaste veckan med höjda tullar till 125 % är det enkelt att dra slutsatsen att de bidragit stort till säljflödena vi sett den senaste veckan av länga amerikanska statspapper. Om man bråkar med landets största kreditgivare är man ute på djupt vatten och man får i så fall förlita sig på att Fed köper en allt större del av kommande emissioner från finansdepartementet när de vanliga köparna inte finns där. Nedan graf visar hur Japan vräker ut amerikanska obligationer till ett värde av motsvarande -17,5 mdr USD det senaste kvartalet. Ett sådant säljflöde har vi inte sett de senaste 25 åren.

Amerikanska långräntor har stigit kraftigt denna vecka trots lägre inflationstakt i mars. Det tyder på kraftiga säljflöden från utlandet. Bevaka 5%-nivån på US30y eftersom den har effekt på amerikanska bolån. Skulle 30-åringen bryta igenom 5 % (gud förbjude) kan vi snabbt se 6% med förnyad oro för amerikansk bostadsmarknad, konsumtion och med förnyad turbulens på börserna som följd.

US30Y jämfört med dollarindex nedan. Den sedvanliga korrelationen har nu helt kopplats bort den senaste veckan.

Som en effekt av fallande priser på statsobligationer har också MOVE-index (VIX för obligationsmarknaden) stigit den senaste veckan. Notera dock att denna varit förhöjd under hela börsuppgången 2023-2024 jämfört med uppgångarna på S&P 500 åren 2012-2021. Således har inte kreditmarknaden på länge signalerat det lugn som börserna gett sken av senaste åren.

Utländska aktörers säljflöden är centrerade till den långa delen av räntekurvan, medan kortare räntor som amerikanska 2-åringar är fallande, vilket indikerar att marknaden är övertygad att Fed kommer att sänka räntorna (och återlansera QE?). Det gör att yieldkurvan 10y-2y är kraftigt stigande senaste veckan. Jag tror personligen att det inte är en fråga om recession eller inte, utan snarare hur djup den blir. Blir den inte speciellt djup behöver vi inte ha speciellt mycket mer nedsida på börserna än det som prisades in i måndags, se Marknadsinsikt (här).

Notera att amerikansk ekonomisk “soft data” viker snabbt nu och att “hard data” lär följa med nedåt med en viss laggeffekt.

Bevaka 7,35 på Dollar/Yuan. Skulle Kina släppa den nivån kan yuanen komma att devalveras snabbt. Att Kina självmant skulle devalvera sin valuta är inte omöjligt för att motverka viss effekt av amerikanska handelstullar. Skulle så ske kan Kina komma att “exportera deflation” till omvärlden då de kinesiska varor som bland annat flödar in i Europa blir billigare med en svagare kinesisk valuta, allt annat lika.

Mot japanska yen har den kinesiska offshore yuanen försvagats -5,4% de senaste två veckorna = billigare import till Japan från Kina.

Givet allt som pågår i det finansiella systemet just nu är det knappast konstigt att guldet fortsätter att rusa paraboliskt då ädelmetallen globalt ses som en av de få “säkra” tillgångar att äga nu.

Jag hoppas att helgens artikel gav en djupare förståelse om vad som pågår i marknaden. Jag tror personligen att kreditmarknaden är nyckeln för en mer långvarig uppgång på börserna och att Fed kommer att tvingas att agera om det blir värre. Vi kan mycket väl ha sett den absoluta botten i USA under måndagens handel, men troligtvis får man ställa sig in på fortsatt hög turbulens kommande veckor (köpa svaghet/sälja styrka), innan en mer ihållig uppgång på multipla månader kan ta sin början. Min egen tro om marknaden är fortsatt en stark sommarbörs in i aug/sept med en klassisk “climbing the wall of worry”. Inte minst givet det kraftigt negativa sentiment och negativa positionering vi just nu ser i amerikanska börser.
Önskar er alla en riktigt trevlig helg efter denna högst volatila vecka!
Mvh David & Team Marketmate