PopeyeCharts 20 September

Botten i Sojabönor?

Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus på klassisk teknisk analys och Elliott Wave. Med stort intresse för finansiella marknader och aktiv handel är min förhoppning att vi tillsammans ska kunna navigera genom både korta och långa svängar på marknaden.

I dagens inlägg följer jag upp min analys av sojabönor som jag delade här på Marketmate den 28 augusti. Då letade vi efter en potentiell botten runt 9,30–9,50-området, och en förväntad återhämtning upp mot 10,70–11,80-området på kort sikt. På längre sikt pekade säsongsmönstret på en möjlig vändning runt september–november enligt nedan graf.

I den här uppföljningen tittar jag på terminspriset för sojabönor (Soybean Futures, ZS), som är det ”officiella priset”. Tidigare analyser har fokuserat på CFD-priset, som skiljer sig något från terminspriset. Översatt till ZS letade vi efter en potentiell botten runt 9,40–9,60 och en förväntad återhämtning till 10,80–11,90-området på kort sikt. Förutom prisskillnader mellan dessa två instrument kan det uppstå skillnader i Elliott Wave-tolkningar och indikatorer, åtminstone på kort sikt. På längre sikt är bilden densamma, och enligt veckografen nedan ser jag fortfarande en ABC-korrigering ner sedan toppen i juni 2022 som har avslutat/närmar sig slutfasen av våg 5/(C).

I senaste analysen konstaterade vi att trenden fortfarande var nedåt, då ZS handlades i en björnflagga och under både SMA50 och SMA200. I nedan graf ser vi att trenden är fortsatt ner nu också, men sedan förra analysen har ZS brutit över flaggans motstånd på större volym. Pullback därefter visar lägre volymer, vilket är positivt tecken. Indikatorerna har också förbättrats något: OBV är i bättre skick än tidigare, RSI har nyligen visat positiv divergens och står nu runt 50. StochRSI, som nyligen var överköpt, söker nu översålda nivåer. Den tekniska bilden påminner lite om perioden februari–maj i år, då ZS hade två swings på 8–10 procent vardera. Den förbättrade tekniska bilden sedan lägsta noteringen i augusti öppnar upp för åtminstone en liknande abc-rörelse upp som tidigare.

I nedan 4-timmarsgraf tittar vi närmare på detaljerna. Här förväntar jag mig våg c som avslutar (b)/(ii) runt fib-nivåerna 0,618–0,786 av (a)/(i), eller runt 9,70–9,80-området. Därefter förväntas våg (c) mot 10,60–10,80 eller en våg (iii) mot 11,20–11,30. Om ZS ser nivåerna för våg (iii) kan vi förvänta oss våg (iv) runt 10,50–10,60-området, följt av våg (v) mot 11,50–11,70-området (SMA200 i dagsgrafen står runt 11,50). En impuls upp mot SMA200 skulle stärka sannolikheten för att ZS satte en större botten i augusti, vilket öppnar upp för högre målkurser nästa år.

Entry enligt Elliott Wave kan liknas vid ett trafikljus. Det är sällan klokt att gå in vid förväntade vändpunkter, som exempelvis vid lägsta noteringen i augusti (rött ljus). Det är betydligt bättre att vänta på bekräftelse i termer av prisstruktur och indikatorer. Tidig entry (i 4-timmarsgrafen) ser jag runt c/(b) alt. (ii), vilket motsvarar gult ljus, och där StochRSI förväntas visa översålda nivåer i den dagliga grafen. Grönt ljus kommer först efter en stark reaktion från fib-nivåerna 0,618–0,786, följt av en pullback i våg ii/(c) eller ii/(iii).

Tar man entry runt 9,80 med stop-loss under 9,55 innebär det en risk på cirka 2,5 procent mot en uppsida på 8–10 procent. Vid grönt ljus (runt ii/(c) eller ii/(iii)) placeras stop-loss strax under lägstanoteringen av c/(b) alt. c/(ii), vilket ger en risk på 1–2 procent mot en uppsida på 6–8 procent. Båda exemplen bygger på en förväntad våg (c) i ZS runt 10,60–10,80-området.

Lastning…

Sammanfattningsvis ser jag bra potential för en lång position i ZS runt 9,70–9,85, med stop-loss vid daglig stängning under augusti lägsta (9,55) och en uppsida mot 10,60–10,80, 11,10–11,30 och eventuellt 11,50–11,70 (om impulsiv våg).

Elliott Wave och handel. Elliott Wave fungerar som en karta för att förutsäga prisrörelser på marknaden med hänsyn till marknadsaktörernas psykologi. För att fatta välgrundade handelsbeslut är det viktigt att använda Elliott Wave tillsammans med andra tekniska indikatorer och bekräftelse från prisstrukturer. Detta hjälper till att minska risken för felaktiga beslut. Att enbart agera baserat på att en specifik Elliott Wave-nivå eller område har nåtts kan vara riskabelt.

Trevlig helg!

/Popeye Charts


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
15 November David Bagge
Köper Silver
Vi har under året varit inne i Silver flera gånger med överlag positivt resultat. Förra veckans affärsförslag…
14 November David Bagge
Köper Boliden
I september hade vi ett köpcase i Boliden som gav hela +27.35% i total vinst (här). Sedan dess är aktien ner -8.6%…
11 November David Bagge
Silver – Stop loss effektuerad!
Den 6 november köpte jag tillbaka positionen i Silver i ett köpcase (här). Ädelmetallen var då översåld i…