Sista handelsdagen för Q3 ringer ut på måndag och därmed är det dags för den sedvanliga kvartalskrönikan från undertecknad! Rent operationellt har Q3 varit en stor period för Marketmate där vi bland annat lanserat vår widget med aktuella affärscase där ni som användare i realtid kan följa de produkter som jag handlar. Den ligger på frontpage och nås även från warrantlistan. Som alltid finns artiklar kopplade till affärscasen under “detaljer” och såklart utsatta stop losser. Nytt för casen är att 50% av positionen säljs när den når +10% varpå också stop loss flyttas upp till inköpskurs. Mer nyheter kommer och 2025 kommer bli ett stort år för Marketmate!
Kina – Vältajmade köp!
Extra glädjande är att vi den senaste veckan tajmat in hela rörelsen i Kina. Förra fredagen postade jag inlägget ”Dags att köpa Kina igen?” och att en uppgång i Kina skulle få positiv inverkan på råvaror som kopparn och därigenom de svenska råvarubolagen. Jag vet att många köpte in sig i produktcaset i artikeln mot FXI ETF och de har åtnjutit en uppgång på +36% på en vecka. Helt otroligt! Här hemma är exempelvis Boliden +12.5% denna vecka och igår stängde jag mitt köpcase där på +44% (här).
Att det skulle bli en fullkomlig explosion på uppsidan i Kina drivet av massiva stimulanser och brutal short covering visste jag såklart inte på förhand, men andelen shorts i Kina var massiva och allokeringen mot Kina från globala fondmandat var mycket låg. En perfekt förutsättning för rally med andra ord!
Inför veckans rally var nettoexponeringen bland hedgefonder mot kinesiska aktier nere på multi year lows. Vi har nu sett ett bra upptick i exponeringen denna vecka, men det är långt ifrån en bullish positionering, vilket får ses som positivt för vidare uppgångar och en stor skillnad från Q1.
Många blankare som blivit utburna på bår denna vecka…
Historisk uppgång!
Uppgången i Kina där exempelvis MSCI China ETF stigit +18.5% på en vecka innebär den största veckovisa uppgången sedan 2010 (!). Det är således extremt ovanligt och är 4-5 standardavvikelser ifrån normalfördelningen. Har man få chansen att vara med på en sådan rörelse är det bara att tacka och ta emot. Personligen tror jag att de kinesiska börserna snart kommer lugna ner sig och bjuda på rekyler efter rallyt.
Botten i Kina bör vara satt för denna gång och börjar den kinesiska draken av vakna till på riktigt bör det innebära ett positivt momentum för råvaror, vilket kan tänkas hämma den falla inflationen i väst. Stökigt läge när marknaden prisar in 175-200 punkters ytterligare räntesänkning från Fed fram till december 2025. Risk för besvikelse med andra ord! Stagflation med påfallande inflation, svag tillväxt och hög arbetslöshet?
USA
Börsmässigt skrev vi så här i Q2-krönikan den 5 juli ”Rent säsongsmässigt kan vi absolut få en lokal topp på börserna om någon vecka och förväntningarna på de amerikanska tech-rapporterna är skyhöga, men totalt sett bör börserna ha mer att ge in i hösten.”
Efter det sattes sig exempelvis Nasdaq hela -15% drivet av att rapporterna inte var tillräckligt bra mot vad marknaden ville se och det faktum att BOJ försökte höja räntan. Det gick inte alls och ”carry traden” med att låna billigt i Yen och köpa amerikanska/globala aktier fick sig en ordentlig törn med massiva margin calls och fallande börser som följd.
Det positiva med sommarens skarpa ”wash out” var att både kortsiktig positionering och sentiment till stor del nollställdes. Det betyder att risken i marknaden således också minskade enligt mitt sätt att se på marknaden. Under de blodröda dagarna i augusti följde jag såklart marknaden extra noga och uppdaterade kontinuerligt på Marketmate. Bland annat detta inlägg från den 7 augusti om totalt kapitulation på marknaden (här) med orden: ”Det enda vi vet är att det är många som greps av panik de senaste dagarna och därmed måste jaga börsen högre vid en stundande uppgång. Det gör att det inte alls är omöjligt med en squeeze på uppsidan kommande två månader.” Denna squeeze är exakt den vi ser nu när både privatinvesterare, hedgefonder och systematiska strategier jagar börsen uppåt i panik! Det är också nu som risken återigen börjat att öka enligt mig.
Roadmap Q4 2024- H1 2025
Ponera att vi står på dagens nivåer eller mer troligt på högra nivåer inför rapportperioden som går av stapeln under andra halvan av oktober. Då har vi en situation i USA som påminner skarpt om sommaren där Nasdaq och S&P 500 noterades på ATH inför rapporterna. Många bolag levererade fantastiska siffror, men det räckte inte för bolag som Nvidia och vi såg kraftiga kursnedgångar. Således är det långt ifrån otänkbart att perioden från mitten av oktober- början/mitten på november kommer se en bättre rekyl på nytt och att sedan året stänger på ATH igen. Efter det har vi stor risk för ”baksmälla” i hela Q1 innan potentiell en absolut (multi year) topp i Q2 2025. Det får bli min ”roadmap” för Q4-H1 2025. Alternativet till detta resonemang är att vi ser en fortsatt squeeze direkt nu mot 6200-6500 redan i november. Jag ser det som mindre sannolikt, men oavsett tror jag inte att den riktigt stora stoppen nu är inne redan!
Ett inte helt otänkbart händelseförlopp kommande året…
Rapportperioden
I vanlig ordning har amerikanska analytiker varit effektiva med att dra ner förväntningarna inför den stundande rapportsäsongen. Makrodata och arbetsmarknad viker, så det känns rimligt med försiktiga analytiker. Låt se vad bolagen presenterar om ett par veckor. Det kommer som vanligt bli en mycket intressant rapportperiod!
För helåret 2025 räknar konsensus med att vinsterna på S&P 500 stiger med hela +18%. Det tycker jag personligen ser väldigt optimistiskt ut. Speciellt när ekonomin inte går på högvarv. Ska börsen följa vinstutvecklingen skulle det innebära 6800 på S&P 500 i slutet av 2025. Tillåt mig tvivla.
Förutsättningarna för en brutal vinsttillväxt i USA nästa år tycker jag ser utmanande ut, vilket sammanfattas i nedan bild där vi har stillastående industriproduktion med fallande momentum, ökad arbetslöshet och en yieldkurva som letat sig upp i positivt territorium, vilket historiskt varit ett varningstecken. ”Don´t fear the inversion, fear the steepener” som det heter.
S&P 500 – Långsiktiga grafer
Denna graf visade jag upp i Börsmorgon i mars i år. Vi kan konstatera att S&P i månadsgrafen följer den prognostiserade rörelsen. Snart i mål!
Kvartalsdiagrammet börjar se riktigt toppish ut – Multi year top incoming!
Cykelanalys
Liksom mycket annat går även börserna i cykler och med 49 veckors mellanrum brukar vi ha någon form av ”inflection point” i indexet. Det kan vara en större topp (2022,2020, 2015, 2007), eller större bottnar (2018, 2011, 2008). Och där emellan en mängd signaler om förstärks trend så som november 2023. Nästa cykelpunkt nås omkring den 23 oktober 2024! Jag tror att den kommer visa på en temporär topp som vi sett en mängd gånger tidigare, men att vi sedan avslutar året starkt på nytt.
Säsongsmönster
Jag passar på att påminna om det sedvanliga säsongsmönstret där börserna brukar avsluta året starkt, drivet av förnyade aktieåterköp efter Q3-rapporterna, ljus tro på kommande året (+18% EPS) och jakt från hedgefonder att stänga eventuella undervikter för att inte underperforma index i allt för stor utsträckning in i nyår.
Positionering och sentiment
Aktiva förvaltare och leverage funds har sålt amerikanska indexterminer nu på slutet. Grogrund för mer uppsida i Q4..
Sentimentsmässigt börjar det bli febrigt, men det är en bra bit ifrån ren eufori. Ser vi Fear & Greed Index på 90+ vid nyår som sedan lägger grundplåten för baksmälla i Q1. Inte omöjligt!
The AAII Investor Sentiment Survey visar denna vecka på 49.6% Bulls, vilket fortfarande inte är 1-årshögsta som sattes strax före jul ifjol (52.9%). En rekyl andra halvan i oktober in i november skulle troligtvis innebära att sentimentet kyls av och därmed utgöra en bra grund för year end rally!
Med tro om att den ultimata toppen på börserna inte är inne redan önskar jag alla en riktigt trevlig helg!
Som alltid kommer publiceras Marknadsinsikt varje kväll kl 20 och kl 14 på helger! Det kan vara dyrt att missa en del inlägg, lex Kina förra fredagen ;).
Vi hörs!
Mvh David