David Bagge January 19, 2024

Alla är bullish, vad kan gå fel?

Fredag morgon. Det är något visst med en fredag morgon. Ett lugn som sprider sig i kroppen och känslan av att helgen är i annalkande. Dessutom publiceras ju varje fredag morgon en ny krönika här på Marketmate och idag tänkte jag att vi på nytt ska ta tempen på börsläget efter svag start på det nya året. Inte minst för svensk del där OMXS30 är ner -4% i år.

I min Årskrönika “Börsen 2024” gav jag en rad argument kring varför vi bör kunna se negativa marknader under första halvåret i år. Sedan dess har jag lyssnat på en rad seminarium och presentationer med börsprognoser för året och överlag är de flesta positiva eller mycket positiva till börsåret 2024. En mening från en strateg var exempelvis “i år ska ni köra med fulla segel och ta så mycket risk som mandaten tillåter”. Missförstå mig rätt här, jag tror inte heller att 2024 behöver blir ett riktigt dåligt börsår totalt sett, men jag ser fortfarande framför mig ett betydligt volatilare år än många andra och där första halvåret kan bjuda på besvikelser. Således bör bättre köplägen infinna sig för den tålmodige.

Den 27 oktober publicerade jag en krönika med namnet “The botten is nådd?” där jag menade att en kraftig uppgång var nära förestående med orden “Jag ser en uppgång på marknaderna med start inom kort som totalt bör hålla i sig in i januari med potential på minst +7-10%”. Börserna bottnade samma dag som krönikan skrevs och även om uppgången blev betydligt kraftigare än min initiala prognos, är vi nu rent tidsmässigt där en topp bör infinna sig även på de amerikanska marknaderna.

I dagens krönika ska vi gå igenom aktuell positionering på marknaden, den tekniska bilden på en rad index, samt avsluta med en del andra matnyttiga grafer. Häll upp kaffet och luta er tillbaka för nu rullar veckans krönika igång!

Generellt sett har techbolagen tuffat på vidare uppåt på andra sidan Atlanten med undantag för Apple (-5% ytd) och där uppgången fortsätter ledas av Nvidia (+13% ytd). Här på hemmaplan har vi sett en tydlig rotation mot mer defensiva aktier med Telia och Tele2 som årets vinnare inom OMXS30, medan exempelvis Sinch är ner -25%, Nibe -17% och Elux -12%. Även indextungviktaren Atlas Copco är ner -5% i år, men handlas endast 10kr från ATH från den 3:de januari.

Rapportperioden står nu för dörren och årets initiala nedgång i många aktier har såklart sänkt ribban inför rapporterna en hel del. Det blir helt klart enklare att överraska positivt nu än hur det såg ut vid nyår! Med det sagt blir det fortsatt oerhört intressant att se om verkstadsbolagen har sett någon inbromsning i slutet på 2023 och vad de säger om framtiden. Eller hur utsikterna för bankerna ser ut gällande räntenetto och utlåning. Som alltid är det viktigt att se till hur aktierna handlar på rapporterna. Kommer starka rapporter köpas med båda händerna, eller kommer stora mandat att utnyttja “volymdagar” till att minska exponering?

Idag rapporterar Investor, Avanza och TF Bank, medan Ericsson inleder nästa veckas rapporteringar på tisdag. Där också tungviktare som Swedbank, SEB, Essity, Sandvik, Atlas Copco, Telia, Volvo, SCA och Autoliv öppnar böckerna för Q4 under veckan:

Även om de europeiska börserna kommit på fall hittills i år (för att inte tala om Hong Kong -9.5%) är jag fortfarande bekymrad för den tekniska bilden på de amerikanska börserna. Småbolagsindex Russell 2000 har satt sig -7.5% sedan toppen i december, men i övrigt har de andra indexet knappt vikt sig en tum utan mer konsoliderat de senaste 4-5 veckorna. Vi inleder med att kika på positioneringen i marknaden, eftersom denna var en stark bidragande drivkraft till uppgången på börserna i Q4. Och generellt kan sägas att marknadens aktörer är väldigt långa aktieexponering här. Vilket såklart potentiellt kan öppna för skarpa fall i Q1.

Positionering

Enligt Goldman Sachs är CTAs (trendföljande strategier) så pass långa i sin aktie- och indexexponering nu att de kommer vara säljare i alla typ av marknadslägen kommande veckan och det stora deltat är fortsatt om börserna viker kraftigt på en månads sikt. Då finns det ordentligt med volym som kommer triggas på säljsidan från detta placerarkollektiv.

Den uppmärksamma läsaren ser i grafen ovan att CTAs på global nivå potentiell kommer att vräka ut lika mycket exponering som de köpte i november-december, OM globala börser faller på en månads sikt.

I en annan aktuell bild från samma investmentbank noteras att positioneringen i marknaden nu är extremt lång och där “non-dealer positioning” i amerikanska indexterminer noteras på ATH (!). Detta samtidigt som positioneringen för systematiska strategier så som CTAs, Vol Control Funds och Risk Parity-spelare noteras på den högsta nivån på ett år!

JP Morgan påminner oss samtidigt om att amerikanska retail-investerare har vaknat till ordentligt på köpsidan där snittet för köpvolymen i enskilda aktier och ETFer de senaste 20 dagarna noteras kring topparna från januari 2022.

Sammanfattningsvis kring positionering kan vi konstatera att marknadens aktörer är väldigt långa den här marknaden och att det också gör marknaden sårbar för oväntade överraskningar eller negativa nyheter från exempelvis centralbanker och rapporterande bolag.

Teknisk analys på en rad index

Vi inleder denna del av dagens krönika med en enkel cykelanalys på S&P 500 och ni känner säkerligen igen denna från Nyårskrönikan. Det är inte helt ovanligt att S&P 500 effektuerar en större topp eller en temporär topp var 178:onde dag (+/- 10 dagar). Det exakta datumet inföll igår den 18 januari. Idag har vi årets första optionslösen och det blir mycket intressant att se om den kan utlösa lite mer volatilitet senare i månaden då mängder av köpoptioner rullar av böckerna idag och marknadens positiva gamma lär komma att minska. Det vill säga att marknaden kan bli mer skör och sårbar. Rent tidsmässigt noteras i alla fall den amerikanska börsen i ett intressant tidsfönster för ett topp.

Hindenburg Omen på NYSE!

För första gången sedan topparna i augusti och september har nu två stycken Hindenburg Omens effektuerats på NYSE Composite. Det innebär i klartext att den underliggande bredden i marknaden har försvagats de senaste veckorna, vilket kan ses längst ner i grafen med ett kraftigt fallande McClellan Oscillator. Ett varningstecken med andra ord om att uppgången i inte har samma bredd som tidigare! Denna signal är såklart inte hundraprocentig, men varningen fungerade fint i augusti och september förra året innan börserna föll skarpt mot slutet av oktober. För att inte tala om varningarna under januari-februari 2020, precis innan covid-kraschen.

S&P 500

Sedan lucia befinner sig S&P 500 i en hyfsat tajt tradingrange på +/- 2.3%. Botten i denna är 4685 och toppen 4795. Således har vi nu har en börsutveckling i sidled i över en månad. Väljer man att sätta på sig de rosa glasögonen kan man se det som starkt att vi endast har haft en “rekyl i tid” efter en uppgång på nära +18% i november-december. Tar man av sig glasögonen kan man konstatera att toppar ofta tar ett par veckor eller månader att färdigställa. Men oavsett färg på bågarna är det väldigt enkelt på S&P just nu, nämligen:

En tydlig stängning över 4795 ger en förnyad köpsignal upp mot ATH på 4820 och givet det korta avståndet dit är det mest troliga en uppgång mot 4900/5000 (+2.2/4.2% från 4795). Bryter indexet istället ner med tydligen genom 4685 effektueras en säljsignal med 4607 som första målområde på nedsidan. Givet den långa exponeringen i marknaden som vi såg här ovan är det dock troligare med en nedgång mot 4461/4385, om 4685 fallerar. Det skulle innebära en nedgång på -5-8% från 4685-nivån. Således har vi ett vänteläge på S&P 500 just nu och där rapportperioden och/eller Fed FOMC den 31 januari kan utgöra katalysator.

Graf: S&P 500 Daily Chart

För mer långsiktiga investerare eller swingtraders är det alltid intressant att utgå från veckografer istället för kortare tidsperioder. Och jag har svårt att komma ifrån att S&P 500 ser toppish ut i veckografen. I Nyårskrönika spekulerade vi i att januari skulle bjuda på ett “toppbygge” i S&P med negativa divergenser som följd. Att uppgången skulle avta i styrka jämfört med decembers toppar. En negativ divergens syns nu tydligt i grafen i form av exempelvis RSI(3), men skulle jag välja en längre inställning som de senaste 9 veckorna eller 14 veckorna skulle den fortfarande vara där.

Graf: S&P 500 Weekly chart

Sammanfattningsvis gällande S&P 500 håller jag således kvar vid grafen hämtad ur Nyårskrönikan med den blå linjen som base case för året och som spekulerade i ett toppbygge under januari. Oavsett vidare utveckling i januari bör börsen kunna bjuda på bättre köplägen till vårkanten (andra halvan av mars/april) jämfört med idag.

Småbolagen

Återigen, ska denna bullmarket vara hälsosam och inte endast drivas av Tech och cykliska bolag så måste småbolagen inom Russell 2000 komma till undsättning! Just nu är Russell 2000 ner fyra veckor i rad och har tappat -7% sedan toppen i december. Just nu har vi dessutom en “false breakout” i veckodiagrammet där indexet bröt upp över 2010-nivån i december för att sedan falla rakt ner i den stora trading rangen igen där indexet noteras sedan våren 2022. Vill man satsa på en uppgång från dagens nivåer köper jag hellre Russell 2000 än S&P 500. I kortsiktigare diagram så som daily chart börjar Russell 2000 blir översålt. Om inte annat bör detta index bjuda på en studs uppåt snart, annars är det riktigt svagt!

Nasdaq

Småbolagen som var med och drog uppgången i november har kommit på dekis senaste månaden medan Tech fortsätter att vråla. Hur ser då Nasdaq 100 ut i veckodiagrammet? Ungefär som S&P 500 skulle jag säga, men med ännu tydligare negativa divergenser. Att sälja Big Tech och köpa småbolagen som en trade för kommande 18-24 månader behöver inte vara fel på dagens ATH-nivåer i Nasdaq 100..

Graf: Nasdaq 100 Weekly chart

OMXS30

Vår svenska hemmamarknad har varit bland de svagare indexen i år och det är inte ovanligt att vi befinner oss högst upp i svajmasten. I uppgångar går OMX stark och i svagare marknaden svagare. Helt enkelt för att vår svenska börs är väldigt illikvid jämfört med de större europeiska börserna och är såldes mer flödesstyrd. Sen hjälper ju inte indexsammansättningen till just nu där investerare är oroliga för verkstadsbolagens utsikter och orderböcker för 2024 och det faktum att vi kan ha sett toppen i vinstutvecklingen för bankerna. Rapportperioden blir således extra spännande för Sverige!

Rent tekniskt bröt vi denna vecka ner genom den viktiga 2325-nivån vilket var topparna från juni 2023. Just nu noteras OMXS30 i en “false breakout” liksom Russell 2000. Kortsiktigt är indexet översålt efter den svaga starten på året och en bounce uppåt känns trolig. Ser vi inte en uppgång under andra halvan av januari är det extremt svagt. Nästa större stöd möter vid 2270, 2235 och 2104/2050-nivån. Sedan igår morse har jag ett köpcase ute i OMXS30 med en stop loss strax under 2270. Se hela affärscaset här.

Graf: OMXS30 Daily Chart

STOXX 50

Det europeiska huvudindexet STOXX50 är betydligt piggare än OMXS30 och vände under torsdagen återigen upp över det viktiga 4418-stödet. Dock handlas indexet sedan denna vecka under 4491 som markerar toppen från i juli. Skulle 4418 underskridas med kraft på nytt tas sikte på 4323 följt av stödområdena kring 4200.

Graf: STOXX 50 Daily Chart

Övriga spaningar

Alla vet att den amerikanska yieldkurvan varit hyfsat träffsäker historiskt på att varna för kommande recessioner. Det är dock inte själva inverteringen som är tidpunkten då en recession ska inträffa. Utan då man ska vara på tå är snarare när kurvan brantar. “Don´t fear the inversion, fear the steepener“, som det heter. Historiskt har amerikansk ekonomi gått in i en recession 5 månader efter en ordentlig brantning. Låt se vad 2024 bjuder på!

På tal om recession vet vi ju alla att det var hett med artiklar om recession under 2022 och ju längre folk skriker “vargen kommer” och den inte dyker upp, desto mer faller vargen i glömska. Nu är det “Soft landing” som är gäller. Det narrativet var väldigt populärt år 2000 och 2007 med. Igen, jag tror inte på avgrunden för 2024 och ser att börserna totalt bör ha bränsle kvar till 2025/26, men vi är i ett fönster nu (efter starka uppgångar 2023, försvagad teknisk bild och extrem lång allokering till aktier) där marknaden är sårbar för indikationer om en pånyttfödd oro för en recession.

Vän av ordning kan undra om vinsterna verkligen ska öka +11% i årstakt i USA i år när nya orders faller kraftigt som de gör nu? Grafen nedan hämtad från Nordeas och Twitters makroboss Mikael Sarwe.

Avslutande reflektioner

Med hopp om livet ser jag fortfarande totalt sett bättre köplägen på börsen till vårkanten än idag. Med det sagt tror jag att man ska vara lång aktier i långsiktiga depåer då uppgången totalt sett bör kunna fortsätta in i 2025/26, men att ha ökad kassa inte behöver vara fel. En ökad kassa har betalat sig bra hittills i år för svensk del och kan med fördel användas för att fiska upp eventuell svaghet till våren och/eller en riktigt köpvärd botten på höstkanten! Hur framtiden spelar ut vet vi först i efterhand, men det vi vet här och nu är att många är ordentligt bullish till börsen för året. Risk för bakslag med andra ord!

I vanligt ordning varje januari pågår just nu World Economic Forum i Davos där det varje år landar omkring 1000-1500 privatjets på de närliggande flygplatserna med VIP-gäster för att diskutera planetens klimat och framtid..

Däremot får konferensen ett stort nej från en person som verkligen försöker förändra världen. Hmmm.

Det var allt för idag – tack för veckan och trevlig helg på er alla!

Mvh David


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
January 18, 2025 David Bagge
Q4-rapporterna
I torsdags inleddes rapportsäsongen i USA med flertalet storbanker som alla överträffade förväntningarna och steg…
January 17, 2025 David Bagge
Köper Apple
Apple har sett en riktigt tuff start på året och aktien är nu -12.5% från toppen i mellandagarna. Igår såg…
January 16, 2025 David Bagge
Dollar & Positionering
I takt med att dollarn gått starkt de senaste månaderna är nu också mer eller mindre alla aktörer ordentligt…