Välkommen till årets nyårskrönika där vi i vanlig ordning reflekterar över året som gått och blickar in det stundande börsåret! En lättsam läsning med många bilder och grafer som blandar högt och lågt. Häng på!
Låt oss inleda med att luta oss tillbaka i fåtöljen och reflektera över världsläget. Jag kan inte dra mig till minnes att världen någonsin varit så här pass osynkad förut. Vi har stora obalanser i världsekonomin där USA är den klart lysande ledstjärnan tack vare teknikjättarnas globala dominans. Europa fortsätter präglas av regeringskriser, byråkrati och krig och världens motor, Kina, går på fortsatt tomgång med desperata försök från chauffören att kickstarta den gamla mopeden. Hoppet för europeiska investerare står till att Kinas haltande tvåtaktsmotor spinner i gång till en stark V8 samtidigt som Ryssland gräver ner stridsyxan.
En 22-åring blond tjej blir världskänd över en natt som ”Hawk tuah girl”, efter en intervju i nattvimlet. Det har fått henne att under hösten kunnat debitera 30k usd för officiella framträdanden, starta en egen podcast, sälja reklamprylar samt under hösten lansera den egna kryptovaluta ”Hawk”. Denna visade sig dock vara en stor skam, vilket fått glorian på tjejen från Tennesse att hänga ordentligt på sned. Säga vad man vill om amerikaner, men de är ruskigt snabba att spinna vidare på sina sekunder i rampljuset och göra en karriär av det.
Easy come, easy go…
Jag som studerade i Linköping i början på 2000-talet inser förstås snabbt att killen från ”Vimmel-TV” med det klassiska citatet ”Kom igen nu Britt-Marie, kör för f-n” var före sin tid. Ingen BrittCoin på den tiden inte. På tal om kryptovalutor har den omåttligt populära ”Fartcoin” rusat +4800% sedan mitten på oktober och marknadsvärdet överstiger nu 38% av alla noterade börsnoterade bolag i USA. Jösses! Vän av ordning funderar såklart på om vi inte är väldigt sent i cykeln på sina ställen.
Patrik Nilsson var före sin tid, men har i alla fall fått en staty i Norrköping under året. Alltid något!
Trump vann en jordskredsseger i presidentvalet, vilket ger republikanerna majoritet i både kongressen och senaten de kommande t å åren och därmed stora möjligheter för Trump & Co att driva igenom sin politik. I sedvanlig Trump-anda hotas landets handelspartners direkt med ökade handelstullar till favör för amerikansk producerade varor. Kryptovalutor har fått ordentligt med luft under vingarna då republikanerna ses som ”crypto friendly” med hopp om avregleringar.
Det är fart i FartCoin. +4800% sedan mitten på oktober.
Marketmate
Vi lanserade Marketmate i slutet på september 2023 då vi ansåg att det fanns ett hålrum att fylla på den svenska marknaden för aktiva handlare med börshandlade produkter (ETPer). Genom gratis, oberoende och tydlig plattform var vår starka tro att svenskarna lättare skulle hitta den exakta produkten att handla för sitt ändamål. Vare sig det är kort olja med hög hävstång, långsiktiga warranter på Nasdaq eller minifutures på amerikanska aktier.
Lanseringen förra hösten togs emot med öppna armar av er som investerare och traders och sedan dess har plattformen rönt ökat intresse under året. Faktum är att vi under hösten haft 85 000 unika besökare per månad på plattformen. Handelsaktiviteten är hög där volymen av produkter som söks upp via plattformen och handlas genom Avanza och Nordnet summeras till åtskilliga 100-tals miljoner kronor per månad. Marketmate är här för att stanna!
Vi gjorde en re-make på de aktiva affärscasen den 3 september i år där man nu enkelt kan följa dessa i realtid direkt på plattformen med tillhörande produkt, förslag på andra produkter, målkurs och stop losser. Samt beskrivning av affärsförslaget med tillhörande grafer. Genom att aktivera notiser erhålls en ”push notis” direkt i telefonen och/eller datorn direkt när en förändring görs.
Årshögsta för affärscasen med +21.5% sattes den 9 december i samma veva som OMXS30 toppade för månaden. Vi tog hem många riktigt fina vinster kring toppnivåerna, men jag var för snabb att köpa in exponering igen. Jag hade fel om utvecklingen efter Fed FOMC den 18 dec som bjöd på betydligt svagare börser än jag räknade med. För det grämer jag mig, men det visar också hur viktigt det är med risk management och tydliga stop loss-nivåer. Att kunna hantera sin risk är grunden bakom varje lönsam trader över tid. Jag ser framemot 2025 som bör kunna bjuda på en riktigt bra tradingmiljö!
Den senaste månadens affärer och resultat.
De aktiva affärscasen är samlade i en separat ISK som jag äger för att särskilja dessa från annan handel och hela tiden ha full koll på de aktuella innehaven. Sedan den 3 september är den portföljen +17.39%, trots flertalet stop losser senaste veckan. OMXS30 är ner -4.64% på samma tid. Överavkastningen skrivs därmed till +22% de senaste fyra månaderna.
Redaktionen har sedan lanseringen publicerat hela 876st artiklar på plattformen där jag fått bra hjälp från med medskribent Pop_eye och nu från lucia även Mikrit! Tack grabbar, ni gör ett grymt jobb! Vi går in i nästa år med ett starkt team som gör sitt yttersta för att leverera tydliga analyser över en rad tillgångsklasser. Håll utkik på Marketmate och glöm inte att skriv upp er på vårt nyhetsbrev för att få analyser och artiklar levererade direkt till inboxen. Allt gratis såklart.
Marketmate står inför ett mycket spännande 2025 med flera större nyheter i pipe line! För att visa min tilltro till plattformens potential framöver och som ett led i att stärka upp vår expansion kommer jag att ta över VD-rollen från den 1 jan 2025. Jag kommer såklart fortsätta med de aktiva affärscasen och ansvara för den redaktionella delen, men tar utöver det en mer operativ roll i bolaget. Jag vill tacka styrelsen och aktieägarna för förtroendet! Det kommer bli grymt bra!
Amerikansk makro
Inflationen sjunker inte undan i den takt som Fed hade önskat och tillväxten i ekonomin är fortsatt helt ok, till stor del drivet av massiva fiskala stimulanser och budgetunderskott. Republikanerna väntas fortsätta öka de statliga utgifterna kommande mandatperiod. Faktum är att USAs skuldsättning fullkomligt skenar och därmed också ränteutgifterna. Kostnaden för landets lån överstiger nu +1 trn USD/år och har därmed seglat om försvaret som landets största utgiftspost. Hållbart i längden? Ja, enligt många bedömare så länge som USA sitter på världens reservvaluta och kan trycka hur många dollar de vill för att täcka kostnaderna. Personligen är jag mer skeptiskt till den skenande lånebilden. Dollarns värde och investerare söker skydd i mer värdebevarande tillgångar som guld, reala tillgångar och även Bitcoin som under året har seglat upp som en mer rumsren tillgång i många allokeringsmandat. Dock ska sägas att det inte bara år dollarn som urholkas i värde det gör alla valutor gör över tid, vilket gör det mest till ett relativ-spel valutorna emellan.
Amerikanska fiskala stimulanser
Amerikanska ränteutgifter per år är nu högre än utgifterna för försvaret.
Dollarns värde över tid…
Många har påpekat att man inte kan lita på yieldkurvorna längre, men det många går bort sig i är att det inte är när de inverterar som en recession står för dörren. Det ska mer ses som ett varningsskott, men är inte sällan ett bra köpläge (lex oktober 2023). Däremot är det när de börjar branta uppåt som man bör ha dem i åtanke då det i alla fall sedan 1990 indikerat att en recession är nära. ”Dont fear the inversion, fear the steepener” som det heter. Den noggranne grafryttaren ser att vi nu är i positivt territorium på både US10Y-3M och US10-2Y.
Amerikansk industriproduktion har planat ut kring höga nivåer sedan 2023 samtidigt som momentum i industriproduktionen försvagas. Arbetslösheten har stigit något och yiledkurvorna är tillbaka i positivt territorium. Allt detta tycker jag personligen andas ”late cycle”.
Likviditeten i det amerikanska banksystemet fortsätter att torka upp, vilket bör vara en huvudvärk för Fed då ett fungerade banksystem utgör nyckeln i varje lands ekonomi. Utan smörjmedel i maskineriet är det stor risk att kugghjulen börjar gnissla och till slut stanna. Ett potentiellt ”mini-QE” från Fed under 2025, likt våren 2023, för att stötta banksystemet skulle vara positivt för risktillgångar.
Likviditeten i amerikanska interbankmarknaden
Kina
Kina går fortsatt på knäna med svag ekonomisk utveckling och deflationistiska tendenser i systemet. Landets 10-årsränta noterades så sent som förra veckan på rekordlåga nivåer och investerarna suktar efter fler stimulanser från landets styre och PBoC. Börserna har studsat riktigt bra från bottennoteringarna under året, men generellt sett är globala investerare fortsatt ordentligt skeptiska till regionen.
Personligen är jag nöjd med årets två stora calls på Kina. Dels den 2 feb Kinaspecial – Dags för draken att flyga!? (Hong Kong +29.5% sedan dess) och dels uppföljningen den 20 sept Köpa Kina igen! (Hong Kong +10% sedan publicering).
US10Y-China10Y. Spreaden mellan amerikanska 10-årsräntan och kinesiska 10-årsräntan noteras nu på all time low och visar på de enorma obalanserna som vi just nu ser på global basis.
Ettårsräntan i Kina handlar nu lägre än den gjorde när Lehman Brothers kollapsade.
Europa
Kriget i Ukraina går i mars in på sitt tredje år. Putin trodde nog på en hyfsat snabb seger 2022, men det ukrainska försvaret med hjälp av Nato står sig starkt. Även om såklart krig alltid är fruktansvärt med många civila offer. Trump säger sig kunna stoppa kriget med ett telefonsamtal, men det bladet är ännu oskrivet. Ett slut på kriget skulle vara positivt för europeiska börser i stort. Lägg därtill att länder som Frankrike genomgår en större regeringskris och att tysk industriproduktion noterats i negativt territorium i 1.5 år. Det är ju förståeligt varför inte Europa som region outperformar USA. Dessutom är Europa mer beroende av att Kina mår ok jämfört med USA. Dock ska noteras att tyska DAX-index noteras några procent under ATH-nivåer som sattes i början av december.
Värdering
Ser vi till värderingen på världens börser sticker USA ut enormt efter de senaste årens uppgång. Både sett till absolut- och relativ värdering mot andra marknader.
De som är omåttligt positiva till amerikanska aktier hoppas förstås att ”It´s different this time” och att denna outperformance kommer att fortsätta kommande året. Jag personligen kan mycket väl se att rallyt breddas, men det börjar bli bråttom då jag inte tror att tekniksektorns totala dominans lär fortsätta ytterligare ett helt år. Skulle säljflöden börja träffa Big Tech och Nasdaq på riktigt, måste en större rotation ta vid in i andra sektorer och mindre bolag. Annars riskerar vi senare att under året gå in för en större topp i marknaden. Mer om det längre ner här i årets sista krönika. En ordentlig rotation skulle vara en positiv pusselbit till det globala börspusslet, men är alltså inget vi sett skymten av än så länge.
Liksom förra året, men än mer stretchat, är koncentrationen på de amerikanska indexen. Detta är en läskig utveckling på sikt då 38% av S&P 500 utgöra av de 10 största bolagen. Den som köper S&P 500 i tron om bred amerikansk exponering får tänka om. 38kr av 100kr går in i Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet, Amazon, Meta, Berkshire, Eli Lilly, JPM och Broadcom. Det resterande 490 aktier får dela på kvarvarande 62kr av varje investerad 100-lapp i index.
Nasdaq är utropstecknet även detta år, men även inom Nasdaq blir uppgången mer och mer selektiv, vilket ges av grafen nedan i relationen Nasdaq 100 vs Nasdaq 100 Equal Weight Index, dvs där alla 100 aktier har samma indexvikt.
S&P 500 handlas till rekordhöga multiplar, inte bara på vinster utan även till price to-sales. Investerare tycker alltså det är hel ok att betala över 5x årets försäljning för att kunna lägga vantarna på exponering mot S&P 500. Kanske är ”this time different”, men det var långt ifrån en bra idé under IT-bubblan då vi såg dessa nivåer senast.
The Buffet Indicator fortsätter att blinka illrött det totala värdet av den amerikanska börsen är +200% av amerikansk BNP. Knappast oväntat att Warren Buffet själv sitter på rekordkassa i sitter Berkshire Hathaway…
Är Value en fortsatt ”value trap” eller är det öppet mål för köp? Dagens värderingsnivåer mot tillväxtaktier har vi i alla fall inte sett sedan år 2000 och innan dess i början på 90-talet.
Europa handlas nu till -42% rabatt mot USA sett till 12 månaders framåtblickande P/E-tal.
Kina är den klart billigaste aktiemarknaden globalt, vilket bör utgöra ett skydd på nedsidan i sämre tider. Vän av ordning undrar förstås om det kan bli så mycket sämre i Kina än vad vi sett 2024? Börserna brukar ju bottna i god tid före underliggande ekonomi.
Aktier som Alibaba tycker jag personligen ser ut att erbjuda bra risk/reward för kommande 12-18 månader.
Positionering
Globala fondförvaltare är ”all in” USA med allt vad mandaten tillåter samtidigt som investerare i stort söker sig till ETFer med hävstång ”för att vara med på riktigt när det händer”. AUM i denna typ av produkter har aldrig någonsin varit så här hög. En skrämmande utveckling då hävstång som bekant fungerar åt båda håll. När alla redan är fullallokerade i en regionen minskar antalet ”marginalköpare” och denna positionering kommer innebära en ordentlig motvind för amerikanska aktier någon gång under 2025!
Senaste BofA FMS för december visar på rekordallokering mot USA från globala förvaltare samt kassanivåer på all time low. Inget man ser på bottennivåer direkt…
AUM för ETFer med hävstång noteras på klar ATH efter två år av stigande amerikanska börser. Vad kan gå fel?
Handelsvolymen per vecka i dessa produkter har stigit markant under året..
Detta samtidigt som amerikanerna inte har speciellt stor tilltro till löneökningar det kommande halvåret, däremot har man aldrig förr haft en så här pass stor tilltro börsen för kommande året. Toppish!
Outlook 2025
Likviditet
Alla vet vid det här laget att marknaderna drivs av likviditet mer än något annat. Därmed är det viktigt att ha koll på vändningar i globala likviditetecykler på både upp och nedsidan. En som trackar globala likviditet på veckobasis är Michael Howell på CrossBorder Capital och han har varit spot-on gällande börsutvecklingen sedan botten 2023. Han höjer nu ett varningens finger för att likviditetescykeln toppar ut senare under 2025 och 2026 och därmed kan utgöra en motvind för risktillgångar. Lägg därtill den stora mängden refinansieringar som är planerade för kommande 24 månaderna och vi skulle kunna ha en perfekt storm på nedsidan senare under året och under 2026!
Mot slutet av 2025 kan det komma att uppstå obalanser mellan tillgänglig likviditet och refinansiering. Det skulle leda till att likviditet sugs ur marknaden för att möta dessa förfall och det i sin tur bör leda till minskad aptit för risktillgångar givet det tighta korrelationen mellan marknadslikviditet och börsutveckling.
Stora refinansieringar av företagens skulder är planerade för kommande år!
Krypto och Guld går också dem hand i hand med globala likviditet i det finansiella systemet.
Amerikanska börser
De längre diagrammen nedan tillsammans med dagens aktuella värdering ovan samt det faktum att likviditetscykeln toppar senare 2025 gör att jag anser att de amerikanska börserna är nära en större, mer långsiktig topp, inför 1-2 års bear market.
Kortsiktigt noterades dock endast 7% av aktierna på S&P 500 över sitt 20-dagars glidande medelvärde (Ma20) precis före jul, vilket indikerar en gravt översåld marknad och som de senaste åren utgjort en bas för en bra bounce eller mer ihållande uppgång.
Generellt sett ser jag en uppgång i januari, en ny rekyl i feb-mars och en uppgång i Q2. En större topp tar tid att bygga klart och juli-september är inte en orimlig tidsperiod för en större topp i USA. År 2025 bör inte vara ytterligare ett år med +20% avkastning i USA.
Den 20 dec noterades endast 7% av aktier på S&P över Ma20..
Kvartalsdiagrammet på S&P 500 slår nu i taket på den långa trendkanalen från 1929. The squeeze is on!
Denna graf med tänkt riktning visade jag upp tidigare i DiTVs Börsmorgon i början på mars. Där spekulerade jag i att det fanns juice kvar i tanken upp mot 6200-7000. Sedan dess är indexet +20% och vi närmar oss målområdet. Betyder det att jag trycker det är bra långsiktigt köpläge här vid 6000-nivån? Nej, snarare sälj på eventuellt större uppställ under året!
Endast 32% av aktierna inom S&P 500 har outperformat index i år. Den typen av smala uppgång har vi inte sett sedan 1999.
Året som gått har varit överraskande starkt och tog strategerna på Wall Street på sängen. Faktum är att S&P 500 stänger året nästa +25% högre än den genomsnittliga riktkursen för indexet vid årets början.
Det är positivt att investerare och strateger tvingas jaga börsen högre då det driver på kurserna uppåt. För 2025 vill dock strategerna inte stå med byxorna nere igen och har tagit med sina riktkurser. De senaste veckorna har vi sett fler och fler banker som målar ut 7000-nivån på S&P 500 som målkurs för helåret. När bankerna är positiva och investerare redan är ”all in” amerikanska aktier finns förstås bra utrymme för bakslag!
Europa
Det breda europaindexet Euro Stoxx 600 handlas på samma nivåer idag som i mars. En nio månaders konsolidering mellan 525 och 495 indexpunkter. MACD i veckodiagrammet har kylts av i likhet med hösten 2023, vilket är en positiv faktor då det därmed finns styrka i en eventuellt kommande uppgång. Dock viktigt att bevaka 495 på nedsidan då ett tydligt brott där under skulle punktera tidigare rekordnivån från 2021 och därmed också utmana den uppåtgående trendlinjen från 2020!
Sverige skulle kunna utvecklas väl under första halvåret! Inte minst eftersom tungviktare i index så som Atlas Copco redan är ner -18% sedan toppen i juni. OMXS30GI (Ink utdelningar) håller det senaste årets handelsintervall mellan 518 och 480 och noteras på samma nivå som i mars. En rekyl i tid, eller ett längre toppbygge? Bevaka 480 på nedsida på en tydlig stängning där under skulle sända en längre varningssignal med stöd på 460 (aug low) följt av 442/440! Bryts det senare stödet under året bryts också den uppåtgående trendlinjen från 2020! Notera att MACD noterats i negativt territorium i många månader nu, vilket bör boja för en bra bounce med potential på nya ATHs kommande 6-8 månader!
Om denna gamla karta över börscykler ska fortsätta att fungera närmar vi oss en topp i marknaden då 2026 prognosticeras vara ett bra läge ett sälja aktier. Med 150 år på nacken får man förstås ta denna med en nypa salt, men den förutspådde köplägena 2023, 2012, 2005 och 1996. Och inte minst toppen 2007.
Sammanfattningsvis
Framförallt Europa och Sverige bör kunna överraska på uppsidan kommande halvåret med förhoppningsvis stöd från Kina. S&P 500 kan mycket väl komma att nå 6500-7000 nivån i juli/aug för en final top, men jag ser Q1 som en svag och volatil period efter en bounce i januari. Jag räknar generellt med förnyad styrka i Q2 in i sommartoppen. När USA väl toppar kommer dessvärre även Europa och Sverige att toppa.
Med de orden sätter vi punkt får årets Nyårskrönika och ser framemot ett potentiellt minst sagt spännande börsår! Jag hoppas att krönikan gett uppslag till funderingar och reflektioner över marknadsläget i stort och kanske gav den rentutav inspiration på ämnen att utforska vidare på egen hand under året.
Nu tar redaktionen på Marketmate ledigt över helgerna och är tillbaka på fulla cylindrar när skolorna startat för säsongen igen.
Jag och hela teamet bakom Marketmate önskar er alla ett par fortsatt riktigt avkopplande dagar med familj och vänner. Sen kör vi så det ryker 2025!
Mvh David Bagge – blivande CEO Marketmate
Åhus, 25 december 2024