Välkommen till Nyårskrönikan! Idag beskådar vi årets sista börsdag och därmed är det också dags för årets sista krönika där vi vrider och vänder på prognoserna för det kommande året! Det är en omfattande läsning där jag går igenom det mesta inom positionering, sentiment, allokering, global makro med inflation, långräntor och dollarn samt utsikter för S&P 500, Techbolagen och råvaror! Allt som jag anser kan vara bra att ha koll på när vi nu går in i ett nytt börsår med andra ord.

Vi inleder dock krönikan med en tillbakablick på börsåret 2023 eftersom man snabbt glömmer hur volatilt året faktiskt var. Nu rusar kurserna in i nyåret, men så har det knappast sett ut under hela året.

En tillbakablick på 2023

Totalt sett var 2023 ett mycket intressant år. Inte minst eftersom AI-hypen fick extremt stort genomslag i aktierna hos de största amerikanska techbolagen och att vi därmed stänger året med en sällan skådad koncentrationsrisk i S&P 500 där topp 10% väger 35% i indexet. Vi återkommer till det längre fram, men dyker först vidare i året som gått – häng på!

Året inleddes med att topplistorna präglades av EPA-dunk med fröken snusk i täten samtidigt som globala aktiemandat var ordentligt underviktade aktier efter ett väldigt svagt 2022. Under Q4 2022 kom indikationer på att inflationen skulle avta och börserna gick starkt under oktober, november och steg in mot lucia för att sedan falla tillbaka de två sista veckorna på året. När klockorna ringde in 2023 kom besked från Kina om återöppnande efter att landet befunnit sig i lockdown vid multipla tillfällen sedan pandemiutbrottet i februari 2020. Det fick effekten att mängder med kapital sökte sig till de europeiska börserna som ett spel på den kinesiska återöppningen och aktiekurserna sköt i höjden!

De första 4–6 veckorna på 2023 bjöd därmed på stora uppgångar för europeiska aktier och placerarna skålade i slattar av nyårschampagnen hela vägen in i vårkanten. Ljuset återvände efter ett mycket mörkt fjolår med Rysslands invasion av Ukraina, inflation runt +10% och kraftigt stigande räntor. I förarsätet för uppgången stod tidigare högt blankade aktier och vi minns nog alla Q1-rapporterna i april då Atlas Copco rusade hela +25% på sin kvartalsrapport och med sin 10 procentiga indexvikt i OMXS30 fick extrem bäring på indexet. Även H&Ms kvartalsrapport togs emot med klang och jubel och aktien avancerade även den +25%.

Januari inleddes med EPA-dunk som toppade de svenska listorna på Spotify..

Totalt sett toppade dock många av världens börser och sektorer redan den 2a februari inklusive breda Stockholmsbörsen OMXSPI. Banksektorn inledde året starkt mot bakgrund av stigande räntor och förbättrade räntenetton, men den uppgången fick en abrupt slut i mitten av mars då USA genomgick en mindre bankkris med Silicon Valley Bank i spetsen. De långa statsobligationer som bankerna håller som säkerheter på tillgångssidan föll kraftigt i värde och när då placerarna rusade mot utgången med sina insatta medel i en del mindre och medelstora amerikanska banker var bankrunnen ett faktum. Fed tvingades ställa upp med stora nödlån och en bredare spridning till hela finanssektorn kunde därmed stoppas.

För den vanliga svenska aktieplaceraren (som äger small & mid caps) skulle det dock visa sig att perioden 2a februari till slutet på oktober var nio förlorade månader då OMXSPI föll -16% under perioden och mängder med svenska aktier mer än halverades. I vissa fall syntes nedgångar uppemot 80/ -90% under den perioden.

Det var det få som trodde på förhand på sociala medier. OMXS30 handlades strax under 2300 i början på februari och många var därmed snabb på att dra ut tangentens riktning till 2500 och vidare upp mot 3000-nivån för helåret. Facit blev istället att efter en tjurrusning på +20% under november och december handlas breda Stockholmsbörsen strax ovanför nivån från början av februari. Vinnaraktierna för hösten blev liksom i Q1 2023 de mest blankade aktierna med Sinch, JM, BICO, SBB, mfl i topp.

Om Q1 2023 i stort var en trade på kinesiska återöppnande (som sedan kom av sig) så var Q2 den stora AI-traden och därmed tog USA över ledarpinnen med bestämdhet. Vid inledningen av året hade globala aktiefonder den största undervikten mot amerikansk techsektor sedan 2008 och när AI helt plötsligt slog ner som en bomb hos allmänheten tack vare ChatGPT var uppgången ett faktum! Undervikter måste stängas snabbt och aktierna jagas upp till nya rekordnivåer. Att missa AI-racet var en för stor karriärsrisk för merparten av förvaltarna och i månader såg det ut som flertalet hade somnat på köpknappen. Nvidia som är (var?) posterboyen för AI-haussen avancerade +118% från nyår fram till kvartalsrapporten i slutet på maj. Vi var många som tyckte att förväntningarna såg ansträngda ut inför den rapporten, men så fel vi fick. Aktien gappade upp +25% på siffrorna och fortsatte upp ytterligare +28% till 500 usd fram till slutet av augusti. I skrivande stund handlas Nvidia på 495 usd efter en nätt uppgång på +350% sedan mitten på oktober 2022. Mer om Nvidia längre fram i krönikan!

Det var länge sedan som vi såg en sån här koncentration på S&P 500 där de tio största bolagen nu utgör 35% av indexet..

Eller för att bryta ner det än mer. Microsoft och Apple utgör nu tillsammans hela 14.7% av S&P 500. Vi bevittnar just nu det absolut högsta koncentratrationsrisken på S&P från endast två aktier någonsin!

För småbolagsorienterade placerare på bägge sidor av atlanten kom uppgången från slutet på oktober som en extremt välkommen julklapp och många depåer och förvaltare kunde andas ut. Äntligen lite medvind! Att syssla med aktier blev enkelt igen och de tidigare orosmolnen för vinstutveckling 2024 är nu bortblåsta. I takt med att dollarn och långräntorna toppade i mitten av oktober och det faktum att hedgefonder och systematiska strategier var extremt underviktade aktier i Q3 (ni minns väl artiklarna här och här) såg vi extremt starka uppgångar i Q4! Lägg därtill att alla började jaga köpoptioner för att inte missa uppgångarna och squeezen upp mot nyår blev ett faktum. Säsongseffekten med att aktier går starkt nov-april fungerade således extra bra i år. Åtminstone hittills…

Makroekonomi

Rent makromässigt tampades 2023 med initial en stor rädsla för recession och i takt med att uppgången på börserna tog fart under året avskrevs således recessionen mer och mer. Redan under senvåren och sommaren började narrativet för en mjuklandning bli konsensus medan en del toppade upp det med en ”no landing”. Den amerikanska konsumenten uppvisade en otroligt stark motståndskraft under året, vilket underbygger tron om mjuklandning. Sen att kreditkortsskulder noteras kring ATH verkar få bry sig om. Att strateger får en allt ljusare bild av framtiden i takt med börsen stiger är knappast ovanligt och kan likställas med aktieanalytiker ofta skruvar upp riktkurserna för sina aktierekommendationer i takt med att aktierna stiger. 

Alla räknade med softlanding inför 2008 och 2000/2001 med…

Inflation

Gällande inflationen har den fallit kraftigt från toppnoteringarna på +10–7% för att nu ha letat sig ner mot 3% och således betydligt närmare centralbankernas inflationsmål på 2%. Det intressanta för 2024 blir därmed att se om den amerikanska ekonomin fortsätter att utvecklas starkt eller om vi börjar se sprickor i fasaden? Kommer konsumenten att mjukna? Tänk om inflationen gör comeback om än temporärt i vinter? Vad händer om Kina faktiskt tar fart med kraftigt stigande råvarupriser som följd? I ett läge där marknaden räknar med att Fed börjar sänka räntan i mars (17% sannolikhet redan i januari) och att styrräntan står 125 punkter lägre i slutet av 2024 skulle en temporär på nyfödd inflation och därigenom uppgång för dollarn och långräntorna sätta stort avtryck i börskurserna första halvåret.

För en ihållig inflation runt centralbankernas inflationsmål om 2% krävs att lönetrycket kyls av och det görs effektivast genom en hårdlandning/recession med stigande arbetslöshet. Fed förde den retoriken tidigare under året, men vid senaste mötet medgav Powell att Fed absolut kan komma att sänka ränta under 2024, vilket fick marknaderna att stå på bakbenen. Problemet kan komma i 2024 eftersom Atlanta Fed wage-tracker fortfarande noteras över 5% i årstakt och företagen planerar att öka lönekompensationerna under 2024. Deras planerade löneökningar leder lönerna med 8 månader. Med en sådan stark lönesättning finns det inte en chans att inflationen faller ner ihålligt under 2% utan en ordentlig hårdlandning i ekonomin. I en hårdlandning ska inte bolagsvinsterna öka +11.5% för 2024. AI till trots. Grafen lånad av Mikael Sarwe (Nordeas Makrostrateg) via X.

Arbetsmarknad

Arbetsmarknaden är en nyckelfaktor i ett lands ekonomi och just nu ser vi en stor divergens i USA vad gäller antalet nya jobb jämfört med S&P 500. Sedan 2001 har arbetsmarknad och börs följt varandra hyfsat väl, men 2023 har vi sett ett ovanligt stort gap mellan dessa. Någon måste ge vika. Antingen ska arbetsmarknaden förbättras markant under 2024 eller så finns det fallhöjd för börsen. Om arbetsmarknaden förbättras markant, kommer inflationen då komma ner till 2%?

Tänk om recessionen inte är avskriven utan återigen förskjuten till följd av de enorma stimulanserna 2020–2021? Det sämsta för börserna skulle dock vara om inflationen faller kraftigt ner till deflation samtidigt som en recession slår till. Det skulle vara en mardröm för börserna, men jag väljer som vanligt att se mer nyktert på saker och ting. Det enda vi kan vara helt säkra på är att 2024 inleder året med en totalt omvänd allokering mot risktillgångar än vad 2023 gjorde och börssentimentet är på topp! Risk för bakslag med andra ord! Här kommer mina tankar, idéer och en mängd grafer för börsåret 2024 – häng på!

Börsåret 2024

Vi inleder denna del av nyårskrönikan med an aktuell bild av marknadsläget och sedan följer vi upp med prognoser för 2024. Sammanfattningsvis tror jag att året kan komma att bjuda på ordentligt större slag och mer volatilitet än vad marknaden just nu prisar in. Helåret som sådant kan absolut stänga i positivt territorium, men vägen dit kan bli mycket spännande!

Aktuell positionering

Efter en ordentligt stark avslutning på 2023 inleds nu 2024 precis tvärtom mot hur detta börsår inleddes. Under 2023 hade vi nämligen en sell-off under årets två sista veckor på -7%, vilket gjorde att placerarna var mer försiktigt inställda till det nya året och vi såg vid det tillfället en de-risking av datorstyrda modeller så som CTAs. När kurserna började gå upp i januari var det många som behövde jaga börsen uppåt. I år däremot har december bjudit på det största inflödet i amerikanska aktier någonsin! I alla fall om vi mäter inflödena i SPY-ETFn (världens största ETF som trackar S&P 500). Under december flödade +40 bn USD in i ETFen, vilket är det största inflödet under en enskild månad sedan ETFn lanserades 1993. 

Det smått komiska är att om man skalar bort decembers massiva inflöden i SPY och ser till historiken till och med november har Tesla haft större inflöden än breda S&P 500. Smått galet och säger en del om marknadssentimentet sedan framför allt pandemins dagar.

CTAs

Om vi nu vänder blickarna mot systematiska handelsmodeller som ju till stor del styrs av momentum och volatilitet var dessa ordentligt korta aktier både globalt och i USA under oktober (Dagens graf från 31 oktober här). I takt med att börserna vände tvärt uppåt i slutet av oktober tvingades dessa stänga sina korta positioner och börja köpa på sig långa positioner. När börsen sedan fortsätter att trenda uppåt ökar de succesivt upp in aktieexponering till dess att strategierna är max långa.

En aktuell bild över globala CTAs från Goldman Sachs ger att dessa gått från -140bn i aktieexponering i början av november till +145 bn nu mot nyår. De kommer fortsatt att vara köpare i en stillastående eller stigande marknad, men den stora köpruschen ligger bakom oss. Som ses i grafen ligger nu det stora ”deltat” på nedsidan om börserna börjar gå ner. Vid en större nedgång kommande månaden finns det omkring 240 bn USD som ska säljas.

En annan bil från samma investmentbank visar att redan den 4de december noterades globala CTAs med den största exponeringen mot aktier någonsin! Det kommer finnas material att säljas om börserna viker i Q1, den saken är klar.

NAAIM Exposure Index som mäter aktieallokeringen som ”active managers” noteras denna vecka på 102.7% (högsta på 2 år) och är därmed fullt investerade och 2.7% gearing. Det är en ordentlig ökning från förra veckans rapportering om 97% (graf) eller 77.9% veckan dess för innan. För att inte tala om noteringen på 25% i slutet av oktober eller 30% vid inledningen av 2023. Max allokering i NAIIM Exposure Index är 200%, men 120% är den högsta avläsningen vi sett de senaste 10 åren.

Aktuellt börssentiment

Sentimentet är på topp när vi går in i det nya börsåret. ”Nothing change sentiment as price” som det heter och det gamla ordspråket har verkligen stämt för Q4. I oktober var sentimentet nattsvart och allokeringen mot aktier var låg. Efter dryga +20% på åtta veckor på börserna i västvärlden är sentimentet på topp och allokeringen mot aktier betydligt större. Tänka sig! Är det ens någon som minns varför börserna gick ner i september och oktober längre?

AAII Sentiment Survey frågar sina medlemmar varje vecka om vad de tror om utvecklingen på S&P 500 kommande sex månader. När vi gick in i julhelgen noterades andelen Bulls på den högsta nivån på ett år och endast 21% ansåg att indexet står lägre vid midsommar än idag. Känns febrigt…

CNNs Fear and Greed Index som noterades på ”Extreme Fear” i mitten av oktober och har föga förvånade sväng upp på ”Extreme Greed” nu i mellandagarna. Jämför även det med noteringen inför nyår 2023 då vi hade Fear i marknaden. I år inleder vi det nya börsåret i rak motsats.

Börsen 2024 – Betydligt stökigare marknad än vad många tror!?

Mitt utgångsläge är att en hårdlandning i ekonomin inte är avskriven utan återigen förskjuten till det stundande kalenderåret. Jag ser en klar risk att de laggeffekter som finns i penningpolitiken börjar slå igenom mot konsumenterna med förhöjda räntekostnader och lägre konsumtion. Detta gäller framför allt amerikanska och europeiska konsumenter som ju till skillnad från den svenska befolkningen har nästintill bundna bolån. Generellt har jag svårt att ihop bilden av att vinsterna på S&P 500 ska stiga +11.5% för året (konsensus estimat) samtidigt som Fed (och ECB för den delen) ska sänka styrräntorna med 125–150 punkter samtidigt som ekonomin i stort ska mjuklanda eller inte landa alls.

Det sägs ju att räntehandlarna är de smarta i rummet till skillnad från aktiefolket och om de får rätt i sin prissättning av styrräntan bör det ske på bekostnad av att ekonomin går in i en hårdlandning. Jag räknar dock inte med en djup recession och ser vi till historien kan början av 1990-talet bli aktuellt igen. Då infann sig en mild recession i USA och S&P 500 föll -20% under ett par månader innan framtidsförtroendet återfanns i marknaden. Givet positionering och sentiment som vi precis gick igenom ovan är det absolut inte omöjligt med en wash-out i Q1. Ungefär som vi såg i USA under september-oktober i år. Sen är frågan om det blir en tillräckligt stor nedgång och oro för recession redan i Q1 eller om mars endast utgör en temporär botten och att det hela blir segdraget in i höstkanten. Se mer om S&P 500 längre ner.

Volatilitet

Den insatta tradern vet att VIX inte ”köper” de senaste veckornas uppgång på S&P 500 då VIX nu står kvar på samma nivå som i slutet på november samtidigt som S&P fortsatt upp ytterligare +4.5%. En divergens börjar skönjas med andra ord. För in en ”perfekt marknad” ska volatiliteten fortsätta ner när börserna stiger. Helt klart finns det aktörer där ute som anser att volatilitet är attraktivt på dagens nivåer och det kan jag absolut skriva under på. Är det något som jag är bullish på i H1 så är det volatilitet. Givet allt som jag listar i denna krönika tycker jag personligen att volatiliteten är artificiellt låg på dagens nivå givet att det går att rada upp multipla orosmoln för 2024, medan placerare generellt just nu endast solar sig från en molnfri himmel.

VIX Index i veckograf ger att vi just nu bygger upp en positiv divergens i RSI, dvs nedgången avtar i styrka och kan ligga till grund för en trendvändning uppå i Q1. Stockastik är nere i köpzonen efter kraftigt fall i volatiliteten sedan slutet på oktober och vi ser även en positiv divergens i MACD.

Graf: VIX Index Weekly Chart sedan 2015

Lägg därtill en längre graf på Fed Funds och volatilitet där den amerikanska styrräntan leder volatiliteten i marknaden med två år. Givet detta historiska samband ska volatiliteten öka under 2024!

Outlook för långräntorna

Långräntorna har som alla är medvetna om stigit kraftigt från pandemins dagar med minusräntor. Den amerikanska 10-årsräntan toppade i mitten av oktober på jämna 5.0% och har sedan dess fallit åtta veckor i rad med bullish börs som följd. Det intressanta på längre sikt är dock att långräntan vanligtvis bottnar med 4 års mellanrum och således ska vi ha nästa cykelbotten i 2024. Jag utgår kallt med att nästa cykelbotten kommer träffas på en högre nivå jämfört med 2020 (minusräntor lär inte komma tillbaka hos centralbankerna) och således kommer nästa resa uppåt 2025–2027 i långräntorna att sätta stort avtryck i marknaden!

Jag räknar med en temporär comeback för långräntorna nu i Q1 (kraftigt översålda) och att vi kan återse 4.25-4.36% igen mot mars jämfört med dagens 3.78%. Även om den rörelsen kan ses som ”liten” kan den komma att sätta stora avtryck i börsen under Q1 med räntekänsligt i botten. Faktum är att jag sticker ut hakan och menar att Nasdaq kan leda en potentiell nedgång i Q1!

Efter denna temporära bounce i Q1 räknar jag sedan med att ”recessionstraden” tar vid där långräntorna säljs ner mer ordentligt mot 2.65%. Det tolkar jag inte som en bullish tes för börserna utan tvärtom ska vinstestimaten i marknaden falla i en recession och inte stiga +11.5% för 2024 som är förväntat nu in i det nya året. Således bullish bonds snarare än aktier under en sådan period.

Även om nästa cykelbotten träffas i Q4 2024 (oktober?) eller i Q1 2025 är min längre vy att nästa resa uppåt i långräntorna blir extremt problematiska för marknaderna! Det bygger in i min tro att vi innan 2030-talet kommer att genomlida en ny ordentligt krasch på marknaderna (finanskrisen 2.0?). En 10-årsränta långt över 5% (7-10%?) år 2027–2028 kommer, givet det skuldsatta samhälle som vi lever i, leda till brutala konsekvenser för både länder, företag och privatpersoner!

Graf: US10Y Weekly Chart sedan 1993

Dollarn laddar för förnyad uppgång första halvåret!?

I skrivande stund har vi sett nio veckors nedgång i dollarn som hjälpt till att förbättra risksentimentet markant under november och december. Nu är dollarn översåld i veckoperspektivet och en studs ser ut att ligga för dörren i Q1. Historiskt har större toppar i dollarn föregåtts av långa toppbyggen och det är inte omöjligt att H1 kommer bjuda på just en sådan. En uppgång för USD i H1 2024 bör då stämpla in den absoluta toppen (dubbeltopp vs 2022?) innan multipla år av nedgång i dollarn!

Graf: Dollarindex (DXY) Weekly Chart sedan 1990

S&P 500 – Cykelanalys

Idag handlas S&P 500 strax under 4800-nivån och jag anser att kurser kring 3800–4000 (-17-20%) lär återbesökas innan 2024 ringer ut. Vi vet att börserna aldrig bottnar innan en recession utan antingen mitt under en ordentlig hårdlandning eller efter en sådan. Liksom många andra tillgångsslag handlas också S&P 500 i långa cykler och bottnar vanligtvis med 4–3 års mellanrum. Senaste botten var 2020, innan dess 2016, osv. Den vanligaste månaden för en botten är oktober, även om också mars är den näst vanligaste månaden i tabellen nedan.

S&P 500 – 178 dagarscykeln

Vi vet att S&P 500 handlas i cykler där en topp vanligtvis träffas med 178 dagars mellanrum +/- 10 dagar. Det gör att nästa cykeltopp i S&P bör träffas i perioden 3 jan- 1 feb 2024 där 178 dagar inträffar den 18 januari, vilket är dagen innan den första optionslösen för året (19 jan). Givet att börsåret 2024 inleds på den andra mynthalvan jämfört med vad 2023 gjorde gällande positionering, sentiment och framtidshopp och att vi bör vara extremt nära en cykeltopp på S&P 500, kan det finnas god anledning att vara försiktig till börsen i inledningen på året efter ett fantastiskt rally i Q4! Dags att banka hem vinster och öka kassan för Q1?  Det är i alla fall min test!

S&P 500 – Outlook 2024

Mitt base case är markerad med blå linje och ger kortsiktigt toppbygge i januari (ökad volatilitet) följt av med negativ kursutveckling i februari och mars. Efter det en översåld studs i april-maj innan final low mot oktober. Sedan är denna korrektionsfas från 2022 klar inför stark börs in i 2026!

Dow Jones Industrial Average Index – Cykeltopp 2024?

De senaste åren har DJIA handlats med två år mellan topparna. År 2018, 2020, 2022 och 2024?. En re-break under tidigare ATH från 2022 på 36950 vore en stark bearish signal och skulle effektiera en säljsignal där nuvarande tvåårs-toppen bör vara inne!

Graf: DJIA Index Daily Chart med tydliga negative divergenser i RSI

Big Tech och AI – Dags för en korrektion?!

MicrosoftLaddar för nedgång?

Håll koll på Big Tech så som Microsoft nu i Q1! En re-break under 350 usd i Microsoft skulle troligtvis innebära att toppen från uppgången 2009 är inne! Börjar Big Tech att fallera i USA kommer det få stora effekter på både Nasdaq och S&P 500 samt sända signaler globalt.

Graf: Microsoft Monthly Chart

Nvidia 30%??

Nvidia ser betydligt piggare ut än Microsoft i månadsdiagrammet, men i veckoperspektivet har aktien tappat ordentligt momentum under hösten och det ser ut att finnas risk för återbesök av nivåer ner mot 340–330 usd under året. Från dagens nivå kring 500 usd innebär det en nedgång på över -30%! En sådan nedgång skulle ta många på sängen!

Chart: NVIDIA Weekly Chart

Småbolagen – Relativa vinnare!

Vi vet att S&P 500 domineras av techbolagen och att koncentrationen i indexet är den högsta på över 20 år. Småbolagen ser helt klart fortfarande mycket aptitliga ut jämfört med S&P i stort och jag tror att småbolagen (Russell 2000) kommer att fortsätta outperforma S&P 500 precis som vi sett nu i Q4. I en amerikansk hårdlandning lär inte småbolagen att stiga i absoluta tal, men relativt storbolagen kan de fortfarande utvecklas bättre. Från som senast H2 2024 räknar jag sedan med att småbolagen går markant mycket bättre än ”Big Tech” in i 2026!

Råvarusektorn

En sektor som inte skulle må bra av en hårdlandning i USA och en mer markant recession i Europa är råvarusektorn. Det intressanta är dock att globala fondmandat redan nu har den största undervikten mot råvaror sedan juni 2017. Jag köper gärna råvaruexponerade aktier mot sommaren! Råvaror tillsammans med småbolag lär vara de stora vinnarna H2 2024–2026! På 24 månader ser jag nya ATHs i exempelvis Olja och Koppar, medan Guldet nosar på ATH redan nu, men bör ha ett par riktigt fina år framför sig.

Oljan

Råvarusektorn med oljan i topp eldades på av utbudsstörningen i och med invasionen av Ukraina och sedan dess har lägre efterfrågan pressat priset nedåt. Jag tycker inte att oljan ser helt klar ut på nedsidan och upprepar mina målkurser från januari 2023 om 62–42 usd/fat (absolut worse case) innan kraftiga uppgångar kommande två åren mot som minst 200 usd/fat! Slår den bilden in kommer oljerelaterade aktier vara en av de riktigt stora vinnarna på 24 månader från en lågpunkt senare i år. Stark bullmarket inom råvaror generellt kommande 24–36 månader kommer i sig vara starkt inflationsdrivande. Grafen visar Brentoljan i månadsperspektiv.

S&P 500 – Stor trading range till 2030-talet?

Ni som följt mig länge på X (Twitter) vet att jag räknar med att 2020-talet totalt sett kommer innebära en stor konsolidering på börserna efter en otroligt stark bull market i USA 2009–2021. Börsen går alltid upp på riktigt långt sikt, men historiskt har vi haft åtminstone två perioder med lång paus i uppgången. 1970-talet och 2000-talet. Det vore absolut inte konstigt om 2020-talet i stort innebär en sidlänges marknad med en stor konsolidering på +/- 30% mellan hög och lågpunkterna och detta är alltså något som vi just nu är mitt uppe i och långt ifrån klara med! Givet resonemanget om långräntorna ovan lär åren 2027–2028 bli extremt problematiska för marknaden och utgöra den riktigt stora sell-offen som sedan lägger grunden för en riktigt lång bullmarket under 2030-talet!

Vart kan jag gå fel i min syn om 2024?

På mänger av ställen givetvis! Generellt är jag positivt inställd till börserna från hösten 2024 in i 2026, men anser att det kommer en ”hick up” innan dess. En ånyo positionerings- och sentiment wash out där techsektorn leder nedgångarna i H1 tillsammans med cykliska aktier. Det kombinerat med en hårdlandning i ekonomierna skulle sätta stora avtryck på världens börser!

Jag kan dock ha fel i att dollarn gör comeback under första halvåret och i så fall har vi redan nu påbörjat multipla år med svagare USD, vilket skulle fortsätta gynna risksentimentet under hela 2024.

Jag kan ha fel i att inflationen temporärt kommer tillbaka i vinter och att därmed långräntorna inte stiger i Q1 utan faller vidare redan nu.

Jag kan ha fel rent timingmässigt där börserna blir helt ok första halvåret, med en tydligare korrektion i Q3. Precis om under 2023 med andra ord. Notera att det är presidentval i USA i november och efter valet ska det strösslas med nya stimulanser i vanlig ordning.

Jag kan ha fel i att börsen ter sig hyfsat rationellt och att vi står inför en melt-up som 1999 med ytterligare +30% på börserna från idag redan under våren. Det i sig tror jag skulle öppna för en betydligt större nedgång på sikt än de -15/20% som jag ser framför mig innan en stabil börsbotten i H2. Men kanske är vi inne i en period då vi redan nu ska ta ut hela den uppgången som jag ser framför mig i H2 2024 och under 2025 redan nu?

Grafen nedan är från när jag var med i Börsmorgon i juni och där jag visade på ett Bull case respektive Bear case. Bull caset bestod av en stor ”cup and handle” i veckoperspektiv med target 5720 på S&P 500 första halvåret 2024. Dit är det nu +19% från idag. En sådan typ av melt-up skulle nog inte stanna där utan forcera 6000 av bara farten.

Jag kan även ha fel i min tro om att USA och Europa går in i recession under året och att vi kanske får en no-landing. Det i sig skulle troligtvis få effekt av en meltup i grafen ovan.

Jag kan underskatta AI-hypen här och nu och att denna megatrend bara fortsätter utan paus. En del menar ju att vi är på Dag 1 i denna nya era. Och jag tror också att AI kommer förändra världen, effektivisera bolagen, öka vinsterna osv på sikt. Men jag menar att vi just nu tagit ut mycket i förskott. Men kanske blir det ingen paus?

Jag kan underskatta marknadens momentum och historien är bullish kommande börsåret med i snitt +19.5% när november och december varit riktigt starka som i år.

Jag kan ha fel i att råvarorna ska ner en runda till under 2024 (drivet av starkare USD och recession) och istället stiga markant här ifrån med nya ATHs i koppar och olja mycket tidigare än mina egna prognoser. Effekten av detta skulle vara att inflationen också eldas på snabbare igen än jag räknar med i dagsläget och att redan börsåret 2025 skulle bli mycket problematiskt.

Jag kan underskatta den enorma mängden kapital som just nu är parkerade i penningmarknadsfonder på global nivå. Dessa noteras på klar ATH på hisnande 8.3 trn usd (!!). Börjar denna supertanker att vända finns extremt mycket torrt krut som ska allokeras in i globala aktier! Notera dock att inte minusräntor under 2020-2021 lockade till utflöden utan snarare ökade inflöden i money market funds. Så bara för att räntan sänks behöver vi inte se en massiv omallokering in i aktier. Time will tell.

Avslutning

Det finns mycket att spekulera i vad det gäller ett kommande börsår, men jag väljer att avrunda krönikan här. Jag hoppas att den väckt en del tankar och idéer att ta avstamp i på den egna kammaren. Det enda jag är 100% övertygad om är att kommande 5–7 år kommer att bjuda på både stora uppgångar och åtminstone en mycket stor regelrätt krasch (ny finanskris?) givet det skuldtyngda samhälle vi lever i. Nästa ihålliga bullmarket ser jag först under 2030-talet. Till dess tar vi dagen som den kommer och försöker navigera någorlunda rätt i berg och dalbanan.

Jag avslutar årets sista krönika med refrängen ur Kenny Rogers klassiska countrylåt ”The Gambler” som spelar in i kortspel såväl som Trading och Daytrading.

”You’ve got to know when to hold ’em
Know when to fold ’em
Know when to walk away
And know when to run
You never count your money
When you’re sittin’ at the table
There’ll be time enough for countin’
When the dealin’s done

Every gambler knows
That the secret to survivin’
Is knowin’ what to throw away
And knowin’ what to keep…”

Den som vill lyssna på låten från 1978 i sin helhet hittar den (här).

Tack för i år och ha ett fantastiskt nyårsfirande!

På återseende nästa år med prognoser för fler sektorer, Europa, Stockholmsbörsen och Emerging Markets. Generellt räknar jag med svaga och volatila börser i H1 världen över. Men mer om det januari! Tack för i år och vi hörs!

Mvh David Bagge


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
January 20, 2025 David Bagge
Höjer stop losser i OMX, Russell och Dow Jones!
Marknaderna stod på bakbenen förra veckan och levererade helt i vår tro om att en uppgång stod för dörren! Jag…
January 20, 2025 David Bagge
Alibaba +10%
I onsdags lanserade jag ett köpcase i Alibaba (här). Köpcaset har fått en flygande start och når +10% efter…
January 18, 2025 David Bagge
Q4-rapporterna
I torsdags inleddes rapportsäsongen i USA med flertalet storbanker som alla överträffade förväntningarna och steg…