David Bagge 1 December

Are we there yet?

Äntligen fredag och därmed dags för veckans alster! Dessutom firar vi första handelsdagen på årets sista månad idag! November är således till ändå och vi blickar tillbaka på en månad med extrema uppgångar, vilka till och med överraskade våra bullish estimat för månaden. Sedan botten i slutet på oktober är S&P 500 upp över +10% och Nasdaq +13.5%. Vad kan vi förvänta oss här ifrån?

Den 10 november publicerade undertecknad en krönika med rubriken “Toppbestigning” och kan läsas i sin helhet (här). Där gick vi bland annat igenom aktuell positionering som vid den tidpukten fortfarande var försiktig till aktier, att sentimentet hade en bra bit kvar att ticka uppåt innan “greed” i marknaden och att vi inte hade några negativa divergenser i RSI som kunde tyda på att en rekyl stod för dörren. Krönikan avslutades med “Med tro om att börserna totalt sett har mer att ge kommande 1-2 månader väljer jag att avrunda veckans krönika här.” I dagens krönika och med 21 börsdagar kvar på 2023 tar vi temperaturen på marknaden på nytt och ser hur landet ligger. Häng på!

Nothing change sentiment as price

Vi inleder med att kika på sentimentet där AAII Sentiment Survey denna vecka visar på att Bears fullkomligt har kapitulerat! Endast 19.6% av de tillfråga anser nu att S&P 500 kommer stå lägre om sex månader jämfört med idag. Jämför det med siffran på hela 50.3% i början på november så ser vi ett extremt skifte i sentimentet på endast en månad. Nothing change sentiment as price som det heter..

Bortsett från april 2021 har denna typ av låg andel Bears visat på medel- eller kortsiktigt toppish marknad och inte en marknad som man måste jaga på uppsidan. Man har med andra ord kunnat addera på rekyl. Om man hör till dem som tror på ett bullish första halvår det vill säga.

Positionering

Vi vet att hedgefonder och systematiska strategier var ordentligt underviktade aktier in i november och en stor del av det rallyt vi såg framför oss för månaden skulle drivas av att dessa behövde panikköpa aktieexponering på en stigande börs. Bland annat publicerade vi denna Dagens graf på ämnet den 31 oktober (här).

I takt med uppgångarna har således dessa också fyllt på med exponering. Inte så att de är max long, med det impulsiva köptrycket bör vara borta nu. En uppdatering på CTAs ger att det var länge sedan som vi såg CTAs som potentiella säljare på en svagare börs kommande månaden. Det är en effekt av att de nu lastat in ordentligt med långa positioner på rallyt i november. Notera att de även är köpare globalt på en stigande marknad, men det stora deltat ligger som sagt på nedsidan..

Hedgefonder fortsätter att jaga momentum och adderar i starkt trendande aktier så som mega-cap tech. Inget fel med det och det har varit en mycket givande strategi, men den traden börjar se väldigt crowded ut.. Vart ifrån ska marginalköparen komma undrar vän av ordning?

Generellt sett är hedgefonderas bruttoexponering mot marknaden nu på ATH (data från 2016) och nettoexponeringen närmar sig återigen den högsta nivån för året.

Cykelanalys – Börstopp i januari!

Liksom många tillgångsslag rör sig också breda S&P 500 i cykler. Både i perioden med stark börs och under perioder med en betydligt mer volatil börs. På S&P träffas vanligtvis en cykeltopp var 178:e dag +/- 10 dagar med data från våren 2018. Ibland träffas toppen tidigare, ibland senare. Men givet spannet 178 +/- 10 dagar är det rimligt att S&P 500 går mot en cykeltopp 3 jan – 1 Feb 2024 där den 18 januari (dagen före optionslösen) är den 178:onde dagen från förra toppen i juli. Dags att börja kika på billigt portföljskydd efter nyår inför en resa på nedsidan initialt in mot mars? Känns fullt rimligt i min värld.

På tal om framåtblickande projektioner tycker jag att denna graf från Crescat Capital är intressant och som visar på att Fed Funds Rate leder volatiliteten i marknaden (VIX) med ett lagg på 2 år. Om det stämmer även denna gång bör vi se stigande volatilitet till våren. Är det bara jag som börjar bli sugen på att köpa billigt portföljskydd efter nyår?

Put/Call ratio

Investerare tenderar att köpa skydd i form av säljoptioner när börsen faller och volatiliteten stiger. Således i en miljö när skadan i portföljen redan är skedd och när säljoptioner är betydligt dyrare än tidigare. I en stigande och bullish börs är det däremot köpoptioner som dominerar och många köper köpoptioner som extra krydda för att vara med ordentligt om börsen drar vidare uppåt. Nedan graf är en aktuell bild på S&P 500, Put/call-ratio och VIX-index. Senaste veckorna har marknaden helt dominerats av köpoptioner, men är det inte nu när alla moln är “borta” och volatiliteten är historiskt låg som man bör börja fundera på skydd? “Buy protection when you can, not when you must”..

Avslutningsvis

Det mest troliga scenariot tycker jag är att vi får en rekyl i närtid in mot mitten av december och sedan ett nytt test på uppsidan. En uppgång som bör kulminera i mitten av januari där S&P 500 kan marginellt overshoota sommarens högsta nivåer (drivet av Tech), men där merparten av de andra marknaderna så som Russell 2000 och S&P Equal Weight Index sätter lägre toppar. Inför en större rekyl initialt in mot mars.

Säsongsmönstret för december från 1950 tyder på “julrallyt” vanligtvis inte kommer förens de sista två veckorna på året och att första halvan av december är mer volatil.


S&P 500 i veckoperspektiv med försök till prognos för kommande månader

Nedgång mot 4400 i mitten av december, final bounce mot 4650 i januari innan ett svagt H1? Röda pilar i veckodiagrammet är perioder med negativ divergens i RSI, medan blå är tillfällen med positiv divergens.


Som sista medskick inför helgen.. Gissa vilken aktie som hör till veckans vinnare? Du gissade rätt! Game Stop som vi skrev om i förra veckans krönika. Ett tecken i tiden? Aktien avancerade +47% mellan månad och onsdag denna vecka. “Meme stocks are back” och bara det luktar toppish börs..

Det var allt för idag – vi på Marketmate önskar alla användare av plattformen en riktigt trevlig helg och mysig första advent!


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
20 December David Bagge
Aktuellt börsläge – Överdriven nedgång!
Helgens Marknadsinsikt Weekend Edition kommer ut redan idag pga resdagar inför julfirande och är fyllt med grafer…
19 December David Bagge
Tecken på panik!
Gårdagens sell-off på börserna efter en mer hökaktig Fed än väntat hade karaktären av ren panik. I förrgår la…
18 December David Bagge
Extremt översåld marknad!
Bredden i marknaden har totalt havererat och vi har nu upplevt 11 dagar i rad (12 idag) med fler aktier som fallit i…