Helgens Marknadsinsikt Weekend Edition kommer ut redan idag pga resdagar inför julfirande och är fyllt med grafer och aktuella observationer. Nästa Marknadsinsikt kommer ut på måndag innan juluppehåll. Häng med i veckans resonemang och chart-bonanza nedan!
Det råder positioneringspanik på marknaden nu efter onsdagens Fed-besked där man plockade bort några räntesänkningar från ritbordet för 2025. Personligen är jag långt ifrån säker på att den planen kommer att fortlöpa speciellt länge nästa år, då det fortfarande finns ordentligt med tecken på att ekonomin inte alls är så stark som Fed själva tror. Däremot sjunker inte inflationen undan de senaste månaderna, vilket är det som oroar Fed mest. Marknadsinsikt i tisdags handlade om “rekordallokering mot aktier” och visade på att globala fondförvaltare nu har den största övervikten mot amerikanska aktier någonsin, samtidigt som kassanivåerna i fonderna fallit till den lägsta nivån någonsin.
Min tes var därmed att vi kunna se bakslag för USA under 2025, eftersom när alla redan äger, men ska då köpa? Lägg därtill att samtliga systematiska strategier varit fullallokerade i aktier. Nu när volatiliteten exploderat på uppsidan tvingas dessa strategier att dra ner på aktierisk och sälja aktieexponering, samtidigt som säkerligen många fondförvaltare tar tillfälle att bygga en del kassa igen.
Jag skulle vilja hävda att de senaste dagarnas nedgång är en “positionerings-washout” snarare än förnyad oro för recession. En nedgång som också drivs på extra mycket av dagens optionslösen som också är årets sista och största lösen för året! Jag blir mycket förvånad om vi inte ser ett ordentligt rally i Q1 och det är inte omöjligt med panik på uppsidan när denna nedgång väl är klar. Botten kan mycket väl ha sats idag, men man får ställa in sig på eventuellt bottenbygge i närtid. Både S&P 500 och Nasdaq 100 har potential på nya rekordnoteringar i Q1! Styrkan i en stundande uppgång kommer bli extremt viktig för framtida färdriktning. Om en uppgång i januari blir svag och på låga volymer skulle det sända varningssignaler om fortsatta nedgångar! Blir den däremot impulsiv, med bra bredd och hög volym är det ett styrketecken!
Notera att det inte är någon bred panik på de finansiella marknaderna som i augusti. Detta syns tydligt i nedan graf över VIX och MOVE Index. MOVE index är obligationsmarknadens motsvarighet till VIX. I en mycket turbulent marknad eller en marknad med allmän oro (som inför det amerikanska valet) brukar MOVE-index stiga kraftigt och kan ibland vara en ledande indikator för stökigare börs framöver. Så var exempelvis fallet i juni för er som minns mina veckovisa videos från den tiden. Obligationsmarknaden såg oro, medan aktiemarknaden fortsatte upp. Sedan kom det branta fallet för aktier i slutet på juli.
Det intressanta de senaste veckorna är att obligationsmarknaden redan hade penslat in färre räntesänkningar från Fed under 2025 och således har inte volatiliteten/oron bland obligationsinvesterarna knappt rört sig en tum de senaste dagarna. Detta samtidigt som aktieinvesterare panikerar. Detta är en positiv read-over till aktiemarknaden om att de senaste dagarnas nedgångar mycket väl kan vara överdrivna! Bevaka MOVE-index här ifrån! Skulle obligationsmarknaden börja bli orolig är det ett potentiellt varningstecken för börsen. Men där är vi alltså inte denna vecka, vilket jag finner intressant och som en positiv read-over till att veckans ras mest är en positionerings-washout inom aktier och inte något större!
Däremot har veckans nedgångar skapat skada i den tekniska analysen om man ser till de längre diagrammen i S&P 500 Equal Index, vilket är oroväckande. Skada i den mån om man tror/trodde på kraftigt förnyade ATHs under 2025 det vill säga. Jag är inte förvånad om Fed kommer till undsättning med förnyad QE och kraftigt sänkta räntor vart det lider, men då måste det bli betydligt mycket värre än vad vi sett denna vecka. Frågan är dock om de vågar göra det igen med tanke på förnyad inflation det drar med sig på sikt, men blir det riktigt nattsvart kommer de inte att ha något val tyvärr. Speciellt inte om banksystemet knakar. Där är vi inte än och det tar vi om det kommer!
Nedan återfinns grafer över en rad viktiga index på båda sidor av atlanten som jag alla tycker talar för bättre uppgång i början på Q1!
OMXS30: Studsade extremt bra på 2442-stödet idag och en etablering över 2480 och än bättre över 2520 skulle vara mycket positivt för Q1. Kraftigt översålt i RSI(9) i likhet med botten i augusti.
OMXS30GI ink utdelningar: Från toppen av rangen ner till botten på två veckor. Däremot har vi inte brutit ner!
DAX: Betydligt starkare än de flesta index och stödet vid 19677 ser ut att hålla idag. Skulle det brytas tas sikte på 18897 som nästa viktiga stödområde. Översålt, men inte alls i jämförelse med Sverige.
STOXX50: Rekylerat 61.8% av den tidigare uppgången i början av december. Jämför gärna den utvecklingen med för OMX som tog ut hela uppgången och mer därtill. Europa som helhet ser mer ut som en normal rekyl än så länge!
S&P 500: Veckografen visar likt de senaste veckorna på negativa divergenser i RSI och denna vecka även en säljsignal i MACD. Däremot är den uppåtgående trendkanalen från oktober 2023 intakt och stöd återfinns här vid 5878. Skulle det brytas återfinns nästa större stödområde vid 5700/5670. Blir inte fallet på S&P 500 värre än det vi sett hittills finns goda chanser till nya rekordnivåer mot slutet av januari!
Nasdaq 100: Fortfarande otroligt starkt index i veckografen! Så länge som Nasdaq håller uppe kommer vi inte se några större fall på S&P 500, givet teknikjättarnas indexvikt i de båda indexen. Denna vecka såg vi 20760-stödet försvaras bra, vilket så länge det håller öppnar upp för nya rekordnivåer i Q1! Skulle denna nivå brytas tas sikte på 19940.
S&P Equal Weight Index: Kan mycket väl ha toppat för denna gång, även om såklart en bättre studs i januari absolut bör stå för dörren! I veckodiagrammet ser vi att den uppåtgående trendlinjen från augusti nu har brutits denna vecka! Tre månaders uppgång är nu utraderad på endast tre veckors nedgång. Stöd möter här vid 176-nivån och vi ser en ordentlig volymökning, vilket skvallrar om kortsiktig kapitulation. Notera att vi i skrivande stund har -6% ner till det viktiga stödet på 165-nivån, vilket också är toppen från 2021. En notering där under skulle sända långsiktiga varningstecken, men vi bör inte underskrida denna nu utan snarare senare under 2025 i så fall. Det är i alla fall min utgångspunkt, givet att indexet redan fallit med -6.5% från rekordnoteringen i slutet på november.
Russell 2000: Fallerade att bryta upp till nytt ATH i slutet på november och vände ner på exakt samma nivå som toppen 2021. Den uppåtgående trenden från oktober 2023 i veckografen är intakt och en positiv utveckling vore en etablering över 2309 inom någon vecka igen. Större stödområde återfinns vid 2150 och som vore mycket alarmerande om det underskrids under 2025!
Fear & Greed Index noterades på “Extreme Fear” tidigare idag, nivå 22 av 100. En ögonblicksbild i skrivande stund ger 26 av 100 i takt med att börserna studsar nu på eftermiddagen.
Efter tre veckors nedgång i de flesta amerikanska aktier, Russell 2000 och S&P 500 EQ Index är nu Bank of Americas Sentimentindikator nere på 3.7. De ser 2.0 som tröskelvärde för långsiktigt bra köpläge.
Med hopp om bra börs in början på 2025 önskar jag härmed alla läsare en riktigt fin helg!
Mvh David