David Bagge 13 August

Buybacks Are Back!

I takt med att den amerikanska rapportsäsongen nu börjar ebba ut är också bolagen tillbaka med sina aktieåterköp. Bolagen är som vanligt hungriga på sina egna aktier (minskar aktiestocken och höjer EPS) och förra veckan såg de högsta aktieåterköpen på hela 2024 enligt Morgan Stanley. Många som är extra köpsugna nu när börsen kommit ner ett par procent.

Generellt sett är perioden augusti-september historisk stark med 20.7% av årets Buybacks som går igenom under dessa månader. Endast november-december är starkare med 21.1%. Totalt sett får nu 90% av andelen bolag på S&P 500 trycka på köpknappen igen efter deras respektive kvartalsrapporter. En siffra som ökar till 93% i slutet på veckan.

Programdesken på Goldman Sachs estimerar att det kommer vara 4.75bn USD per dag i Buybacks fram till dess att fönstret sakta stängs igen från 6 september inför Q3-rapporterna. Vi kommer med andra ord att ha ett “VWAP-bid” på nära 5 bn USD som tuggar i de amerikanska orderböckerna dag ut och dag in i åtminstone 3-4 veckor nu. Börsen måste inte rusa för det, men aktieåterköp har en tendens att fungerar som stabilisator i aktierna om inte annat. Samt såklart driva på en uppgång om marknaden som helhet är stark.

Notera också att likviditeten som helhet är mycket låg nu på marknaden i semestertider. Exempelvis är “top order book liquidity” på S&P 500 nere på 5mln USD, vilket ska jämföras med 26 mln USD i juli, en nedgång på 80% på tre veckor. I måndags var likviditeten nere på 3 mln USD, vilket är det lägsta på 15 månader (!). Flöden från ETFer stod för 43% av marknadsvolymen den dagen, jämfört med 29% för året i snitt.

Till skillnad från tidigare perioder i år träffar nu aktieåterköpen orderböcker med mindre likviditet än vanligt, vilket innebär att återköpen har potential att bli mer kursdrivande än vanligt.




ANNONS

Rekommenderat

Se alla
17 September David Bagge
Tar hem vinsten i SKF
Igår gick jag lång SKF (här) och efter +6.7% i aktien på 24h tar jag vinsten. SKF stiger idag på beskedet att man…
16 September David Bagge
Köper SKF
Den cykliska delen av börsen har fallit markant sedan i våras och SKF handlas exempelvis -22% lägre nu än i maj.…
13 September David Bagge
Köpläge i Mid-caps?
Ja i alla fall om man ska tro Goldman Sachs som skriver så här om Mid Caps och räntesänkningar: "Mid caps har…