Marketmate 8 August

Dags För Småbolag Del 2 – Soltech Energy

Skribent: Marcus är tillbaka med ett nytt småbolagscase! Marcus har tidigare förvaltat diskretionära mandat med 20 års erfarenhet i branschen. Han fokuserar på fundamental analys och har under året skrivit en rad analyser här på Marketmate. Bland annat om Atlas Copco (sälj), Clas Ohlson (sälj), Emerging Markets (köp), Lundbeck (köp), förnyelsebar energi (köp) och AP Möller Maersk (köp). Hans senaste inlägg om köpläge i Transtema finner ni (här).

Soltech Energy är en gammal småspararfavorit som hade sina glansår i pandemi-yran runt 2020-21 när QE-pengarna flödade med en toppkurs på drygt 42 kr sedan dess har resan gått utför. Kursen ligger nu runt 4 kr och har under året haft en fortfarande tuff utveckling och är -47% YTD. Denna utveckling är dock inte unik inom branschen, bolag som Midsummer, First Solar samt Canadian Solar är ner 40-70% YTD. Finns där hopp framöver..? Vi börjar med en bolagsbeskrivning.

Företaget erbjuder produkter och tjänster inom solenergi och energilagring. Soltechs vision är att leda övergången till en hållbar energiframtid genom innovativa och effektiva solenergilösningar.

Soltech har 4 affärsområden:

AFFÄRSOMRÅDE: SOL

I detta affärsområde ingår de bolag som arbetar med solenergilösningar som sin kärnverksamhet. Tillsammans levererar bolagen solenergilösningar till alla typer av målgrupper. Bolagen utvecklar och säljer också lagringslösningar med batterier, stödtjänster för frekvensbalanseringsmarknaden, energioptimering, laddlösningar och system för styrning av förnybara energilösningar samt andra närliggande erbjudanden. Installationer görs på fastigheters tak och fasader, samt på mark i form av solparker.

AFFÄRSOMRÅDE: SOL-ELTEKNIK

Elteknikbolagen levererar helhetslösningar inom elinstallation, styrsystem och automation samt solenergilösningar med styrning, ladd och lagring, allt för att främja smart energianvändning och möta det ökade energibehovet i samhället. Elteknik är en viktig del i solenergiinstallationer av alla sorter och storlekar.

AFFÄRSOMRÅDE: SOL-TAK

Med ursprunglig kärnverksamhet inom tak- och tätskikt bygger våra soltakbolag en plattform för hållbara och långsiktiga installationer. Takbolagen arbetar med alla typer av tak och har adderat solenergilösningar som en del i produkt- och tjänsteutbudet enligt Soltechs transformationsmodell.

AFFÄRSOMRÅDE: SOL-FASAD

Byggnaders fasader spelar en stor roll i utvecklingen till ett mer hållbart samhälle. Affärsområde Sol-fasad erbjuder estetiskt tilltalande fasadlösningar med integrerad solenergi, så kallade solenergifasader. Våra kunniga branschledande bolag inom glas- och aluminiumfasader omvandlar byggnadsfasader till solenergifasader, som bidrar till fastighetens egen energiförsörjning. Lösningarna bidrar också till att skapa trivsamma och hållbara miljöer i våra samhällen.  

Soltech är ett Indutrade inom solindustrin som har växt kraftigt genom uppköp men med tanke på kursutvecklingen kanske jämförelsen med Storskogen passar bättre..

2019 omsatte de 304 mkr och 2023 2961 mkr, onekligen en rejäl tillväxt dock ska påpekas att 2019-2021 inkluderas Gigasun som nu är särnoterad och främst vänder sig mot den kinesiska marknaden. Detta Gigasun, som tidigare hette Advanced Soltech, ägs till 30% och med tanke på kursutvecklingen finns där risk för nedskrivning vilket tynger en redan goodwill tung BR. Det är i mitt tycke en av de stora orsakerna till kursraset, detta tillsammans med den skrala lönsamheten gör nyemissions risken högst relevant. Lock-upen i Gigasun har dock löpt ut vilket gör att de kan sälja om tillfälle uppstår.

Rapporten från Q1 var ingen munter läsning, omsättningen minskade med 26% från 680 mkr till 513 mkr och resultat efter skatt från -39 mkr till -32 mkr främst tyngd av konsumentmarknaden som gick ner 53% en positiv sak var dock att kassaflödet var +40 mkr. Första kvartalet är säsongsmässigt svagt kvartal och det ska bli intressant att se kommande kvartalen. För 2023 gjorde de en rörelsevinst(EBIT) på 52 mkr vilket på kurs 3,85 ger en EV/EBIT på 9,8. Soltech har också tillsatt Patrik Hahne som VD per den 2/4 -24 för att förbättra lönsamheten. De har även uppdaterat sina mål och siktar på en omsättning på 8 mdr kr 2028 samt en EBITA marginal på 8-10%. Det skulle innebära en tillväxt på drygt 20% om året.

Tillväxten är dock inte problemet utan snarare lönsamheten. Kassan per den 31/3 var 259 mkr. Vad finns där för triggers framöver..?! Förutom nämnda lönsamhets förbättringar så är där den nya EU-direktivet EPBD som stipulerar att solceller ska installeras på alla kommersiella nybyggen från 2026 och alla privata byggnader från 2029. Ny oro kring elpriser och sänkta räntor är också positiva faktorer framöver som kan öka försäljningen.

Teknisk Analys

Rent tekniskt handlas aktien fortsatt i en lång utförslöpa sedan toppen i januari 2021 på 42 kr. Sedan dess är aktien ner -92% och handlas nu på ny ATL Volymen i månadsdiagrammet visar dock på avtagande säljtryck de senaste månaderna (aktien -49% YTD), samtidigt som MACD sakta börjar vända uppåt och vi ser en positiv divergens i RSI. Rapporten den 27 augusti blir nästa viktiga hållpunkt för bolaget.

Sammanfattning

För närvarande är marknadstillväxten i branschen 25% om vi istället för marknadstillväxten och deras tillväxtmål på drygt 20 % räknar med stillastående marknad i år och därefter 10% tillväxt samt förbättrad lönsamhet över tid till en EBIT marginal på 5% 2026. Bruttomarginalen är 30% nu vilket gör att en långsiktig EBIT marginal på 6-7% inte känns aggressiv. Instalco som är ett liknande bolag ligger på 7-8% marginal. Med dessa högst modesta antagande hamnar vi på EV/EBIT på knappt 6 2024 samt 4,5 2025. På 2026 P/E tal 4,2 trots försiktiga antaganden. De få enstaka estimat som finns på Soltech räknar med tillväxt på 20% i år och nästa och ebit-marginal på 6% 2025 vilket ännu en gång visar att där finns potential i aktien.

Aktien visar verkligen ingen styrka nu men när molnen skingras kring BR och kapitalsituationen bör ett bolag med denna tillväxten handlas på EV/EBIT 8-10 och P/E 12-15 vilket motsvarar en aktiekurs på 10-15 kr. Detta scenario antar såklart ingen nyemission och ytterligare utspädning. Motvinden är stark för tillfället och den riskaverta investeraren avvaktar nästa rapport den 27/8 och ser om Patrik Hahnes lönsamhets åtgärder biter och i så fall köper den lite dyrare, men för den riskvillige är potentialen stor- KÖP.

Ha en fortsatt fin augusti! /Marcus


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
18 October David Bagge
Halverar Evolution på break-even
I tisdags gick jag lång Evolution (här) på kurs 954kr i aktien. Aldrig förr har jag fått så mycket reaktioner…
16 October David Bagge
Insiders köper inte uppgången
S&P 500 noteras på rekordnivåer och investerare köper aktier för att inte missa uppgången.. De med insyn i…
16 October David Bagge
Säljer resterande SKF på break-even
Den 23 september återbesökte vi SKF (här) efter +16% i samma aktie veckan innan. Redan den 26 september…