David Bagge 8 June

Rekordstort optionsgamma!

Vi har två veckor kvar till optionslösen i juni och i vanlig ordning tenderar lösendagar som infaller i slutet av ett kvartal och som dessutom markerar halvårsskiftet att vara riktigt stora i volym.

Årets juni-lösen ser inte ut att vara något undantag och just nu har vi rekordstort ”lång-gamma” i marknaden. Det nästa största någonsin. Ni som vill läsa mer om gamma kan med fördel göra det i vår krönika från i höstas (här).

När dealers är lång gamma hedgar de sina positioner genom att sälja styrka och köpa svaghet och därigenom pressas volatiliteten nedåt i marknaden. I slags stabilisator för marknaden i stort.

Goldman Sachs: För varje 100 punkter som S&P 500 rör sig just nu måste dealers handla terminen för 9.5 bn USD. Ett rally på +1% ger att dealers tvingas sälja 35 000 S&P e-mini futures och på samma sätt köper de 35 000 e-minis på en rörelse på -1%. Mittpunkten just nu inför lösen är 5350, varpå S&P 500 rör sig runt denna nivå. Händer inget stort i marknaden innan lösen kan detta komma att bestå i två veckor till, varpå S&P 500 kan röra sig mer fritt igen efter optionslösen.


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
21 August David Bagge
S&P 500 – Long Gamma Peak!
Goldman Sachs uppdaterar oss ikväll på en graf över gammapositioneringen i marknaden. Hur gamma fungerar är vid…
9 August David Bagge
Short Gamma Update
Vi har tidigare upplyst om att Marknaden nu befinner sig ”short gamma” (här) och som bekant medför det att…
7 August David Bagge
Kapitulation!?
I måndags öppnade världens marknader skarpt nedåt med Nikkei i spetsen som föll -12% och VIX spikade till…