David Bagge 24 April

Börshandlade produkter

Börshandlade produkter är finansiella instrument som handlas på börsen på liknande sätt som aktier. En börshandlad produkt följer utvecklingen av en underliggande tillgång, till exempel en aktie, ett index eller en viss råvara, och inte sällan med hävstång. Det möjliggör exponering mot specifika marknader eller tillgångar utan att behöva äga dem direkt.

Nyckelpunkter

  • Börshandlade produkter möjliggör handel i annars svåråtkomliga underliggande eller marknader. Med dessa kan du exempelvis få direkt exponering mot ett index eller en råvara.
  • Det finns olika typer av börshandlade produkter. De mest vanliga i Sverige är ETF:er, ETP:er och ETC:er.
  • Beroende på din handelsstrategi och risktolerans lämpar sig olika produkttyper bäst. Vi kommer i denna artikel att gå igenom allmänna tumregler.
  • Med börshandlade produkter kan du i vissa fall applicera hävstång i din handel för samma effekt mot lägre investerat kapital.

Vad är börshandlade produkter?

Börshandlade produkter, från engelskans ETPs (Exchange Traded Funds),  är finansiella instrument som handlas på börsen på liknande sätt som aktier. Det innebär att en börshandlad produkt följer utvecklingen av en underliggande tillgång. Det kan röra sig om en aktie, valuta, obligation, ett index eller en viss råvara – ja, egentligen vilken typ av underliggande som helst.

Syftet med börshandlade produkter är att möjliggöra exponering mot specifika marknader eller tillgångar utan att behöva äga dem direkt. Om du exempelvis vill investera i tyska DAX är det lättare att köpa en DAX-produkt än att köpa ett volymvägt snitt av alla aktier i hela indexet. Detsamma gäller till exempel för valutor i vilka du kan exponera dig mot ett visst valutapar istället för att springa fram och tillbaka till det lokala Forex-kontoret.

Ett annat populärt användningsområde är utländska aktier som kan vara dyra att köpa sett till courtage, avgifter och ofördelaktiga växlingskurser.

Sist men inte minst används börshandlade produkter flitigt av aktiva handlare såsom daytraders och swing traders. Anledningen till detta är att vissa börshandlade produkter, ETP:er i synnerhet, erbjuds med brett utbud av hävstångar. Just hävstångar möjliggör full exponering mot mindre investerade belopp.

Bakgrund och historia kring börshandlade produkter

Börshandlade produkter har handlats i Sverige sedan år 2000 när ETF:er introducerades på Stockholmsbörsen. Därefter lanserades Mini Futures 2005, följt av Bull & Bear-certifikat 2015.

Globalt sett introducerades de första börshandlade produkterna på den kanadensiska Toronto-börsen år 1990. 1993 tog de fart på New York Stock Exchange.

Som du kan se så är fenomenet börshandlade produkter förhållandevis nytt sett till börsen i stort. Med det sagt vinner de årligen ny mark i form av popularitet och användning.

Exempel

Mats köper in äpplen för 4 kronor kilot som han använder för att tillverka cider. Mats verksamhet, Jättegod Äppelcider AB, är beroende av att prisnivån på äpplen förblir någotsånär stabil och att den inte skjuter i höjden. För att skapa stabilitet i bolagets baseline vill han låsa in priset på 4 kronor kilot.

Mats distributör, Äppelkullen, har ett finger på marknadspulsen och ser att efterfrågan på äpplen sannolikt kommer att sjunka till 3 kronor kilot för kommande skörd. De committar därmed på Mats förslag om 4 kronor kilot och kan därmed, vid händelse av att deras prognos är korrekt, säkra 1 krona mer per kilo än om de väntat in sjunkande priser.

Olika produkter och deras egenskaper

ETP:er

Fördelar
  • Möjliggör handel med hävstångar. Detta är centralt för aktiva handlare såsom daytraders och swing traders. Med hävstångshandel kan du investera ett mindre belopp än om du ägde spot-underliggande, fast uppnå samma slutresultat ändå.
Nackdelar
  • Handel med ETP:er kommer med högre risk. Likaså kan alla ETP-produkter knockas och förlora hela sitt värde.

ETF:er

Fördelar
  • ETF:er är fondernas jobbiga småsyskon. De är snabbare och effektivare än fonder och handlas enligt samma princip som en aktie i realtid. Avgifterna tenderar att vara låga och möjliggör exponering mot en rad abstrakta underliggande och marknader såsom index, obligationer, särskilda sektorer, osv.
Nackdelar
  • En fond sköts av ett (oftast) kompetent team. I en ETF ansvarar du själv för förarbetet, researchen och för att tajma eventuella köp och sälj.

ETC:er

Fördelar
  • Möjliggör handel i råvaror och med fysisk uppbackning som trygghet till skillnad från ETP:er eller ETF:er som är syntetiska.
Nackdelar
  • Givet kostnaderna som tillkommer för fysisk förvaring, transport och andra praktiska förhållningar är avgifterna för ETC:er högre än i syntetiska alternativ såsom ETP:er eller ETF:er.

ETF, ETN eller ETC – vad är skillnaden?

Innan du börjar handla med börshandlade produkter är det av största vikt att du känner till hur de fungerar. Att använa ”fel” produkttyp för en viss typ av handel kan nämligen bli dyrt.

ETP:er

ETP:er står för Exchange Traded Products och innebär syntetiska backade produkter. Det betyder att produkterna följer priset på en särskild underliggande, till exempel OMX-indexet eller Tesla-aktien, men utan att äga de underliggande. De speglar rätt och slätt prisrörelserna och ingenting annat.

Fördelen med ETP:er är att de nästan alltid erbjuds med hävstångar. Det betyder att du som investerare kan investera ett mindre kapital för samma resultat. Notera dock att riskerna ökar proportionerligt när man använder sig av hävstång.

Kostnaden för ETP:er sker både i form av spread mellan köp- och säljpris, men även räntor och andra produktbaserade avgifter. Läs alltid på om en produkt och dess avgifter innan du handlar i dem. Notera även att ETP:er sällan lämpar sig väl för långsiktiga investeringar.


Det är därtill viktigt att känna till skillnaden mellan olika ETP:er. I en Mini Future ”låses” exempelvis hävstången in när du köper produkten. Mini Futures rör sig jämnt i enlighet med den inlåsta hävstången och är in action så länge som den inte knockats. Krasst sett kan man säga att om priset på den underliggande går emot dig med -20 % och du äger en Mini Future med en hävstång på 5x så har den förlorat hela sitt värde. Detta är en förenkling, eftersom produkterna inkluderar räntor och andra avgifter, men principen gäller i stort.

I ett Bull & Bear-certifikat låses inte hävstången in, utan nollställs regelbundet. Det betyder att du kan få en ränta på ränta-effekt ifall den underliggande trendar i din önskade riktning. Samtidigt betyder det också att den kan tappa i värde snabbare om den underliggande trendar emot dig.

Det långsiktiga värdet på ett Bull & Bear-certifikat går alltid mot 0. Detta beror på en ständig urholkningseffekt. Ett exempel på detta är om du har ett Bull-certifikat i Tesla med en hävstång på 3x. Om priset på Tesla-aktien sjunker med -10 % en dag så har du tappat -30 % i värde, exempelvis från 100 kronor till 70. Om Tesla-aktien däremot går upp med +10 % dagen därpå för en total om +30 % i produkten, så har produkten bara ett värde av 91 kronor (70 x 1,3). Den har då tappat -9 % i värde, trots att priset på Tesla-aktien bara tappat -1 % (1 x 0,9 x 1,1).

Bull & Bear-certifikat lämpar sig absolut bäst för intradagshandel och är populära produkter för daytraders. Urholkningseffekten är garanterad på sikt. Undvik därför att äga Bull & Bear-certifikat under längre perioder.

ETF:er

ETF:er påminner om Mini Futures, fast med skillnaden att de sällan har hävstångar. Krasst sett är ETF:er ett populärt alternativ till fonder. Avgifterna i ETF:er är ofta låga och köp och sälj går igenom i realtid. Du kan därmed enkelt exponera dig mot olika typer av abstrakta investeringskategorier såsom index, statsobligationer och sektorer.

ETC:er

En ETC är en så kallad Exchange Traded Commodity och gör, som namnet avslöjar, sig gällande kring råvaror. Till skillnad från ETF:er och ETP:er så äger du den fysiska underliggande som du köper. Köper du alltså en ETC i olja så finns oljan fysiska lagrad.

Så här handlar du börshandlade produkter

De flesta svenska börshandlade produkter kan du handla direkt på Stockholmsbörsen. Om du vill ha särskilda produkter som inte finns tillgängliga där får du vända dig till de börser som de är listade på.

Börshandlade produkter utfärdas av banker och finansiella institutioner. Några stora banker och emittenter är Vontobel, Societe Generale, BNP Paribas och Morgan Stanley som framförallt fokuserar på ETP:er i form av Mini Futures, Bull & Bear-certifikat och turbowarranter.

För specialiserade fondbolag som utfärdar ETP:er finns bland annat iShares (BlackRock), Vanguard och Lyxor. 

Sammanfattning

I den här artikeln har vi gått igenom börshandlade produkter, vad de är, hur de fungerar, samt vilka för- och nackdelar de respektive kommer med.

Vi har lagt ett extra fokus på ETP:er, som kommit att bli alltmer vanliga inslag i den aktiva handeln.

Läs mer om börshandlade produkter på www.marketmate.se

Vanliga frågor och svar

Vilka typer av avgifter brukar börshandlade produkter generellt belastas med?
Avgifterna för börshandlade produkter gör framförallt gällande förvaltningsavgifter som består av en årlig ränta som räknas på dagsbasis. Därtill är spread, courtage och eventuella finansieringskostnader som är inbyggda i produkterna. Läs alltid igenom faktabladen i en produkt innan du investerar.

Vilka olika typer av börshandlade produkter finns det?De mest vanliga börshandlade produkterna i Sverige är ETF:er och ETP:er, varav den sistnämnda i sin tur består av Mini Futures, Bull & Bear-certifikat och turbowarranter). Därtill finns även ETC:er.

Relaterade artiklar

Se alla
22 November
Certifikat – en nybörjarguide av börsprofilen David Bagge
Ett certifikat är ett finansiellt instrument som speglar prisutveckling i en underliggande tillgång, exempelvis en aktie...
4 November
Hur fungerar warranter?
En warrant är ett finansiellt instrument som ger dig rätten att köpa eller sälja en underliggande...
29 November
Knock-out-warranter
Knock-out-warranter, ibland kallade Unlimited Turbos, är finansiella instrument som används för spekulation på prisrörelser i underliggande...