Den 17 december publicerade vi en artikel med förslag på portföljskydd via säljwarranter på S&P 500 (här). Tanken var en hedge för eventuella rekyler i Q1, men redan dagen efter publicering föll börserna kraftigt efter hökaktiga uttalanden från Fed under årets sista Fed FOMC-möte. I artikeln lyfte vi fram säljwarranten SPX5R 5600SG som är en warrant från Societe Generale på S&P 500 med lösenkurs 5600 i juni 2025. I takt med att VIX rusade +80% och börserna föll -4% på 1.5 dagar avancerade denna warrant kraftigt och steg +70% under samma tid. Den aktiva handlaren väljer ofta att ta hem vinsten i en sådan hedge i den typen av rörelse eftersom framförallt volatiliteten har en tendens att “spika” uppåt och sedan rekylera kraftigt när impulsen nedåt på börserna avtar. Så även denna gång. Den som ligger kvar i denna säljwarrant gör det mot bakgrund av original-caset, det vill säga som en hedge för Q1.
Anledningen till summeringen ovan är för att ge en känsla för hur warranter fungerar och idag ska vi kika på warranter i OMXS30 inför 2025. Hela utbudet av warranter på OMX från Societe Generale finner ni (här) med en mängd olika lösenpriser och slutdatum.
Som svensk tycker man troligtvis att den svenska börsen är seg jämfört med Tyskland och framförallt tekniktunga amerikanska index, med all rätt! Möjligtvis är det många som tycker att svenska aktier inte känns kul längre längre efter 10 månader i sidled på index.
Ponera dock att aktieflödena letar sig tillbaka till Sverige under första halvåret. Det vore inte orimligt, givet att svenska börsen är lågt värderad jämfört med USA, handlas på exakt samma nivå nu som i mars 2024 och bolagen väntas leverera rekordutdelningar under våren. Indextunga namn så som Atlas Copco är exempelvis ner -18% från toppen i juni och OMX är ner -6% från slutet på september. Det vore således inte konstigt med en motreaktion på uppsidan i flertalet större aktier och i index. Med warranter kan man således investera en mindre summa av sitt kapital, men ändå vara med på uppgången om den sker.
Låt säga att man anser att OMX kan stiga +6.8% från dagens nivåer (2480) och handlas på 2650-nivån i slutet på april, dvs en tangering av ATH från maj och september i år.
Är man av den uppfattningen kan OMXS5F 2600SG vara ett bra alternativ. Det är en köpwarrant på OMXS30 från Societe Generale med lösenkurs 2600 den 19 juni 2025. Idag handlas denna på cirka 49.65kr. Skulle uppgången på +6.8% komma fram till slutet av april är warranten “in the money” samt ha cirka 6 veckors tidsvärde kvar, vilket ökar priset i denna då sannolikheten för att indexet ska stänga över 2600 i juni ökar.
Vi tar hjälp av Warrantkalkylatorn för att göra scenarioanalyser. Där kopieras warrantens börskod in, dvs OMX5F 2600SG. Vi laborerar med att OMXS30 totalt sett stiger till 2650 från idag till den sista april 2025. Warranten är såklart känslig för när i tiden som uppgången sker och är Q1 riktigt bullish kommer warranten i detta exempel vara betydligt mer värd än i vårt teoretiska avstämningsdatum.
Som ni ser av bilden nedan skulle en uppgång till 2650 den sista april innebära att denna warrant handlas på 84 kronor, allt annat lika. En uppgång med +70% från idag.
Notera att “break-even” är just 2650 punkter den 19 juni. Detta eftersom lösenkursen är 2600 och man betalar cirka 50kr för warranten idag. Alla kurser under 2650 vid midsommar kommer innebära att warranten handlas lägre jämfört med idag. En slutkurs på 2600 eller lägre den 19 juni innebär -100% förlust. Warranter är således ett verktyg dit vi allokerar en mindre summa pengar och som vi använder oss av på vägen mot målet där grundtanken är att rörelsen vi är ute efter kommer så snart som möjligt efter warrantens inköp.
Graf: OMXS30 Weekly Chart
Jag hoppas att dagens inlägg gav viss inblick i hur man kan tänka kring warranter som exponering mot OMXS30.
Ha nu ett riktigt GODD NYTT ÅR!!
Mvh David
Marknadsrisk: Värdet på produkterna kan sjunka avsevärt under inköpspriset på grund av förändringar i marknadsfaktorer, särskilt om värdet på den underliggande tillgången minskar. Produkterna är inte kapitalskyddade.
Emittentens kreditrisk: Investerare är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina åtaganden enligt produkterna. Detta kan leda till en total förlust av det investerade kapitalet. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.
Risk med hävstångsprodukter: På grund av hävstångseffekten finns en förhöjd risk för förlust, inklusive risk för totalförlust, vid investering i hävstångsprodukter såsom Bull & Bear-certifikat, Warranter och Mini Futures.
Valutarisk: Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta påverkas värdet på produkten även av växelkursen mellan valutorna. Detta kan leda till betydande värdefluktuationer.
________________________________________
Ansvarsfriskrivning:
Denna text är skriven av Marketmate.se med David Bagge som Chefredaktör och med ekonomiskt stöd från Emittenten. De åsikter som uttrycks är författarens/författarnas eget ansvar och återspeglar inte nödvändigtvis Emittentens åsikter.
Investeringar innebär alltid en risk. Värdet på investeringar kan både minska och öka, och du riskerar att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. De finansiella instrument som nämns beskrivs endast kortfattat.
Besök Emittentens hemsida för att ta del av komplett produktinformation, särskilt vad gäller risker, som finns beskrivna i faktablad, basprospekt och slutliga villkor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Investerare bör fatta sina egna investeringsbeslut utifrån sina specifika investeringsmål och sin ekonomiska situation. Vid behov rekommenderas att konsultera en oberoende rådgivare.
Viktigt att notera: Handel med börshandlade produkter kräver ständig övervakning av positionen. Börshandlade produkter innebär en hög risk om de inte hanteras på rätt sätt. Dessa produkter är inte enkla och kan vara svåra att förstå.
Börshandlade produkter återspeglar endast den underliggande tillgångens utveckling, med eller utan en hävstångseffekt, men ger inte investeraren några rättigheter kopplade till den underliggande tillgången.