Bredden i marknaden har totalt havererat och vi har nu upplevt 11 dagar i rad (12 idag) med fler aktier som fallit i pris än som stigit i pris. Det är extremt sällsynt enligt Bloombergs data från 1996 har det aldrig inträffat tidigare. Deutsche Bank skriver att annan data pekar på att den längsta sekvensen inträffade under 1978 där 14 dagar uppmättes. Däremot är nuvarande nedgång i bredd den längsta sekvensen på 100 år (!).
Faktum är att vi aldrig tidigare sett en marknad som utvecklas positivt likt S&P 500 gjort de senaste veckorna när bredden i marknaden varit negativ. Data nedan från Nomura visar på att vi vid tidigare tillfällen sett fallande eller skarpt fallande index under samma period tidigare. Denna gång är alltså en extrem outlier!
Över 75% av aktierna på S&P 500 handlas nu under sitt 20-dagars glidande medelvärde (Ma20) och 58% noteras under Ma50. Data från igår, så ännu större tal idag. Båda dessa avläsningar hör till de svagaste i år och tyder på en mycket översåld marknad. En intressant spaning är att andelen aktier inom S&P 500 som outperformar index har fallit till 25-års lägsta med endast 28% av aktierna som gått bättre än index de senaste 12 månaderna. Det har inte varit lätt att vara stockpicker i USA i år om man inte ägt Tech-, AI- och Crypto-relaterade aktier.
Vad innebär då allt detta? Jo att marknaden är kraftigt översåld om man studerar utvecklingen under huven! Det ser inte ut så på självaste S&P 500 som index, men i de underliggande sektorerna och aktierna är det översålt på många håll. Det bådar gott för en skarp bounce i närtid som bör pågå in i januari! Nedan graf visar S&P 500 med McClellan Oscillator, som är en indikator som mäter just bredden i marknaden. Denna noteras nu på -92, vilket är den näst mest översålda marknaden i år och endast mitten på april såg en mer negativ avläsning.
Hörde jag en kraftig bounce i översålda aktier och sektorer med start inom kort och som håller in i januari? Ja allt annat vore märkligt! Men dagens mer hökaktiga besked sätter press på samtliga sektorer just nu.