Igår kväll handlade Marknadsinsikt om säsongsmönstret på VIX (här) och att vi inom kort bör ha en säsongsmässig botten för volatiliteten och att den sedan historiskt totalt sett är stigande fram till mars. Det öppnar upp för möjligheter! Inte minst för den som funderar på en hedge på S&P 500 för Q1, eller för 2025 i stort, för den delen. Detta eftersom att volatilitet är en ingånsvariabel i prissättningen för optioner och warranter. Som privatperson i Sverige är det omöjligt att handla optioner på amerikanska index och aktier, åtminstone om du är kund hos svenska nätmäklare eller banker. Fördelen är dock att Societe Generale har mängder med warranter noterade mot S&P 500. Både för upp- och nedgång.
I nedan exempel utgår vi dock ifrån att vi vill hedga S&P 500 mot eventuella bakslag i Q1, det vill säga skydda portföljen. Grafen visar S&P 500 i veckoperspektiv sedan maj 2019. Det vi kan notera under hösten är att uppgången avtar i styrka jämfört med uppgången fram till juli. Det kan vara ett första varningstecken.
För 2025/26 har Socitete Generale i skrivande stund dessa sälj-warranter noterade. Låt oss i dagens exempel anta att vi vill ha en hedge mot indexet för eventuella bakslag i Q1. Inte en helt omöjligt scenario eftersom uppgången blivit mer och mer selektiv de senaste veckorna och globala fondförvaltare aldrig tidigare varit så här pass tungt allokerade mot amerikanska aktier. Se Marknadsinsikt ikväll för mer info. Risken har därmed ökat för bakslag.
Nedan bild utgör de aktuella säljwarranterna med lösen i juni 2025. Ju lägre lösenkurs, desto mindre sannolikhet att indexet när den nivån och därigenom lägre pris för warranten. Låt säga att man vill skydda sig mot ett fall på -10% från dagens nivå på 6050 indexpunkter. Ett sådant fall skulle innebära att indexet noteras på 5445. Låt oss därmed studera SPX5R 5600SG, som i ett sådant scenario dessutom är “in the money”.
Den warranten kostar idag cirka 12.4 kronor. Vi tar i vanlig hjälp av Warrantkalkylatorn för att göra scenarioanalyser. Där kopieras warrantens börskod in, dvs SPX5R 5600SG. Vi laborerar med att S&P 500 faller -10% fram till den sista mars 2025. I ett sådant scenario skulle även volatiliteten skjuta i höjden och warranten stiga än mer i pris, men för att göra det enkelt väljer vi att behålla den implicita volatiliteten till densamma som idag.
Som ni ser av bilden nedan skulle ett fall på -10% till sista mars innebära att denna warrant handlas på minst 28.12kr, en uppgång på +128% från idag. I verkligheten skulle även volatiliteten skjuta i höjden och en implicit volatilitet på 25% stället för dagens 19.55%, skulle ge en kurs på 34.2 kr (+176%).
Notera att detta är ett exempel på en hedge för den som vill säkra upp sin portfölj mot eventuella fall på amerikanska börsen i Q1. En hedge är detsamma som portföljskydd, dvs vi allokerar en mindre del av portföljen till denna typ av produkter för att över tid få en jämnare avkastning och kunna sova gott om natten.
Hoppas att dagens inlägg gav uppslag kring hur man kan tänka kring portföljskydd.
PS, minns ni artikeln från slutet på November om köp-warranter på Nasdaq? Om inte så hittar ni den här. Warranten i exemplet är +83% nu. Mindre än tre veckor senare! Warranter från Societe Generale är inte så dumt att förkovra sig i.
Trevlig kväll!
Mvh David
Marknadsrisk: Värdet på produkterna kan sjunka avsevärt under inköpspriset på grund av förändringar i marknadsfaktorer, särskilt om värdet på den underliggande tillgången minskar. Produkterna är inte kapitalskyddade.
Emittentens kreditrisk: Investerare är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina åtaganden enligt produkterna. Detta kan leda till en total förlust av det investerade kapitalet. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.
Risk med hävstångsprodukter: På grund av hävstångseffekten finns en förhöjd risk för förlust, inklusive risk för totalförlust, vid investering i hävstångsprodukter såsom Bull & Bear-certifikat, Warranter och Mini Futures.
Valutarisk: Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta påverkas värdet på produkten även av växelkursen mellan valutorna. Detta kan leda till betydande värdefluktuationer.
________________________________________
Ansvarsfriskrivning:
Denna text är skriven av Marketmate.se med David Bagge som Chefredaktör och med ekonomiskt stöd från Emittenten. De åsikter som uttrycks är författarens/författarnas eget ansvar och återspeglar inte nödvändigtvis Emittentens åsikter.
Investeringar innebär alltid en risk. Värdet på investeringar kan både minska och öka, och du riskerar att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. De finansiella instrument som nämns beskrivs endast kortfattat.
Besök Emittentens hemsida för att ta del av komplett produktinformation, särskilt vad gäller risker, som finns beskrivna i faktablad, basprospekt och slutliga villkor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Investerare bör fatta sina egna investeringsbeslut utifrån sina specifika investeringsmål och sin ekonomiska situation. Vid behov rekommenderas att konsultera en oberoende rådgivare.
Viktigt att notera: Handel med börshandlade produkter kräver ständig övervakning av positionen. Börshandlade produkter innebär en hög risk om de inte hanteras på rätt sätt. Dessa produkter är inte enkla och kan vara svåra att förstå.
Börshandlade produkter återspeglar endast den underliggande tillgångens utveckling, med eller utan en hävstångseffekt, men ger inte investeraren några rättigheter kopplade till den underliggande tillgången.