Fredag morgon! Även om det regnar just denna morgon i ett gråmulet Stockholm finns det ändå ett hopp om att våren snart är på ingång. Alla ska få behålla jobben, konjunkturen vända upp, vinsterna ska stiga, räntorna ska sänkas, AI ska göra susen och börsen ska gå starkt. En skön känsla som man i USA kallar för “Goldilocks”. Ni som följer mig regelbundet vet att jag inte tror att det blir så enkelt, men mer om det längre ner i krönikan.

För svensk del har det inte hänt speciellt mycket på indexnivå i år då både OMXS30 och OMXSPI handlas kring oförändrade nivåer för året, trots rusningen de senaste två dagarna. Småbolagen inom First North är i snitt ner -6.5% i år och populära aktier så som Embracer, SBB, Sinch och H&M är alla ner mellan -35% och -15% hittills i år. Stora rörelser på sju veckor. I toppen slåss istället Handelsbanken, SEB och Evolution som är upp +11-9%.

Börssentimentet i USA är fortfarande bullish, men inte på max. Exempelvis föll andelen Bulls inom AAII Sentiment Survey till 42% denna vecka från 49% veckan innan och Fear & Greed Index noteras på 73 av 100. Allokeringen mot amerikanska aktier är på den högsta nivån sedan november 2021, enligt veckans läsning i BofAs Fund manager Survey, knappt något tror längre på recession och andelen som anser att “Growth” ska outperforma “Value” kommande 12 månader är nu den högsta sedan maj 2020.

Saknas det något på uppsidan eller toppar vi här för året? I dagens krönika diskuterar jag förutsättningarna för en “melt-up” och hur man i så fall kan spela en sådan med en begränsad risk. En vertikal rörelse på uppsidan kommande månader skulle vara långt ifrån sund och sända mycket alarmerande signaler för utvecklingen under andra halvåret i år, men frågan är om det inte är dit vi är på väg?

På väg mot ett självspelande piano?

Som vi alla vet är det i USA som “the action is”, även i år. Här jagar techbolagen varandra på daglig basis och fjolårets stjärna Nvidia har sett sitt börsvärde öka ytterligare +47% på denna sidan årsskiftet (rapport 21 Feb efter stängning). Investerare jagar köpoptioner för glatta livet, vilket har potential att få börsindexen att bli som ett självspelande piano. Vi har sett det förr och kan komma att se det igen. Den typen av “gamma squeezar” tenderar att gå snabbt uppåt och vända lika tvärt nedåt i tårar. Jag har skrivit ett gäng artiklar och krönikor på ämnet tidigare, men jag tror att det är viktigt att belysa den mekaniken igen, då det finns förutsättningar för den typen av rörelser i marknaden igen. Långt ifrån sunt, friskt och nyktert, men förutsättningarna finns där om rekylerna blir grunda och FOMO tar övertaget.

Ponera att investerare köper out of the money calls, dvs rättigheten att exempelvis köpa S&P 500 på nivåer +10% från idag (5500) i juni. En sådan option har “delta 12,5%” idag. Lägger du 100kr på bordet, äger du de facto S&P för 12,5kr. Just eftersom det vore en onormalt stor rörelse på fyra månader i indexet. Ju högre indexet stiger under löptidens gång, desto mer ökar optionens delta och det är deltats förändring som kallas för “gamma” i optionsvärlden.

Ökat deltat i optionen innebär att dealers måste köpa mer i det underliggande indexet för att vara “delta neutrala” i sin risk på traden. Ju fler investerare som köper optioner, desto större bli trycket uppåt i marknaden och desto snabbare går det. Vi minns alla “gamma-squeezarna” i Gamestop, eller Tesla back in the days och de som har glömt dessa kan förkovra sig i tidigare krönikor på ämnet (här) och (här).

Viktigt att belysa är att vi inte är där ännu på index-nivå i någon större utsträckning, men jag vill ändå lyfta upp ämnet idag då det kan aktualiseras under våren! Den känns nämligen som att vi återigen är inne i den typen av marknad i USA givet uppgångarna i Tech och Crypto. Eller i alla fall har potential att komma dit innan sommaren. Att vi på nytt kommer in i en miljö som kan liknas med ett Tv-spel snarare än att investera på lång sikt. Full fart åt en riktning fram till det tar stopp. Och i så fall finns det uppsida kvar!

Ni som har några år på nacken kommer säkerligen ihåg denna artikel från Dagens Industri när de besökte handlargolvet på Fisher & Partners 2005. En artikel som för övrigt spädde på min egen fascination för aktiemäkleri som 19-åring och där jag själv fick äran att några år senare jobba med flertalet personer från Fischer under min tid som mäklare på Carnegie och Nordea. Om alla ska trycka på köpknappen i vår för att inte missa uppgången kommer det bli livat i handlarrummet på nytt och IPOer, placings och företrädesemissioner bli stekhett igen. Då kan det vara läge att dansa nära utgången..

Varför belyser jag allt detta ovan? Jo för att det är av en händelse bakgrunden till resten av krönikan. Häng på!

Mr Market: Buy Bitcoin (+21% ytd) and wear diamonds…

Nasdaq står emot

I min årskrönika “Börsen 2024” (här) laborerade jag med att den amerikanska långräntan och dollarn skulle stiga nu i Q1 och att det i sin tur skulle pressa de amerikanska börserna likt samma rörelse gjorde i september-oktober i fjol. Dollarindex (DXY) är +3% i år och den amerikanska 10-årsräntan har stigit från 3.88% vid nyår till dagens 4.22%. Således var den analysen av global makro spot on! Dessa rörelser har dämpat intresset för råvaror, ädelmetaller och emerging markets i stort. Dessutom har undervegetationen inom amerikansk tillväxt kommit ner ok i år med exempelvis ARK Innovation ETF som var ner -8.5% ytd fram till i onsdags.

Däremot har inte Nasdaq och de stora Techbolagen vikt en tum!! Tvärtom är Nasdaq +5.3% i år och S&P 500 +4.9%, där AI-vågen driver på Magnificent Seven med +11.6% i år. Ett likaviktat S&P 500 är +0.65% i år och Russell 2000 är +1.7%. Så bortsett från Tech är det inga större uppgångar att prata om på denna sidan årsskiftet, men uppgångarna i långräntorna har inte fått ner Big Tech! Hur kommer då Tech, tillväxtbolag och börserna i stort att handla när väl långräntorna viker ner? Det är den stora frågan!

Blow-off?

Min syn är fortfarande att den amerikanska ekonomin går inför en hårdlandning med ordentligt stigande arbetslöshet senare i år. Det bör göra att den amerikanska 10-årsräntan letar sig ner under 3% i höst. Och dollarn laborerar jag fortsatt som ett toppbygge inför multipla år av svagare USD. (Se årskrönikan på länken ovan för grafer). Den stora frågan är nu om marknaden kommer se en skarpt fallande långränta som “recessions-trade”, dvs sälj aktier och köpt amerikanska treasuries, eller kommer fallande långräntor att åtminstone initialt att elda på uppgången i amerikanska aktier till något typ av “melt-up”?

Givet Big Techs stora motståndskraft mot stigande räntor är det inte omöjligt att tänka sig ett scenario där börserna initialt går starkt i vår på fallande långräntor. Och där i så fall uppgången ska accelerera i lutning och bli mer vertikal. En rörelse som också bör betyda att den senaste veckans breddning av rallyt fortsätter och vi går in i en miljö där “alla ska med.. ser du en aktie så köp den”. Ett sådant scenario skulle troligtvis ta ut den uppgången som jag ser framför mig H2 2024-2025 redan nu under första halvåret och att börsläget blir så pass febrigt att de amerikanska indexen sätter en större “blow off-topp” i början av sommaren. En stark FOMO-rörelse där alla ska med.

Jag ser mig inte själv som någon FOMO-spelare och tycker att vertikala uppgångar genom åren generellt varit läskiga. Det vi vet är att de ofta slutar i tårar, oavsett om de heter “IT-bubblan”, “Nifty 50”, “Gamestop” eller annat. Skulle vi således stå inför en uppgång på +15-20% från dagens nivåer nu i vår på S&P 500 gäller det att inte gripas av panik! Vi kan istället planera idag för om en sådan händelse blir aktuell. Vi förbereder oss.

Denna bild är inget nytt, men det finns gott om torrt krut på sidlinjen i vanlig ordning.. Faktum är att det torra krutet nu noteras på ATH. Knappast konstigt då cash yieldar riktigt fint, men ser vi FOMO på börsen är det inte otänkbart att en del av detta ska in och jaga aktier. Som vanligt lär dock tyvärr många komma in på toppen..

Hur kan man då spela en potentiell squeeze med begränsad risk?

Jag vill i alla fall inte riska hela depån i en sådan rörelse, eftersom jag tror att det kommer gå snabbt utför på andra sidan berget sen. Ett rally på +15-20% här ifrån behöver ju inte bli verklighet heller för den delen. Dessutom är jag av synen att oavsett melt-up eller ej kommer man kunna köpa på nivåer under dagens på 6-12 månaders sikt. Jag har en långsiktig portfölj med aktier och cash där jag tänkt fylla på i aktierna på svaga veckor kommande året och den strategin ligger kvar oavsett. Så hur kan man spela det hela utan att riskera hela depåvärdet?

Många använder optioner, warranter och hävstångsprodukter som hävstång i en redan massivt aktieallokerad portfölj. “Så att man är med ordentligt om det händer”. Jag väljer dock en betydligt mer försiktig approach och behåller en stor andel cash, men allokerar 5% till “FOMO-derivat”. På det sättet riskerar jag 5% av depån, men givet utväxlingen i dessa kan det totala depåvärdet ändå öka +25% på en rörelse där S&P 500 potentiellt går +14% till 5700 i juni. Jag går igenom just detta specifika case nedan.

Grafen nedan visar på en potentiell “cup & handle” på S&P 500 och som jag skissade i ordning och visade upp som ett scenario i Di Börsmorgon i juni 2023. Däremot blev nedgången så pass stor i september-oktober i fjol att jag avskrev denna som ett möjligt scenario. För tidigt som det verkar? Sedan slutet på oktober har vi nu sett 14 av 16 veckors uppgång (längsta uppgångssviten på 50 år) och således kan grafen nedan vara i spel. Jag säger kan, för det bygger mycket på att området vid 4800-4700 håller vid en trolig rekyl in i slutet på mars. Jag skriver mer om en rad aktuella varningssignaler och svagt säsongsmönster in i mars längre ner, men givet att rekylen inte blir speciellt djup kan detta bli verklighet. Potentialen i denna är lika stor som “koppens höjd”, dvs 1112 punkter och ger 5720 i målkurs. På vägen dit möter viktiga Fibonacci-nivåer på 5177, 5364, 5364 och ovan det 6139. Nivåer som var och en skulle kunna innebära en målkurs.

Det finns som vi alla vet mängder av derivat i marknaden och det gäller att sortera och filtrera. Det görs med fördel på Marketmate för oss vanligt dödliga. Givet scenariot ovan med potential på 5700-nivån i juni, ja då vill man ha en warrant som ger bra utväxling i ett sådant scenario. Jag har då fastnat för SPX4F 5200SG, dvs en köpwarrant från Societe Generale med lösen den 21 juni (F) i år på nivån 5200. Det finns dock även längre tidshorisonter, så som december men då får man också vara beredd att betala mer för tidsvärdet. I detta exempel är tanken såklart att S&P står ordentligt högre än 5200 i juni eller helst långt innan juni. Break-even för denna givet priset på ca 10kr är 5300. Så alla kurser under 5300 i juni kommer innebära en förlust! Väldigt viktigt att förstå! Men låt oss i exemplet anta att S&P stänger på 5700 den 21 juni. Då är allt annat lika denna warrant värd strax över 50kr. En initial investering på exempelvis 10 000kr är då värd 50 000kr. En portfölj på 200 000kr där 5% riskerades är då värd 250 000kr (+25%).

Under våren vill vi sedan istället börja kika på sälj-warranter på lägre lösennivåer i exempelvis december. För att spela båda sidor av berget. Om det nu blir verklighet.

Kom ihåg att läsa på själva och att författaren inte kan tillskrivas eventuella vinster och förluster. Inför börsen är vi alla lika och var och en ansvarar själv för sina placeringar. Detta är mest ett sätt att illustrera hur man kan tänka utan att riskera hela depån. Läs på innan eventuell egen affär: https://www.marketmate.se/warranter/

Länk till Warrantkalkylatorn hittar ni (här).

Säsongsmönstret i närtid – Historien andas svaghet in i mars

Som alla vet finns ett historiskt säsongsmönster inbyggt i börsen där den tydligaste och längsta för året är bullish november-april historisk (aktier är en vinstersport). Ser vi till data från 1928 med utveckling för tvåveckorperioder kvalar andra halvan av februari in som den absolut sämsta perioden på hela året. Denna period inleds nu på måndag! Det mest intressanta i närtid blir att se hur kommande 4-6 veckor spelar ut. Får vi en rekyl? Om så, hur stor blir den? Blir den endast -4-5% kan vi se en blow off till sommaren. Kommer den inte alls? Blir det en rekyl i tid? Eller punkteras 4800-4700 ner mot 4600-4500? Ja i så fall kan vi ha sett toppen för året denna opex-vecka!

Det kan också vara intressant att se till säsongsmönstret under amerikanska valår, vilket vi som bekant har i år. Under dessa år (data från 1950) är det främst första halvan av mars som är den riktigt svaga, medan februari mest utvecklas i sidled. Tror man på denna kan man vänta till mitten av mars innan man kikar på en “uppsides-hedge” likt warranten vi gick igenom ovan.

Det är inte heller ovanligt med lokala bottnar på indexen var 180:onde börsdag och att vi mellan dessa bottnar och en lokal topp. Nästa cykelbotten i denna möter i mitten av april.. Som sagt, det är mycket viktigt för “melt up Bulls” att 4800-4700 håller kommande 6-8 veckor!

Andra varningssignaler

Senaste veckorna har två Hindenburg Omen effektuerats i USA. Detta är inget vi ser i starka bullmarkets som uppgången från covid-krashen eller under november-december i fjol. Men brukar smyga sig på när den underliggande styrkan i marknaden försämras. Ibland är dessa spot-on så som i augusti och september, eller kring topparna 2021, men som vi vet kan toppar ta lång tid.

Jag tycker att BofA sammanfattade det aktuella börsläget riktigt bra tidigare i veckan:

Bear positioning in 2023 was markets’ best friend; in 2024 positioning flipping from tailwind to headwind; not quite there yet, and mustn’t forget the old market adage “tops are a process, lows are a moment” (because human nature means “fear” so much more easier to reverse than “greed”), and mustn’t forget that in bubbles markets show little respect for positioning or valuation.

Andelen cash i globala aktiemandat är nu nere på 4.2%, ett brutalt skifte från höstens nivåer kring strax över 6%. BofA själva ser kassanivåer under 4% som en säljsignal i börsen. Där är vi inte ännu, men vi närmar oss.

Riskpremien i amerikanska aktier är nu nere på den lägsta nivån på 23 år. Det är inte något som vi ser på börsbottnar och också något som väger in i min syn om att dagens nivåer inte är ett långsiktigt bra köpläge för aktier generellt. Men för den sakens skull kan ju alltid börsen gå högre innan det vänder.

Avslutning

Med tro om en högst intressant fortsättning på börsåret 2024 väljer jag att avrunda veckans krönika här. Jag hoppas den gav uppslag till funderingar, inspiration och kanske även nya idéer kring hur man kan spela marknaden utan att riskera hela portföljvärdet.

På återseende och trevlig helg!

Mvh David


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
28 November David Bagge
Tech laddar för uppgång!
För två veckor sedan publicerade vi en artikel på ämnet Semiconductors (halvledarsektorn i USA) och att dessa…
3 October David Bagge
Köper Nasdaq!
Under den senaste veckan har vi skrivit om positionering och säsongsmönster på Nasdaq (här). Sedan toppen för…
27 September David Bagge
Nasdaq rally i Q4!?
I onsdags påminde vi om säsongsmönstret på Nasdaq (här) och idag belyser vi positioneringen inom Tech. Faktum…